• 9.376.895 stemmen

Met onder meer: Michael Keaton, Jack Nicholson en Kim Basinger

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 13 oktober 1989

Plot Batman

"Justice is always darkest before the dawn."

Nadat hij als kind getuige was van de moord op zijn ouders heeft multimiljonair Bruce Wayne (Keaton) gezworen om de misdaad te bestrijden. Bij een overval op een chemische fabriek valt de misdadiger Jack Napier (Nicholson) door toedoen van Batman in een vat met zuur, waardoor hij misvormd raakt. Hij komt terug als de Joker en neemt de misdaad in de stad over. Batman is de enige die hem kan tegenhouden.

Jack Napier / The Joker

Alfred Pennyworth

Bob the Goon

avatar van Dee Al

Dee Al

Combineer het aparte karakter van het Batman-concept met Tim Burton en je krijgt een rare, maar wel goede film. Dat dacht ik toen ik Batman opzette. Nou klopte dit deels ook wel, maar de sfeer die ik verwacht had en mooi vind aan Tim Burton-films ontbrak. Die vind ik in het vervolg, Batman Returns, beter tot zijn recht komen. De acteerprestaties waren redelijk. De show werd natuurlijk gestolen door Jack Nicholson, perfect gecast al de Joker. Het is vooral aan hem te danken dat ik de film toch nog wel de moeite waard vond. Maar het is geen hele goede Batman-film.

avatar van puckb96

puckb96

Op zich wel een leuke film. Eerst vond ik dit de beste maar toen kwam Christoper Nolan in de Batman universum en die maakte een veel betere Batman film. Jack Nicholson speelde toch wel goed als de joker en michael keaton speelde ook goed als de gemaskerde wreker. Het duister Gotham City vond ik wel leuk maar de film moest het met name doen door flauwe humor, ongeloofwaardigheid en niet echte spanning. Iets dat wel voorkomt in Nolan's Batman films. Een 3,5!

avatar van tristanrc1

tristanrc1

Intense actiefilm, met soms een typische Burton stijl, maar toch nog steeds in de sfeer van Batman.

avatar van Rodney9

Rodney9

Alleen de klassieker van Tim Burton uit 1989 is goed en dan die van Nolan. Voor de rest: de sequels van joel schumachter zijn verschrikkelijk slecht.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

Net iets minder dan Batman Returns die qua setdesign toch wat beter in elkaar zit...

avatar van movie-edje

movie-edje

Ik begon pas Batman films te waarderen toen Nolan de stuur over-nam!

Deze film heb ik altijd vreselijk gevonden, en vooral de soundtrack van Prince!

avatar van JacoBaco

JacoBaco

The score van Danny Elfman is gewoon goed.

avatar van rayman

rayman

movie-edje schreef:

Ik begon pas Batman films te waarderen toen Nolan de stuur over-nam!

Deze film heb ik altijd vreselijk gevonden, en vooral de soundtrack van Prince!

Voor mij is dit DE Batman-film, ondanks dat ik die soundtrack van Prince ook niet zo geweldig vond, en eigenlijk vindt ik Batman Returns en ook Batman Forever nog net iets beter.

JacoBaco schreef:

The score van Danny Elfman is gewoon goed.

Wat heeft Danny Elfman met deze Batman film te maken ?

avatar van Zandadder

Zandadder

rayman schreef:

Wat heeft Danny Elfman met deze Batman film te maken ?

De geweldige soundtrack gedurende de hele film dat de film veel goed doet

avatar van rayman

rayman

Hmm, ok, wist niet dat die van Danny Elfman was.

Is ook niks van terug te vinden op IMDB

Soundtrack is inderdaad super, alleen die stukjes van Prince vind ik minder.

avatar van Zandadder

Zandadder

rayman schreef:

Hmm, ok, wist niet dat die van Danny Elfman was.

Is ook niks van terug te vinden op IMDB

Soundtrack is inderdaad super, alleen die stukjes van Prince vind ik minder.

Dat bedoelde ik idd. Ook al vind ik de muziek van Prince er ook goed tussen passen. Dat 80's sfeertje. Heb thuis beide soundtracks. De Motion Soundtrack van Elfman als wel de tracks van Prince puur voor deze film gemaakt.

avatar van IcU

IcU

Is ook niks van terug te vinden op IMDB

Staat gewoon in het lijstje van de crew leden.

Original Music by

Danny Elfman

De score van deze film is fenomenaal. Muziek van Batman Returns is zelfs nog beter.

avatar van K. V.

K. V.

Nog eens deze film her bekeken. Ondanks dat deze toch weeral twintig jaar oud is, is dit nog steeds een erg vermakelijke actie/fantasiefilm. De personages zijn wel wat anders, als je ze vergelijkt met The Dark Knight. Zo is "The Joker" in deze veel frivoler. Beide Jokers hebben wel iets, dus voor mij mogen ze er beiden wel zijn.

Ook die Batvlieger was knap gemaakten de muziek paste ook bij de film.

Eens leuk om terug te zien en vind het nog steeds een aanrader.

avatar van Hollywood007

Hollywood007

Jack Nicholson is suuuuuper in deze film. Alleen daarvoor zou je deze al moeten kijken. Duidelijke Tim Burton film. En die zijn voor mij altijd geweldig. Love him.

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Al weer meer dan 20 jaar oud maar toch nog goed te verteren. De Burton sfeer is ruim aanwezig en Jack is geweldig. Het is allemaal wat traag en uiteraard gedateerd vergeleken met de hedendaagse Bat-films maar kijk hem als een op zich zelf staand project en je zal er best plezier aan beleven. De muziek van Prince, al is het zeker niet zijn beste werk is een prettige bijkomstigheid.

avatar van Spetie

Geweldige Batman film van Burton en nog beter dan de films van Nolan.

Geef een creatieve regisseur als Burton de kans zich uit te leven op een film als Batman, en dan krijg je deze prima film als resultaat. Vooral de sfeer in deze film is echt geweldig. Gotham City heeft iets aparts, iets mystieks en ademt gewoon echt Batman uit. Het voelt allemaal erg duister aan, zoals het ook hoort rondom Batman. Heldere kleuren horen immers niet thuis in een film als deze.

Michael Keaton speelt de rol van Batman naar behoren. Hij speelt een af en toe nogal twijfelende Batman, maar dat past wel goed bij deze rol. De show wordt echter duidelijk gestolen door Batmans aartsvijand. Jack Nicholson speelt namelijk op fraaie wijze “The Joker” en maakt van hem een uiterst irritant en haast pervers mannetje, wiens spel uitermate boeiend is, om naar te kijken.

Voeg daarbij nog de prima muziek van Danny Elfman en een degelijk verhaal en je hebt een film te pakken die uiterst genietbaar is en die na als die jaren nog niets aan kracht heeft ingeboet.

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Pure amusement deze Batman. Spanning, actie en een prachtig neergezette Joker. Petje af voor de acteerprestaties van Nicholson want hij zet hier een ge-weldige Joker neer. Met alle respect voor Ledger die ook goed was maar voor mij is Nicholson toch een klasse beter.

Op naar Batman Returns.

avatar van Savvaniah

Savvaniah

de beste Batman film voor mij, als kind krijg je films toch anders mee als volwassene. Het begin was voor mij al helemaal onheilspellend. Hoe de joker tot stand kwam in die bak zuur en dan met dat verband om zijn gezicht. ook de ring die hij omhad en die vent een hand gaf zal me nog lang bijblijven van de eerste keer..dat skelet in die stoel.
Batman wist ook meteen mijn aandacht erbij te trekken, na de meesterlijke kiddy Adam west batman. Micheal Keaton was voor mij na die film de ultieme Batman, ook die gelaatsuitdrukking die hij heeft onder het masker. Christian Bale moet het dan weer hebben van zijn onheilspellende stem, dat hij goed weet neer te zetten als wapen voor angst.
Als Bruce Wayne maakte keaton dan weer een mindere indruk, geen rijkaards trekjes te bespeuren.
De finale op de cathedraal was ook geweldig, ook te gek dat freaky lachgeluidje..als the joker dood op grond ligt.

Hierna namen de fantrekkjes van de volwassen batman toe, waarna ik met stripboeken in aanraking kwam die de indrukken van deze Batman nog verder te boven ging. Adam West had ik geen interesse meer in, die had zijn Batcave kunnen sluiten.

avatar van liars

liars

Alleen de Burton films zijn goede batman films. De gewichtigheid die Nolan eraan geeft toont dat hij er niets van begrepen heeft. Batman is fantasie en die hoeft niet realistisch gemaakt te worden, op het moment dat je hem echter wil maken, maak je hem alleen maar belachelijk. En dit is de batman van Nolan; een idiote gepantserde, getormenteerde kung-fu debiel.

avatar van Lady-Vengeance

Lady-Vengeance

Alleen de klassieker van Tim Burton uit 1989 is goed en dan die van Nolan ^.^ Jup!

Nou, Batman Returns (Michelle Pfeiffer as Catwoman ) is ook geweldig

Tim Burton rules

avatar van Metalfist

Metalfist

Where does he get those wonderful toys?

Ik was al langer van plan om de Batman reeks eens terug van in den beginne op te zetten (de films dan want de reeks met Adam West heb ik nog niet zo erg lang geleden gezien) en met ziek te zijn was de gelegenheid er perfect voor. Het moest in ieder geval al jaren geleden zijn dat ik de film had gezien want ik sloeg blijkbaar allerlei dingen uit de verschillende films door elkaar. Zo dacht ik dat deze film met Mr. Freeze en Nicole Kidman was maar dat bleek dus niet helemaal te kloppen.

Ik vraag me eigenlijk af vanwaar de fascinatie met Batman langs mijn kant komt want persoonlijk ben ik niet meteen een erg grote fan van de grote vleermuis. Misschien heeft het er wat mee te maken dat ik vroeger de serie met Adam West regelmatig heb gekeken en ook een paar animatiereeksen heb gevolgd maar de comics spreken me totaal niet aan. Misschien maar goed ook want hiermee heb ik eindelijk nog eens een comic verfilming kunnen zien zonder me te irriteren aan allerlei veranderingen zoals bij de Marvel verfilmingen vaak het geval is. Soit, deze eerste Batman film concentreert zich voornamelijk op één van de bekendste en sterkste schurken uit het comic universum en dat is The Joker. Vandaag de dag wordt die naam vaak gelinkt met Heath Ledger maar dat is onterecht want Nicholson doet het zonder twijfel even goed maar daar straks meer over. Tim Burton, ik wist zelfs niet dat hij dit regisseerde dus dat was een aangename verrassing, levert in ieder geval een sfeervolle film af. Batman is bijna continu gehuld in duisternis en dat werkt wonderwel. Je voelt perfect aan wat voor misdaadstad Gotham in de loop der jaren is geworden en de keuze van The Joker is hier dan natuurlijk perfect voor. Er worden niet teveel randpersonages geïntroduceerd maar simpelweg de gouwe ouwe classic clash tussen Batman en Joker. Naar het einde van de film toe vervalt de film hier en daar is spuuglelijke effects (die val van The Joker ziet er werkelijk niet uit) maar dat bedekken we maar met de mantel der tijd want de film kent natuurlijk ook al wel een aantal jaren.

Wel niet echt content met de invulling van Michael Keaton als Batman, zeker als je hem vergelijkt met Bale die de rol zou vertolken in Nolan's visie op de reeks. Ik kan echter niet perfect benadrukken waarom hij me eigenlijk tegen viel, het is meer een gevoel. Hij komt simpelweg te ongeloofwaardig over. Zeker als je bekijkt dat Batman is het oorspronkelijke script werd beschreven als een man with muscles on top of muscles and scarred from nightly combat. Als je dat hoort dan denk je niet meteen aan Keaton. Jammer dat ik blijkbaar de 2e Batman film mankeerde want ik wou wel eens zien wat Burton en Keaton van de volgende films gingen maken. Soit, de reden waarom dit sowieso de moeite is om eens te zien is de rol van Jack Nicholson als The Joker. Ik zei het daarjuist al dat met de komst (en het gaan) van Ledger de rol altijd aan hem wordt toegeschreven maar eerlijk gezegd, Nicholson geniet toch een tikkeltje mijn voorkeur. Hij is simpelweg de perfecte belichaming van het personage zoals ik me hem altijd heb voorgesteld en is een waar genot om naar te kijken. Een aantal scènes zoals de parade naar het einde van de film zijn dan ook heerlijk gespeeld. Oorspronkelijk ging de rol van Vicki Vale naar Sean Young maar die brak iets tijdens het opnemen van een scène en de rol ging uiteindelijk naar Kim Basinger. Hoewel ik niet echt een fan ben van Basinger (heb er op zich ook niets tegen) ben ik daar wel blij om want Basinger lijkt mij een meer logische keuze dan Young. Ze doet het het dan ook erg leuk. Vreemd trouwens om Billy Dee Williams als Harvey Dent te zien want die was bij mijn weten blank maar zijn kleine bijrol heeft sowieso niet al te veel om handen dus dat is geen groot gemis.

Met uitzondering van de keuze van Keaton voor Batman is dit een degelijke film geworden. De setting spreekt tot de verbeelding, het verhaal (met maar één schurk, wat een verademing) blijft boeien voor de gehele speelduur en de vertolking van Nicholson mag legendarisch genoeg worden.

Dikke 3.5*

avatar van brujeria

brujeria

God, wat maakt deze versie toch weer pijnlijk duidelijk hoe weinig Nolan eigenlijk begrijpt van het hele Batman gebeuren he.

Al het klassieke stijlvolle, dat een Nolan volledig mist, zit hier gewoon wel in.

Was bijna vergeten hoe goed deze versie is.

Waarom er hier gekozen is voor die kleine iele dwerg van een Keaton als Batman, zullen we wel nooit te weten komen, maar buiten dat is deze film gewoon precies goed.

Wat fijn om ook weer eens een echte Joker te zien, vol hysterisch gelach en felle kleuren in zijn kleding en speeltjes en al zijn weirde fratsen.

DIt is voor mij de enige echte Joker.

" This city needs an enema!"

Ledger doet wat hij doet fantastisch, maar mijn visie op de Joker is het niet.

Erg fijne Batman dit.

avatar van brujeria

brujeria

liars schreef:

exact!

avatar van schram101

schram101

Batman is niet stoer

Tja, ik weet niet zo goed wat ik met Burton's Batman aan moet. Ik was al geen fan van de versie van Nolan en hoopte dat deze aanpak me beter zou liggen. Maar helaas slaat Burton de plank nog harder mis dan Nolan dat deed. Ik ben niet bekend met de comics dus kan eigenlijk niet eerlijk beoordelen of de clowneske aanpak op zijn plaats was, maar naar mijn idee past het totaal niet. Toegegeven, Gotham City is schitterend weergegeven. De stad ademt criminaliteit en voelt heel duister aan. Maar de personages zijn een stuk minder interessant. Nicholson leeft zich helemaal uit als The Joker en hoewel hij dat fantastisch doet vond ik het vooral irritant. Keaton is daarnaast een enorm suffe Batman waarop ieder spoortje van charisma ontbreekt.

Zonde, want nu blijkt Nolan's Batman toch beter dan Burton's.

avatar van Filmfan74

Filmfan74

Best leuk om weer eens te zien, al is hij natuurlijk erg ouderwets qua special effects. Het eerste half uur erg traag, maar zodra Jack Nickolson in 'The Joker' transformeert is het leuk om te kijken.

Nickolson is briljant in zijn flambojante rol, het goede kostuum, de make-up en de perfect passende muziek van Prince maken het helemaal af.

avatar van cassie1997

cassie1997

ik kan deze film nergens krijgen

avatar van Flipman

Flipman

Serieus?? Ligt ie nergens meer in winkels?

avatar van tristanrc1

tristanrc1

Deze film is toch op blu-ray verschenen dacht ik, niet in een speciale editie of zo, maar toch... Heb hem zelf trouwens liggen op dvd, met zo'n papieren doosje zoals ze die toen af en toe uitbrachten.

avatar van Eraser2

Eraser2

Hij is inderdaad op blu-ray verschenen.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Tim Burton's eerste Batman film, die hiermee een complete serie opende, is een goede film. Ik zag eerst, anno 2007, het derde deel. Dit kwam omdat helemaal gek was van een van de acteurs die daarin speelde. Afijn, al niet snel daarna ontdekte ik dat er nog 2 films waren die daarvoor afspeelden. Deze zag ik daarna, en ik zag toen al de twee contrasten tussen de films van Tim en de films van Joel. Die van Burton waren natuurlijk een stuk donkerder. En ik moet erbij zeggen dat die sfeer in deze film erg leuk is. Mysterieus en past perfect bij de superheld die hier de hoofdrol heeft.

De villain in deze film was The Joker. Jack Nicholson vertolkt hem erg goed. Compleet krankzinning en gestoord, zoals het hoort. Ik ga hem niet vergelijken met Heath Ledger's versie in The Dark Knight. Omdat de personages gewoon heel anders worden neergezet. Maar ook Batman zelf werd erg goed neergezet. Michael Keaton vind ik nog steeds een van de beste (ofwel de beste) Batman. Mede doordat hij niet lomp over komt als de mysterieuze superheld, maar ook doordat hij van Bruce Wayne een leuk personage maakt. Kim Basinger acteert ook wel goed, maar de show wordt toch wel gestolen door Keaton en vooral door Nicholson.

Het acteerwerk en de sfeer zijn goed. Het verhaal is dat ook, en vormt een goede opbouw voor de delen die gaan volgen. De actiescenes worden leuk in beeld gebracht. Tuurlijk zijn ze wel al wat verouderd maar ik vind dat ze er nog prima uitzien. Ook de score van Danny Elfman is erg mooi, en sluit perfect aan bij de film. Een nadeel vond ik wel dat de film een beetje langdradig begint te worden in het midden, dus ik kan niet zeggen dat ik alle fragmenten even leuk vond. Maar dat hoeft ook niet, want vervelen deed hij ook weer niet. Het is sowieso aan te bevelen te blijven kijken want de climax wordt spannend in beeld gebracht. Het is uiteindelijk een erg vermakelijke film (nog steeds) om naar te kijken, die veel goede elementen bevat.