• 9.380.124 stemmen

Geregisseerd door: James Wan

Met onder meer: Cary Elwes, Leigh Whannell en Danny Glover

Releasedatum: 9 juni 2005

Plot Saw

"How much blood would you shed to stay alive?"

Dr. Lawrence Gordon en Adam, twee mannen die elkaar nooit eerder hebben gezien, ontwaken vastgebonden in een smerige, oude badkamer. Tussen hen in ligt het levenloze lichaam van een man met een revolver in zijn handen en een taperecorder. Als Adam en Lawrence dan met behulp van de taperecorder een bandje afluisteren, ontdekken ze dat ze de nieuwste slachtoffers zijn in één van de zieke spelletjes van een beruchte seriemoordenaar, die luistert naar de bijnaam 'Jigsaw'.

Dr. Lawrence Gordon

Allison Kerry

John Kramer / Jigsaw

avatar van Jorick

Jorick

Een sterke psychologische thriller, waarbij het acteerwerk ook goed in orde is. 3.5*

avatar van miak

miak

Leuke film...

Spannend en een verassens einde... ghehe 5je

avatar van Nightstalker

Nightstalker

Een erg sterke film. Ze zeggen dat het een low-budget film is, maar dat lijkt er totaal niet op. Alles is goed bedacht. En het einde is ook heel erg verassend, het is een einde dat ik in iedergeval nog nooit heb gezien. Dit is een echte aanrader. Toppie !!!

avatar van argus

argus

Nightstalker schreef:
...Ze zeggen dat het een low-budget film is, maar dat lijkt er totaal niet op. Alles is goed bedacht...
Je kunt wel een low budget hebben en dan toch iets goed bedenken! Daarvan zijn meer voorbeelden te vinden in de filmhistorie, zoals b.v. Reservoir Dogs. Ik vond het trouwens wel op een low budget film lijken: beelden iets te veel schemerig en te donker/geel/bruin, niet echt nodig alsof achtergronden verduisterd zouden moeten worden. Geldgebrek voor interessantere locaties misschien. Ik hield bij deze film een beetje teveel een claustrofobische gevoel over, teveel in dezelfde ruimte.
Sommige zaken vond ik toch onverklaarbaar blijven, ook na alles hier nog eens doorgelezen te hebben. B.v. (zijn al eerder gememoreerd)de dader die kanker heeft en de hele tijd daar op de grond ligt. Zou kunnen door zichzelf te drogeren. Maar als je dat doet verlies je de regie teveel over je eigen daden en wordt het wat minder geloofwaardiger. (Heeft misschien helemaal geen kanker, is alles voorgewend?) Andere plothole is wat Dep allemaal uitspookt bij Gordon's vrouw, dat lukt je niet alleen door drogering of gif. Dergelijk dwangmatig/dreigend sadistisch gedrag moet ook eerst aangeleerd worden. Zo mogelijk nog erger: bij de man die dreigde te sterven door die twee boren, dan laat Dep even wat profesionele chantage t.o.v. de politieagenten zien, dat is typisch gedrag waar je mentaal achter moet gaan staan wil je het uitvoeren. Als dit alleen door een gif zou moeten komen… Kon hij inderdaad niet gewoon naar de docter gaan(?), wat iemand al opgemerkt heeft. Vergezocht maar goed. Desalniettemin houd ik wel van verrassingen en vond het einde best wel grappig. Alleen goed logische nadenkende zieke geesten kunnen voor zo'n film zorgen. Volgende keer higher budget gebruiken. 3½

avatar van rembo1987

rembo1987

argus schreef:

ff selecteren :d (spoiler)

ooit aan gedacht misschien dat "zep" (niet dep) misschien niet degene is die die man met die boren bedreigde? zijn doel was alleen maar die vrouw en dochter te vermoorden om zelf in leven te blijven. hij had zelf niks te maken met al die andere slachtoffers, en volgens mij ook niet met adam en lawrence. hij heeft hun daar niet gestopt. (al snap ik dan niet hoe die apparatuur in dat huis komt, en hoe hij van hun afweet)

avatar van argus

argus

rembo1987 schreef:
Dat weet ik nog zo net niet, ik vraag het mij echt af. Maar ja hij lijkt igg zo veel op hem dat het wel een dubbelganger lijkt. Zeker igg de man die later de kelder van Lawrence en Adam betreedt en door Adam vermoord wordt. Zo zie ik het tenminste. Je ziet hem n.l. ook door het dubbelzijdige glas van de kelder kijken, dat is igg ook Zep

avatar van lazaroni_86

lazaroni_86

Ik zeg eerlijk ik had het niet vewacht

Lekker spannend film zeg, met een erg eng masker.

SCARY MAN !!

avatar van agent smith

agent smith

draait deze film vanaf maandag in de bioscoop maar dat kan toch helemaal niet, want de nieuwe films komen toch altijd op donderdag?

avatar van aburefan

aburefan

uhm, hoe kan deze film zon hoog gemiddelde hebben en niet in de top 250 staan?

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Omdat ie om in de top250 te komen minstens 2 jaar uit de bioscoop moet zijn.

avatar van aburefan

aburefan

vond em erg sterk beginnen en vooral de manier waarop de slachtoffers aan hun einde kwamen vond ik erg goed

maar vond het uiteindelijk te vergezocht en vond het gedoe met elwes op het einde gewoon lachwekkend worden en dat was volgens mij niet de bedoeling

avatar van Linda

Linda

Ik sluit me aan bij aburefan. De film begon zeker erg goed maar wordt zo ongeloofwaardig dat het inderdaad een beetje belachelijk wordt. Zonde hoor, want voor de rest vind ik het een prima filmpje.

De film is erg clichematig maar ik moet zeggen dat ik me er helemaal niet zoveel aan geërgerd heb (op het laatste half uur na dan, dat ging me echt te ver). De film was veels te spannend om daar op te gaan letten. Het acteerwerk was wel te erg om te kunnen negeren, gewoon grappig zo slecht af en toe.

Leuk vermaak dus, maar meer niet. 3,5 ster.

avatar van mikey

mikey

Hellraiser meets Se7en in een afgelegen badkamer dat stinkt. Deze film had wel zijn momenten, maar sommige dingen begreep ik gewoon niet. waarom nou die scene met het hartslag van het kind? En veel meer. 2

avatar van Emaan

Emaan

Een goede film!

Ik heb de hele film op het puntje van mijn stoel gezeten en vond het einde zeer verrassend.

Ook al was het einde verrassend vond ik het toch een beetje vergezocht en dan staat mij het gevoel tegen dat ik denk: “Ja het is maar een film”.

Toch 3,5 ster want het is er zeker eentje die je moet zien!

avatar van Modar

Modar

Dit is echt een vette film, de killer is hier dus echt slim. Ik heb vanaf de eerste moment genoten van deze film een topper!

4,5 ster

avatar van mr_noname

mr_noname

Eindelijk!... nog een paar daagjes en dan ga ik weer naar de bioscoop ...

Terwijl ik deze film al meerdere keren heb gezien wil ik er zeker naar toe in de bioscoop...

Dank u!

5* sterren!

avatar van Remmmie

Remmmie

sjit.....ik had em.....5 minuten gekeken, pc crash.....en toch, het begin alleen al, heerlijk weer een serie moordende film, zit te twijfelen tussen en 3 en 4.......vandaar de ***3,5*** (voor de eerste 5 minuten)

avatar van tj666tj

tj666tj

goede horrorfilm, maar wat te langdraadig. Er gebeurde teveel dingen die overbodig waren. De rol van Morgan Freeman was niet nodig. Als die er niet inzat maakte dat voor de film niets uit. Er mocht wel meer suspense in zitten. Einde was heel origineel.

avatar van Gurbe

Gurbe

Saw is volgens mij een redelijke film met een onverwacht einde. Het knapste vond ik dat scriptschrijver voor de verandering niet degene met de minste speeltijd de dader liet zijn.

De film heeft echter ook genoeg zwakke punten: het acteerwerk is op z'n hoogst degelijk en de misdaden zijn ver gezocht, onwaarschijnlijk en zinloos, hoewel, de boodschap van de moordenaar is: dat je van het leven moet genieten (en daar wil hij wel mee helpen). Deze 'boodschap' maakte op mij weinig indruk; als mensen niet van het leven willen genieten, leg ik ze niks in de weg en waarom zou iemand anders dat wel doen?

Als je een film wilt zien die zinloos moorden goed in beeld brengt is C'est arrivé près de chez vous (man bites dog) een aanrader.

Een klassieker als het gaat over moorden met een doel is natuurlijk Se7en.

Wat mij trouwens stoort is de vergelijking met het meesterwerk Se7en. Een film met beter acteerwerk en bovenal een veel betere boodschap. Se7en is van eenzame klasse en mij is geen betere thriller/crime bekend.

Daarnaast heb ik geen moment op het puntje van m'n stoel gezeten terwijl ik Saw keek.

Al met al kan ik je aanraden om deze film eens een keer alleen te kijken op een verloren avond; hopelijk kun je je wat inleven. Als je weinig vrije tijd hebt, kun je je tijd wel beter besteden.

avatar van timbo_

timbo_

Is die eerste opmerking geen spoiler?

avatar van mr_noname

mr_noname

timbo_ schreef:

Is die eerste opmerking geen spoiler?

nee hoor!

Da's een goeie redenering. Ik vermoord niemand, dus waarom zou een ander dat wel doen. Nochthans wordt er genoeg afgemoord. Je spreekt hier over een ziek mens, motief genoeg.

avatar van Gurbe

Beste onderhond,

Volgens mij maak je een algemene uitspraak van mijn specifieke uitspraak; ik wilde slechts beweren dat ik wel betere motieven voor een moord zou kunnen bedenken.

Hoe ziek een mens is (in zijn hoofd) kan inderdaad een oorzaak zijn voor zijn gedrag, maar is dat dan ook een motief?

Verder blijkt uit de film dat we hier te maken hebben met een intelligente, rationele moordenaar, die geen psychische/mentale gestoordheden lijkt te hebben.

Hij maakt een rationele keus met zijn moorden en van deze moorden moeten de slachtoffers een les leren. Een les waar ik niet zoveel behoefte aan heb(zolang hij hier niet op bezoek komt natuurlijk), maar dat verschilt vanzelfsprekend per persoon.

avatar van Stann

Stann

Echt wel een vette film,

Goed begin, niet te ingewikkeld

Er zitten bes wel spannende stukken in..

Het einde is ook zeker goed en verbazend..

Dat zou de eerste zijn dan.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Gurbe schreef:

LOL, zo lijkt het net of iedereen met een havo-diploma serial killer kan worden. Even de bon opsturen uit de TV-Gids en hup een cursusje moorden voor beginners door de LOI, lache man

avatar van savi_7

savi_7

heb erg genoten van Saw.op het einde, dacht ik aan Kill Bill 1 zijn einde, dat ook niet af was en in het tweede deel gewoon lekker verder ging.zijn wel 2 verschillende films, niet dat ik ze wil vergelijken ofzo. hoop dat ze in Saw 2 nog verder gaan en het werk afmaken en dat de Killer eindelijk eens iemand VERMOORD!!!! 4!!!

avatar van Jorick

Jorick

mikey schreef:
waarom nou die scene met het hartslag van het kind?

Jigsaw wilde in mijn ogen op deze manier merken hoe de hartslag omhoog ging, wanneer Jigsaw haar moeder bedreigde met een vuurwapen. Omdat het meisje uiteraard doodsbang was, vloog haar hartsslag omhoog.
Ik neem aan dat je zoiets ook al voor ogen had, maar ik wilde nogmaals benadrukken dat Jigsaw een psychopaat is die hierdoor blijkbaar een kick krijgt. Hij is namelijk continue met soortgelijke "spelletjes" bezig.

avatar van crown_secure

crown_secure

Madecineman

Sorry hoor, maar volgens mij klopt er niks van je opmerking. Ten eerste niet iedereen die een HAVO diploma heeft hoeft meteen intelligent te zijn!? Dus als je op de HAVO zit ben je intelligent? Ten tweede kan het ook zo zijn dat je gewoon goed kan leren en onthouden, maar dan hoef je toch nog steeds niet intelligent te zijn!? Intelligent is een breed woord natuurlijk, maar een HAVO leerling die intelligent is en een cursus kan volgen bij de LOI heeft niets te maken met een goede opmerking die Gurbe maakte.

Wat ik trouwens en echt intelligent personage vind, is bijv: de rol van Hopkins in Hannibal. Als je in zo'n stadium bent, noem ik je intelligent. Deze opmerking heeft niets te maken met de film, maar ik wil gewoon een vergelijking trekken voor de onzinnige opmerking van Madecineman.

avatar van Dunno

Dunno

Ook gezien.
Zeker 4.5 sterren

Alleen dit, wat heeft die fotograaf jongen verkeerd gedaan in ze leven om daar te zijn?

En het klopt toch dat hij daar achter blijft en als enige dus niet overleeft?

Graag antwoord op deze 2 vragen