• 9.379.675 stemmen

Geregisseerd door: James Wan

Met onder meer: Cary Elwes, Leigh Whannell en Danny Glover

Releasedatum: 9 juni 2005

Plot Saw

"How much blood would you shed to stay alive?"

Dr. Lawrence Gordon en Adam, twee mannen die elkaar nooit eerder hebben gezien, ontwaken vastgebonden in een smerige, oude badkamer. Tussen hen in ligt het levenloze lichaam van een man met een revolver in zijn handen en een taperecorder. Als Adam en Lawrence dan met behulp van de taperecorder een bandje afluisteren, ontdekken ze dat ze de nieuwste slachtoffers zijn in één van de zieke spelletjes van een beruchte seriemoordenaar, die luistert naar de bijnaam 'Jigsaw'.

Dr. Lawrence Gordon

Allison Kerry

John Kramer / Jigsaw

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Wel zo ongeveer als verwacht. Maar te veel zwakke punten om me te overtuigen. De medeauteur vind zich waarschijnlijk talentvol, maar acteren kon-ie helemaal niet. De kelderscenes waren goed (behalve dan dat acteerwerk van die Adam), maar de rest té conventioneel. Het laatste half uur was nogal slap, met de ontwikkelingen met vrouwlief en het dochtertje. Me wel vermaakt, maar met alleen het keldergegeven had een strakkere en spannendere film gemaakt kunnen worden naar mijn mening met een iets minder afgerond verhaal.

Ik weet niet in hoeverre dit afwijkt van de andere delen (of dat die alleen wat zieker zijn), maar anders laat ik die erbij zitten.

avatar van Hando

Hando

De andere delen hebben meer gore.

avatar van -fal

-fal

• 2028 berichten

Hando schreef:

De andere delen hebben meer gore.

en een cameraman met adhd. Als je er nog een zou willen proberen zou ik voor 3 gaan.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Dank, ik zal het in het achterhoofd houden.

avatar van Resh

Resh

echt fantastische film deel 1 echt heeel apart nooit zo een verhaal eerder gezien en heeel erg spannend !!!!

avatar van Haen

Haen

Resh schreef:

2 dingen fout aan deze post:

1. er zit geen verhaal in dus het is logisch dat je het nog nooit eerder gezien hebt. daarom vergis ik me altijd tussen de Saw films, ze lijken allemaal op elkaar.

2. er zit totaal geen spanning in. waarschijnlijk heb je de verkeerde defenitie te pakken en bedoelde je gruwelijk.

ik wilde er een 3e aan vastplakken omdat het geen fantastische film is maar dan krijgen we een discussie over meningen en feiten.

Haen schreef:

2 dingen fout aan deze post:

Grappig dat je je post begint met het feit dat er fouten in gaan zitten.

Laten we het dan maar bij de feiten houden.

Feitelijke definitie van verhaal (uit de vandale): verslag van een reeks ware of fictieve gebeurtenissen.

Definitie van spanning: gevoel dat ontstaat wanneer een situatie ontstaat waarvan de uitkomst onzeker is.

Van beiden lijkt me toch zeker (feitelijk) sprake bij deze film. Komt geen mening aan te pas. Kun je van jouw bericht niet zeggen...

enneuh...dat je je altijd vergist tussen de Saw-films zegt meer over jezelf en dat je waarschijnlijk nooit de moeite hebt gedaan deze films serieus te analyseren (en dit is wel een mening, maar dat mag hier immers ook)

avatar van Resh

Resh

Jeauhan schreef:

Grappig dat je je post begint met het feit dat er fouten in gaan zitten.

Laten we het dan maar bij de feiten houden.

ben het helemaal met je eens!

avatar van Haen

Haen

Jeauhan schreef:

ten eerste, ik vind je argumenten verschrikkelijk bijdehand en ten tweede, er moet een duidelijk verband tussen zitten om een verhaal te vormen. en dat verband mist sowieso al een stuk omdat er geen motief is.

Jeauhan schreef:

om ergens onzeker over te zijn moeten er meerdere antwoorden op een vraag zijn en deze antwoorden moeten beide waarschijnlijk zijn (soms maakt men gebruik van onwaarschijnlijke antwoorden voor een verassingeffect, waar hier geen sprake van is) en aangezien deze film enorm voorspelbaar is is er geen sprake van spanning.

Haen schreef:

en dat verband mist sowieso al een stuk omdat er geen motief is.

Geen motief

Onderhond schreef:

Geen motief

Volgens mij is de kracht van Saw juist het uitgebreide motief van Jigsaw. Nare perverse ideeën voorvloeiend uit een existentialistisch en absurdistisch filosofisch gedachtengoed.

De uitdaging van ieder individueel mens is, om binnen zijn absurd en zinloos bestaan, zijn vrijheid te gebruiken om een eigen ethos op te bouwen en zijn bestaan zodoende zin te geven.

"l'existence précède l'essence"

avatar van Kim008

Kim008

Origineel verhaal, originele moorden..

Wel een leuke film!

avatar van leidsehoodie

leidsehoodie

Beste van de vier, moet hem binnenkort maar eens herzien. Niet mijn genre (horror), maar toch sprak het me wel aan. Ik weet niet waarom, maar deze film heeft "iets". Jammer van de vervolgen, die deze film eigenlijk zwakker maken, omdat ze er op lijken, maar nooit het niveau halen en eigenlijk gewoon slappe aftreksels zijn

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Toch een beetje een frisse wind die door het horror-genre woei toentertijd. Dat het einde wel erg vergezocht is, dat nemen we dan maar op de koop toe.

avatar van _dangerous_

avatar van _dangerous_

_dangerous_

martinovitch schreef:

En geef je geen score ?

Ik ben bang dat ik je hart weer zal breken.

avatar van film_kaza

film_kaza

Je kunt ook gewoon een 3 geven..... Je vond het vermakelijk, wat inhoud dat een 0,5 niet op z'n plaats zit.

avatar van cambal

cambal

Saw was toen zo veelbesproken dat ik hem als liehebber als import dvd maanden voor de bioscooprelease in Nederland uit Engeland heel erg duur heb besteld , maar was echt elke bloederige euro waard , de ommekeer in de horror .

avatar van Mlis

Mlis

Een gore ziekelijke film wat je de stuipen op het lijf kan jagen! Uniek vind ik hem en is wel een aanrader om te zien.

avatar van Mr. i-jen

Mr. i-jen

"l'existence précède l'essence"

Zijn echte motief ontpopt zich pas in deel 4, en die hele leuke woordjes die jij gebruikt houden daar niet echt verband mee;) Wel leuk geprobeert hoor!

Mr. i-jen schreef:

We hebben het hier over het eerste deel toch? Dat zich in de andere delen, met als toppunt deel 4, een naar mijn idee ander motief ontpopt vind ik juist jammer. Mijn analyse van het motief in deel 1 (!) zit volgens mij niet ver van de waarheid. Ik kan hier wel een heel verhaal gaan houden over Maslows-piramide etc. maar dan zal mij wel weer verweten worden dat ik leuke woordjes gebruik. Het komt er op neer dat mensen een heel leven opbouwen (vrouw, kinderen etc.) terwijl ze soms liever dood gaan dan dat ze hun voet eraf zagen.

avatar van moonbaby0

moonbaby0

hmm ik vind het een zalige film maar het is niet echt horror vind ik meer zoiets tussen drama en horror. Vooral het einde is bijna onvoorspelbaar.

Dikke 4 want ik geef niet graag 5jes

avatar van JanVR

JanVR

Ik alle saw-films stuk voor stuk even goed!

avatar van Gert P

Gert P

Voor 1 euro in de grabbelbak gekocht maar mij viel die zwaar tegen.

De rest van de serie zal ik ook zeker niet kopen want meestal is het de eerste film de beste van de series.

avatar van 606

Gert P schreef:

1 euro in de grabbelbak

waar dan

avatar van TOthehulk

TOthehulk

Gert P schreef:

Voor 1 euro in de grabbelbak gekocht maar mij viel die zwaar tegen.

wat je zegt is waar! meestal is het eerste deel het beste.. maar als je er dan 1 moet kopen kies dan saw 3 als je alle saws gezien hebt.. dan zie je dat er in de filmps wel degelijk een verhaal zit! en dat is wel de kracht van de ...... (postbank) saw serie

avatar van ninoboy1

ninoboy1

Goede film, maar na een tijd word hij een beetje saai...

avatar van Rubenkl

Rubenkl

TOthehulk schreef:

Saw 3 vond ik veruit het slechtste deel, al heb ik 4 nog niet gezien. 3 zit juist het minste verhaal in, gewoon serie lugubere scene's zonder dat je binding krijgt met de hoofdpersonen. Ik zou juist deel 1 of 2 adviseren dus het zal je wel gewoon niet liggen

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Ik heb alleen nog niet Saw 4 gezien, maar de eerste drie delen vind ik echt grandioos. Ik monteer ook graag video's en daarom ben ik helemaal weg van deze film vanwege de flitsbeelden enz. Het verhaal is erg goed in elkaar geflanst, en gewoon alles klopt. Deel 3 kan dan wel minder in de smaak vallen bij mensen maar zonder deel 3 kun je niet deel 4 kijken om de film te begrijpen (gehoord). Ach, misschien ben ik een beetje te enthousiast over deze film maarja ik houd van films waar je helemaal in de war word gemaakt en op het eind een soort ontknoping. Een echte aanrader!