• 9.375.076 stemmen

The Bourne Identity (2002)

Thriller / Actie | 119 minuten

Genre: Thriller / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Tsjechië

Geregisseerd door: Doug Liman

Met onder meer: Matt Damon, Franka Potente en Chris Cooper

Gesproken taal: Engels, Frans, Duits, Nederlands en Italiaans

Releasedatum: 17 oktober 2002

Plot The Bourne Identity

"He was the perfect weapon until he became the target."

Een Italiaanse vissersboot redt een drenkeling (Matt Damon) uit de Middellandse Zee. De man lijdt aan geheugenverlies en weet niet wie hij is. Er zitten echter twee kogels in zijn rug en hij komt al snel tot de conclusie dat er geprobeerd werd hem te vermoorden. Tot zijn eigen verbazing beheerst hij verschillende vechttechnieken, en geholpen door Marie (Franka Potente) gaat hij in Zwitserland op zoek naar zijn identiteit. Al gauw ontdekt hij dat hij verwikkeld was in een mysterieus plot met een moordaanslag waarbij de CIA een grote rol speelde...

Jason Bourne

Research Tech

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Erg vlot.

Ik heb de Bournefilms onbewust altijd gemeden. Zo nu en dan komt er eens eentje op televisie, maar ik heb altijd het idee gehad dat het ingewikkelde films zijn die je best vlak na elkaar ziet.

Uiteindelijk valt dat ingewikkeld zijn erg goed mee. The Bourne Identity is goed volgbaar, maar heeft genoeg om het lijf om de volle speelduur spannend te zijn.
Enkele zaken hadden evenwel beter uitgewerkt kunnen/ moeten worden - waarom weer zo'n doorzichtige romance? - en ook de ontknoping valt tegen - Bourne die de kinders van zijn doelwit ziet, en dan maar wegwandelt??.

De doorgaans wisselvallige Matt Damon zet een behoorlijke rol neer als getergde "patiënt" van geheugenverlies. Naast intens zoeken naar zijn verleden kan hij ook een behoorlijk potje knokken.
Franka Potente is opvulsel, maar de overige bijrollen worden vrij goed neergezet. Chris Cooper is uitstekend op dreef, maar ook Brian Cox weet raad met z'n rolletje en zelfs Julia Stiles weet te overtuigen. Het casten van Clive Owen lijkt op het eerste zicht onnodig - hij zegt tenslotte 3 zinnetjes -, maar het is duidelijk dat hij beter tot z'n recht komt in dit soort rollen dan in rollen waarvoor acteertalent nodig is.

Qua regie doet The Bourne Identity wat denken aan Steven Soderbergh. Niet alleen het camerawerk is vaak nerveus en schokkerig, ook de muziek is behoorlijk slecht.
Niettemin is de speelduur makkelijk door te komen, mede dankzij de zorgvuldig opgebouwde spanning.

Kleine 4

avatar van JANSSEN90

JANSSEN90

Alweer op tv ??

Ik wordt echt zo doodziek van de Nederlandse tv, altijd het zelfde, er zijn honderd duizenden films gemaakt, en er wordt altijd hetzelfde uitgezonden, of het is goedkoop leedvermaak, of huis/tuin/inrichting shit of herhalingen tot in de treuren, of waardeloze films, BAH

avatar van panax

panax

aktie van de bovenste plank ,de hele trilogie is top ,meerdere keren bekeken,blijvend boeiend!!!

geweldige cast mooi verhaal,helemaal top!!!!

avatar van wihu61

wihu61

De hoofdrolspelers kunnen deze film totaal niet dragen;

slecht acteerwerk, uiterst voorspelbare en flauwe romance.

Onwaarschijnlijke vecht- en actiescènes.

En dan die Afrikaanse schurk... "Wombosi" .... konden ze nou echt niks anders bedenken?

Denk niet dat ik deze onzin ga uitzitten... (ik had er ook niet aan moeten beginnen).

Mijn advies: als je van dit genre houdt, kijk dan liever naar bijvoorbeeld Ronin...

avatar van booyo

booyo

Scheisse, Scheisse, Scheisse... Man, wat is die Mary irritant. Uiterst flauwe romance inderdaad, met een belachelijk einde. Verder is Matt Damon en de actie wel gewoon vet, en is het zodoende een prima wegkijker. Wel beduidend minder dan de opvolgers.

avatar van schoonetoonen

schoonetoonen

Tegenvallen. Mager acteerwerk, wat met de onrustige handheld camera en chaotische montage verdoezeld tracht te worden. Jason pakte mij ook niet echt, ik zat behoorlijk lang afstandelijk toe te kijken met de gedachte: nou en?

avatar van schoonetoonen

schoonetoonen

Snap niet zo goed wat deze film in de top 250 doet...

avatar van ehs21

ehs21

Goeie actiefilm die blijft boeien en niet al te erg over the top gaat. Redelijk acteerwerk, lekker tempo en de zoektocht is toch best boeiend. Ontknoping valt dan helaas wel wat tegen idd met de kinderen van Wombosi althans.
Qua romance vond ik het nog wel meevallen, ze zoenen toch maar in 1 scene met elkaar? Ik had wel geen zin om ook Supremacy nog (op tv) er achteraan te kijken, wellicht later deze week nog eens.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Captain Pervert schreef:

Standaard maar wel erg goed uitgevoerd.

Dit schreef ik op 16 augustus 2004.

Daarnet herzien en inderdaad, het is ergens wel standaard. Want filmpersonages die hun geheugen kwijt zijn, zijn vreemd genoeg nooit bakker of marketingconsultant. Ze zijn altijd geheim agent. Of het nu gaat om Geena Davis (Long Kiss Goodnight), Jackie Chan (Who Am I), Liam Neeson (Unknown) of Matt Damon (Bourne). En dat waren maar een paar van de films die ik me zo 123 kon herinneren.

Toch is de film enorm spannend, meeslepend en nergens compleet over the top. Jason Bourne doet redelijk verklaarbare dingen, bedient zich van alledaagse voorwerpen en trucs om dingen voor elkaar te krijgen. Hij is snel en slim maar nergens compleet bovenmenselijk.

Dat maakt het leuk om te kijken, want het is een leuk personage om je als kijker mee te vereenzelvigen. Wat zou jij doen?

Achteraf is 3.5 wel wat mager, ik maak er 4 sterren van.

avatar van ehs21

ehs21

Tja een film over een bakker die zn geheugen kwijt is lijkt mij dan ook een stuk minder interessant

avatar van Driello

Driello

nou ja, als hij zich dan inbeeldt dat hij een geheim agent is, kan het nog wel wat worden..........

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Ja, maar iemand kan bakker zijn en desondanks in een avontuur belanden, natuurlijk.

avatar van Film Pegasus

Film Pegasus schreef:

Net de hele trilogie bekeken. Deze eerste Bourne levert een film met een update van de James Bond. Waar Bond een voorbeeld was voor velen, heeft Bourne het idee van filmspion terug uitgevonden. Het script naar de verhalen van Robert Ludlum zit zeer goed in elkaar. De hele film is een spannende rit met Bourne op zoek naar z'n identiteit. Toch heb ik ergens het gevoel dat de film iets mist om tijdloos te worden. De technologie zal binnen enkele jaren gedateerd zijn en valt alles terug op de actie en het script. Geen idee of dat sterk genoeg zal blijken dan. Hiermee mist het de charme en de verfijnde humor van Bond. Niet de slapstick van Moore, maar zelfs Craig heeft de nodige zwarte humor in z'n films.

Maar voorlopig heb ik wel genoten van de film en is hij een verfrissing in z'n genre. En uiteindelijk mogen we Bourne ook niet echt vergelijken met Bond. Het is tenslotte slechts een gelijkenis en geen copy. Al zal dat wel snel gebeuren met filmspionnen. Wat dat betreft heeft Bourne wel het genre opnieuw uitgevonden. Dat de originele verfilming geen klassieker is, bewijst ergens toch dat het niet enkel aan het verhaal van Ludlum ligt, maar dat deze verfilming met Matt Damon er best mag staan.

Omdat de Craig Bondfilms zo denigrerend worden vergeleken met een aflevering uit de Bourne films, wou ik de reeks toch nog eens zien om het vergelijk te maken. Ik blijf bij m'n vorige recensie al geef ik toe dat de film er na 10 jaar nog steeds staat. De actiescènes werken wel en Damon doet het niet slecht. Bij een film als deze heb je niet per se een sterke badguy nodig. Daar dient de zogezegde 'schoonmaakploeg' wel voor. En daar zitten wel opvallende figuren bij die hun korte screentijd mooi invullen. Op het randje van karikaturaal, maar nog net binnen de lijntjes. Ook Franka Potente is steeds leuk om te zien.

Conclusie 1: Bourne Identity is 10 jaar later best nog wel een goed onderhouden film gebleken.

Conclusie 2: De Craigfilms zijn absoluut geen Bourne-films. Buiten het spionagegedeelte hebben ze toch wel weinig gemeen met elkaar. Jason Bourne en James Bond hebben enkel hun beroep en initiale gemeen.

avatar van thunderball

thunderball

QoS is -vooral de actie- en vechtscene's-net zo klote gemonteerd als de Bournefilms, dat is meestal de reden dat ze er mee worden vergeleken.

avatar van Film Pegasus

Ik ga nog wel de vervolgen herbekijken die naar mijn herinnering inderdaad een mindere montage hadden. Dit deel viel gelukkig nog best mee.

avatar van Y4kuzi

Y4kuzi

Geweldige film. Spannend en veel actie.

Het verhaal is soms wat lastig om te volgen maar dat vind ik juist goed, simpelweg omdat ik dan nog meer focus op de film en meer in de actie word mee gesleept.

Ik ben trouwens op zoek naar meer van dit soort assassin films, zoals deze, en Eagle Eye valt daar ook wel een beetje onder. Ook actie met vluchten en zooi.

Iemand nog aanraders?

avatar van movie.meter-2

movie.meter-2

Ik vond hem echt niets. Het kon mij echt op geen enkel moment grijpen. Jason niet, het verhaal niet, de romances niet. Er zat naar mijn mening ook geen spanning in. De ontknoping viel zeer tegen en de sfeer binnen de film was niet echt mysterieus.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Uitstekende film is deze eerste uit een reeks van (voorlopig ?) 3.

Het personage Jason Bourne heb ik leren kennen uit een eerdere film, met Richard Chamberlain in de hoofdrol, en ook die film was prima, maar Matt Damon geeft het personage toch nog iets meer inhoud.

Neem daarbij een fantastische Franka Potente, die ondertussen ook al een en ander heeft bewezen in zowel Duitse als Amerikaanse producties en je hebt een prima hoofdcast voor een spannend verhaal, boordevol actie en intriges.

Het is niet de eerste maal dat ik deze film zie, maar het is wellicht ook niet de laatste maal.. een topfilm is dit !!

Opnieuw bekeken op Blu-ray, het is en blijft een prachtige film met een uitstekend scenario.

Deze versie op blu-ray heeft vooral op het gebied van geluid een geweldige boost gekregen, waardoor de film in zijn geheel nog beter overkomt.

Het is en blijft een van de beste films die ik in de laatste 15 jaar heb gezien.

avatar van VincentL

VincentL

JANSSEN90 schreef:

Alweer op tv ??

Ik zou zeggen: zeg het tegen jouw tv. Echt ongelofelijk. Die van mij komt uit Engenland en die zendt elke avond iets anders uit. Zo'n groot kwaliteitsverschil dus....

Nee, even serieus: Zet dit soort dingen nou niet bij een een film waar mensen willen lezen hoe een film is, niet hoe de uitzendkwaliteit van de Nederlandse tv is. Bewaar dat lekker voor jezelf

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Bourne weekje...

Want deze films heb ik nog niet gezien en iedereen is er erg positief over. Mijn eerste kennismaking met Jason Bourne was niet bepaald wat ik ervan verwachtte. Ik dacht een spionagefilm te zien maar het blijkt een soms Bond-achtige actiefilm te zijn. Niet erg : actiefilms zijn ook wel mijn ding. En zeker de eerste helft was erg spannend. Daarentegen de tweede helft viel me redelijk tegen : de film blijft veel te lang hangen in eindeloze chases en verwachtte ik al vlugger een inzetting van de finale. Zeker het stuk waar Damon en Potente bij de vriend Eamon gaan onderduiken kreeg ik een bijna fatale dip. Het einde was dan weer verrassend goed. Zelfs al hadden de makers geen sequels meer voor ogen, was deze remake van Bourne Identity een goede one-shot gebleven. Een 3,5 voor Matt Damon, voor de goede actiescènes en dito soundtrack, maar toch op de valreep.

avatar van Daan258

Daan258

Had hier heel veel meer van verwacht door de rating.

verhaal vond ik helemaal niet zo spectaculair wat veel mensen hierboven zeggen.

Actie viel ook best tegen, acteren was dan wel weer oke.

Erg jammer had er veel meer van verwacht.

ik hoop dat het 2e deel mij beter gaat vermaken.

avatar van Lennert

Lennert

The Bourne Identity had met zo'n hoog budget echt de mogelijkheid een leuke actiefilm te zijn, maar valt uiteindelijk wegens algemene saaiheid bijzonder door de mand. Matt Damon komt geen moment over als een huurmoordenaar, maar lijkt meer op een sulletje uit een studentenvereniging, terwijl een actrice als Franka Potente amper de mogelijkheid krijgt om iets met haar ondankbare rol te doen. Af en toe wat explosies en vooral slecht gesloten actiescenes (met zulk camerawerk kan iedere idioot er uit zien als een volleerd vechter, jammer dat het alleen nergens op lijkt), maar geen moment wordt er ook maar iets van spanning opgewekt. Het kijkt allemaal vooral makkelijk weg, helemaal omdat het script geen ruimte over laat voor diepgang of iets anders wat ook maar enige vorm van interesse voor de personages laat opwekken. The Bourne Identity blijft uiteindelijk niet veel meer dan typische Hollywood actie zonder enige inhoud.

avatar van Flipman

Flipman

Dat Damon absoluut niet het uiterlijk heeft van een sluipmoordenaar vind ik juist een voordeel. Dan verwacht je het minder als kijker. Hijzelf was nog het meest verbaasd.

avatar van Robi

Robi

Ik kan me wel voorstellen dat deze film zo'n hoge waardering heeft. Het is een spannend verhaal en er zit een hoop spectaculaire actie in. Het is weliswaar totaal ongeloofwaardig van het allereerste begin tot en met de allerlaatste scene. Maar als je je hersenen in de "James Bond" stand zet, is het wel een amusant filmpje.

avatar van Nightfalls

Nightfalls

Ik heb deze film na een lange weer eens gekeken, en wat me bijstond was dat het een goede spannende film was. Maar wat vond ik dit een teleurstelling. Redelijk voorspelbaar, en 2 uur is echt veel te lang.

avatar van K. V.

K. V.

Lang geleden dat 'k de film nog eens had gezien en omdat 'k me er niet zoveel meer van herinnerde, deze nog eens her bekeken. 'k vond het een prima actiefilm die genoeg te bieden had. Spannend, leuke cast, verschillende locaties en een boeiend verhaal.

Alvast een goed begin voor de volgende delen.

avatar van Mr_Mephisto

Mr_Mephisto

Wat een veelbelovende thriller had moeten worden, draaide uit op een doorsnee actiefilm. Te doorsnee om echt boeiend te zijn. Ook de voor de hand liggende romance (met een opwindingsfactor van enkele graden onder nul) mocht niet ontbreken, misschien met de bedoeling van de film wat vuur te geven. Wat uiteraard faliekant mislukt. Toch zet het eerste deel aan tot het bekijken van de volgende.

avatar van Montorsi

Montorsi

Na 10 jaar weer eens gezien, omdat ik de volgende delen eigenlijk ook wel eens gezien wil hebben.

Vond het positieve over deze film toen erg overtrokken, en daar is niets aan veranderd. Weinig interessante film met een plichtmatige love interest, die nog enige sjeu krijgt door de skills van Bourne. De film sleept te lang na een aardig begin maar verloopt toch te clichematig. Blijft op 2,5* staan.

Vind het een vlot en goede begin van de eerste film van drie delen, en verdiend ook een hoge notering van mij. Spannend, goede actie, goede lijn En natuurlijk ook omdat het eerst gesproken 'vreemde taal'in de film Nederlands is.

avatar van Flipman

Flipman

Nee, Frans . Of Italiaans, als je die vissers meerekent.