• 9.372.315 stemmen

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn en Linda Hamilton

Releasedatum: 21 februari 1985

Plot The Terminator

"Your future is in its hands."

In de toekomst vindt er een wereldoorlog plaats tussen de mensen en de machines. De machines sturen een Terminator terug in de tijd. Deze cyborg heeft maar één missie: het doden van Sarah Connor, omdat haar ongeboren zoon zal uitgroeien tot de leider van het menselijk verzet. De mensen sturen guerrillastrijder Kyle Reese terug in de tijd. Hij moet Sarah Connor zien te vinden om haar te beschermen tegen de Terminator. De vraag is: wie vindt haar het eerst?

Sarah Connor

Dr. Peter Silberman

Pawnshop Clerk

avatar van Jordy

Jordy

De film doet in alles onder voor het tweede deel: het verhaal is wat simpeler, de film ziet er natuurlijk wat gedateerder uit, en de special effects zijn behoorlijk minder. Vooral het einde van de film is behoorlijk nep. Maar toch een goede film, je moet 'm alleen niet met deel 2 vergelijken. 3 sterren.

avatar van dttom

dttom

wel aardig

avatar van Jerome-B

Jerome-B

Leuke actie film, maar zeker een stuk minder als deel twee, wat voor de verandering wel eens een keer stukken beter is. Vaak is deel 1 beter dan deel 2, maar hier is het dus omgekeerd. 3 sterren.

avatar van BS

BS

het orgineel van (in mijn ogen)een topper.

het verhaal is zeer orgineel en de aktie is wel aardig.

De special affects zijn soms best slecht en som best goed.

moet je toch gezien hebben. 3.5 ster

Prachtverhaal.

avatar van neo

neo

net nog ff gekeken.ik heb em origineel op video gekocht samen met nog een paar hele goeie als 2001 ,blade runner enz.vind em nog wel leuk.schwarzenegger is cool en actiescenes zijn redelijk goed.3.5 sterren

tof verhaal! en arnold 10 keer stoerder dan in deel 2 (I know now why you cry... Fuck that!!) de special effects zijn ontzettend goed in elkaar gezet, ook de laatste scenes die volgens velen erg goedkoop voor doen, het komt veel dreigender over dan deel 2! je ziet duidelijk dat deel 2 veeeel commercieler en liever is.

avatar van gotti

Ik vond deel 2 qua verhaal veel beter.

avatar van Wouter

Qua verhaal ga ik juist voor deel 1. Ook qua sfeer. T2 is echter veel duurder en dat zie je.

avatar van predator21

predator21

Echt wel stukken minder dan het vervolg.

Toch nog wel aardig !

avatar van FisherKing

FisherKing

Historische Film inmiddels met een ijzersterke Arnie en een hele indrukwekkende Linda Hamilton (de bindende factor van de reeks)

avatar van Frieky

Frieky

Dat wordt weer smullen vanavond, ik wacht trouwens met smart op T3

Jos2

ja ik zie dat er dus echt niet in (in deel één)

De mythologische aspecten spatten van het doek! Vind ze nog mooier dan in bijv. The Matrix. De toekomstige Messias (met de initialen JC...) zal geboren worden door iemand die feitelijk nog niet bestaat. We hebben het hier als het ware over een onbevlekte ontvangenis. (Rings a bell?)

Het verhaal van de eerste Terminator is echt schitterend, vol met drama dat uit een griekse tragedie lijkt weggelopen, vele malen interessanter dan de doorsnee genrefilm. En het karakter van Sarah ontwikkelt zich prachtig. Van huppeltiener naar zelfbewuste strijdbare vrouw. Da's toch anders dan de bijna obligate verandering van machine naar machine-met-wat-meer-begrip-voor-de-mensheid in deel 2.

De terminator mag dan minder geavanceerd zijn dan die rakker in deel 2, ik vind Arnold in deze een absoluut geniale belichaming van Het Kwaad. Alhoewel het dat, strikt genomen, niet is. Het is een emotieloze machine, wat een huiveringwekkende blik is op de Nietschiaanse übermensch. The Terminator is een ideëenfilm, ondanks de opwindende adrenalinestoot. T2 is een uitstekende actiefilm.

avatar van FisherKing

FisherKing

Boeiend betoog Jos2. Inderdaad een actiefilm met indrukwekkende filosofische inslag. Echt zo'n film die je vanuit meerdere perspectieven kunt bekijken.

avatar van jay73

jay73

Net na jaaaren weer eens gezien, ik was de precieze verwikkelingen van deel 1 helemaal vergeten. Sterke film, dat wil ik na het verhaal van Jos2 (zie hierboven) nog eens onderstrepen. En eerlijk gezegd vond ik hem ook spannender dan het tweede deel. En dat ondanks de special effects die, let's be honoust, niet helemaal nauwkeurig gebruikt zijn in deze film.

Maar het verhaal is goed en origineel, en m.i. beter dan het vervolgdeel. Het vervolg wint het weer op het gebruik van de special effects.

Beide films krijgen van mij 4 sterren.

avatar van Redlop

Redlop

...met de initialen JC...

eh...James Cameron? John Candy? Johan Cruijff? Joan Collins? Jurgen Cavens (FC Twente)...

zal geboren worden door iemand die feitelijk nog niet bestaat.

Vreemd verhaal...Ik ken wel een bijbelverhaal over Jezus. Maar die werd geboren door een zekere Maria en die bestond wel, dus die zal je wel niet bedoelen.

We hebben het hier als het ware over een onbevlekte ontvangenis. Rings a bell?

Eerlijk gezegd rings er bij mij geen bel. Geen idee wie jullie bedoelen.

avatar van Wouter

Je vat Jos niet helemaal geloof ik.

avatar van Redlop

Redlop

Of vat jij mij niet...

Jos2

Wel degelijk. Als we het over de onbevlekte ontvangenis hebben praten we over de Heilige Geest. Je gooit de boel wat door elkaar.

Natuurlijk, de parabel is niet helemaal letterlijk, maar de gelijkenissen zijn groot.

Overigens vind ik dat zo'n bijbelparallel - an sich - niets is om je op de borst te kloppen. Het gaat erom dat deze film er wel degelijk diepte aan geeft.

avatar van Nils

Nils

Gewoon leuk, toenertijd stevige special effects en genoeg reden om deel 3 te maken voor Arnold Swartzenegger.

avatar van soboer

soboer

Blackleathered schreef:

Helemaal mee eens. Ik hoop dat in deel 3 de sfeer wat donkerder is en dat Arnold de bad guy speelt, naar verluidt schijnt dat ook te zijn maar aan de andere kant ook weer niet.

avatar van Hemdale

Hemdale

Top acteerwerk en hele goeie special effects... gewoon een topfilm!

killalot schreef:

Top acteerwerk en hele goeie special effects... gewoon een topfilm!

Wat is daar 'gewoon' aan?

avatar van soboer

soboer

Weer eens gezien. Deze film blijft indruk op me maken. De film geeft een epic-feeling. ik ben blij dat er toen nog geen CGI bestond. De endoskeleton van de terminator werd destijd door middel van puppetry en stop-motion in beeld gebracht. Dat zal in deel 3 ook gebeuren, volgens Stan Winston.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Dan hoop ik dat ze t wel een stuk beter doen.

avatar van Hobbes

Hobbes

ik zal Jos2 even voor zijn:

lariekoek

avatar van titan

titan

Mooie film die door de door Jos2 reeds gememoreerde filosofische laag het niveau van de doorsnee actiefilm ontstijgt. Het volgende gegeven vond ik ook wel interessant: De terminator wordt de robots naar het verleden gezonden om de toekomst te wijzigen. Door zijn acties maakt hij die toekomst eigenlijk tot wat hij daadwerkelijk is geworden. De robots hebben dus feitelijk de geschiedenis in hun nadeel veranderd. 4*

avatar van dttom

dttom

hmm mijn stem is wel heel laag hier, nodig maar is herkijken want klopt niets van mijn stem denk ik

avatar van EmDee

EmDee

3 sterren vind ik niet echt laag.

avatar van roger-moore

roger-moore

De vervolg t2 en t3 zijn beter..

Een 3.5 voor deze terminator film.