• 9.375.865 stemmen

The Bourne Identity (2002)

Thriller / Actie | 119 minuten

Genre: Thriller / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Tsjechië

Geregisseerd door: Doug Liman

Met onder meer: Matt Damon, Franka Potente en Chris Cooper

Gesproken taal: Engels, Frans, Duits, Nederlands en Italiaans

Releasedatum: 17 oktober 2002

Plot The Bourne Identity

"He was the perfect weapon until he became the target."

Een Italiaanse vissersboot redt een drenkeling (Matt Damon) uit de Middellandse Zee. De man lijdt aan geheugenverlies en weet niet wie hij is. Er zitten echter twee kogels in zijn rug en hij komt al snel tot de conclusie dat er geprobeerd werd hem te vermoorden. Tot zijn eigen verbazing beheerst hij verschillende vechttechnieken, en geholpen door Marie (Franka Potente) gaat hij in Zwitserland op zoek naar zijn identiteit. Al gauw ontdekt hij dat hij verwikkeld was in een mysterieus plot met een moordaanslag waarbij de CIA een grote rol speelde...

Jason Bourne

Research Tech

Research Tech

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Het eerste deel uit de originele Bourne-trilogie vind ik persoonlijk ook de beste, al is het niveau in alle drie de films erg hoog. In The Bourne Identity echter maken we voor het eerst kennis met Jason Bourne en zijn zijn acties nog het meest verbluffend, in de volgende delen ben je er al een beetje aan gewend. Een geweldige actiethriller die je de gehele speelduur op het puntje van je stoel laat zitten. Ontzettend spannend, geweldige actiescènes en Matt Damon zet een perfecte Bourne neer, een getrainde machine die iedereen een stap voor is en door zijn slimme trucjes altijd wint. De bijrollen van Brian Cox, Chris Cooper en Franka Potente zijn ook goed. Puur genieten dit.

avatar van patrick17

patrick17

Prima film die ik gister nogmaals bekeken heb.

Matt Damon speelt heel goed zijn rol als Jason Bourne.

Zoals hierboven al vermeldt wordt is het geinig dat hij een paar zinnen

Nederlands spreekt.

Ook de andere talen is hem machtig. Geinig dat zeker.

De film steekt goed in elkaar, het begint meteen goed met actie vooral

in de bank.

Het eindigt goed met het vuurgevecht. Vandaag het 2e deel bekijken!!!

avatar van schram101

schram101

Een van de eerste films die ik kocht volgens mij. Vandaag voor het eerst herzien. Wat een lekkere film was het toch zeg! Absoluut een van betere films in zijn genre. Damon is uitstekend in zijn rol als Bourne, kan me echt niemand anders in zijn rol voorstellen. Ook zijn medespeelster Franka Potenta, die ik niet lang geleden nog zag in dat misbaksel Lola Rennt doet het lekker. Verder beschikt de film natuurlijk een uitstekend verhaal, dat in de volgende twee films verder verteld wordt. Actiescenes zijn top, camerawerk top. Heerlijk!

Dikke 4*

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Gisteravond heb ik deze film voor de tweede maal gezien en ik moet toch zeggen dat dit een erg mooie actiefilm is. Matt Damon zet een sterke rol neer, en de rest van de cast is ook heel goed bezig. Het verhaal vond ik soms een klein beetje moeilijk te volgen, maar het wordt wel een stuk duidelijker. Het hoogtepunt zijn toch wel de actie-scenes: ze zagen er goed uit en werden mooi in beeld gebracht. Daarnaast heeft de film ook flink wat vaart en verveelt geen moment. En de film heeft ook nog een leuk einde. Toch wil ik deze wel nog eens zien. Ik heb namelijk het gevoel dat ik toch iets gemist heb.. Of iets nog niet helemaal begrepen heb. Ik weet niet wat, maar dat gevoel heb ik gewoon. Sowieso vind ik dat niet erg, want verder is het echt een heel mooie film! Het kan zijn dat er nog wat bij komt, maar nu hou ik het nog even op:

avatar van zxstyle

zxstyle

Nadat ik het originele boek heb gelezen, dat al 30 jaar oud is, heb ik maar eens besloten om de film te herkijken.

Dat had ik maar beter niet moeten doen, werkelijk bijna niets correspondeert meer met het boek. Bijna alle gebeurtenissen en personen zijn anders. Dat is erg jammer, want nu kon de film me niet echt meer geboeid houden. Toch blijven er genoeg scenes spannend genoeg om te kijken.

Maar het geheel is een stuk minder geworden ook doordat er opeens gaten vallen in de tijd die niet voldoende opgevuld worden.

avatar van Spetie

Heerlijke spionagethriller en een fijn begin van een mooie reeks.

Matt Damon vind ik altijd wel een fijn acteur en ook hier overtuigd hij als Jason Bourne, een getergd iemand, die last heeft van geheugenverlies, maar vastbesloten is om achter de waarheid rondom hem te komen. Franka Potente is een fijne aanvulling als Marie en heeft hier ook een duidelijke chemie met Damon.

Wat The Bourne Identity zo goed maakt is het prima verhaal dat goed gecombineerd wordt met spanning en een aantal erg goede actiescènes. Vooral de achtervolgingsscène met de mini is geweldig. Een erg spannende scène met volop actie, die ook nog een erg goed in beeld wordt gebracht.

Het script is dus goed, de film is spannend, kent volop actie en verveelt geen seconde. Dat zijn kortweg ook de ingrediënten waaraan een goede thiller moet voldoen en The Bourne Identity is daarmee een prima gerecht geworden, die erg lekker smaakt.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Een goede, spannende film, maar hij was in mijn herinnering mooier dan ik gisteren op tv zag. Ik vond 'm trager en romantischer dan ik gedacht had, vooral het eerste stuk..Het verhaal is echt boeiend en met een goed scenario en het ziet er verzorgd uit. Enkele spannende achtervolgingen en een vleug romantiek dus.

Matt Damon is een uitstekend acteur en hij beheerst zijn teksten met vreemde talen ook uitstekend

Aan het feit dat Franka Potente zoveel Engels sprak moest ik wel weer even wennen, maar ik vind haar eveneens een goede actrice.

avatar van james_cameron

Na tien jaar maar weer eens uit de kast getrokken. Blijft een degelijke thriller, niet zo opgefokt en druk gefilmd/ gemonteerd als de twee sequels. In dit eerste deel wordt ook minder nadruk gelegd op de aktiescenes. De film heeft sfeervol camerawerk en is vrij rustig gemonteerd, met veel aandacht voor de relatie tussen Matt Damon en Franka Potente. Het blijft een ijzersterk en spannend verhaal, met Damon perfect in de hoofdrol.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Erg vlot.

Ik heb de Bournefilms onbewust altijd gemeden. Zo nu en dan komt er eens eentje op televisie, maar ik heb altijd het idee gehad dat het ingewikkelde films zijn die je best vlak na elkaar ziet.

Uiteindelijk valt dat ingewikkeld zijn erg goed mee. The Bourne Identity is goed volgbaar, maar heeft genoeg om het lijf om de volle speelduur spannend te zijn.
Enkele zaken hadden evenwel beter uitgewerkt kunnen/ moeten worden - waarom weer zo'n doorzichtige romance? - en ook de ontknoping valt tegen - Bourne die de kinders van zijn doelwit ziet, en dan maar wegwandelt??.

De doorgaans wisselvallige Matt Damon zet een behoorlijke rol neer als getergde "patiënt" van geheugenverlies. Naast intens zoeken naar zijn verleden kan hij ook een behoorlijk potje knokken.
Franka Potente is opvulsel, maar de overige bijrollen worden vrij goed neergezet. Chris Cooper is uitstekend op dreef, maar ook Brian Cox weet raad met z'n rolletje en zelfs Julia Stiles weet te overtuigen. Het casten van Clive Owen lijkt op het eerste zicht onnodig - hij zegt tenslotte 3 zinnetjes -, maar het is duidelijk dat hij beter tot z'n recht komt in dit soort rollen dan in rollen waarvoor acteertalent nodig is.

Qua regie doet The Bourne Identity wat denken aan Steven Soderbergh. Niet alleen het camerawerk is vaak nerveus en schokkerig, ook de muziek is behoorlijk slecht.
Niettemin is de speelduur makkelijk door te komen, mede dankzij de zorgvuldig opgebouwde spanning.

Kleine 4

avatar van wihu61

wihu61

De hoofdrolspelers kunnen deze film totaal niet dragen;

slecht acteerwerk, uiterst voorspelbare en flauwe romance.

Onwaarschijnlijke vecht- en actiescènes.

En dan die Afrikaanse schurk... "Wombosi" .... konden ze nou echt niks anders bedenken?

Denk niet dat ik deze onzin ga uitzitten... (ik had er ook niet aan moeten beginnen).

Mijn advies: als je van dit genre houdt, kijk dan liever naar bijvoorbeeld Ronin...

avatar van booyo

booyo

Scheisse, Scheisse, Scheisse... Man, wat is die Mary irritant. Uiterst flauwe romance inderdaad, met een belachelijk einde. Verder is Matt Damon en de actie wel gewoon vet, en is het zodoende een prima wegkijker. Wel beduidend minder dan de opvolgers.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Captain Pervert schreef:

Standaard maar wel erg goed uitgevoerd.

Dit schreef ik op 16 augustus 2004.

Daarnet herzien en inderdaad, het is ergens wel standaard. Want filmpersonages die hun geheugen kwijt zijn, zijn vreemd genoeg nooit bakker of marketingconsultant. Ze zijn altijd geheim agent. Of het nu gaat om Geena Davis (Long Kiss Goodnight), Jackie Chan (Who Am I), Liam Neeson (Unknown) of Matt Damon (Bourne). En dat waren maar een paar van de films die ik me zo 123 kon herinneren.

Toch is de film enorm spannend, meeslepend en nergens compleet over the top. Jason Bourne doet redelijk verklaarbare dingen, bedient zich van alledaagse voorwerpen en trucs om dingen voor elkaar te krijgen. Hij is snel en slim maar nergens compleet bovenmenselijk.

Dat maakt het leuk om te kijken, want het is een leuk personage om je als kijker mee te vereenzelvigen. Wat zou jij doen?

Achteraf is 3.5 wel wat mager, ik maak er 4 sterren van.

avatar van Film Pegasus

Film Pegasus schreef:

Net de hele trilogie bekeken. Deze eerste Bourne levert een film met een update van de James Bond. Waar Bond een voorbeeld was voor velen, heeft Bourne het idee van filmspion terug uitgevonden. Het script naar de verhalen van Robert Ludlum zit zeer goed in elkaar. De hele film is een spannende rit met Bourne op zoek naar z'n identiteit. Toch heb ik ergens het gevoel dat de film iets mist om tijdloos te worden. De technologie zal binnen enkele jaren gedateerd zijn en valt alles terug op de actie en het script. Geen idee of dat sterk genoeg zal blijken dan. Hiermee mist het de charme en de verfijnde humor van Bond. Niet de slapstick van Moore, maar zelfs Craig heeft de nodige zwarte humor in z'n films.

Maar voorlopig heb ik wel genoten van de film en is hij een verfrissing in z'n genre. En uiteindelijk mogen we Bourne ook niet echt vergelijken met Bond. Het is tenslotte slechts een gelijkenis en geen copy. Al zal dat wel snel gebeuren met filmspionnen. Wat dat betreft heeft Bourne wel het genre opnieuw uitgevonden. Dat de originele verfilming geen klassieker is, bewijst ergens toch dat het niet enkel aan het verhaal van Ludlum ligt, maar dat deze verfilming met Matt Damon er best mag staan.

Omdat de Craig Bondfilms zo denigrerend worden vergeleken met een aflevering uit de Bourne films, wou ik de reeks toch nog eens zien om het vergelijk te maken. Ik blijf bij m'n vorige recensie al geef ik toe dat de film er na 10 jaar nog steeds staat. De actiescènes werken wel en Damon doet het niet slecht. Bij een film als deze heb je niet per se een sterke badguy nodig. Daar dient de zogezegde 'schoonmaakploeg' wel voor. En daar zitten wel opvallende figuren bij die hun korte screentijd mooi invullen. Op het randje van karikaturaal, maar nog net binnen de lijntjes. Ook Franka Potente is steeds leuk om te zien.

Conclusie 1: Bourne Identity is 10 jaar later best nog wel een goed onderhouden film gebleken.

Conclusie 2: De Craigfilms zijn absoluut geen Bourne-films. Buiten het spionagegedeelte hebben ze toch wel weinig gemeen met elkaar. Jason Bourne en James Bond hebben enkel hun beroep en initiale gemeen.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Uitstekende film is deze eerste uit een reeks van (voorlopig ?) 3.

Het personage Jason Bourne heb ik leren kennen uit een eerdere film, met Richard Chamberlain in de hoofdrol, en ook die film was prima, maar Matt Damon geeft het personage toch nog iets meer inhoud.

Neem daarbij een fantastische Franka Potente, die ondertussen ook al een en ander heeft bewezen in zowel Duitse als Amerikaanse producties en je hebt een prima hoofdcast voor een spannend verhaal, boordevol actie en intriges.

Het is niet de eerste maal dat ik deze film zie, maar het is wellicht ook niet de laatste maal.. een topfilm is dit !!

Opnieuw bekeken op Blu-ray, het is en blijft een prachtige film met een uitstekend scenario.

Deze versie op blu-ray heeft vooral op het gebied van geluid een geweldige boost gekregen, waardoor de film in zijn geheel nog beter overkomt.

Het is en blijft een van de beste films die ik in de laatste 15 jaar heb gezien.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Bourne weekje...

Want deze films heb ik nog niet gezien en iedereen is er erg positief over. Mijn eerste kennismaking met Jason Bourne was niet bepaald wat ik ervan verwachtte. Ik dacht een spionagefilm te zien maar het blijkt een soms Bond-achtige actiefilm te zijn. Niet erg : actiefilms zijn ook wel mijn ding. En zeker de eerste helft was erg spannend. Daarentegen de tweede helft viel me redelijk tegen : de film blijft veel te lang hangen in eindeloze chases en verwachtte ik al vlugger een inzetting van de finale. Zeker het stuk waar Damon en Potente bij de vriend Eamon gaan onderduiken kreeg ik een bijna fatale dip. Het einde was dan weer verrassend goed. Zelfs al hadden de makers geen sequels meer voor ogen, was deze remake van Bourne Identity een goede one-shot gebleven. Een 3,5 voor Matt Damon, voor de goede actiescènes en dito soundtrack, maar toch op de valreep.

avatar van Lennert

Lennert

The Bourne Identity had met zo'n hoog budget echt de mogelijkheid een leuke actiefilm te zijn, maar valt uiteindelijk wegens algemene saaiheid bijzonder door de mand. Matt Damon komt geen moment over als een huurmoordenaar, maar lijkt meer op een sulletje uit een studentenvereniging, terwijl een actrice als Franka Potente amper de mogelijkheid krijgt om iets met haar ondankbare rol te doen. Af en toe wat explosies en vooral slecht gesloten actiescenes (met zulk camerawerk kan iedere idioot er uit zien als een volleerd vechter, jammer dat het alleen nergens op lijkt), maar geen moment wordt er ook maar iets van spanning opgewekt. Het kijkt allemaal vooral makkelijk weg, helemaal omdat het script geen ruimte over laat voor diepgang of iets anders wat ook maar enige vorm van interesse voor de personages laat opwekken. The Bourne Identity blijft uiteindelijk niet veel meer dan typische Hollywood actie zonder enige inhoud.

avatar van Robi

Robi

Ik kan me wel voorstellen dat deze film zo'n hoge waardering heeft. Het is een spannend verhaal en er zit een hoop spectaculaire actie in. Het is weliswaar totaal ongeloofwaardig van het allereerste begin tot en met de allerlaatste scene. Maar als je je hersenen in de "James Bond" stand zet, is het wel een amusant filmpje.

avatar van K. V.

K. V.

Lang geleden dat 'k de film nog eens had gezien en omdat 'k me er niet zoveel meer van herinnerde, deze nog eens her bekeken. 'k vond het een prima actiefilm die genoeg te bieden had. Spannend, leuke cast, verschillende locaties en een boeiend verhaal.

Alvast een goed begin voor de volgende delen.

avatar van Mr_Mephisto

Mr_Mephisto

Wat een veelbelovende thriller had moeten worden, draaide uit op een doorsnee actiefilm. Te doorsnee om echt boeiend te zijn. Ook de voor de hand liggende romance (met een opwindingsfactor van enkele graden onder nul) mocht niet ontbreken, misschien met de bedoeling van de film wat vuur te geven. Wat uiteraard faliekant mislukt. Toch zet het eerste deel aan tot het bekijken van de volgende.

avatar van Montorsi

Montorsi

Na 10 jaar weer eens gezien, omdat ik de volgende delen eigenlijk ook wel eens gezien wil hebben.

Vond het positieve over deze film toen erg overtrokken, en daar is niets aan veranderd. Weinig interessante film met een plichtmatige love interest, die nog enige sjeu krijgt door de skills van Bourne. De film sleept te lang na een aardig begin maar verloopt toch te clichematig. Blijft op 2,5* staan.

Vind het een vlot en goede begin van de eerste film van drie delen, en verdiend ook een hoge notering van mij. Spannend, goede actie, goede lijn En natuurlijk ook omdat het eerst gesproken 'vreemde taal'in de film Nederlands is.

avatar van blurp194

blurp194

Indertijd een behoorlijk indrukwekkende film. Vernieuwend in meerdere opzichten, de rauwheid van de actie en de snelheid van het verhaal, en misschien meest van al nog de constante spanning.

Ik kijk hem nu voor de zoveelste keer, als het vanzelf eerste deel van een Bourne-marathon. Ondanks dat ik natuurlijk nog wel weet hoe het verhaal ongeveer loopt blijft het nog steeds spannend. Matt Damon zit prima in zijn rol, Franka Potente is leuk en erg fris als zijn charmante assistente, maar daarnaast zijn er ook een heleboel mooie bijrollen. Niet in het minst voor Julia Stiles als het nuffige kantoormiepje, en Chris Cooper als de bad guy die niet aarzelt over lijken te gaan.

Vakwerk, spannend van begin tot eind. Geen speld tussen te krijgen.

avatar van BBarbie

BBarbie

De Bourne-trilogie nog maar eens bekeken in verband met de actuele onthullingen over de NSA praktijken.

Dit eerste deel heeft op de vervolgen voor dat het in de marge ook een romantisch verhaallijntje heeft. Dat vind ik voor de afwisseling wel zo aardig. Dit soort films zijn eigenlijk niet mijn ding, maar toch goed te doen dankzij het goede acteerwerk en de spectaculaire actiescènes. Spannend.

avatar van tbouwh

tbouwh

Ja, dan eindelijk ook maar eens begonnen aan de Bourne-trilogie ( of quadrologie ). Uiteraard kende ik deze films al lang, maar ik was er nog niet aan toegekomen.
Bij deze 1e kijkbeurt blijkt dat dit onder de moderne thrillers toch wel een klassieker is ( als dat al over een 12 jaar oude film gezegd mag worden ).
The Bourne Identity is een spannende, snelle, thriller met een goed plot:
Jason Bourne weet niet meer wie hij is, en in zijn zoektocht naar zijn identiteit komt hij in veel gevaarlijke situaties terecht.
Zo goed als ik deze film had verwacht was ie toch niet, want ondanks het feit dat deze film prima is, is ie nog redelijk doorsnee, en komt ie niet heel ver boven de middenmaat uit.
Ik hoop nog iets meer diepgang tegen te komen in deel 2 en 3.
Matt Damon is geknipt voor zijn rol, maar Franka Potente had wel weg mogen blijven. Ik ergerde me aan haar rol en aan haar acteerwerk. Nee, zij was het voor mij niet, maar gelukkig is de romance niet overheersend, en is de actie toch het dominerende aspect.
Soundtrack had nog wel wat beter gekunt. Goede rollen van Cooper en de andere CIA-medewerkers ( oa de sluipmoordenaar bij Eamon´s huis.
Goed om gezien te hebben, en uiteraard vervolg ik mijn weg met The Bourne Supremacy.

avatar van IH88

IH88

The Bourne Identity

The Bourne Identity blijft een geweldige actiethriller met een sterke opbouw van het mysterie rond het personage Jason Bourne. Bourne is zijn geheugen kwijt en regisseur Doug Liman neemt de kijker bij de hand en geeft stap voor stap steeds iets meer prijs over het verleden van de zeer vaardige spion.

Bourne komt steeds meer te weten over zijn verleden en identiteit en tegelijkertijd wordt hij achterna gezeten door de CIA en de politie. Dit zorgt voor een ijzingwekkende spanning die constant voelbaar is. Als dan ook de actiescènes er nog zo gelikt uitzien heb je een actiethriller van het allerhoogste niveau. Matt Damon was een gewaagde keuze voor de rol van Jason Bourne maar het is een keuze die voortreffelijk uitpakt. Damon weet het stoïcijnse en harde karakter van Bourne goed te spelen maar hij is ook één brok emoties op de momenten dat Bourne weer iets nieuws ontdekt over zijn verleden. Franka Potente is ook erg sterk en heeft een goede chemie met Damon. Ze zijn een beetje een orthodox duo maar het werkt uitstekend. Ook Chris Cooper, Brian Cox, Gabriel Mann en Julia Stiles zijn uitstekend op dreef. De naam identity zegt het al. We komen iets te weten over de identiteit van Bourne maar het is pas het tipje van de ijsberg. Identity is nog maar het begin van een ijzersterke filmtrilogie.

avatar van Brabants

Brabants

Deze actiethriller waarin Bourne zijn identiteit niet kent en geëist wordt dit snel te achterhalen om zijn leven te garanderen is een vrij solide spionagefilm. Er zit een goed tempo in het verhaal en de actie is zeer geloofwaardig(weinig overdreven of bombastisch). Matt Damon weet te overtuigen in de rol van Jason Bourne. Over het algemeen ligt de klemtoon toch zeker bij het feit dat deze film 'solide' is. M.a.w. het is nergens echt spannend of van zo een aard dat ik het een bovengemiddelde film vond.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Na jaren toch maar eens tijd voor een herziening van de Bourne-trilogie. Deze drie films stonden me bij als uitstekend dus het is geen straf om ze weer eens te zien.

Na al die tijd is de film er zeker niet minder op geworden. Wat we te zien krijgen is gewoon een uitstekende actiethriller met een erg goede (en jonge) Matt Damon.

Alhoewel ik nog wel veel onthouden heb van m'n vorige kijkbeurten, bleef het me toch de gehele speelduur boeien. De film zit boordevol actie en mysterie zodat de tijd vliegt. De actie is uitstekend in beeld gebracht en het verhaal wordt goed naar het scherm vertolkt.

Zoals gezegd is Damon hier echt in topvorm. Perfect gecast voor de rol als Bourne. Snel de volgende twee delen herzien.

M'n vier sterren blijven staan.

avatar van Valii

Valii

Toch wel een erg sterke actiefilm. Er zit ontzettend veel vaart in, het verhaal is behoorlijk intrigerend, acteerwerk in orde en de actie is verfrissend te noemen. OK, het plot vertoont enkele grote gaten en mening scene mist geloofwaardigheid, maar het is nogal hardvochtig om een actiefilm dit soort zaken aan te rekenen. Voor zover het dat nog niet is, kan dit wel eens een klassieker worden.

avatar van The Oceanic Six

Aangezien eind deze maand het langverwachte nieuwe deel Jason Bourne (2016) uit de Bourne franchise in de bios draait, de eerste sinds bijna 10 jaar met Matt Damon terug in de hoofdrol, is het hoog tijd om de oude delen eens opnieuw te kijken. Jammer genoeg hoort daar ook het matige Damon-loze vierde deel bij, maar ik verheug me ieder geval om de oude trilogie opnieuw te zien.

Gelukkig maakt The Bourne Identity tig jaar na dato nog altijd veel indruk. Het conspiracy verhaal blijft lekker mysterieus en zeer boeiend. De film zit vol met actie en spektakel, maar het is vooral het verhaal en de prestatie van Damon dat echt de show steelt. Als kijker weet je net zoveel als Jason Bourne zelf en samen met hem ontdek je meer over zijn verleden. Ze worden constant opgejaagd en dat haastige gevoel geeft de film een erg prettig tempo mee.

Het tempo ligt dus hoog en ondanks dat bepaalde scenes vrij ongeloofwaardig zijn (de sprong in het trappenhuis naar beneden op een lijk) heb je wel constant het gevoel dat het een reëel plot is. Het is wel weer even wennen om een vrij jonge Matt Damon bezig te zien, maar ook op die leeftijd was hij al imponerend met het acteren en zeker ook in de actiescènes die overigens erg stijlvol zijn geregisseerd. Hij ramt zich op coole wijze door het verhaal heen en geeft de kijkers al voorproefjes van de kwaliteiten die hij bezat voor zijn geheugenverlies. Prima rol overigens ook van Franka Potente als zijn vrouwelijke side-kick. De chemie tussen beiden was behoorlijk goed.

4* stonden en blijven staan.

avatar van Noir

Noir

Het beste deel van de trilogie naar mijn mening, mede dankzij Franka Potente die duidelijk chemie heeft met Damon.
Het mysterie-gedeelte in dit eerste deel voegt net dat “je ne sais quoi” toe dat de volgende delen een klein beetje missen.
De actie- en achtervolgingsscenes zien er goed verzorgd uit, met name de achtervolgingsscene in Parijs ondersteund door Paul Oakenfold’s Ready Steady Go is een genot om naar te kijken.
Uit puur hobbyisme ben ik afgelopen zomervakantie op Mykonos een kijkje gaan nemen onder de beroemde windmolens, ik was in de buurt. De scooterverhuur in de eindscene blijkt, anno 2016, een restaurant te zijn genaamd Sea Satin Market (toegegeven, behoorlijk nutteloze informatie).
Leukste deel, een film die niet gauw verveeld en vaak herkeken kan worden, 4*.