• 9.375.076 stemmen

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn en Linda Hamilton

Releasedatum: 21 februari 1985

Plot The Terminator

"Your future is in its hands."

In de toekomst vindt er een wereldoorlog plaats tussen de mensen en de machines. De machines sturen een Terminator terug in de tijd. Deze cyborg heeft maar één missie: het doden van Sarah Connor, omdat haar ongeboren zoon zal uitgroeien tot de leider van het menselijk verzet. De mensen sturen guerrillastrijder Kyle Reese terug in de tijd. Hij moet Sarah Connor zien te vinden om haar te beschermen tegen de Terminator. De vraag is: wie vindt haar het eerst?

Sarah Connor

Dr. Peter Silberman

Pawnshop Clerk

avatar van Redlop

Redlop

Is er dan ook al een deel 1 van? Goh...die mogen ze dan wel eens een keer op tv uitzenden.

avatar van eerdekes

eerdekes

ja weet ik veel hoe terminator in elkaar zit

Captain Pervert

James Cameron creëerde met het eerste deel uit de Terminator reeks een goede, spannende maar vooral duistere en belkemmende film. Dat laatste is wat de film zo goed maakt.

Het is niet Kyle Reese de goedzak, het is niet Linda Hamilton (met een geweldig 80's kapsel) die opgejaagd wordt, maar ook niet de gemeen kijkende Arnold Schwarzenegger. Nee, het is de donkere beklemmende sfeer in de film die je als kijker van begin tot eind zal boeien.

Echt een must-see, net als Terminator 2. Deel 3 is optioneel.

avatar van kloeshki

kloeshki

zalige film, spannend van begin tot einde;

avatar van eerdekes

eerdekes

Erg goede film ..

Moeilijke rol ook voor Schwarzenegger :d

( had niet zoveel tekst )

De speciale effecten vielen ook wel mee ..

Ach al bij al 3.5*.

Ik zou op dit moment zeggen 4* ( maar zal ik toch vaneigens op terug komen, want zo bijzonder is hij niet ! ) dus ja

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Zéér goed binnen het genre.

avatar van gemaster

gemaster

Ik prefereer deel 1 aan deel 2, om dezelfde redenen als een paar anderen hier al hebben duidelijk gemaakt. Deel 1 is echt een enge film met een goed verhaal en Arnie als badguy('I know why you cry' inderdaad fuck that!). De gedachte dat er iets achter je aanzit wat gewoon niet te stoppen is, is bijzonder angstaanjagend. Deel 2 is meer een zeer goed uitgewerkte blockbuster. Toch een stukje minder interessant. 4,5 ster voor deel 1.

Captain Pervert

Ben het wel met gemaster eens maar een groot deel van de sfeer komt terug in deel 2. Wat dacht je trouwens van de T-1000, toch wel één van de meest overtuigende engerds die ik ooit in een film heb gezien.

avatar van Wouter

Niet zo overtuigend als Arnie in deel 1.

avatar van davidov

davidov

ik vond patrick enger in 2, dan arnie was in 1....

Patrick heeft iets onheilspellends in zn gezicht, en gedurende de hele film kan je ook zien dat hij door alles heen gaat (hij incasseerd wel de klappen door naar achteren te vliegen, maar gaat toch door....en dat vind ik enger dan gewoon helemaal niks voelen)

arnie in deze film komt gewoon hersendood over, as usual

de oerlelijke effecten aan het einde zijn wel leuk

avatar van gemaster

gemaster

Patrick was ook een erg goede badguy, maar niets kan tippen aan Arnie als niets ontziende killer. Alleen al de manier waarop hij te werk gaat: Alle Sarah Conners uit het telefoonboek worden systematisch afgemaakt. Meesterlijk!

avatar van davidov

davidov

Patrick dan, hij zoekt de pleeg ouders van kleine john op, dood de vrouw, neemt het uiterlijk over van de vrouw, neemt de stem over, en als de man wat wil zeggen strekt hij gewoon zn arm....tsjak metalen speer door hoofd EN melkpak vind ik ook behoorlijk koelbloedig....besides kan het niet helpen maar ik moet behoorlijk snel om arnold lachen als ik hem zie, die grote mafkees met zn accentje

avatar van Diesel

Diesel

gemaster schreef:

Helemaal mee eens.

Heb Schwarzenegger altijd al een betere killer gevonden dan Patrick.

avatar van Jordy

Jordy

Sorry, maar na deze weer 's gezien te hebben kan ik toch niet anders dan concluderen dan dat ik dit de minste Terminator film van alle drie vind. Als die Biehn zo'n serieus hoofd trekt en zegt "The machines determined our futures in a milisecond!!" kan ik eigenlijk alleen maar lachen. En dan kan je er dus ook nog "They Live"-style naar kijken, maar daar is deze film ook niet overdreven slecht genoeg voor. Deel 2 en 3 hebben gelukkig (de broodnodige, als je een film maakt over overdreven gespierde robots met een Duits accent) zelfrelativering.

Het zal wel te maken hebben met het moment waarop ik deel 2 zag, en aan mijn gruwelijke hekel aan de jaren 80.

Captain Pervert

De film neemt zichzelf inderdaad bijzonder serieus, maar door alle scifi-spektakels van de afgelopen 20 jaar moet je het een beetje met een korreltje zout nemen. Destijds was dat ongetwijfeld anders. Verzadiging enzo. En, vergelijk de film eens met "I, Robot": niet zo gek veel verschil, behalve dat Biehn doodserieus is en Will Smith de hele tijd grappen loopt te maken. Dat is een keuze die je maakt, en de "luchtige" benadering is altijd de makkelijkste, maar niet altijd de beste.

En dan kan je er dus ook nog "They Live"-style naar kijken

Nee.

avatar van mikey

mikey

Films met stop motion kan ik altijd wel waarderen. goed gemaakte hardcore actie zonder terughoudendheid. Grimmig no nonsense materiaal van cameron vol spanning. wellicht zijn meesterwerk. Hard en bruut. beste rol van arnie. 4

avatar van as

as

Diesel schreef:

Helemaal mee eens.

Heb Schwarzenegger altijd al een betere killer gevonden dan Patrick.

Patrick heeft wat te grote oren om hem echt serieus te nemen.

avatar van djelle

djelle

Sterke film en erg vernieuwend voor zijn tijd. Leuke actiescenes en effecten ook, en een gegoten rol voor Schwarzenegger. Maar het 2de deel is nog sterker vind ik. Arnie past nog perfecter(als Terminator aan de goeie kant) en komt nog iets cooler over. Robert Patrick is ook machtig als tegenspeler en de actiescenes zijn nog spectaculairder. De regie (zowel de actiescenes als de gewone scenes) is nog stijlvoller en meer "af" wat het magnifieke verhaal heeft nog meer glans heeft. Alsook bevat het nog meer diepgang en filosofie dan deze voorganger.

Los van al deze feiten, toch een vette klassieker! (4)

avatar van Da_BuTcHa

Da_BuTcHa

mwoah... Ik vindt hem n iet zo verschrikkelijk goed. Maar het zal wel aan mij liggen, omdat ik deel 2 voor het eerst gezien heb.

toch 3,5*

avatar van Flipman

Flipman

Ik heb deel 2 ook eerst gezien, die heb ik nu al zo'n drie keer gezien terwijl ik deze film nog maar één keer heb gezien! Maar ondanks ietwat achterhaalde effecten, vooral op het einde, vind ik deze film geweldig, vooral vanwege dat apocalyptische. Deel 2 is een prachtig vervolg, hoewel ook iets meer op actie gebaseerd. Ik loop niet echt warm voor deel drie.

Klopt het dat deel 4 in de maak is, of gepland staat?

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Zover ik weet niet. Al noemde Schwarzenegger het wel een aantal keer in zijn speeches maar dat is natuurlijk puur voor de show.

avatar van Van Helsing

Van Helsing

Classieker !!!

avatar van luuk1988

luuk1988

met een K

avatar van gertos

gertos

Heb niet alle commentaren gelezen, maar mis de lofzang op de briljante time-loop van deze film (zag hem jaren geleden, dus de details heb ik niet paraat):

(1) 20zoveel: machines overheersen mens, alleen nog verzet van mensen onder leiding van Connor.

(2) Machine/Terminator wordt naar het verleden gestuurd om de moeder van Connor te killen, om te voorkomen dat Connor ooit geboren wordt.

(3) Mens lift mee om Terminator tegen te houden

(4) Mens heeft sex met moeder, ZODAT verzetsleider Connor juist geboren wordt!

Dit vind ik nou heerlijk. Doet me een beetje denken aan de tekeningen van Esher....het lijkt te kloppen, maar toch net niet.

En dan die klassieke scene: met dat riot gun Arnie omver blazen en dan toch weer tergend traag opstaan. Subliem.

5 hele dikke sterren

avatar van gertos

gertos

Jordy schreef:

De film doet in alles onder voor het tweede deel: het verhaal is wat simpeler, de film ziet er natuurlijk wat gedateerder uit, en de special effects zijn behoorlijk minder. Vooral het einde van de film is behoorlijk nep. Maar toch een goede film, je moet 'm alleen niet met deel 2 vergelijken. 3 sterren.

Nu moest ik toch even slikken. Het verhaal van 1 is m.i. véél sterker dan 2. Deel twee is toch heel simpel: twee machines knokken het uit, waarbij het oude type nu door de mens wordt gebruikt. (En je nu dus vóór Arnie bent i.t.t. deel I, dat is een geinige twist van deel 2 op 1) En passant gaan ze nog even op zoek naar het brein achter de terminator techniek, maar dat is in feite een kopie van het verhaal van 1. (Proberen te voorkómen dat iets zal gebeuren, terwijl het al gebeurt ís!)

Wat betreft de Special Effects heb je uiteraard groot gelijk, en de spanning vind ik in beide films van het allerhoogste niveau.

deel II krijgt van mij 4,5 ster. Een klein verschil moet er zijn

deel III moet het doen met 1,5 ster. Een hopeloze herhaling van zetten en plat gesmijt met actie.

avatar van Frantic01

Frantic01

zeer goede Actie/SF film en zeker goede rol gespeeld door Michael Biehn die zien we overigens ook in ALIENS als luitenant HICKS voor de rest hele goede special effects.. al bij al gewoon een goede zaterdag avond film.

avatar van mikey

mikey

Gewoon een coole actie flick met veel spanning en sensatie. Deel 2 wordt irritanter. 4

avatar van krabat

krabat

gertos schreef:

Dat was nou precies waar ik ook aan dacht toen ik deze laatst nog eens zag. Ik had echt een moment van ja maar, en dan moet....Verwarrend dus, maar het klinkt logisch.

avatar van mr_noname

mr_noname

Ow mooi hij komt vanavond op tv..

Moet eerlijk zeggen dat ik alleen deel 2, en 3 nog maar heb gezien..

Vanavond deel 1 dan maar..

Zo tezien aan het aantal sterren die door jullie allemaal zijn gegeven is het vast een mooie film...

----------------------------------------------------------------

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

't Viel me nu pas op dat Bill Paxton een klein rolletje in de film heeft! (Een van die gasten bij die verrekijker in het begin van de film,waar Schwarzenegger om zijn kleren vraagt.) En dat na een kleine 10 keer kijken!