• 9.374.990 stemmen

The Bourne Identity (2002)

Thriller / Actie | 119 minuten

Genre: Thriller / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Tsjechië

Geregisseerd door: Doug Liman

Met onder meer: Matt Damon, Franka Potente en Chris Cooper

Gesproken taal: Engels, Frans, Duits, Nederlands en Italiaans

Releasedatum: 17 oktober 2002

Plot The Bourne Identity

"He was the perfect weapon until he became the target."

Een Italiaanse vissersboot redt een drenkeling (Matt Damon) uit de Middellandse Zee. De man lijdt aan geheugenverlies en weet niet wie hij is. Er zitten echter twee kogels in zijn rug en hij komt al snel tot de conclusie dat er geprobeerd werd hem te vermoorden. Tot zijn eigen verbazing beheerst hij verschillende vechttechnieken, en geholpen door Marie (Franka Potente) gaat hij in Zwitserland op zoek naar zijn identiteit. Al gauw ontdekt hij dat hij verwikkeld was in een mysterieus plot met een moordaanslag waarbij de CIA een grote rol speelde...

Jason Bourne

Research Tech

Research Tech

avatar van Robertdeniro

Robertdeniro

Spannend, niet overdreven, je krijgt een goed inzicht in de wanhoop van een geheim agent en de wereld daar om heen. Realistisch zal het niet zijn, maar zeker de moeite waard. Het boek wordt niet stipt gevolgd, is niet erg, het kijkt vlot. Aanrader!

avatar van blurp194

blurp194

Indertijd een behoorlijk indrukwekkende film. Vernieuwend in meerdere opzichten, de rauwheid van de actie en de snelheid van het verhaal, en misschien meest van al nog de constante spanning.

Ik kijk hem nu voor de zoveelste keer, als het vanzelf eerste deel van een Bourne-marathon. Ondanks dat ik natuurlijk nog wel weet hoe het verhaal ongeveer loopt blijft het nog steeds spannend. Matt Damon zit prima in zijn rol, Franka Potente is leuk en erg fris als zijn charmante assistente, maar daarnaast zijn er ook een heleboel mooie bijrollen. Niet in het minst voor Julia Stiles als het nuffige kantoormiepje, en Chris Cooper als de bad guy die niet aarzelt over lijken te gaan.

Vakwerk, spannend van begin tot eind. Geen speld tussen te krijgen.

avatar van BBarbie

BBarbie

De Bourne-trilogie nog maar eens bekeken in verband met de actuele onthullingen over de NSA praktijken.

Dit eerste deel heeft op de vervolgen voor dat het in de marge ook een romantisch verhaallijntje heeft. Dat vind ik voor de afwisseling wel zo aardig. Dit soort films zijn eigenlijk niet mijn ding, maar toch goed te doen dankzij het goede acteerwerk en de spectaculaire actiescènes. Spannend.

avatar van tbouwh

tbouwh

Ja, dan eindelijk ook maar eens begonnen aan de Bourne-trilogie ( of quadrologie ). Uiteraard kende ik deze films al lang, maar ik was er nog niet aan toegekomen.
Bij deze 1e kijkbeurt blijkt dat dit onder de moderne thrillers toch wel een klassieker is ( als dat al over een 12 jaar oude film gezegd mag worden ).
The Bourne Identity is een spannende, snelle, thriller met een goed plot:
Jason Bourne weet niet meer wie hij is, en in zijn zoektocht naar zijn identiteit komt hij in veel gevaarlijke situaties terecht.
Zo goed als ik deze film had verwacht was ie toch niet, want ondanks het feit dat deze film prima is, is ie nog redelijk doorsnee, en komt ie niet heel ver boven de middenmaat uit.
Ik hoop nog iets meer diepgang tegen te komen in deel 2 en 3.
Matt Damon is geknipt voor zijn rol, maar Franka Potente had wel weg mogen blijven. Ik ergerde me aan haar rol en aan haar acteerwerk. Nee, zij was het voor mij niet, maar gelukkig is de romance niet overheersend, en is de actie toch het dominerende aspect.
Soundtrack had nog wel wat beter gekunt. Goede rollen van Cooper en de andere CIA-medewerkers ( oa de sluipmoordenaar bij Eamon´s huis.
Goed om gezien te hebben, en uiteraard vervolg ik mijn weg met The Bourne Supremacy.

avatar van stumke

stumke

Ja een zeer goede quadrologie. ken de films het verhaal lijn sluit zeer goed op me kaar aan.

als je hem helemaal wilt volgen moet je echt deel 1 t/m 3 kijken

Echter deel 4 vind ik minder

AC1

Ik heb ze allemaal meerdere keren gezien en de eerste is veruit de beste.

Flipman

Vind je? Ik vind de eerste twee vervolgen echt steeds beter worden. The Bourne Legacy vind ik ook lang niet slecht, maar The Bourne Supremacy is mijn favoriet.

AC1

De tweede vond ik eerst ook beter dan de eerste maar hij sloeg wat tegen toen ik 'm een tijdje later opnieuw bekeek. Ik voelde dat Sepremacy het moet hebben vooral van verhaal (en 'plot twist') . Dat is voornamelijk alleen maar boeiend als je 'm voor de eerste keer ziet en nog niet weet wat er gaat gebeuren. De derde heb ik alijd de minste gevonden. Het is net één lange achtervolgingsscène. Ook is het ADHD-gehalte mij net iets te hoog. Legacy zal wel leuker zijn voor diegene die van non-stop actie houden maar ik hou vooral de atmosfeer en het 'ongedwongen' dat de eerste film nog bevat.

Flipman

Ik snap wat je bedoelt, alleen The Bourne Legacy vind ik het laagst scoren qua actiegehalte. Maar dat komt wellicht omdat ie minstens twintig minuten langer is dan welk deel ook.

avatar van panax

panax

geweldige film

spannend van begin tot einde

al meermalen gezien ,het blijft spannnend

goed verhaal,goeie acteurs,gewoon perfect !!

IH88

Lekkere actiefilm. Al een paar keer gezien en Bourne blijft interessant en spannend.

Ik vind alledrie de Bourne films een beetje van hetzelfde niveau. Veel actie, goed verhaal (vooral 1 en 3, het tweede deel was wat vergezocht) en de acteurs zitten goed in hun rol.

IH88 schreef:

Flipman schreef:

Wat vind je dan van The Bourne Legacy ?

Ik heb de film nooit in zijn geheel gezien (alleen gedeeltes) dus ik zal mijn beoordeling pas geven als ik hem helemaal heb gezien.

Flipman

Uiteraard maar je noemde 'm niet, daarom was ik effe nieuwsgierig .

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Standaard actiefilmpje, lijkt veel op Taken deel 1 , alleen ik vond Taken beter dan deze film.

Ik vond vooral de eindscene erg donker gefilmd waardoor je niet precies zag wat er gebeurde!

Maar hij vind naarmate de film vordert de puzzelstukjes wie hij zelf nou eigenlijk is.

wel mooie achtervolgingen door Parijs, dat maakt een hoop goed.

xxERWINxx schreef:

Taken heeft dan ook alles gejat van Bourne. Het lijken wel de avonturen van de papa van Bourne. Nu vind ik de eerste Taken ook wel heel leuk maar ik zie het toch eerder toch als een 'guilty pleasure'.

Dat "standaard" (normaal) zie ik niet zo want voor mij is The Bourne Identity net één van de betere. Meestal vind er ik niks aan (actiefilms). Zelf de Bondfilms zijn erdoor veranderd. Het is dus eerder de nieuwe 'standaard' (norm).

avatar van rayman

rayman

Flipman schreef:

Wat vind je dan van The Bourne Legacy ?

The Bourne Legacy haalt in de verste verte niet het niveau van z'n drie voorgangers

avatar van MaartenTuinstra

MaartenTuinstra

Uitstekend, vernieuwend en bovenal spannend.

Het acteerwerk is puik en het verhaal steekt goed in elkaar. Er is weinig mis met deze film, die veel andere films heeft geïnspireerd. Dit eerste deel is ook meteen het beste uit de hele quadrologie.

avatar van Tom-Hanks

Tom-Hanks

Een middelmatige film naar mijn smaak.

De film komt traag op gang. Jason ontvangt informatie over hem zelf maar mondjesmaat. Op het einde krijgt hij plots alle info. Ik had het liever gezien als hij ze geleidelijk aan ontdekte.

Het is een gewone actie-film, met een verwachte afloop.

Ook de acteerprestaties van Matt Damon en Franka Potente zijn niet schitterend.

Een 2.5*: niet te mild; niet te streng.

zxstyle schreef:

Nadat ik het originele boek heb gelezen, dat al 30 jaar oud is, heb ik maar eens besloten om de film te herzien. Dat had ik maar beter niet moeten doen, werkelijk bijna niets correspondeert met het boek.

zxstyle, ik kan me hier volledig in vinden. The Bourne Identity uit 2002 was commercieel, oppervlakkig en in geen enkel opzicht een hommage aan spionage. Ik kan je van harte aanbevelen om "The Bourne Identity" uit 1988 te gaan zien. Let hierbij niet op het (houterige) acteerwerk. Het scenario is smullen en heeft een getrouwheid die de novel recht doet.

The Bourne Identity

The Bourne Identity blijft een geweldige actiethriller met een sterke opbouw van het mysterie rond het personage Jason Bourne. Bourne is zijn geheugen kwijt en regisseur Doug Liman neemt de kijker bij de hand en geeft stap voor stap steeds iets meer prijs over het verleden van de zeer vaardige spion.

Bourne komt steeds meer te weten over zijn verleden en identiteit en tegelijkertijd wordt hij achterna gezeten door de CIA en de politie. Dit zorgt voor een ijzingwekkende spanning die constant voelbaar is. Als dan ook de actiescènes er nog zo gelikt uitzien heb je een actiethriller van het allerhoogste niveau. Matt Damon was een gewaagde keuze voor de rol van Jason Bourne maar het is een keuze die voortreffelijk uitpakt. Damon weet het stoïcijnse en harde karakter van Bourne goed te spelen maar hij is ook één brok emoties op de momenten dat Bourne weer iets nieuws ontdekt over zijn verleden. Franka Potente is ook erg sterk en heeft een goede chemie met Damon. Ze zijn een beetje een orthodox duo maar het werkt uitstekend. Ook Chris Cooper, Brian Cox, Gabriel Mann en Julia Stiles zijn uitstekend op dreef. De naam identity zegt het al. We komen iets te weten over de identiteit van Bourne maar het is pas het tipje van de ijsberg. Identity is nog maar het begin van een ijzersterke filmtrilogie.

avatar van Brabants

Brabants

Deze actiethriller waarin Bourne zijn identiteit niet kent en geëist wordt dit snel te achterhalen om zijn leven te garanderen is een vrij solide spionagefilm. Er zit een goed tempo in het verhaal en de actie is zeer geloofwaardig(weinig overdreven of bombastisch). Matt Damon weet te overtuigen in de rol van Jason Bourne. Over het algemeen ligt de klemtoon toch zeker bij het feit dat deze film 'solide' is. M.a.w. het is nergens echt spannend of van zo een aard dat ik het een bovengemiddelde film vond.

avatar van des1

des1

Mensen ooit opgemerkt dat Matt Damon, Franka Potente en Julia Stiles een beetje op elkaar lijken? Alsof het broer-zus-zus zijn... Droge actie kan ik waarderen; het onzin verhaal wat minder. Van de zoveelste verdieping naar beneden pleuren met een bad guy onder je (om je val te breken) terwijl je onderweg naar beneden nog wat baddies uitschakelt, is interessant doenerij voor dombo's. 3,25 ster afgerond naar beneden.

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

des1 schreef:

..... is interessant doenerij voor dombo's. 3,25 ster afgerond naar beneden.

Dus mensen die dergelijk entertainment kunnen waarderen zijn dombo's?? Ik kan mij de specifieke scene niet meer voor de geest halen, maar ik vind jouw reactie eerder getuigen van interessantdoenerij.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Na jaren toch maar eens tijd voor een herziening van de Bourne-trilogie. Deze drie films stonden me bij als uitstekend dus het is geen straf om ze weer eens te zien.

Na al die tijd is de film er zeker niet minder op geworden. Wat we te zien krijgen is gewoon een uitstekende actiethriller met een erg goede (en jonge) Matt Damon.

Alhoewel ik nog wel veel onthouden heb van m'n vorige kijkbeurten, bleef het me toch de gehele speelduur boeien. De film zit boordevol actie en mysterie zodat de tijd vliegt. De actie is uitstekend in beeld gebracht en het verhaal wordt goed naar het scherm vertolkt.

Zoals gezegd is Damon hier echt in topvorm. Perfect gecast voor de rol als Bourne. Snel de volgende twee delen herzien.

M'n vier sterren blijven staan.

AC1

Is gewoon de beste uit de serie. Onverklaarbare revisit value.

Als ik vragen mag, waarom is het jouw uitgesproken favoriet AC1

AC1

Ik gaf het al aan in mijn vorig bericht. Elke keer dat ik 'm zie, vind ik 'm echt goed. De tweede film vond ik eerste keer beter maar sloeg tegen bij herhaaldelijk kijken. Waarom dat zo is is niet makkelijk te verklaren. Ik denk dat Supremacy het meer moet hebben van verhaal, spanning en verrassingen, dingen die slijten eens je ze eenmaal kent, terwijl de eerste echt zijn tijd neemt om een situatie en sfeer te schetsen. Ik voel het allemaal veel beter aan en krijg niet nergens gevoel dat de scènes alleen maar dienen om het verhaal in snel tempo vooruit te laten gaan. De derde is in mijn ogen veels te eentonig (de film is één lange achtervolging) en is daarom het zwarte schaap van de originele trilogie.

de grunt

AC1 hier zou je best weleens gelijk in kunnen hebben!
Laat ik de trilogie onlangs weer eens in het spelertje geduwd hebben

De sfeer die je noemt bij deel 1 is onmiskenbaar voelbaar. Die uiterst sfeervolle scène bijv - in het lage gras, opstijgende trekvogels, kalme Clive Owen - bezorgd mij instant kippenvel.
Wat (denk ik) ook meespeelt is Franka Potente. Dat ze door een speling van het lot een duo vormt en het een en ander meemaakt met J.B. zorgt voor een groeiende band die uitmondt in liefde. Deze duo scènes zijn de échte sfeerscènes.

II blijft voor mij wel de beste, omdat de spanning die jij noemt, telkens (in herziening), iets met mijn nekharen doet. Daarnaast is de badguy een van de meest overtuigende die ik ooit gezien heb! (samen met Milo..) Kalm, doelgericht, nietsontziend.
Hiernaast tilt Paul Greengrass de film qua actie naar een andere dimensie en dit is toch de core van een Bourne. Deel drie ben ik met je eens: slaat hier lichtelijk in door!

avatar van Valii

Valii

Toch wel een erg sterke actiefilm. Er zit ontzettend veel vaart in, het verhaal is behoorlijk intrigerend, acteerwerk in orde en de actie is verfrissend te noemen. OK, het plot vertoont enkele grote gaten en mening scene mist geloofwaardigheid, maar het is nogal hardvochtig om een actiefilm dit soort zaken aan te rekenen. Voor zover het dat nog niet is, kan dit wel eens een klassieker worden.