- Home
Bekijk via Prime Video
Bekijk via Disney+
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Bourne Identity
"He was the perfect weapon until he became the target."
Een Italiaanse vissersboot redt een drenkeling (Matt Damon) uit de Middellandse Zee. De man lijdt aan geheugenverlies en weet niet wie hij is. Er zitten echter twee kogels in zijn rug en hij komt al snel tot de conclusie dat er geprobeerd werd hem te vermoorden. Tot zijn eigen verbazing beheerst hij verschillende vechttechnieken, en geholpen door Marie (Franka Potente) gaat hij in Zwitserland op zoek naar zijn identiteit. Al gauw ontdekt hij dat hij verwikkeld was in een mysterieus plot met een moordaanslag waarbij de CIA een grote rol speelde...
Jason Bourne
Danny Zorn
Nicky Parsons
Research Tech
Research Tech
Leuke film, goeie actie, aardige muziek wat mooie beelden in Parijs en ik vond zowel Damon als Potente het wel goed doen. Alleen ik begrijp niet wie er Julia Stiles in die rol gecast heeft.
Er is echter één groot probleem, wat Hugohei ook al aanhaalde.
Het punt waar het eigenlijk allemaal om draait, namelijk, wat is er met Bourne gebeurt op zijn missie en waarom, wordt echt verschrikkelijk triest duidelijk gemaakt. Een koelbloedige assassin die zijn doelwit niet kan vermoorden omdat er kinderen in de buurt zijn, terwijl hij nota bene zelf de tijd en plaats bepaalde en daarom ook nog wordt neergeschoten...echt te dom voor woorden.
Geluukig ben ik in een gulle bui..3,5 ster
mister blonde
heb ik dit eerder gezien? natuurlijk! heb ik het beter gezien? dacht het niet!
komt als pluspunt bij dat deze film niet ontkent dat ie niet origineel is.
wat zoek ik een film? vermaak.
meestal wordt dit door een goed verhaal geleverd. of door spanning. oprecht drama, sfeer of..... actie die zo mooi gemaakt is en stijlvol met vaart wordt gebracht, dat ik 2 uur lang aan de buis gekluisterd zit.
heb in tijden geen actiefilm van de laatste jaren gezien, die me zo kon bekoren.
4 sterren (runner-up, voor 4,5)
Vond hem verrassend sterk. Damon weet redelijk te overtuigen, Potente is mooi als altijd en het verhaal weet de spanning goed vast te houden (jammer dat ik alleen al enige voorkennis had). 3,5*
Yak
Ik vond dit eigenlijk best geinig. De vele knokscenes begonnen wel een beetje te vervelen, maar het waren vooral die ongemakkelijke situaties tussen Jason en Marie die deze film een zekere charme meegaven. En natuurlijk die carchase met een ouwe brakke Mini!
Franka stal de show, wat een ongelooflijk mooie vrouw en wat een acteertalent.
otherfool
Zeer behoorlijke remake van de klassieke miniserie met Chamberlain. Hoewel de ietwat overschatte Damon niet de perfecte held is, maken de actie en spanning veel goed.
3*.
sinterklaas
Had deze en deel 2 opnieuw gezien.
Ik vond deze nog steeds goed en spannend. Vooral leuk dat Damon in het begin Nederlans praat.
Stem verhoogd naar 4*
Demoniac
In vergelijking met de film uit 1988 is deze film een stuk sneller en moderner, maar tegelijkertijd is er minder aandacht besteed aan de uitwerking van de personages en het uitdiepen van het verhaal. Matt Damon doet het wel erg leuk, Potente ook. Erg grappig ook dat je hem wat Nederlands hoort praten.
®Tc
Er zit veel sfeer in de film en de acteerprestaties zijn in tegenstelling tot de meeste actiefilm goed geacteerd maar toch bleef voor mij de echte spanning en actie veel uit.
Veel actie zit er niet in buiten die achtervolgingscene dan, die zeer goed was. Als het plot dan goed is stoort dat niet maar het einde viel me toch enorm tegen. Ik vond de werking naar het mysterie ook maar mager, veel spanning was er allemaal niet bij.
Tegenvaller
Maartenn
Bourne Identity; Briljante film met geweldige actie en acteerprestaties!
Afgelopen weekend maar weer eens mijn eigen exemplaar van Bourne Identity in de dvd speler gestopt en dat legde me geen windeieren. Wat is dit een heerlijke film zeg!
Het is natuulijk een verhaal waar je heel veel kanten mee uit kan: een geheim agent van de Amerikaanse overheid verliest na een missie zijn geheugen, waardoor hij meer dood dan levend probeert zijn identiteit te achterhalen, waarbij hij voortdurend op de voet wordt gevolgd door de FBI die hem graag willen binnenhalen vanwege belastende informatie die hij nog bij zich draagt. Dat hier dan ook twee vervolgen op zijn gemaakt is goed te begrijpen.
Maar dan deze eerste in de reeks. Wat ik zo heerlijk vind aan het verhaal, is dat je van het begin af aan al precies weet welke twee partijen er tegen elkaar spelen. Aan de ene kant heb je Bourne die uit alle macht probeert te begrijpen waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren, aan de andere kant de leden van Operation Treadstone die hem zo snel mogelijk onschadelijk willen maken. Deze manier van open kaart spelen, maakt de film makkelijk te volgen voor degenen die een beetje opletten bij films. Dat er later nog meer adders onder het gras blijken te zitten bij Treadstone, was natuurlijk wel een verloop in de film, maar toch niet geheel schokkend.
De manier waarop Bourne gebruik maakt van zijn killer instinct en de manier waarop Damon dit onwijs realistisch weergeeft is alleen maar lof toe te kennen. Tel daar nog bij op dat de actiescenes mekaar in een razend tempo opvolgen en dat deze zeer sterk zijn weergegeven en je hebt een ijzersterke actiethriller die zeker de moeite waard is om te kijken. Het enige echte kritiekpuntje wat ik dan ook heb is het einde, waarbij Jason alsnog zijn grote liefde Marie aantreft op het strand. Dat de volgende film dan ook begint met de executie van dit personage, vind ik niet meer dan terecht.
Een 4.5*
Spannende film met een prima rol van Matt Damon. Wat mij betreft had men na dit deel geen vervolg delen meer hoeven te maken want die boeiden mij allemaal niet.
renske
Fijn, een actiefilm over een spion die de boel niet zo overromantiseert als Bond, James Bond. Hoewel er wel een aantal erg onrealistiche scènes inzitten ( zoals wanneer Bourne omlaag valt met een eerder slachtoffer tussen de trappen, ín zijn val iemand anders neerschiet, en de val ook nog overleeft! Dream on, baby.
Met fijne rollen van Potente (die voor een Duitse een bijzonder schattig accent heeft, en bijzonder intrigerend is om naar te kijken omdat je haar heen en weer geslingerd ziet worden tussen een hang naar avontuur, angst, groeiende liefde en overige twijfel), Brian Cox als baas die zijn eigen bazen tevreden wil stellen, en Clive Owen, als harde mede-spion met pijnlijk einde. Ik had gek genoeg wat moeite met Cooper, misschien omdat hij niet echt zijn best doet sympathiek over te komen terwijl zijn personage toch wel zijn redenen zal hebben om te handelen zoals hij handelt. Ook Stiles kon me niet zo boeien. Damon is degelijk en soms wonderlijk goed. Wanneer hij merkt dat hij wonderlijke dingen kan en weet, maakt hij die verwarring goed voelbaar. Hoewel geheugenverlies een ongelooflijk cliché is in film- en tv-scripts, vind ik het niet zo clichématig uitgewerkt.
De mensen zijn allemaal van vlees en bloed, de locaties voelen realistisch, als uit de echte wereld, met mistige straten, zompige weggetjes en ongeverfde muren ipv glamourlocaties als casino's, designhuizen en massagesalons met gewillige vrouwen. De spionnerij voelt (daardoor?) alsof het echt zo kan zijn, apart dan van die enige te spectaculaire acties. Kan iemand trouwens uitleggen waarom de man die gestuurd is om Bourne te doden uit het raam springt? Marie vroeg het ook, maar kreeg meen ik evenmin een antwoord. Ik ben het trouwens niet helemaal met Maartenn eens dat de plot zich zo makkelijk laat lezen. Ik heb goed zitten opletten, maar vond het moeilijk te begrijpen waarom het nu zo belangrijk was dat Bourne dood moe(s)t.
Denveen
Gisteren herzien en ik bljif absoluut bij mijn mening. Sterke film met een goede sfeer. Verhaal verloopt vlot en stoort me niet. Mooie scenes worden afgewisseld met rauwe actie, nergens wordt de grens overschreden of wordt het overdone. Hele film is zeer onderhoudend en is voor mij nog steeds dé norm voor de hedendaagse spionagethriller.
Enige minpunt aan de film vond ik dat de persoon Bourne van mij wat dieper uitgewerkt mocht worden. Zelf heb ik het boek niet gelezen, maar ik kan me voorstellen dat de boeklezers het wel met mij eens zullen zijn. Af en toe heb ik het gevoel dat hier met iets meer diepgang meer te halen valt.
Pitakaas
Wat een verschrikking dit.
Ik heb me matig geërgerd aan deze slechte verfilming van het sterke boek. Hoe kun je die in godsnaam als 'beste actiefilm' betitelen?
Daarnaast is het acteerwerk echt matig. Damon is gewoon niet echt een goede acteur om een held als Bourne te spelen, hij komt niet echt overtuigend op mij over.
Daarnaast zat er absoluut geen spanningsboog in (dit kwam omdat de kijker helemaal niet kwam te weten wat er in Marseille was gebeurd, totdat alles in 1x werd verteld in 1 minuut! Hoe bedoel je, ik neem alle vragen in 1 keer weg zodat de kijker niet beetje bij beetje meer komt te weten)en was de gebruikte muziek zelfs sfeerverlagend.
Als de regisseur dan ook nog eens besluit om er een potje onrealisme in te gooien bedoeld als realisme (ik heb het over de trapscene), had ik het helemaal gehad. Gelukkig was ie toen bijna afgelopen.
1.5*, en dan ben ik echt nog mild.
Chimpz
De introductie tot het personage (Matt Damon heerst), samen met geweldige martial-arts scènes en achtervolgingen (plus de altijd coole Clive Owen), maar verhaalgewijs gebeurt er niet zo heel veel. Staat meer op zichzelf dan dat het een deel van de trilogie is.
patrick21079
Goede actiefilm met een sterk verhaal en een goede sfeer. Het acteerwerk van Damon blijft wel een beetje achter maar heeft het nog behoorlijk gedaan. De vechtscènes waren spectaculair en zagen er goed uit net als de achtervolgingsscène. Ook hele goede muziek trouwens.
The Bourne Identity is op geen moment saai omdat je nooit weet wanneer wat gaat gebeuren, dit houdt lekker de spanning erin en de voorspelbaarheid eruit. Franka Potente is wel perfect gecast.
Shinobi
Wel een vermakelijke film.
Het is niet zo een standaard film vol met glamour enz. Maar het geeft wel een grimmig sfeertje. Het gevoel wordt goed overgebracht dat Bourne in alle wegen moet wurmen om te overleven.
Verder goede (gedoseerde) actie, acteerwerk was wel oké. En dat Nederlands was wel lachen.
Die ene scène waarin hij op een lichaam naar beneden surft en iedereen neerknalt was, wel wat ongeloofwaardig. Maar aan de andere kant wel erg mooi om te zien.
Goed voor 3, 5 sterren.
Toch echt een pover geheel.
Het aardige aan de film is dat hij je moeiteloos door de twee uur heensleurt. Het jammere is dat er geen enkele scene is die ook maar enige echte interesse opwekt.
Zeker naar het einde toe wordt het allemaal wat saaier, tot op een bepaald ogenblik ik mij zelfs geen irriteren aan wat vaagheden in het verhaal. Sowieso onbegrijpelijk dat Damon zijn doelwit niet vermoord vanwege twee aanwezige kindjes, maar erger vond ik het stukje met de hond in dat landhuisje. Het dier is plots weg dus is er onraad, maar waar is dat beest dan naartoe? Zou wel érg onprofessioneel zijn van Owen om zomaar een hond neer te knallen en zo Damon op z'n spoort te brengen.. Zal verder allemaal wel, maar het feit dat die dingen mij opvallen wil meestal al zeggen dat ik het verder niet al te boeiend vind.
Visueel ook niet echt interessant. Nogal oubollig en veel te snel. Parijs is een geweldige stad, maar als je ziet hoe Liman in twee cuts door La Défense racet is het duidelijk dat hij niet veel zin heeft in mooie plaatjes. Muziek ik ook maar pover, net als de acteerprestaties. Damon is te knuffelbaar, Owen valt vreemd genoeg nog mee (al komt dat ook omdat hij z'n mond moet houden) en Potente loopt er de hele film bij als een halve zombie.
Dan maar even afwachten wat Greengrass met deze serie gedaan heeft, maar dit eerste deel is in ieder geval best suf te noemen. Enige echt positieve zijn de fijne locaties, vooral de glimps van onze toekomstige vakantiebestemming helemaal op't eind
Vinokourov
Leuk begin van de Bourne-trilogie, die ik als actiefilmreeks erg hoog heb zitten. Dit is nog het minste deel van de trilogie, alhoewel de introductie met het karakter Jason Bourne wel
is. Hij begint vanaf nul en vanaf dat punt weet hij zich op te werken tot een intelligente actieheld. Om Matt Damon voor die rol te nemen, vind ik ook gewoonweg een coole keuze. Zo'n uitspraak zal wel wat wenkbrauwen doen fronsen, maar soit. Hij tilt deze film samen met Franka Potente naar een bovengemiddeld niveau.
moviemafketel
- 19752 berichten
Weet niet waarom, maar als ik in het verleden een stukje van deze film op tv zag zapte ik vaak snel weer verder. Vanavond heb ik hem eens helemaal afgekeken en vond het best een vermakelijke film.
Mede doordat alles zich in Europa afspeelt. Geeft altijd een extra sfeertje en het komt dichterbij letterlijk en figuurlijk.
Er zat pcies genoeg actie in. Damon vind ik een redelijk saaie acteur, maar deze rol past goed bij hem. Het vrouwtje vond ik leuk en ze speelde ook nog aardig ook. Ja ik heb me toch aardig vermaakt en snap dus ook niet waarom ik deze in het verleden niet eerder heb afgekeken.
polopolo150
Normaal hou ik niet van fictieve of rare verhalen. Maar deze film doet er heel geheimzinnig over, mysterieus, maar toch heel boeiend en je wilt gewoon weten wat er aan de hand is.
Hoewel... het is gewoon net zoals een boek, je leest een boek, het boeit je, maar het legt niet uit wat er allemaal aan de hand is... dat doet deze film ook.
Ik zou niet positief zijn vanwege dat, maar omdat ik weet dat dit deel 1 van een trilogie is, dan hoop ik dat antwoord komt in de volgende films.
Dus voor nu, een 3,5, omdat ik hoop dat de antwoorden in de volgende 2 films komen, dus ik bestempel maar deze film als 'goeie opener voor een verhaal'.
chevy93
Prachtige thriller. Tot vlak voor het einde weet je niet hoe het nou precies zit. Dit zijn de films waar ik van hou!
Aan het begin dacht ik: "Wat een kutfilm, dit is allemaal gestolen van een andere film." Later bleek dat het gewoon een déjà vu was en ik heb deze film vroeger al eens gezien, haha.
Het begint al gelijk met de verwarring. Normaal gesproken heb je een introductie bij een film, maar ja.. dat gaat bij deze film moeilijk he
Die ene vraag: 'Wie is hij nou eigenlijk?' zoemt de hele tijd door je hoofd. Tot vervelends aan toe.
Damon speelt natuurlijk een uitstekende rol en dat hij hier geen Oscar voor heeft gekregen snap ik niet. Potente speelde trouwens ook niet slecht, maar ik moet eerlijk bekennen dat zij niet zo'n moeilijk rol had. Mede omdat er bij haar weinig diepgang in zat.
Het enige minpunt dat ik kon bedenken was die sprong van de trap, dat zag er wel erg nep uit en had niet gehoeven.
Het einde vond ik wel een beetje apart. Wie was de man die zijn baas neerschoot? Was dat nou die man die hij in het graanveld neerschoot? Het is geen minpunt, ik ben gewoon niet zo goed in gezichten onthouden. Natuurlijk moest er wel even een 'Amerikaans einde' komen. Ik ben benieuwd wat het vervolg gaat brengen!
Uitstekende thriller en van dit kaliber kom je ze de laatste jaren zelden nog tegen.
P.S. Ik wilde ook nog even de eindmuziek (tijdens de credits) even vermelden, dat was ook een heerlijk nummertje en een mooie afsluiter van deze adembenemende thriller.
belizard
Wel een mooie film. Het verhaal zat goed in elkaar en Matt Damon acteerd erg goed. De actiescenes waren wel goed, maar ik ergerde me er af en toe aan dat het nogal over the top was (bijvoorbeeld in de scene dat hij met die dikke vent een paar verdiepingen naar beneden springt, en het overleeft)
Verder spoort deze film me aan om de vervolgen te kijken.
Jessen0wnt
Prima actiefilmpje met een erg simpel maar sterk verhaal. De actie scènes in harte Parijs, en waar dan ook waren erg mooi gemaakt. Matt doet het aardig maar weet weinig karakter neer te zetten, wat natuurlijk een klein beetje oneerlijk geoordeeld is door mij, gezien de omstandigheden
. Prima vermaakt, hoewel dit niet echt mijn genre is. 3,5 ster
Flipman
Lieve MedeMovieMeterMensen,
Ik loop ontzettend achter met becijferen en recenseren dus laat ik daar maar weer een kleine voortgang mee maken. Om te beginnen met het eerste deel uit een reeks die me met stomheid geslagen heeft.
Waarom? Omdat spionagethrillers normaal helemaal niet zo in mijn straatje liggen. Leuk voor een keertje maar voor mij meestal niet heel bijzonder. Begin oktober kwam mijn broer aanzetten met het bericht: 'Oh, Dude, je moet The Bourne Trilogy ook maar 's bekijken, vind je vast wel leuk.'
'Oh,' antwoordde ik. 'OK.' Ja, natuurlijk, The Bourne Identity en diens vervolgen, is ook zo. Die bestaan ook nog. Nou ja, dat die bestaan mag voor de hand liggen maar het zijn nogal vooraanstaande films en ik had er nog geen een van gezien. Niet omdat ik bevooroordeeld was, 't kwam er alleen nooit van en er ging destijds geen nieuwsgierigheid en/of enthousiasme mee gepaard. Althans, niet genoeg om ervoor te gaan zitten of om de DVD te willen huren/aanschaffen. En ik wist er slechts een paar dingen van; het gaat over een man die aan geheugenverlies lijdt en een extreem vaardige CIA agent blijkt te zijn. Een voormalig projectgenoot vertelde me vorig jaar ook dat hij, op zoek naar zijn identiteit, in een spiegel kijkt en naar zichzelf roept: 'Wie ben jij, verdomme?!' In 't Nederlands, dus. OK, de monoloog ging ietsje anders maar 't is toch leuk dat ze echt Nederlands gebruiken en geen Duits.
Oh ja, ik zag een hele tijd terug ook een achtervolgingsscène uit The Bourne Supremacy op TV en die vond ik wel interessant, alhoewel ik geen idee had waar deze persoon precies voor vluchtte. Dus keek ik niet verder, want het was de tweede film in een reeks, de film zal al op de helft qua speelduur dus ik zou ooit het eerste deel nog wel eens gaan zien. Misschien.
In de meeste gevallen zijn mijn broer en ik het eens wanneer een film goed/leuk/het bekijken waard is, dus waagde ik een poging. Samen met hem begon ik aan The Bourne Identity en mijn God! Wat een spanning! Wat een vernuft! Wat een verhaal-actieratio!
Want dat is wat The Bourne Identity en diens vervolgen zo goed maak. ApacheNL sluit de vorige post zo terecht af met: De actie is eigenlijk secundair. Daar heeft hij/zij helemaal gelijk in. Niet alleen secundair, ook nog eens heel erg subtiel, trouwens.
Vergelijk de actie in de Bourne films met de bewegingen van een kat. Als een kat op een stoel springt, neemt deze alleen de hoognodige inspanningen. Dat is ook de vechtstijl van Jason, die je nooit een fancy Kung Fu Matrix move ziet maken waarna ie dan stoer kijkend wegloopt. Nee, absoluut niet, dit is veel realistischer, meteen.
Bovendien is Jason ook zo'n heerlijk intelligent, vernuftig personage. Heel berekenend, telkens de situatie accepterend, adapterend en improviserend. Tja, als je geen geheugen hebt en je alleen op je instinct kunt vertrouwen, heb je niet veel keus. Maar dat speelt Damon ook nog eens verrekte goed! Ik heb hem altijd een tof acteur gevonden maar mijn respect is sinds The Bourne Trilogy alleen maar gestegen!
Terug naar de film zelf. Meestal hebben spy thrillers het niet zo op de personages, die zijn vaak minder belangrijk dan het plot en krijgen dus ook minder aandacht. Hier zijn vaak ook meer suggesties voor karakters beergezet die je zelf moet invullen. Neem Conklin en Abbott. Gaandeweg leer je ze iets beter kennen en van Abbott ben je pas in The Bourne Supremacy echt zeker, althans, hoe corrupt hij echt is.
Nou is dit narratief-technisch niet zo bijzonder maar het ritme en de ontwikkelingen waren perfect getimed en hadden ook het maximum effect. Ik lag op m'n bed tijdens het kijken van de film en er zaten zoveel spannende momenten in dat 't haast leek alsof ik een epileptische aanval kreeg, zo enthousiast was ik! En ben ik er nog over! Ik ben zelf bezig een boek te schrijven en Meerdere facetten uit de Bourne franchise bieden mij inspiratie [hoewel het genre van wat ik schrijf heel anders is].
Echt bijzonder hoe intrigerend zo'n plot van één-man-tegen-het-corrupte-systeem-achtig kan zijn. Natuurlijk komt dat ook omdat Jason niet weet wie hij is en dat je zelf slechts flarden toegeworpen krijgt van wat er werkelijk speelt en je dus tegelijk met hem delen van het plot ontrafelt. Daarbij de eerder genoemde verhaal-karakter-actie ratio en je hebt een dijk van een film! Want er wordt overal de tijd voor genomen en niet alleen maar platte en stoere actie. Integendeel, omdat de actie zo subtiel is in deze reeks, is die zo stoer! Dan bedoel ik overigens voornamelijk de man-tot-man gevechten, in het geval van achtervolgingen pakken ze pas ECHT uit
!
Puntje van je stoel/bed! Zeker! Geweldig! Ik heb van Sinterklaas eergisteren het boek gekregen en daar ga ik vanavond in beginnen, ook al is die heel anders dan de film!
TMP
Mooie thriller, met een goed acterende Damon.
Er zit voldoende actie in en het verhaal is ook prima. Voor mij wel een opmaat naar de volgende twee films, die ik nog een stukje beter vind.
Dikke 4*
david bohm
Sterke actiefilm met een overtuigende Matt Damon. Van begin tot eind spannend en met vaart. Zo worden weinig actiefilms gemaakt. Film klopt, ook de verschillende vreemde talen waaronder het uitstekende Nederlands van Mr. Damon aan het begin van de film kan ik waarderen.
Vier sterretjes
remorz
Goede spionagethriller.
Het geheugen-kwijt-idee zorgt in ieder geval voor een lekker paranoïde sfeertje doorheen de film. Matt Damon sluit hier - misschien wel dankzij dat verdwaasde, mimiekloze hoofd - goed bij aan. Stevige pas, regelmatig over de schouder kijken en in een rechte lijn van A naar B bewegen. Af en toe wel érg scherp (hond weg? Iedereen in de kelder!), maar goed, ik ga er wel in mee.
Ook de soundtrack sluit naadloos aan bij de hectiek, al blijft het voornamelijk ondersteunend. Visueel is het wat opdringeriger; erg snelle montage, hetgeen wel eens wil balanceren tussen functioneel haastig en gemakzuchtig rommelig. Het werkte bij mij uiteindelijk wel.
Paar leuke scènes en gewetenskwesties tussen Damon en Potente. Laatstgenoemde had ook als personage echt toegevoegde waarde, wat van bijvoorbeeld Stiles niet gezegd kan worden. Wat was zij eigenlijk, Treadstone-secretaresse? Clive Owen's stille rol komt mysterieus en gevaarlijk over: leuk.
Leuk gegeven met een pakkend sfeertje, in vlot tempo verteld en in een leuk Europees jasje gestoken. Erg goed vermaak 4*
Woordje Nederlands.
Het houdt eigenlijk verdomd weinig over, maar Damon en Potente vormen een aardig koppel dat de twee uurtjes gemakkelijk vol krijgt. Niet zo zeer vanwege chemische aangelegenheden, maar vooral vanwege de dosis actie die het tempo mooi op peil houdt.
Volgens de hoes van de HD-DVD duurt de film overigens 10 minuten korter, maar de display van de alternatieve schijfjeslezer spreekt gelukkig de waarheid. Leuk is het moment waarop Damon zowaar een Nederlands woordje spreekt.
Redelijk.
jumpstylemovie
Ik verhoog mijn stem naar een krappe 4*. De film is boeiend, er word goed geacteerd en alles word mooi in beeld gebracht. Goede actie scenes en mooie gevechten. Eentje die je later nog vaker opnieuw kan bekijken.
Ceeda7
De film kwam vorige week op de Vlaamse TV. Mijn ouders vertelden me na de film dat ze hem zeer goed vonden.
Ik had de film reeds in 2002 gezien, maar vond er niet direct veel aan. Reden: de LOTR saga was in volle bloei, waardoor mijn aandacht op andere genres verslapte.
Gisteren de film herzien, en wat ben ik positief verrast. Heerlijk tempo, spannende gevechtscène's, goed plot, mooie stills en muzieksequentie en vooral realistisch. Logisch dat de BOND-reeks een klap in het gezicht kreeg van deze Trilogy ( zeker na het belabberde Die Another Day).
Dik verdiende 4 sterren, voor deze tijdloze actiethriller.

Jason Bourne
2016

The Bourne Legacy
2012

The Bourne Ultimatum
2007

The Bourne Supremacy
2004

Netflix komt binnenkort met de gehele 'Bourne'-franchise: 'Hier hou ik van'

Actiethriller 'The Bourne Identity' van Doug Liman morgenavond te zien op televisie

'De lat ligt érg hoog': Interview met nieuwe Bourne-regisseur zaait twijfel over de toekomst van de reeks

Onder meer deze goede films verdwijnen deze maand van Netflix

Gladiator

Lock, Stock and Two Smoking Barrels
Misdaad / Komedie, 1998

The Departed
Misdaad / Thriller, 2006
parijs, frankrijkbarcelona, spanjesluipmoordenaargebaseerd op boekgeheime identiteitgeheugenverliessluipschutterpassportmission of murdergeliefdenflashbackontsnappenschietpartijfoot chasecell phoneauto achtervolgingmultiple identities surveillance camerahamburg, germanyfishing boatlangley virginiasafe deposit box hand to hand combataction herobournejason bourne