• 9.372.151 stemmen

The Bourne Identity (2002)

Thriller / Actie | 119 minuten

Genre: Thriller / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Tsjechië

Geregisseerd door: Doug Liman

Met onder meer: Matt Damon, Franka Potente en Chris Cooper

Gesproken taal: Engels, Frans, Duits, Nederlands en Italiaans

Releasedatum: 17 oktober 2002

Plot The Bourne Identity

"He was the perfect weapon until he became the target."

Een Italiaanse vissersboot redt een drenkeling (Matt Damon) uit de Middellandse Zee. De man lijdt aan geheugenverlies en weet niet wie hij is. Er zitten echter twee kogels in zijn rug en hij komt al snel tot de conclusie dat er geprobeerd werd hem te vermoorden. Tot zijn eigen verbazing beheerst hij verschillende vechttechnieken, en geholpen door Marie (Franka Potente) gaat hij in Zwitserland op zoek naar zijn identiteit. Al gauw ontdekt hij dat hij verwikkeld was in een mysterieus plot met een moordaanslag waarbij de CIA een grote rol speelde...

Jason Bourne

Nicky Parsons

Research Tech

Research Tech

avatar van Wouter

Vond de TV-film hiervan (die op video te huur is) wel spannend.

avatar van Goodfella

Goodfella

Ben hier erg benieuwd naar. Ik ben er sinds kort achtergekomen dat mijn favoriete strip-serie (XIII) hierop (nou ja... het boek van Robert Ludlum dan) gebaseerd is.

avatar van morpheus

morpheus

Prima spionnen film, goed geacteerd door damon en potente (lola rent) de film vervalt nooit echt tot een laag niveau van vele andere spionnenfilms. veel karakter ntwikkeling in de personen, goede actie, goed plot. heeft wel wat tekortkomingen en wat kleine plot holes maar overall een zeer geslaagde film.

***1/2 uit *****

avatar van Jos2

Jos2

Ik vond de miniserie (ook op video) naar dit verhaal behoorlijk spannend.

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

Het boek van Ludlum is echt heel goed. Ik kijk dus wel uit naar deze film, maar vrees toch een beetje dat ze het verhaal gaan verknoeien.

avatar van lorelei

lorelei

jeeej een matt damon film! Nu maar hopen dat de film ook goed is!

avatar van Macmanus

Macmanus

erg spannende film.

avatar van frank

frank

Sterke film. Spannend, lekkere actie, klein beetje romantiek. Gwoon goed.

Matt Damon is een soort 007 alleen....hij weet van niks. Over de miniserie: die heb ik niet gezien dus kan niet vergelijken.

Frank

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

Van het boek hebben ze echt wel maar een klein stukje verhaal overgehouden, maar voor de rest valt de film nogal mee. Er had gewoon meer ingezeten

avatar van mexico

mexico

Ben erg benieuwd of de andere twee delen van deze serie van Ludlum ook verfilmd gaan worden.

De versie met Richard Chamberlain is erg goed maar heeft helaas nooit een vervolg gekregen.

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

Matt Damon heeft in een interview gezegd dat ze deel 2 waarschijnlijk ook gaan verfilmen.

avatar van Macmanus

Macmanus

O JA Matt Damon praat nederlands 1 zin doet hij wel aardig, het is wel echt nederlands dus geen kruising tussen duits en nederlands dat je vaak hoort.

avatar van Vyvre

Vyvre

Hmm heb hem zojuist gekeken.. waar de film sterk begon werd het naar het einde toe steeds slechter..op een actiescene na.

Damon is vrij overtuigend als 007 in deze rol, hoewel ik hem dat vantevoren nooit toebedeeld had. De vrouw in het verhaal vond ik niets anders dan irritant, ze was meer een blok aan het been en had totaal niets toe te voegen aan het verhaal..maw die hadden ze wat mij betreft net zo makkelijk weg kunnen laten. Actiescenes zijn prima in orde, bij sommige vechtscenes moest ik denken aan the matrix..en dat zegt al heel wat . Het einde zag ik mijlenver aankomen, en het happy end vond ik helemaal verschrikkelijk.

Zit te twijfelen tussen 3 en 3,5 ster..wordt uiteindelijk 3,5 ster omdat het toch enigzins cliche verhaal sterk uitgewerkt is.

avatar van You_bastard

You_bastard

Afgelopen zondag in de sneak gezien vond het een goede, spannende spionage film. Het had inderdaad veel van de strip XIII.

Vertel eens, hoe is Franka in deze film ? Ik zag stills uit de film, waar ze er steeds anders uit ziet. Verwisselt ze vaak van identiteit ?

avatar van You_bastard

You_bastard

Franka speelde natuurlijk niet de rol ala Lola Rent. Ze was meer een onschuldige dame die op de verkeerde tijd en de verkeerde plaats aanwezig was.

Hoezo verkeerde tijd, verkeerde plaats ? Ik vat 't even niet.

avatar van dttom

dttom

what can i say, het was erg vermakelijk.

Hmm.. ik moet nog minimaal een maand wachten.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ik ook,.. snik... In de trailer komt Franka goed over... Als zij in Heaven had gezeten mmhh !

avatar van hugohei

hugohei

Ik zag de sneak en tot m'n spijt moet ik zeggen dat ik niet onder de indruk was van Franka. Dat komt voor een groot deel door haar rol. Zoals hier boven gezegd wordt : ze bungelt er maar wat bij. De film is heel goed voorstelbaar ZONDER die rol. Maar natuurlijk is zo'n film als dit niet denkbaar zonder love interest. Interessant wordt het nauwelijks

kijk naar de manier waarop de held en de heldin elkaar tegenkomen : volstrekt cliché. Daarna doet Franka als helpster van Matt een paar tamme klusjes. En let es op hoe weinig er is gebakken van de [inleiding tot] de vrijscène. Die arme jongen is gehersenspoeld, er is een vechtmachine van 'm gemaakt... allemaal leuk... maar na drie seconden aarzeling gaat meneer gewoon met haar naar bed. Logisch ? Voor jou en mij wel, als ik het zeggen mag - maar van een halve robot verwacht ik allerlei gemakkelijk te bedenken verrassingen.

Al met al niet een film om je te vervelen, met een paar mooie maar volstrekt te verwachten acties. Maar verder teleurstellend middle of the road. Om niet te zeggen braaf.
Neem het eind :

uiteindelijk concentreert het hele verhaal zich op een scène die in flash-back getoond wordt. Vechtmachine Matt laat zich door twee kinderoogjes van een moord afhouden. Moraal = duidelijk : ook al is hij een machine - het menselijk gevoel zegeviert. God wat braaf en tuttig ! Wat er daarna komt, op Mykonos, bestaat uitsluitend uit tergende cliché's.

Ik ga zakken van *** [lekker tevredenstemmend amusement, in dit geval] naar twee en een half [best aardig maar niet goed genoeg].

avatar van boosterm

boosterm

Ik vind het een zeer goede film! Echt een aanrader.

Jordy

vermakelijk, beetje cliché, prima acteurs (al vond ik Potente matig), mooie actiescenes

vond het al met al 3 sterretjes waard

Waarom vond je Potente matig ?

Jordy

Ja kweenie, misschien lag het niet aan haar persoonlijk, was de rol gewoon vervelend... ze hing er (zoals eerder een paar keer gezegd) een beetje bij, liefdesverhaaltje niet geloofwaardig, irritant geforceerd accent (ze kan beter Engels volgens mij, als ik me Storytelling goed herinner).

Speelde ze een Duitse ?

Duits of Zwitsers ofzo... Duitstalig iig

De enige manier voor Europese acteurs en actrices om snel aan grote rollen te komen in Amerika lijkt het.

avatar van FisherKing

FisherKing

Speelde Rutger Hauer ook niet altijd een rare Duitser in Hollywood ?

En Jeroen Krabbe in een Bond film, een Rus oid ? En in The Fugitive ?

Famke Janssen als Russin dacht ik ?

En zo zijn er wel meer voorbeelden te noemen.