The Terminator (1984)

mijn stem
3,71
3361 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Sciencefiction / Actie
107 minuten

geregisseerd door James Cameron
met Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton en Michael Biehn

In de toekomst vindt er een wereldoorlog plaats tussen de mensen en de machines. De machines sturen een Terminator terug in de tijd. Deze cyborg heeft maar één missie: het doden van Sarah Connor, omdat haar ongeboren zoon zal uitgroeien tot de leider van het menselijk verzet. De mensen sturen guerrillastrijder Kyle Reese terug in de tijd. Hij moet Sarah Connor zien te vinden om haar te beschermen tegen de Terminator. De vraag is: wie vindt haar het eerst?

TRAILER

872 BERICHTEN 67 MENINGEN
zoeken in:
avatar van IH88
4,0
0
geplaatst: 17 juli 2015, 12:05 uur [permalink]
Prima film met fantastische actiescènes en een onheilspellende sfeer. Schwarzenegger en Hamilton zijn geweldig op dreef, maar de acteur die Kyle speelt is miscast en heeft totaal geen uitstraling. De special effect zijn hopeloos, Star Wars en Alien 1 zijn ouder en hebben het op dit gebied veel beter voor elkaar, maar toch heeft het ook wel zijn charme. De film mag dan de tand des tijds niet helemaal hebben doorstaan, vermakelijk is het allemaal wel en met Terminator 2 werd het alleen maar beter.

avatar van Iron Maiden
4,0
0
geplaatst: 17 juli 2015, 14:50 uur [permalink]
Je snapt dat het budget voor deze films ook wel iets hoger lag.

avatar van JacoBaco
4,5
0
geplaatst: 17 juli 2015, 15:05 uur [permalink]
Alien (1979) en Star Wars (1977) hebben hetzelfde budget. Namelijk $11 miljoen. Althans, als het klopt wat er op IMDb staat! Terminator moest het doen met nog geen $7 miljoen. Alien is er goed vanaf gekomen na al die jaren, maar Star Wars is inmiddels zo vaak opgepoetst, dat volgens mij niemand zich meer het origineel kan herinneren. Als je dat nu gaat kijken na al die jaren, dan schrik je waarschijnlijk ook wel.

Overigens vind ik Michael Biehn uitstekend met volop uitstraling! De nieuwe Kyle Reese gespeeld door Jai Courtney heeft pas echt de uitstraling van een natte WC rol.

avatar van Lennon
2,5
0
geplaatst: 17 juli 2015, 23:48 uur [permalink]
Destijds erg interessante film, mede door verhaal. Maar allang ingehaald door deel 2 en nog meer door de tijd. Kost nu Anno 2015 veel moeite om m uit te kijken.

avatar van FunkStarr
5,0
0
geplaatst: 25 juli 2015, 11:20 uur [permalink]
JacoBaco schreef:
Super al die positieve berichten nu bij T-1. Heb de film vorige week weer herzien. Dit is de enige echte Terminator film voor mij! T-2 is ook fantastisch, maar er zijn net even te veel zaken die ik graag anders had willen zien. Deel 1 daarentegen doet het helemaal goed! Nou ja, bijna dan! Dus geen 5 sterren omdat de film net niet perfect is. Het is flauw, maar de effecten en soms ook de muziek hebben de tand des tijds niet doorstaan. Terwijl Alien 1 dat bijvoorbeeld wel voor elkaar heeft gekregen. Maar wat geniet ik van T-1! De film is zo lekker grimmig! Het ietwat sombere sfeertje, weinig maar zeer geslaagde (subtiele) humor en een ijskoude moordmachine in de vorm van Arnold Schwarzenegger! Hij/het is zoooo beangstigend goed!👍 Wat een film blijft dit toch. Ik zit zwaar te twijfelen tussen 4,5* of 5*, hij is net niet perfect maar toch ook weer wel 🙂. De muziek klinkt misschien wel erg 80's, maar ik vind het nog steeds leuke deuntjes en perfect in de tijdsgeest van de film passen. Ik ga hem toch verhogen van 4,5* naar 5*.

4,0
0
geplaatst: 26 juli 2015, 22:21 uur [permalink]
Hoe fantastisch terminator 2 ook is ik vind deze toch net iets beter.
Het is een rol die voor Arnold op het lijf geschreven is en ondanks zijn gebrek aan acteertalent doet hij het super goed.

De spanning is om te snijden een van de spannendste films ooit wat mij betreft.

Echt een klassieker the terminator wie kent hem niet. 4 sterren

avatar van blurp194
4,5
0
geplaatst: 10 augustus 2015, 23:37 uur [permalink]
Superfilm.

Ter gelegenheid van het nieuwste deel in de serie het eerste deel weer eens opgezocht - en hoewel ik nog wel wist dat het een goeie film was, verraste hij me toch nog. Sterker nog, ik zit nog wat te twijfelen welk deel ik nou eigenlijk beter vind - deel 1 of deel 2. Deel 1 heeft in ieder geval voor dat de focus veel nauwer is, en daardoor komt de grimmige sfeer veel beter door.

Arnie - toen nog niet zo heel bekend - is werkelijk geniaal als de Terminator. Alles aan zijn gedrag en mimiek straalt robot uit, tot en met zijn stem aan toe. Hij heeft misschien niet de naam om een heel goede acteur te zijn, maar laat hier wel degelijk wat zien. Ook Linda Hamilton is steengoed - ik las ergens terug dat Rosanna Arquette voor de rol in de running was, maar da's toch beter uitgepakt zo. En Michael Biehn krijgt nogal wat kritiek hier, maar doet het wat mij betreft prima.

De effecten worden ook vaak genoemd, maar zijn wat mij betreft nauwelijks achterhaald - en spelen eigenlijk ook niet zo'n heel grote rol, het verhaal is ijzersterk en wordt met een erg goeie timing gebracht - en het helpt ook nog eens dat de cameravoering het verhaal goed steunt. Da's toch wel de inbreng van James Cameron vooral denk ik, het kenmerkt al zijn films - zowel het sterke verhaal als de cameravoering samen, bedoel ik dan, en dit verhaal is natuurlijk wel echt onwaarschijnlijk goed gebleken. Wie kent tenslotte de Terminator niet. Een icoon.

Enige wat de film terug in de tijd plaatst is de big-hair kapsels en de muziek. De soundtrack ligt me nu echt niet meer, dertig jaar geleden zou ik dat mooi gevonden hebben denk ik.

avatar van stefan dias
4,0
0
geplaatst: 11 augustus 2015, 10:00 uur [permalink]
Het is gewoon een heel goed scenario, iets wat bij actiefilms wel eens verwaarloosd wordt en de sfeer is heel donker, grimmig en absoluut top.

avatar van The_CrY
4,0
0
geplaatst: 21 augustus 2015, 23:21 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Een hele goede actiefilm. Ik ken The Terminator eigenlijk vooral alleen van deel 3, welke mij niet zo boeit. Nu dan eindelijk eens de goede twee eerste delen langs. Deze valt me niet tegen. Sarah Connor maakt een geweldige ontwikkeling door, Schwarzenegger is (hier nog) een overtuigende en dreigende Terminator, en de film is duister en onderhoudend. Het karakter van Kyle Reese is wel een maffe, want serieus, dat hij de politie verhalen over de toekomst gaat vertellen getuigd toch van een beetje kansloosheid, en ook dat hij verkondigt verliefd te zijn op de moeder van zijn held is toch een beetje creepy. Maar goed, dat maakt hem wel menselijk. Hij is tenslotte opgegroeid in een wan-wereld, dus een beetje geschiftheid valt m niet kwalijk te nemen.

 
0
ipman-99
geplaatst: 11 september 2015, 08:25 uur [permalink]
"Fuck you, asshole." ... 😜 " !!!


Fantastische klassieker (Heropfrissing) !!! Emoji!!! 'The Terminator 1' is voor mij pure nostalgie.
Een klassieker die ik al ontelbare keren heb mogen en kunnen bewonderen.
De zoveelste heropfrissing is bij deze weer een feit anno 2015, mede ook door het nieuwe deel.
Een film die in mijn ogen ruimschoots overeind blijft staan met die typische jaren '80 sfeer.
De muziek/soundtrack is ondertussen legendarisch te noemen.
De actie en effecten make nog steeds indruk op die heerlijke 'old school' manier waarvan
ik nooit genoeg kan krijgen.
De cast met o.a Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton en Michael Biehn mogen
er zeker en vast wezen 😉 ! Uiteraard is het Arnold die indruk weet te maken als de coole
charismatisch Terminator ... en dan nog als de slechterik 😉 !

avatar van Tarkus
4,0
0
geplaatst: 25 september 2015, 10:48 uur [permalink]
Tarkus schreef:
Wellicht de Blockbuster van 1984 deze film.
En ik vond de film in die tijd al geweldig, en dat is ie nog steeds, al komen de special effects nu wel wat oubollig over.
Maar het verhaal is prima en de vertolkingen zijn ook best goed.
Het was de film die voor Schwarzenegger de doorbraak betekende maar ook die voor Linda Hamilton, die hier een status mee verwierf als Sarah Connor en altijd wel met dat karakter zal verbonden blijven, net zoals Sigourney Weaver dat had met Ellen Ripley in de "Alien" filmen.
Het was de eerste film uit een reeks van 3, maar zeker niet de beste....


Opnieuw bekeken, dit maal op Blu-ray.
Het is en blijft een fantastische film, en op deze Blu-ray heeft het geluid een enorme boost gekregen, wat het allemaal toch wat spectaculairder maakt.
Verder heb ik weinig toe te voegen aan mijn eerdere commentaar.

avatar van DVD-T
4,0
1
geplaatst: 28 september 2015, 23:56 uur [permalink]
Een film waar er veel wordt gepraat. Zal ook zeker te maken hebben met het budget wat voor handen was. Maar het duurt wel erg lang voor het op gang komt en het verhaal lekker gaat lopen. Het verhaal en elementen die aan ons worden getoond bevatten natuurlijk erg veel originaliteit en creativiteit. Het verhaal heeft vele lagen en door het tijdreis gegeven kan het zoveel kanten op. De actie en effecten zijn misschien wat gedateerd, maar houden zich, met uitzondering van Arnie in de badkamer, nog erg goed staande. Erg goede film, maar vind toch het tweede deel het beste binnen de serie.

4,0
0
geplaatst: 10 oktober 2015, 11:00 uur [permalink]
Ik zie tot mijn schrik ineens dat ik deze film nooit beoordeeld heb in al die jaren dat ik Moviemeter lid ben...... 😕 Apart. Kunnen berichten en stemmen per ongeluk uit systeem verwijdert worden automatisch? Hoe dan ook kan ik mij herinneren dat deze eerste "Terminator" in 1984 veel indruk op mij heeft gemaakt kwa actie en spektakel. Een van de eerste films die ik ook zag van Schwarzenegger, eveneens imposant. Effecten zagen er (voor die tijd) gelikt uit. De eerste twee Terminators maakten sowieso wel indruk op mij. Daarna werd het toch wel wat minder.
4*

avatar van stefan dias
4,0
0
geplaatst: 17 oktober 2015, 14:09 uur [permalink]
Mja, herzien en de tand des tijds heeft er toch een klein beetje aan geknabbeld. Maar om deze liefde nu helemaal af te branden, nee, dat kan ik niet over mijn hart krijgen…

avatar van scorsese
4,5
0
geplaatst: 25 oktober 2015, 23:16 uur [permalink]
Prachtige film over een toekomstige oorlog tussen mens en machine die in het heden wordt uitgevochten. Een sterk verhaal dat gewoon goed in elkaar zit. De actie-scenes zijn uitstekend en vooral spannend in beeld gebracht. De dreigende muziek past goed bij de vrij donkere toon van de film. Deze doorbraakfilm van James Cameron heeft natuurlijk ook nog één van de bekendste filmquotes.

avatar van Bastian5
 
0
geplaatst: 30 oktober 2015, 23:36 uur [permalink]
Als je hem in 2015 voor het eerst kijkt is deze film verre van goed. Leuk simpel verhaaltje met een beetje actie.

Blijf niet te veel vasthouden aan de klassiekers

avatar van IcU
4,5
0
IcU
geplaatst: 23 november 2015, 20:19 uur [permalink]
Herbekeken. Wat een fijne film blijft dit toch. De prent heeft qua effecten en zeker muziek de tand des tijds niet doorstaan, maar dat voegt alleen maar toe aan de charme.

Opvallend na de zoveelste kijkbeurt is hoe heerlijk de slowmotion gebruikt is. In de discotheek scene heeft het echt een meerwaarde. Tegenwoordig wordt de slowmo functie te pas en te onpas gebruikt, maar in deze scene is precies alles uitgedacht en weet het een enorme spanning op te bouwen. Echt een groots gevoel met veel dreiging.

3,5
0
geplaatst: 20 december 2015, 10:26 uur [permalink]
Stond op Netflix en de moeite genomen om deze klassieker eens te bekijken. Aangename film, maar komt wel wat gedateerd over. Het verhaal is top, de invulling van de personages is ook de moeite en de spanning is meeslepend. Enkel de special effects (de robot in het laatste halfuur, de scènes uit de toekomst, ...) zijn totaal achterhaald. Wel enkele iconische scènes: Schwarzenegger die uit de toekomst komt, naakt en gehuld in rook. Of het I'll Be Back gedeelte. 🙂

Leuke film, en ik ben benieuwd naar deel 2, aangezien die meestal als beste geboekstaafd staat.

avatar van IH88
4,0
0
geplaatst: 26 december 2015, 11:50 uur [permalink]
“You’re terminated, fucker.”

Toch nog even herzien omdat ik de eerste keer wat afgeleid was en hij is me een stuk beter bevallen. The Terminator is harder en explicieter dan Judgment Day, met fantastische actiescènes en een onheilspellende sfeer. Arnold Schwarzenegger en Linda Hamilton zijn geweldig op dreef en vooral Hamilton weet na een aarzelend begin de rol van Sarah Connor eigen te maken en vooral in het laatste gedeelte stijgt ze naar grote hoogte en komt het iconische personage echt tot leven. Ik blijf Michael Biehn niet geweldig vinden als Kyle Reese maar hij is zeker niet slecht en hij heeft een aardige chemie met Hamilton. Na Jai Courtney in Genisys is alles een verbetering.

De special effect zien er wat gedateerd uit maar de spanning en soms keiharde actie maakt veel goed. Regisseur James Cameron verdient een groot compliment voor dit inventieve en avontuurlijke sciencefiction verhaal met iconische personages en een ijzingwekkende sfeer die de hele film constant voelbaar is.

avatar van Thomas83
4,5
0
geplaatst: 29 december 2015, 19:43 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Deze vind ik eigenlijk toch wel duidelijk nog wat beter dan de tweede film nu ik de reeks weer opnieuw aan het kijken ben. Deze is al een stuk meer een typische en heerlijk lopende blockbuster dan in mijn herinnering. Een van de besten ooit. In vergelijking met Judgment day nog een stuk grimmiger en sfeervoller, veel meer stijl en mooie cinematografie, een fantastische soundtrack die de muziek van Judgment Day overklast.

Op de misschien wat al te cheesy en aangedikte scènes die zich in de toekomst afspelen na zou ik de film haast perfect willen noemen tot en met de aanval op het politiebureau. Daarna zakt het niveau iets in maar is de film nog altijd goed, en het einde is dan weer haast perfect met een waardige grootse finale en mooi rustig einde met net genoeg sentiment om het niet klef te laten worden. Een meesterwerk wat mij betreft. Een van de beste blockbusters ooit gemaakt.

avatar van Roger Thornhill
5,0
0
geplaatst: 11 april 2016, 12:42 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Een film die z'n stem op het SF-actie-genre heeft gedrukt zoals maar weinig voor of na hem, in de orde van Alien, Blade runner en The matrix. Zo stijlvast als die drie monumenten is hij niet, maar de opwinding die Cameron in zijn toch vrij simpele achtervolgingsplot weet te leggen is nog altijd ongeëvenaard, dankzij handige karaktertyperingen, de juiste dosis zwarte humor (“Hey buddy! Got a dead cat in there or what?” en in Terminator-vision zien we “Possible response : Yes/no // Or what? // Go away // Please come back later // Fuck you, asshole // Fuck you”, maar natuurlijk ook “Wash day tomorrow! Nothing clean, right?”), de uiterst effectieve synthesizermuziek, het gebrek aan sentimentaliteit, catchy dialogen (“Come with me if you want to live!”, "That Terminator is out there. It can’t be bargained with, it can’t be reasoned with, it doesn’t feel pity, or remorse, or fear. And it absolutely will not stop, ever, until you are dead!"), zeer fraaie fotografie (althans op de uitstekende transfer van mijn Special Edition-dubbel-DVD) en bovenal de creatie van zowel een ikoon als een superster. Nog altijd ontzettend vermakelijk, scherp, snel en krachtig. Kleine minpuntjes (het slechte hoofd waaruit de Terminator zijn oogbal haalt, de hortende en stotende manier waarop het metalen skelet op het einde zich soms voortbeweegt en de gedateerdheid van de muziek zo af en toe) doen niets af aan de lol en neem ik de koop toe.

avatar van supadragon8
4,5
0
geplaatst: 27 mei 2016, 15:02 uur [permalink]
Tijdloos, vind het nog steeds prachtig hoe de film donkere en angstige sfeer ademt.

 
0
geplaatst: 8 juni 2016, 18:16 uur [permalink]
Deze film is voor mij een klassieker! Wel gedateerd natuurlijk maar oh oh wat een vette actiefilm!. Persoonlijk zie ik Arnie liever als de slechte terminator in plaats van de coole goedzak uit de latere delen. Echt op zijn lijf geschreven. deel 1 zal dus ook altijd mijn favoriet blijven van de reeks.

 
0
geplaatst: 8 juni 2016, 18:16 uur [permalink]
Deze film is voor mij een klassieker! Wel gedateerd natuurlijk maar oh oh wat een vette actiefilm!. Persoonlijk zie ik Arnie liever als de slechte terminator in plaats van de coole goedzak uit de latere delen. Echt op zijn lijf geschreven. deel 1 zal dus ook altijd mijn favoriet blijven van de reeks.

avatar van des1
4,0
0
geplaatst: 20 juni 2016, 18:04 uur [permalink]
Gewéldig! Klassieker. De relentless pursuit in de film, angstaanjagend... Maar ongetwijfeld ook geënt op de robot gespeeld door Yul Brynner in Westworld. Die bleef maar gaan. Zoutzuur gooien... in brand steken.... Nix hielp. Eén van de weinige films waarbij de sequel nog beter is. Deze 4*, Terminator II 5*.

avatar van FunkStarr
5,0
0
geplaatst: 21 juni 2016, 11:49 uur [permalink]
Bijna op alle fronten beter dan de sequel. Toch doen meerdere herzieningen voor mij persoonlijk de film niet veel goeds. Het is lastig uit te leggen maar helaas wordt de film voor mij niet beter na meerdere kijkbeurten. Blijft hoe dan ook een absolute parel in de filmwereld.

 
0
geplaatst: 18 september 2016, 15:02 uur [permalink]
Is en blijft een echte klassieker.

avatar van tbouwh
3,0
1
geplaatst: 26 oktober 2016, 16:16 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
I'll Be Back


Ja, het is met dat soort quotes (gevolgd door het aan puin rijden van een vitrine) dat the Terminator anno 2016 nog steeds een grote glimlach op het gezicht kan toveren. Arnold Schwarzenegger is op zijn hoogtepunt als eliminatiemeester uit de toekomst, die de wereld anno '84 opfleurt met zijn dreigende verschijning en rake oneliners. Tamelijk over de top, maar who cares?

En dat is precies datgene wat deze film voor mij nu nog leuk maakt om eens te zien. Het werk heeft voor mij immers geen nostalgische waarde, en dat werkt in de beoordeling dus op voorhand niet mee. En wat bleek, zo goed vond ik the Terminator helemaal ook niet. Ik werd bijvoorbeeld wat afgeschrikt door de m.i. matige visuals. Zeker, we spreken over dertig jaar terug, maar dat geldt (zelfs in meerdere mate) ook voor Blade Runner (1981), en die vond ik visueel schitterend. Überhaupt zien we weinig van Cameron's sf-wereld terug in deze film. Plaats van handelen is primair planet earth, en de dystopische man vs. machine-wereld is (in wat we ervan zien) een donker hol dat enkel door een paar bliksemschichten verlicht wordt.

Het heden dan, daar zien we hoe Kyle Reese (Michael Biehn) en Sarah Connor (Linda Hamilton) op vermakelijke wijze worden opgejaagd door onze protagonist, ondertussen langzaam verhullend hoe beide personages zich vanuit het perspectief van de toekomst tot elkaar verhouden. Narratief gezien is het hier en daar net Back to the Future, ware het niet dat die film inhoudelijk nog wel een stukje ingenieuzer was dan dit vrij behapbare plotje. Wat daarbij niet meehelpt is dat Biehn en Hamilton charisma tekort komen, waardoor ik hun dramatische gesprekken in retrospectief had kunnen missen als kiespijn.

Resumerend vond ik the Terminator wel leuk, maar tegelijk ook verrassend simpel. Visueel maakt Cameron geen indruk en binnen de cast is good old Schwarzenegger de enige uitblinker.

3*

avatar van missl
3,5
0
geplaatst: 7 december 2016, 03:52 uur [permalink]
Eindelijk heb ik de film met de beroemde one liner ook eens gezien en wat een plezier was dat. Compleet over de top, heerlijk.

avatar van Ste*
3,0
0
geplaatst: 13 december 2016, 22:39 uur [permalink]
Mijn vriend zeurt me al jaren aan het hoofd dat ik Terminator 2 eens moet kijken, en het moest er maar eens van komen. Voor de volledigheid wilde ik dan wel eerst deel 1 zien.

Het viel me nog wel mee, maar actiefilms zijn meestal mijn ding niet. Shoot-outs, achtervolgingen, ik verlies echt direct mijn concentratie. Actie moet wel erg creatief en spectaculair zijn wil het me echt kunnen boeien.

Het spreekt wel voor de film dat het verhaal niet ingewikkelder is dan nodig. Alles is lekker compact en overzichtelijk. Over het geheel genomen is het niet echt mega-boeiend, iets te simplistisch, maar moet de film het vooral van toffe individuele scenes en momenten hebben. Ook heeft het de tand des tijds eigenlijk best aardig doorstaan, afgezien van die laatste scene waarin de robot-terminator op ze afkomt, dat leek rechtstreeks uit een jaren ’30 film te komen, heb erg gelachen.

Ben op zich wel benieuwd naar Terminator 2 (omdat die een stuk beter schijnt te zijn), maar mijn ding zal het verder nooit echt worden.

Kleine 3,5*

avatar van Fonzzz002
3,0
1
geplaatst: 25 december 2016, 16:43 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Het voelt vreemd om te zeggen met Terminator 2 als één van mijn persoonlijke favoriete actiefilms allertijden, maar Terminator 1 vind ik niet meer dan “best goed”. Het is een prima actiefilm met sterke kanten, maar voor mij was er altijd iets dat het weerhield een hoog niveau te bereiken. Om te beginnen met de positieve punten: Arnold Schwarzenegger steelt de show. Hij is een intimiderende vijand waarbij ik het idee kreeg dat je weinig tot niets tegen hem kon beginnen, waardoor het spannend was wanneer hij in de buurt van Sarah kwam. Tussen de spanningsmomenten had de Terminator regelmatig hilarische uitspraken en zijn uiterlijk, zowel met zonnebril & motorjas als het bekende robotskelet design, is iconisch. Ieder moment dat hij in beeld was zat ik met plezier te kijken.
In dit deel zie je hoe Sarah van een alledaagse lieve vrouw langzaam veranderd naar de vrouw die ze in deel 2 is. Het is deze stapsgewijze transformatie die voor een paar sterke filmscènes zorgt, en deze transformatie geeft haar de nodige onderbouwing waardoor haar rol in de 2e film zo krachtig is. Los van deze twee personages zaten de actiescenes, voor een film van 1984, prima in elkaar. De opening van de film begint met een sfeervolle neerzetting van de titel terwijl ze de main theme afspelen. Deze main theme is één van mijn favoriete filmtracks omdat het de epische intensiteit van de oorlog weet de pakken, maar het weet ook de tragische kant met een glans hoop neer te zetten.

Ik merkte echter dat er regelmatig verveelmomenten waren, of scenes die niet het effect hadden waar ze op hoopte. Mijn hoofdprobleem is het personage Kyle Reese. Simpel gezegd: ik vond dit een ontzettend saai personage en vanaf het moment dat hij op de voorgrond gezet werd merkte ik de film aanzienlijk minder interessant te vinden. Het enige wat Kyle lijkt te doen is achtergrondinformatie te geven over de robots, de toekomst of uitleggen wat Sarah volgens hem moet doen. In het begin snapte ik waarom hij uitleg gaf want soms is het nodig in films om expositie babbels te hebben, zodat de personages of kijkers snappen wat er gebeurd. Kyle deed echter niets anders dan expositie vertellen. Een aardig deel van deze uitleg scenes vond ik overbodig omdat de openingscene duidelijk liet zien hoe de toekomst in elkaar zit. Iedere keer als hij een verhaal begon over de toekomst of er een flashback kwam voelde het als een herhaling van wat er in de opening duidelijk werd gemaakt. Zelfs wanneer ze hem meer onderbouwing proberen te geven door de interactie met Sarah werkte dit averechts. Het enige stukje onderbouwing dat ze hem gaven is dat hij Sarah mooi eruit vond zien op een foto. Dit stukje miezer-onderbouwing beschouwd de film als voldoende om een relatie tussen hun twee neer te zetten waarin schijnbaar spraken in van ware liefde. Dit voelde heel geforceerd, maar het vreemdste vond ik dat Sarah hier in meeging. Een man die ze nog geen dag kent, waarvan ze eerst ervan overtuigd was dat hij haar wilde doden, zegt dat hij altijd op haar verliefd is geweest omdat hij haar mooi vind ogen op een foto, en zij reageert “oja ik ben ook verliefd op jou! Laten we naar bed gaan”. Als dat niet genoeg is: de melodie van de main theme komt terug in een zoetsappige romantische-porno muziek variant om deze vreemde seksscene te ondersteunen. Ik heb in tijden niet zo hard gelachen om een onbedoeld grappige filmscene, van een film die verder prima is. Hoe goed ik Sarah Connor in de rest van de film ook vind, tijdens deze sequentie kon ik haar en het verhaal om haar heen niet serieus nemen.
De enige andere minpunten die ik heb zijn klein, eerder mierenneukerij, maar de momenten waarop Arnold zijn wenkbrauwen verbrand waren, of dat je niet naar de acteur keek maar een pop of dik masker, zagen er ongemakkelijk uit. Het was iets te duidelijk dat je niet naar een acteur keek en zonder wenkbrauwen zag Arnold er vreemd uit. Mierenneukerij en ik snap waarom ze het erin hebben zitten ivm de tijd waarin het uitkwam, maar het knaagde genoeg aan me om het op te merken.

Al met al is het een film met sterke kanten, maar het doet me niet zoveel als had gewild. De scenes met Schwarzenegger en de transformatie van Sarah Connor zijn goed. Kyle Reese vond ik echter erg saai en geziene hij een groot deel van de film op zijn schouders draagt ontnam dit veel, evenals dat er een onbedoeld grappige scene inzit die mij uit de immersie haalde.

3*

4,5
0
geplaatst: 18 januari, 20:56 uur [permalink]
een superfilm. ben gek op de terminator films al vind ik deel 2 het allerbeste deel. dat gebeurt niet vaak met films.maar dit deel is zeker ook zeer goed.