• 9.377.044 stemmen

Met onder meer: Michael Keaton, Jack Nicholson en Kim Basinger

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 13 oktober 1989

Plot Batman

"Justice is always darkest before the dawn."

Nadat hij als kind getuige was van de moord op zijn ouders heeft multimiljonair Bruce Wayne (Keaton) gezworen om de misdaad te bestrijden. Bij een overval op een chemische fabriek valt de misdadiger Jack Napier (Nicholson) door toedoen van Batman in een vat met zuur, waardoor hij misvormd raakt. Hij komt terug als de Joker en neemt de misdaad in de stad over. Batman is de enige die hem kan tegenhouden.

Jack Napier / The Joker

Bob the Goon

avatar van Diceplayer

Diceplayer

brujeria schreef:

God, wat maakt deze versie toch weer pijnlijk duidelijk hoe weinig Nolan eigenlijk begrijpt van het hele Batman gebeuren he.

Al het klassieke stijlvolle, dat een Nolan volledig mist, zit hier gewoon wel in.

Was bijna vergeten hoe goed deze versie is.

Waarom er hier gekozen is voor die kleine iele dwerg van een Keaton als Batman, zullen we wel nooit te weten komen, maar buiten dat is deze film gewoon precies goed.

Wat fijn om ook weer eens een echte Joker te zien, vol hysterisch gelach en felle kleuren in zijn kleding en speeltjes en al zijn weirde fratsen.

DIt is voor mij de enige echte Joker.

" This city needs an enema!"

Ledger doet wat hij doet fantastisch, maar mijn visie op de Joker is het niet.

Erg fijne Batman dit.

Ik denk dat Nolan het hele Batmangedoe maar al te goed begrijpt. Hij heeft het genre heruitgevonden en naar een ander, hedendaagser niveau getild.

Begrijp mij niet verkeerd: ik ben een liefhebber van de Tim Burton versie, maar moesten alle daaropvolgende Batmanfilms hetzelfde stramien en dezelfde artdirection volgen, dan zou het wel een beetje saai beginnen worden.

Nolan heeft in mijn ogen een frisse wind doen blazen in de Batmanfranchise.

avatar van rayman

rayman

Vanavond op TV, deze (nr.1) Batmanfilm, maar weer 's kijken

avatar van pieterTk

pieterTk

Goede film, waarin Nicholson een heerlijke Joker neerzet. Toch niet de beste Joker, want Heath Ledger deed het nog beter in The dark knight.

avatar van Crook

Crook

Dit is veel meer Batman dan the Dark Knight, for sure!

avatar van avdj

avdj

Hoewel ik de film minder vind als Batman Begins en The Dark Knight heb ik mij volop vermaakt. Jack Nicholson is geweldig en de sfeer is ook prima. Vreemd genoeg vond ik Keaton als Batman uitstekend maar als Bruce Wayne vind ik hem weinig uitstralen.

Voor de rest is de soundtrack degelijk, ziet de actie er goed uit en zijn er genoeg verrassende elementen. Onder de streep kom ik moeiteloos op 4*

avdj schreef:

Ik vind juist dat contrast zo mooi. Als Batman is hij bad-ass en als Bruce Wayne probeert hij ook zo over te komen. Alleen omdat hij als Bruce Wayne een mindere uitstraling heeft lukt hem dat niet echt.

avatar van congo

congo

Haven't you ever heard of the healing power of laughter?

avatar van psychopath

psychopath

liars schreef:

Alleen de Burton films zijn goede batman films. De gewichtigheid die Nolan eraan geeft toont dat hij er niets van begrepen heeft. Batman is fantasie en die hoeft niet realistisch gemaakt te worden, op het moment dat je hem echter wil maken, maak je hem alleen maar belachelijk. En dit is de batman van Nolan; een idiote gepantserde, getormenteerde kung-fu debiel.

Totaal mee eens!!

avatar van mrwhite

mrwhite

liars schreef:

Ik moet u ook volgen. Die van Tim Burton zijn idd veel beter je had echt een donker leuk comic verfilming met een goed verhaallijn. Nolan heeft er iets nieuws iets serieuzer willen maken en dat is mij ook heel slecht bevallen.

avatar van harm1985

harm1985

Goed, ik heb de comics niet gelezen (wel de TV serie van begin jaren 90 veel gezien) dus tot in hoeverre deze films (of die van Nolan) op de comics lijken qua toon weet ik niet, maar ik geef de voorkeur aan de versie van Nolan.

De art direction van deze film en zijn opvolger is mooi, maar wel een beetje te sprookjesachtig voor mij. Er zitten net een beetje teveel gekke kostuums en decors in, waardoor het een beetje meer een actie-comedy wordt dan een echte kraker.

Nu kan het nog erger, Batman en Robin is gewoon regelrechte slapstick.

En dan nog, dat gemelk altijd over trouw zijn aan het boek, wat ook zo vaak bij LOTR en Harry Potter gebeurt... films en boeken zijn twee totaal verschillende media, boeken zijn vrij voor interpretatie, en het resultaat is dat films als Batman en Batman Begins wat mij betreft naast elkaar kunnen staan.

avatar van congo

congo

liars schreef:

Ben het ook met je eens dat de Batman-films fantasie zijn. Een film alla Batman & Robin is dan misschien ongelofelijk cheesy maar wel erg vermakelijk. Maar met een frisse grimmige en realistische aanpak is helemaal niks mis mee.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

George Clooney en Val Kilmer zijn triest als Batman en Bruce Wayne.

Michael Keaton is als Batman heel goed, maar hij zet ook een hele goede Bruce Wayne neer.

Een Bruce Wayne met issues en dat is goed van zijn gezicht af te lezen. Maar Bale is ook een prima Bruce Wayne, maar een iets mindere Batman vind ik.

avatar van TMP

TMP

Na de Nolan-trilogie te hebben bekeken, heb ik mij ook eens aan deze Batman-film gewaagd. The Joker staat in deze film centraal als tegenstander van Batman, hij wordt goed neergezet door Jack Nicholson. Toch geef ik de voorkeur aan The Joker zoals die door Heath Ledger is neergezet. Gotham City zag er prima uit, de decors en aankleding (waaronder de Batmobile) waren zeker in orde. Van het acteerwerk van Keaton en Basinger word ik niet zo enthousiast. Keaton doet het prima als Batman, maar als Bruce Wayne straalt hij wel erg weinig uit. Basinger vond ik ook niet overtuigend, haar hele personage kwam niet geweldig uit de verf. Het verhaal was niet bijster interessant, er zit soms ook niet echt een duidelijke verhaallijn in. Al met al echter wel een onderhoudende film.

avatar van psychopath

psychopath

Bruce Wayne hoeft ook niet veel uit te stralen, in deze versie is Bruce Wayne verbitterd door het verleden het heden en Keaton zet dat prima neer. In Nolan's versie is Wayne, tsja wat is ie eigenlijk, dan is ie weer een ninja, dan hangt ie weer de playboy uit, dan is ie weer zielig, voor mij straalt ie teveel uit.

Eraser2

Burton brengt met deze Batman film naar mijn mening precies de juiste sfeer uit de comics over. De manier waarop hij heeft besloten om Gotham neer te zetten is geweldig. Heerlijk donker en grimmig en niet alleen in de nacht ook overdag blijft de stad sinister, Het is dan ook heerlijk om te zien dat de Joker als vijand de boel lekker 'opfleurt' door middel van het gebruik van felle kleuren e.d.
Over de Joker gesproken. Geweldige rol van Nicholson hij weet op een perfecte manier het karakter uit de comics over te brengen terwijl hij ondertussen zijn eigen kwaliteit aan het personage geeft. Één van de mooiste momenten is als hij met zijn henchmen op rampage mode gaat in het museum, akelig en hilarisch tegelijk.
Michael Keaton weet op fantastische wijze Batman neer te zetten. Als Bruce Wayne is hij een beetje sukkelig en onzeker, maar als Batman is hij echt bad-ass. Je wilt echt niet met hem fucken in deze film.
Ook vind ik het verhaal redelijk sterk. Ik vind het goed van Burton dat hij ervoor gekozen heeft niet de ontstaansgeschiedenis van Batman te vertellen, maar zich gelijk te storten op die van the Joker.
Enige minpunt wat ik te melden heb is het gebrek aan echte heerlijke actie. Wat dat betreft stelt de film wel een beetje teleur.
Al met al vind ik dit één van de betere Batman verfilmingen.

avatar van coño

coño

Did you ever heard of the healing power of laughter?

Het was weer eens tijd voor de wat oudere Batman-films aangezien ik die in tijden niet meer gezien heb. Laten we dan maar gewoon beginnen met de klassieker van Tim Burton van eind jaren 80': Batman. De duistere toon betekende destijds een vernieuwing voor het verhaal. We hebben al meerdere stripboeken gehad met een wat duistere toon maar Tim Burton's Batman was iets vernieuwends.

Met name het personage Bruce Wayne/Batman is in deze film gewoon anders dan in die van Christopher Nolan, maar dat kan tot goede komen, hetzelfde geldt voor stripboeken; ze hebben een andere schrijfmethode en/of een andere toon. Hetzelfde geldt voor deze film. Het positieve van Michael Keaton's Batman is dat hij geen keelkanker heeft zoals Bale's Batman. Ik bedoel die overdreven lage stem komt bijna niet au serieux over. Deze Batman is wat meer comic-bookish. Maar deze film wordt toch wel echt meer gedragen door Jack Nicholson als The Joker. Ik bedoel: Nicholson is eigenlijk gewoon de hoofdrolspeler. Hij speelt deze rol echt prachtig en Nicholson is er natuurlijk geknipt voor. Ook gewoon die memorabele scène zoals The Joker die iemand levend frituurd: werkelijk briljant! Je kan zeggen wat je wilt maar Nicholson is toch zeer ondergewaardeerd als Joker in vergelijking met Heath Ledger.

We hebben Kim Basinger als love interest Vicki Vale en die doet deze rol leuk. Ze heeft zelfs een beetje zo'n 80s uitstraling: opmerkelijk. Verder zijn de rollen van de andere spelers ook zeer onderhoudend. De manier hoe Gotham City in beeld wordt gebracht is ook zeer sterk. Gewoon al de shots in de eerste scène: je denkt bijna wat is dit voor een smerige plek? En dat maakt al plaats voor de duistere aanpak die Burton deze film aandoet. De minpunten helaas zijn dat de film weinig echt te bieden heeft als actiefilm alhoewel dat nog niet zo'n probleem is en eigenlijk vind ik de rol van Pat Hingle als Commissioner Gordon een beetje inhoudsloos en saai. Hij speelt de rol natuurlijk prima maar nooit wordt zijn rol echt interessant: er komen natuurlijk wel nog vervolgdelen waar hij meer gaat samenwerken met Batman maar op dat vlak blijft Gordon een beetje een zwak personage. Tenminste in deze reeks dan. De soundtrack van Prince is ook erg sterk met als hoogtepunt natuurlijk wanneer The Joker en zijn thugs even een museum op de muziekmaat van kant gaan maken.

Al met al: ik snap niet waarom deze Batman-film van Tim Burton zo op de achtergrond is gebleven sinds Nolan met zijn reeks kwam. Dat zijn natuurlijk ook uitstekende films (sterker nog een van de beste Batman-films ooit) maar deze is ook absoluut niet slecht. Of sterker nog: totaal anders maar eigenlijk heel erg goed.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Na de gehele trilogie van Nolan te hebben gezien was ik zeer nieuwsgierig naar de opvatting van Tim Burton. Toen ik las dat in dit eerste deel ook het personage 'the Joker' voorkwam kon ik niet wachten om de film snel op te zetten.

Iedereen is, terecht overigens, helemaal lyrisch over de prestatie van Heath Ledger in 'the Dark Knight'. Zijn performance als de Joker is enorm goed.

Maar toen ik Jack Nicholson's uitvoering van de Joker zag was ik ook helemaal verkocht. Een ongelooflijk goede rol zet hij neer in een verder matige Batman-film.

Michael Keaton vind ik niet eens zo heel slecht als Batman, maar de film mist iets. Natuurlijk is deze film al ruim twintig jaar oud en voelt het soms erg gedateerd aan, maar echt goede actie is er verder niet in te bespeuren.

Het is dat ik me nog enorm kon vermaken om de rol van Nicholson, anders had de film een veel lagere waardering ontvangen.

Ruim voldoende, volledig dankzij Nicholson

avatar van Picker

Picker

Lastig.....In mijn herinneringen van vroeger vond ik deze ( en de 2e met keaton ) erg goed.

3.5 ster zeker wel.

Gisteren na lange tijd de film herzien en nu moet ik eerlijk toegeven dat ik het allemaal stukken minder vond. Tuurlijk, de tand des tijd heeft zijn sporen achtergelaten dus daar moet je een beetje doorheen kijken, maar ondanks dat vond ik gewoon alles stukken minder. Waarschijnlijk ook omdat ik de Nolan films helemaal geweldig vind. Smaken verschillen uiteraard.

Ik neig nu meer naar een 2.5, dus gezien de leeftijd van de film en mijn goede herinneringen eraan maak ik er een 3 van

avatar van 606

Kijk deze weer eens, alleen waarom is Harvey Dent in deze film bruin en in The Dark Knight licht van huidskleur. ??

avatar van wapner

wapner

Geweldige Batman-film van Tim Burton. Voor de mensen die Nolan's Batman universum gewend zijn is het natuurlijk een beetje anders qua sfeer maar toch is het een lekker duistere superheldenfilm, vooral voor zijn tijd.

Verder snap ik niet dat sommigen kritiek hebben op Michael Keaton's Batman, omdat Keaton met name komische rollen heeft maar het feit is dat komieken hun duistere kant hebben. En die duistere kant slaat Keaton los in deze film. Verder mag Jack Nicholson ook absoluut niet onbreken bij deze film: hij speelt zo'n goeie Joker dat hij naar mijn mening bijna de titelrol mag.

Tja, dit is toch wel eind 80s jeugdsentiment voor mij en dat wordt mooi afgesloten door de leuke soundtrack van Prince.

606 schreef:

Wat ik heb gehoord is dat oorspronkelijk het vervolg Two-Face als bad guy zou hebben, gespeeld door Billy Dee Williams. Door problemen in het contract kon Williams de rol niet spelen en heeft Warner Bros besloten om Tommy Lee Jones de rol te laten spelen.

606 schreef:

De comicbooks waren de beste. Verfilmingen trekken toch op gene zak. Sfeer enzo en Jack Nicholson maken deze film een klassieker.

avatar van jipt

jipt

Vond dit echt een fantastische Batman, stukken beter dan die van Nolan. Ten eerste is het hartstikke sfeervol en kent het schitterende shots met veel rook en schaduwen, veel mooier dan Nolan's glazen wolkenkrabbers. Prachtige art-direction overigens, heeft wel een hoop gekost denk ik.

Daarnaast had ik voor het eerst het gevoel dat Batman een superheld was die 's nachts de boeven een pak slaag gaf. Heel sterk gedaan! Niet dat Keaton nou fantastisch is, hij doet 't naar behoren, Basinger acteert bij vlagen zelfs slecht. Maar The Joker is echt geweldig, met z'n kleurrijke outfits en malle grappen. Hij heeft ook de hele tijd zo'n lekkere plastische grijns op z'n kop. Zelfs z'n handlangers zijn leuk! Echt een feest om naar te kijken.

Film kent verder een hoop tempo en actie, toffe scènes zoals die met de mime-spelers en een fantastische soundtrack.

De beste Batman! 4,5*

avatar van Zandadder

Zandadder

jipt schreef:

De beste Batman! 4,5*

avatar van Loepsaal

Loepsaal

Jack Palance is groots, net als Jack 'Napier'

De beste Batman tot nu toe, zonder twijfel.

avatar van the crook

the crook

Als groot Batman comics fanaat voor het eerst gezien in de bios in Londen tijdens een werkweek én geregisseerd door mijn favoriete regisseur Tim Burton! Door deze twee punten zal deze film altijd een klein streepje voor hebben op de Nolan films, ondanks dat ik daar ook erg van kan genieten.

Met name de gotische sfeer uit de comics kan niemand beter neerzetten dan Burton, tel daarbij de maniakale rol van Nicholson als The Joker op en je hebt de perfecte Batman flick te pakken!

4,5

avatar van Dh PING

Dh PING

Tim Burton's Batman.

Ik ben persoonlijk dol op de Batman-films van Christopher Nolan, maar ik beschouw Tim Burtons Batman als een jeugdfavoriet. Ik herinner me nog dat ik te jong was om de film vroeger te kijken maar uiteindelijk mocht ik dat een keer en had mijn vader hem een keer op TV opgenomen en op VHS gezet en ik werd toen volledig weggeblazen door deze film.

Hoewel ik weet dat veel mensen vinden dat Michael Keaton een van de mindere Batman-acteurs is, vind ik hem echt geweldig hierin. Hij weet het personage duister en grimmig neer te zetten. Jack Nicholson speelt natuurlijk The Joker: wat een rol. Ik bedoel Nicholson speelt natuurlijk regelmatig verergerde vormen van zichzelf maar wat een geweldige rol zeg. Hij maakte bij mij sowieso altijd indruk.

Verder vind ik de soundtrack van Prince echt briljant.

Prachtfilm.

4.0 sterren

avatar van Dra. Pouke

Dra. Pouke

Matig scenario waardoor er wat saaie stukjes in de film zitten. Ik vond dat Burton's vervolg op deze Batman-film een veel betere en gedurfdere stijl had.

3,5

avatar van Korbie

Korbie

Een heerlijke film waarin Tim Burton van Bob Kane's klassieke stripfiguur een duister, grimmig karakter maakt. Alle campy elementen uit de oorspronkelijke televisieserie worden achterwege gelaten en dat zorgt voor een flinke verfrissing.

Michael Keaton, wetende dat hij in Mr. Mom speelde zal ervoor zorgen dat je misschien sceptisch over hem bent, speelt op een sombere wijze de rol van Bruce Wayne. De compensatie is dat hij meestal een rijke zakenman is met miljoenen op de bank en 's nachts een gemaskerde wreker, de Batman om het kwaad in Gotham City aan te gaan. Ook leuke rollen zijn er voor de schitterende Kim Basinger als zijn love-interest Vicky Vale (hierdoor is er een interessant subplot met romantiek) en haar collega, een journalist, Alexander Knox die gespeeld wordt door Robert Wuhl.

Op een geweldige wijze biedt Burton een interessante dieptegang aan de klassieke superheld met een enorme hoeveel mystiek en een grimmig sfeertje. Toch is dat niet het gene waardoor ik totaal verkocht ben door Batman, nee want het is uiteindelijk Jack Nicholson die de show steelt als The Joker. Met zijn extravagante hoeveelheid animo, zijn paarse jasje en zijn prachtige schmink weet hij een van de leukste schurken uit de filmgeschiedenis te spelen met een briljante score van Prince op de achtergrond.

avatar van baspls

baspls

"I have given a name to my pain, and it is Batman."

Geweldige film! De beste Batman-verfilming en een van de beste Superhero-films.

Erg goed geacteerd. Michael Keaton is de beste Batman, vooral als Batman is hij erg goed als Bruce Wayne wat minder. Jack Nicholson is ook echt de enige echte Joker. Hij is geweldig. Michael Gough doet het ook erg goed als Alfred.

Goede effecten. Er zijn opvallend veel schaalmodellen gebruikt en in een hoop scènes kan je dat gewoon zien. Deze zijn dan wel erg mooi gemaakt. Stunts en vechtscènes waren ook erg goed. Wel is dit een aardig duistere versie van Batman. Zo dood Batman oorspronkelijk geen mensen. Ook was Jack Napier oorspronkelijk niet de moordenaar van Wayne's ouders. En Alfred zou nooit maar dan ook nooit iemand in de Bat-cave laten. Maar ik vind het wel verbeteringen moet ik zeggen.

Het is grappig als je je realiseert dat Tim Burton (de regisseur) een paar jaar hiervoor nog maar een kleine animator was die zonder in de aftiteling te komen werkte aan verschillende disneyfilms. Hij werkte ook in het Art Department van The Black Cauldron en heeft de film een beetje met zijn duistere stijl kunnen beïnvloeden. Zijn Stop-motion films vind ik geweldig. Maar ook deze Batman vind ik een van z'n beste creaties. Zijn Batman-kostums en Voertuigen vind ik ook het best want die uit de oude serie (Batman (1966)) zijn een beetje te typisch en de nieuwe (The Dark Night (2008)) slaan nergens op en zijn totaal onlogisch.

De muziek van Danny Elfman vind ik ook erg goed. Hij werk erg vaak samen met Burton en kan zijn duistere sfeer goed vertolken in muziek. Ook is hij erg bekend van de muziek van The Simpsons. De liedjes van Prince vond ik ook erg goed. Die scène dat de Joker het museum sloop en je die muziek hoort vond ik echt geweldig.

Erg goede film.

Eraser2

Haha wat een toeval, ik zie net dat hij vandaag op tv komt. Ik heb hem net weer gekeken en maar even met een halfje verhoogd. Geweldige batman verfilming is dit. Heerlijk donker Gotham, geweldige personages en de epische Elfman score die het afmaakt. Een pak beter dan de Nolan films naar mijn bescheiden mening.