• 9.373.024 stemmen

The Bourne Identity (2002)

Thriller / Actie | 119 minuten

Genre: Thriller / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Tsjechië

Geregisseerd door: Doug Liman

Met onder meer: Matt Damon, Franka Potente en Chris Cooper

Gesproken taal: Engels, Frans, Duits, Nederlands en Italiaans

Releasedatum: 17 oktober 2002

Plot The Bourne Identity

"He was the perfect weapon until he became the target."

Een Italiaanse vissersboot redt een drenkeling (Matt Damon) uit de Middellandse Zee. De man lijdt aan geheugenverlies en weet niet wie hij is. Er zitten echter twee kogels in zijn rug en hij komt al snel tot de conclusie dat er geprobeerd werd hem te vermoorden. Tot zijn eigen verbazing beheerst hij verschillende vechttechnieken, en geholpen door Marie (Franka Potente) gaat hij in Zwitserland op zoek naar zijn identiteit. Al gauw ontdekt hij dat hij verwikkeld was in een mysterieus plot met een moordaanslag waarbij de CIA een grote rol speelde...

Jason Bourne

Research Tech

Research Tech

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Geheel eens met Coldplayer wat betreft deel 3. zelden heb ik me zo geërgerd aan een camerawerk.

avatar van ninoboy1

ninoboy1

Goed verhaal..veel actie en vooraal..zeeer spannend!

avatar van joojoo7

joojoo7

Goede film, veel actie en spannend. Goed acteerwerk van vooral Matt Damon! 3,5 sterren!

avatar van gauke

gauke

Prachtige film vol met actie van het begin tot het eind. Matt Damon is een uitstekende Jason Bourne. De gevechtscenes zijn briljant.

avatar van thijspsp

thijspsp

Een hele goede film, er zit geen moment in dat ik het saai vond.

ook de andere delen vind ik heel spannend, echt een aanrader.

avatar van briek

briek

Een goede actiethriller, ook origineel om van dit genre film eens trilogie van te maken wat de spanning natuurlijk ten goede komt. Goede acteerprestaties, sterke regie en knappe soundtrack, dat maakt van The Bourne Identity een echte aanrader.

avatar van De Krokodil

De Krokodil

Beste van alle Bournes. Goede opbouw, sterk acteerwerk, explosieve voortvarendheid, beklemmende achtergrondmuziek en een weergaloze Damon.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Dit is nog steeds de enige die ik gezien heb van de trilogie. Deze sprak mij zelf aan als een soort down-to-earth James Bond. De actie had wel iets stoerder gemogen, maar de emotionele diepgang maakt dat meer dan goed.

avatar van joeythebest

joeythebest

Goede film. Leuke actiescenes en inderdaad wel een beetje James Bond achtig.

Toch wel de moeite waard om te zien.

Het stukje waar hij Nederlands spreekt is dan ook wel super grappig.

avatar van Nasty

Nasty

Geweldige film , heeft me van begin tot eind uitstekend vemaakt .

Matt Damon heeft hier een geweldige rol neergezet .

Een echte aanrader !

4 Sterren van mij

Bart Simpson

Een van de aller slechtste films die ik in mijn leven gezien heb samen met deel 2. Deel 3 is wat beter maar scoort niet al te veel meer.

avatar van the-hague-pride

the-hague-pride

wel goeie film, maar jammer dat het een remake is

verpest een hoop

avatar van johnrambo

johnrambo

Bart Simpson schreef:

Saaie film...

Ja, ja, je krijgt aandacht met deze belachelijke waardering.

Dat dit niet jouw soort film is geloof ik best, maar om een 0,5 te geven slaat kant nog wal.

Het ging je natuurlijk om een tekort aan aandacht in je privéleven, dus hoop ik dat ik hiermee goed kan maken.

avatar van bomari

bomari

Een gewelddadige film, met absurde ellenlange actiescenes, die me eerder deden denken aan karatefilms en The Matrix.

avatar van Lad

Lad

Degelijke film! Leuk aspect.

avatar van Gil -Galad

Gil -Galad

Leuk film, zeker niet slecht, alleen blijkt dat het verhaal vooral de eerste keer goed uit de voeten komt, de tweede keer voelt de hele film een heel stuk saaier.

Persoonlijk vond ik de Greengrass delen beter.

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

Zo, Bourne Identity gezien. Was zeker een erg mooie actie / thriller.

Ik vind vooral het acteerwerk er uit spatten. Niemand acteert slecht, iedereen is goed, er is dan ook weer niemand subliem ofzo, maar het acteerwerk is toch zeker goed.

De actie scènes zijn lekker hard en snel gemonteerd, wat iedereen wel kent van de Bourne films. De achtervolging in de stad met die auto's was toch ook wel vet. Maar ja, dat hoort nou eenmaal bij een spionage film: een auto achtervolging.
Ook het verhaal was erg mooi en origineel. Erg leuk dat ie voor die spiegel in de vissersboot ook een keer Nederlands voor ons praatte. Ook het hele gedoe met Treadstone maakt het verhaal beter, niet te simpel, maar voor mij af en toe wel een beetje te moeilijk.

Ik vond het dus een prima actie film.
Cijfer van schaal van 1 op 10: 8.2
Cijfer hier op moviemeter: 4,0 sterren.

avatar van Scunk Jr

Scunk Jr

Zéér vermakelijke film...

één van de eerste films die ik heb gezien met Matt Damon.. sindsdien toch wel beetje fan geworden van de Matt Damon films...

avatar van Jackson07

Jackson07

bomari schreef:

Ga jij maar lekker plop in de wolken deel 3 kijke, weinig geweld, en meer jou niveau. Als je er niet van houd kijk het dan niet, je weet van tevoren al dat het een actie film is, tevens bij Scream weet je van tevoren al dat het een Thriller is waarin mensen vermoord worden, kijk het dan niet als je niet van geweldfilms houd. Maar toch ga je dan kijken en stemmen en lopen klagen dat er geweld in zit

avatar van depri83

depri83

Bart Simpson schreef:

Saaie film...

Zo slecht en toch alle 3 de delen gaan kijken. Je bent wel een volhouder iig.

avatar van Vascago

Vascago

Geweldige film, heb continue op het puntje van mijn stoel gezeten. Dat is alles wat ik wil bij een film.

avatar van ®Tc

®Tc

Er zit veel sfeer in de film en de acteerprestaties zijn in tegenstelling tot de meeste actiefilm goed geacteerd maar toch bleef voor mij de echte spanning en actie veel uit.

Veel actie zit er niet in buiten die achtervolgingscene dan, die zeer goed was. Als het plot dan goed is stoort dat niet maar het einde viel me toch enorm tegen. Ik vond de werking naar het mysterie ook maar mager, veel spanning was er allemaal niet bij.

Tegenvaller

avatar van DONNI

DONNI

Als fan van Matt Damon toch wel genoten van deze stevige aktie/thriller.

Film blijft gedurende de 2 uren boeiend om volgen, vooral dan omdat de vraag blijft van ''wat is er met hem gebeurd vóór de eerste scene van de film''

Het einde had ik iets meer van verwacht, een beetje te plat tegenover derest van de film.

Twijfel wat tussen 3,5 en 4, maar ga het (voorlopig) toch bij de 3,5 houden

depri83 schreef:

Zo slecht en toch alle 3 de delen gaan kijken. Je bent wel een volhouder iig.

Volhouder? Heeft er helemaal niets mee te maken. Ik kijk deze film toch geen 3 keer? Als ik de eerste film slecht vind, dan kan de 2e of 3e film toch wel goed zijn? Je kunt niet beoordelen of volhouden voordat je een film gezien hebt... Dat is waarom deel 3 het hoogst heeft gescoort.

johnrambo schreef:

Ja, ja, je krijgt aandacht met deze belachelijke waardering.

Ja, ja, je krijgt aandacht met jouw belachelijke waardering voor Rocky Balboa.

Dat dat niet jouw soort film is geloof ik best, maar om een 2,0 te geven slaat kant nog wal.

Het ging je natuurlijk om een tekort aan aandacht in je privéleven,

dus hoop ik dat ik hiermee goed kan maken.

avatar van Maartenn

Maartenn

Bourne Identity; Briljante film met geweldige actie en acteerprestaties!

Afgelopen weekend maar weer eens mijn eigen exemplaar van Bourne Identity in de dvd speler gestopt en dat legde me geen windeieren. Wat is dit een heerlijke film zeg!

Het is natuulijk een verhaal waar je heel veel kanten mee uit kan: een geheim agent van de Amerikaanse overheid verliest na een missie zijn geheugen, waardoor hij meer dood dan levend probeert zijn identiteit te achterhalen, waarbij hij voortdurend op de voet wordt gevolgd door de FBI die hem graag willen binnenhalen vanwege belastende informatie die hij nog bij zich draagt. Dat hier dan ook twee vervolgen op zijn gemaakt is goed te begrijpen.

Maar dan deze eerste in de reeks. Wat ik zo heerlijk vind aan het verhaal, is dat je van het begin af aan al precies weet welke twee partijen er tegen elkaar spelen. Aan de ene kant heb je Bourne die uit alle macht probeert te begrijpen waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren, aan de andere kant de leden van Operation Treadstone die hem zo snel mogelijk onschadelijk willen maken. Deze manier van open kaart spelen, maakt de film makkelijk te volgen voor degenen die een beetje opletten bij films. Dat er later nog meer adders onder het gras blijken te zitten bij Treadstone, was natuurlijk wel een verloop in de film, maar toch niet geheel schokkend.
De manier waarop Bourne gebruik maakt van zijn killer instinct en de manier waarop Damon dit onwijs realistisch weergeeft is alleen maar lof toe te kennen. Tel daar nog bij op dat de actiescenes mekaar in een razend tempo opvolgen en dat deze zeer sterk zijn weergegeven en je hebt een ijzersterke actiethriller die zeker de moeite waard is om te kijken. Het enige echte kritiekpuntje wat ik dan ook heb is het einde, waarbij Jason alsnog zijn grote liefde Marie aantreft op het strand. Dat de volgende film dan ook begint met de executie van dit personage, vind ik niet meer dan terecht.

Een 4.5*

avatar van Kricky

Kricky

gave film, spannend van begin tot eind en zakt ook geen enke lmoment in. Matt Damon zet hier een geloofwaardige rol neer. Ik kon me goed in leven in zijn personage. ook is het heel sfeervol gefilmd zoals in het begin op zee en de besneeuwde straten van Parijs. iook het gevoel dat er iets niet in de haak was, was ook hier veel aanwezig en dat maakt de film extra spannend

Coole spionagefilm

7,3

avatar van HjalmarK

HjalmarK

een echte aanrader deze film ik heb de hele film op het puntje van me stoel gezeten echt 4 sterren waard

avatar van Theunissen

Spannende film met een prima rol van Matt Damon. Wat mij betreft had men na dit deel geen vervolg delen meer hoeven te maken want die boeiden mij allemaal niet.

avatar van Film Pegasus

Net de hele trilogie bekeken. Deze eerste Bourne levert een film met een update van de James Bond. Waar Bond een voorbeeld was voor velen, heeft Bourne het idee van filmspion terug uitgevonden. Het script naar de verhalen van Robert Ludlum zit zeer goed in elkaar. De hele film is een spannende rit met Bourne op zoek naar z'n identiteit. Toch heb ik ergens het gevoel dat de film iets mist om tijdloos te worden. De technologie zal binnen enkele jaren gedateerd zijn en valt alles terug op de actie en het script. Geen idee of dat sterk genoeg zal blijken dan. Hiermee mist het de charme en de verfijnde humor van Bond. Niet de slapstick van Moore, maar zelfs Craig heeft de nodige zwarte humor in z'n films.

Maar voorlopig heb ik wel genoten van de film en is hij een verfrissing in z'n genre. En uiteindelijk mogen we Bourne ook niet echt vergelijken met Bond. Het is tenslotte slechts een gelijkenis en geen copy. Al zal dat wel snel gebeuren met filmspionnen. Wat dat betreft heeft Bourne wel het genre opnieuw uitgevonden. Dat de originele verfilming geen klassieker is, bewijst ergens toch dat het niet enkel aan het verhaal van Ludlum ligt, maar dat deze verfilming met Matt Damon er best mag staan.