Babel (2006)
Gesproken taal: Arabisch, Engels, Spaans, Frans, Japans en Russisch
Releasedatum: 2 november 2006
Bekijk via CANAL+
Plot Babel
"If You Want to be Understood... Listen."
Twee jonge tieners in Marokko gaan gewapend met het jachtgeweer van hun vader eropuit om hun kudde geiten te begeleiden. Onderweg besluiten ze om dit geweer te testen en dit heeft desastreuze gevolgen. Het leven van vier groepen mensen staan in direct verband met het voorval. We zien het verhaal van een Amerikaans toeristenechtpaar, een Mexicaanse oppas die twee kinderen de Amerikaanse grens over smokkelt en een Japanse dove tiener en haar vader. Hun gebrekkige communicatievaardigheden ten overstaan van de mensen om hen heen zorgen ervoor dat zij, ondanks een incident wat hen allen verbindt, volkomen geïsoleerd blijven.
Richard Jones
Lilly
James
Barth
dttom
Overigens bedenk ik me dat de gebeurtenis bijna alleen maar positieve gevolgen heeft. Broertje van schutter zal het overleven, Cate Blanchet overleeft het, Japanse vader & dochter herenigd en de kinderen van Pitt & Blanchet worden door de paspoortcontrole en de daaropvolgende zoekactie gered. Maar over een paar weken opnieuw kijken of dit wel helemaal 100% klopt.
Dat klopt niet helemaal, volgens mij was broertje van de schutter al dood. Hij werd immers twee keer geschoten, waarvan 1 keer in de rug. Als ik me het goed herinner.
Overigens wil ik nog wel even zeggen dat ik het laatste shot erg mooi vond.
Rua
Het probleem van deze film is niet dat veel leed veroorzaakt wordt doordat mensen niet met elkaar kunnen communiceren; het gaat er eerder om dat de personages totaal onlogische en oliedomme beslissingen nemen! Ik vond het een draak van een film, oppervlakkig, voorspelbaar en met zwaar clichématige personages. Het truukje dat verschillende verhaallijnen op het einde bij elkaar komen hebben we nu ook wel gezien. Een zware afrader.

FRANKY PANKY
Ach, dit is weer echt zo'n film, die maar blijft groeien. Deze film kun je meerdere malen zien en telkens weer genieten !! Grandioos !! Waren er maar meer van dit soort films. Wanneer je deze film niks vindt, dan heb je hem nog niet helemaal begrepen. Dan moet je hem nog een paar maal gaan bekijken !! Ik geef hem 4 sterren.
jherb
beetje teveel emotioneel vertoon, sentimenten en politiek voor mij. heb t meest genoten van de japanners. dat xtc-shot op de schommel was wel briljant, ik kreeg er kriebels van. 3,5
as
Indrukwekkend is het eerste woord dat me te binnen schiet na het zien van Babel, de nieuwste en waarschijnlijk laatste samenwerkingsproject van Iñárritu en Ariaga.
Babel snijdt heftige en veel thema’s aan. Zo wordt het schiet incident betitelt als een terroristische aanslag, terwijl het gewoon een ongeluk is. Amerika zit er politiek gezien dan ook bovenop. De massamedia versterkt op dat moment alleen maar de negatieve tendens. De film kan ook gezien worden als kritiek op de massamedia die maar blijft voorkauwen waar mensen bang voor moeten zijn.
Babel is dan ook echt een film van deze tijd. Het laat onverbiddelijk zien dat hoewel we alle mogelijke manieren van moderne massacommunicatie hebben, we maar slecht naar elkaar luisteren op interpersoonlijk vlak. Babel laat dit op een verbluffende wijze zien.
Alle schijnbare losse verhalen worden aan elkaar gerijgt met een briljante visuele flair. De camera blijft dicht op de huid van de spelers en daardoor krijgt de film een betrokkenheid dat ik al een tijd niet meer ervaren heb. Ik heb de volle 140 minuten bijna strak in mijn stoel gezeten. De ene scène is zowaar nog mooier dan de ander. (Let vooral op de prachtige scene in een Japanse discotheek)
In alles straalt de film een soort vanzelfsprekendheid uit. Kortom dit is het werk van een regisseur die de afgelopen jaren alleen maar gegroeid is en met grote thema’s durft te werken. Die durf wordt nu samengebald in Babel.
4.5 *en
SniPes
Heb je het wel over de goede film?
Je doet net of deze film al jaren oud is.
Sasz
Gisteravond gezien, vond het een goede film. Japanse verhaallijn boeide mij het meest; de scene in de discotheek en waar het Japanse meisje schommelt maakte veel indruk op mij. Sowieso is Japan al een mooi land.
Met de nanny had ik veel sympathie, ze deed haar best, naar mijn mening. Ook de Amerikanen natuurlijk moeten weer hun stempel op politieke vlak er op leggen. Wat dat betreft, komt het nogal echt over.
Ersial
Gezien 3 weken geleden in de sneak. Vond de verhaallijn in Marokko interessant. Van Mexico had ik eerst zo van: "Wat boeit mij hun" maar toch later boeide het mij wel. Elk land met verhaallijn heeft met elkaar te maken.
Een 3,5.
fokie
aangezien ik een rondreis in Egypte heb gedaan heeft mij deze film nog meer geintrigeerd, dezelfde sfeer en het totale verschil in tussen culturen , vooral de arabische en de westerse. Deze mensen zijn nog zo puur en hechten veel waarde aan bepaalde principes dat ze mystiek en krachtig overkomen. Dit wordt zeer goed in deze film naar voren gebracht. Prachtig hoe een actie door toedoen van twee marrokaanse jongens een kettingreaktie opleverd die over de hele wereld strekt.
Mooi gefilmd, heel realistisch en dat zotrgt ervoor dat in de kern mensen uit verschillende culturen zo verschillend zijn maar ook zo dichtbij elkaar staan. In de basis zijn we allemaal mensen met emoties verdriet angst plezier etc. Dat wordt ook heel intens weergegeven met prachtige muziek.. je kunt deze film haten maar ook ontzettend mooi vinden
Ik vind het een echte aanrader en als je het interessant vindt hoe een rustig normaal mensenlevens ruw verstoort kunnen worden dan moet je zeker kijken
Casii
Ik vind de film geweldig, hele mooie shots een van de shots het stukje dat de marrokaanse jongen naar de politie loopt en zegt dat zijn broer geholpen moet worden en zegt dat hij geschoten had zit nog steeds op mn netvlies.
Een weer andere vorm van samenkomen van verschillende verhalen is in dezel film superieur weer gegeven.
4,5 ster
Co Jackso
- 21924 berichten
Ik had bij deze film echt torenhoge verwachtingen (AP in mijn top10, 21G in top 100), die niet helemaal zijn ingelost. De karakters bleven vaak op te grote afstand en deden naar mijn gevoel domme dingen.
Maar wat klaag ik eigenlijk, het is ondanks dat een topfilm en zeker een aanrader, al is het alleen maar om de technische perfectie van de film.
Jancow
Indrukwekkend, dit is denk ik de mooiste film die ik ooit heb gezien! Alles klopte gewoon: Acteerwerk, beelden, locaties enz.
zephyr
...dit is denk ik de mooiste film die ik ooit heb gezien! Alles klopte gewoon: Acteerwerk, beelden, locaties...
De acteerprestaties waren goed. De film als geheel film viel mij enorm tegen. Het hele verhaal in Japan interesseerde me niets. OK, de beelden die vanuit Tokio op je af kwamen en de muziek die erbij opgeteld een prachtige sfeer maakte was wel weer goed. Maar het verhaal van de Babylonische spraakverwarring viel gewoon tegen. Ik heb het al vaker in andere films gezien : dit soort verhalen ontstaan slechts bij de gratie van miscommunicatie en onnozele hoofdrolspelers die daarvoor zorgen. Niets bijzonders. 2*
eRCee
- 1978 stemmen
mooie film, maar weet iemand waar de titel Babel op slaat??
Al deze mensen kennen elkaar niet en hun gebrekkige communicatievaardigheden ten overstaan van de mensen om hen heen zorgen ervoor dat zij, ondanks een incident wat hen allen verbindt, volkomen geïsoleerd blijven.
De film ken ik niet maar als ik bovenstaande lees zal het wel betrekking hebben op de bijbelse toren van Babel en de bijbehorende spraakverwarring.
Esteban
Inderdaad, dat is waar het naar verwijst volgens de regisseur zelf.
donnie darko
Toch wel benieuwd naar deze. Ik vond 21 grams zeer matig, maar vond amores perros wel een goede film, en deze cast ligt me ook heel goed, zeker Gael Garcia Bernal vind ik veelbelovend.
Tom Savini
Drama van de bovenste plank! Geweldig zoals die verschillende verhalen met elkaar te maken hebben.
Koekebakker
Poeh, indrukwekkende film, hoor. Groots en meeslepend.
21 Grams vond ik veel te geforceerd, maar dit werkte wel voor mij.
Allemaal positieve gevolgen? Geen fatale gevolgen, misschien. Maar voor Blanchett en zowel de Amerikaanse als de Marokkaanse kinderen was het toch beter geweest als het schot nooit gelost was? Voor de Mexicaanse 'nanny' is het zelfs ronduit negatief dat ze terug naar Mexico zal moeten.
vegeta172
Erg mooie film waar het meeste wel over gezegd is. Maar ook een film met aardig wat verborgen kritiek: kritiek op de maatschappij, waarin iedereen zo slecht naar elkaar luistert en waardoor er grote problemen (kunnen) ontstaan, maar ook vooral kritiek op Amerika. Over het gedrag van de Amerikaanse politie t.o.v. de Mexicanen, over de regering die alles zo omslachtig mogelijk moet doen en alles aangrijpt om terrorisme te ontdekken, over de massamedia die alles zo groot mogelijk moet opblazen, de klassieke Amerikaanse toerist met cowboyhoed is natuurlijk zo egoïstisch als het maar kan en denkt alleen maar aan zichzelf etc.
Al met al een film die ik niet snel zal vergeten.
Brammeke
Ik ben heel erg benieuwd, kan iemand mij vertellen of de film volledig in het engels is? Ik zit op dit moment in het buitenland, waar ik de ondertiteling niet kan volgen, en als het niet helemaal in het engels is, heeft het niet zo veel zin om te gaan kijken
knexzz
Nee hij is niet volledig in het engels, vooral het begin niet!
vegeta172
Zonder ondertiteling zal je er waarschijnlijk vrij weinig van begrijpen.
thomzi50
- 1991 berichten
Vrijwel al het positieve is eigenlijk al gezegd, maar (ook) ik vind dit een waar meesterwerk. Gisteren The Departed gezien, dat was een sterke film, maar dit is wat mij betreft (voorlopig) de beste film van 2006.
Iedereen acteert stuk voor stuk subliem en alles is compleet realistisch. De drie verhaallijnen zijn alle drie losstaand interessant, maar als geheel zijn ze om van te smullen. Het is geen gewone film, maar het artistieke ligt er nergens te dik op. Het zit er perfect tussenin. Ook qua sentiment is een goede middenweg: erg ontroerend maar nergens overdreven.
Het complete realisme, de geweldige prestaties, het gecompliceerde verhaal en geheel maken dit tot het meesterwerk dat het voor mij is. Heel ingewikkeld is het niet, maar het is verre van eenvoudig en enorm aangrijpend. Snel nog een keer zien
MXO
Ik heb Amores Perros nog niet gezien, maar 21 grams vond ik erg goed. Ik had ook hoge verwachtingen van Babel vanwege Brad Pitt, de regie van Alejandro González Iñárritu en vanwege de vertelstructuur.
Mijn verwachtingen kwamen deels uit. Brad Pitt acteerde fantastisch. Heerlijk om hem weer emotioneel bezig te zien. Het verhaal van Brad en Cate is erg mooi en leuk uitgewerkt.
Ik vond het verhaal met het Morokaans gezin waarschijnlijk het mooiste uit de film. Mooi om de cultuurverschillen te zien. Prachtige plaatjes in een prachtig land. Wat wordt de natuur prachtig weer gegeven.
Maar je kunt een verhaalstructuur zoals die van Alejandro González Iñárritu niet op twee verhalen afstemmen. Daarom worden er, letterlijk en figuurlijk, twee verhaaltjes bij gesleept. Ik vond het verhaal met de Japanners gewoon niet bij de film passen, maar ook snap ik de connectie tussen de andere verhaaltjes niet. Die vader heeft toevallig een geweer verkocht aan een paar Marokanen. Moet het dan in het verhaal verwerkt worden?
Het verhaal met de kinderen van Brad en Cate vond ik beter maar nog niet echt bij het verhaal passen. Ik snapte best dat de kinderen in het verhalen moeten worden betrokken, maar ik snap niet waarom die oppas-moeder dan opeens naar Mexico moet met de kinderen.
De scene dat Brad met zijn zoon aan de telefoon zit te praten zal mij nog wel even bij blijven. Prachtig hoe je het gesprek bij de kinderen ziet en daarna in het ziekenhuis. Na het besprek in het ziekenhuis krijg je pas besef van tijd waarin de verhalen zich afspelen.
De verhalen opzich waren prachtig, maar samen ondermaats. Alejandro González Iñárritu mag nu wel eens met iets anders komen, want de speciale vertelstructuur is zo speciaal niet meer! Samengevat: 3,5*
Redlop
Daarom worden er, letterlijk en figuurlijk, twee verhaaltjes bij gesleept. ...Die vader heeft toevallig een geweer verkocht aan een paar Marokanen. Moet het dan in het verhaal verwerkt worden?
Dat had ik dus ook. Vanwaar ineens de jacht op degene die een geweer ooit eens heeft verkocht aan iemand die het weer heeft doorverkocht aan iemand waarvan een zoon een schot lost... en dat nog wel wereldwijd op tv?

Oscarwinnende film 'Babel' met Brad Pitt sinds gisteren op HBO Max

Pathé Thuis Mega Movie Weken: Deze 100 films zijn nu tegen korting te bekijken