• 9.386.929 stemmen

Geregisseerd door: James Wan

Met onder meer: Cary Elwes, Leigh Whannell en Danny Glover

Releasedatum: 9 juni 2005

Plot Saw

"How much blood would you shed to stay alive?"

Dr. Lawrence Gordon en Adam, twee mannen die elkaar nooit eerder hebben gezien, ontwaken vastgebonden in een smerige, oude badkamer. Tussen hen in ligt het levenloze lichaam van een man met een revolver in zijn handen en een taperecorder. Als Adam en Lawrence dan met behulp van de taperecorder een bandje afluisteren, ontdekken ze dat ze de nieuwste slachtoffers zijn in één van de zieke spelletjes van een beruchte seriemoordenaar, die luistert naar de bijnaam 'Jigsaw'.

Dr. Lawrence Gordon

John Kramer / Jigsaw

avatar van FillumGek

FillumGek

OEMAARGEK* schreef:

Uiteindelijk heb ik hem na een uur stop gezet.

Dus je hebt het einde gemist? Het einde is één van de beste eindes die ik ooit heb gezien. Ik zou als ik jou was de film ( of het laatste half uur) nog eens kijken en eventueel een ster erbij aan te plakken aangezien zo'n einde alle lof verdiend

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

Dit is ook voor mij de film die het vertrouwen in het horror-genre weer heeft opgekrikt.

SAW is een speelfilm die niet moeilijk doet, en gelijk in het verhaal duikt.

2 mannen vastgeketend in een smerige oude badkamer.

Tussen hen ligt een lijk in een plas bloed met een cassetterecorder. No clue, en puzzelen maar.

Zorg dat je alles goed in je gedachten opneemt en niets verloren laat gaan.

Dit soort speelfilms hebben te lang op zich laten wachten in het verleden.

Ze zijn vele malen spannender als een film waarbij de moordenaars en plot al bekend zijn tijdens het begin.

4 * is voldoende wat mij betreft.

avatar van bananenneus

bananenneus

Saw heeft me vermaakt, goed verhaal.

De hele film zat ik op het puntje van mijn stoel.

avatar van JurassicPark

JurassicPark

een 5,0. een leuke horror film. deel 2 is toch leuker

avatar van tukkerstein

tukkerstein

JurassicPark schreef:

een 5,0. een leuke horror film. deel 2 is toch leuker

Dan vraag ik me af waarom je deel 1 5 sterren geeft als deel 2 beter is. 5 sterren is namelijk het aller aller aller hoogste wat je een film kan geven.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

tukkerstein schreef:

alle films die ik een 5 heb gegeven vind ik de een ook leuker dan de ander. ze verdienen dan gewoon in mijn ogen toch allemaal een 5. Misschien vind hij Saw 2 wel leuker, maar dan alsnog 1 ook nog wel 5 waard. kan toch best?

avatar van Doom

Doom

Dat is vrij normaal. Dit heeft iedereen. Anders kun je namelijk ook nooit een top10 samenstellen.

avatar van BlueVelvet

BlueVelvet

Dat is niet per se waar, want je kunt ook alleen je nummer één een 5 geven en de rest minder (4,5*). Maar idd zou dat niet logisch zijn, want er zijn maar 10 cijfers te geven. En er zijn altijd wel 11 of meer films die álle verschillen in "goedheid".

avatar van nerdje

nerdje

Saw is echt een van de beste films die ik ooit gezien heb. De poster van de film ( die afgezaagde voet ) is niet een hartelijke welkom om de film te gaan bekijken ( ik heb hem ook op de video gezien ), maar wat ben ik blij dat ik deze film heb gezien. De film is spannend, het laat je denken, en de einde is een meesterwerk. Na 6th sense is dit de film die een schokkende einde bevat. 5*

avatar van film_kaza

film_kaza

FillumGek schreef:

Ik zetten de film ook na 1 uur stop. Alleen het einde is leuk, de rest is bagger en saai vind ik nu. Verander hem zeker naar 2,5. Verdient niet meer maar wel minder.

avatar van Louisa

Louisa

een zeer smaakvolle film.

petje af voor de producer.

avatar van kiriyama

kiriyama

Smaakvol?

avatar van Dutchmeister

Dutchmeister

Ik vond dit toch echt een goede film, zeer goed bedacht allemaal. Het einde maakte het allemaal nog beter. Super

4.5

avatar van Hilarious

Hilarious

Ik vond dit een hele goeie film.

Echt super goed bedacht. Hij bleef heel erg boeiend.

Er is heel veel spanning en het einde is gewoon geniaal.

Topfilm!

avatar van Ryann

Ryann

ik vind het eind van saw 1 het best van de hele film ik vind de stem van jigsaw in saw 1 minder cool als die van saw 2 een 4.0

avatar van Bobske007

Bobske007

best een vage film

L. luchtloper

Ik heb de film vandaag gezien, ik ben onder de indruk, maar ik snap hem niet helemaal.

Mijn samenvatting:

Een dokter en een fotograaf worden wakker in een soort van badkamer, vastgeketend aan pijpleidingen. Ze kunnen niet weg en de doctor moet de fotograaf vermoorden, wil hijzelf en zijn familie bespaart blijven.

Later komt hij erachter dat de fotograaf hem al een tijdje in de gaten houdt en foto's maakt van zijn overspel. Deze fotograaf krijgt er betaald voor door de negroïde politieagent. Je krijgt het idee dat hij de kidnapper en dus het brein is, maar mijn instinct zei al dat dit veel te makkelijk is voor het verhaal en dat er meer achter moet zitten.

Daarnaast had je nog die blanke ontvoerder, die verpleger van het ziekenhuis die Lawrence kent. Zo ook die patiënt.

Het doel van de serie 'moordenaar' is: zijn slachtoffers uit te dagen of ze tot alles in staat zijn om hun eigen leven te redden, en zo erachter komen of de mensen in staat zijn om het leven meer te waarderen.

Maar wat zijn nu de rollen, de verbindingen en motieven van de personages en de dader wordt niet bekend aan het einde van de film?

avatar van fabbyke

fabbyke

Mijn samenvatting:

Maar wat zijn nu de rollen en de motieven van de personages en de dader wordt niet bekend aan het einde van de film?

Snap niet hoe jij met zulke vragen komt te zitten.

fabbyke schreef:

Snap niet hoe jij met zulke vragen komt te zitten.
Geef dan gewoon eens antwoord op de 'verbindingen'

Wacht ff, die neger heeft een link met die fotograaf, die verpleger wordt onder druk gezet door persoon X, die volgens mij niet bekend wordt. Maar wat doet die patiënt daar, die met de deksel van de spoelbak van de wc op zijn kop wordt geramd?

avatar van serpico

serpico

De motieven van de personages? Misschien dat Jigsaw dreigt hun en hun familie te vermoorden?

avatar van Haaf

Haaf

eindelijk weer eens beklemmende horror. Ziekelijk en ranzig, zoals het in een horror film hoort. Er is nog hoop voor het genre.

avatar van film_kaza

film_kaza

L. luchtloper schreef:

en de dader wordt niet bekend aan het einde van de film?

Dan heb jij niet goed opgelet want dat wordt hij wel.

En ik verlaag mijn stem naar 2,5. (al gezegd maar ik zeg ook waarom) Want ik was er eerst onder de indruk van, maar die flashbacks zijn gewoon niet interessant. Die film bestaat meer dan de helft uit flashbacks. Ik zie in dit verhaal niks goeds in. Een goed verhaal moet zeker meerdere malen worden bekeken en ik moet er wel positief over kunnen blijven.

Een van de beste horror films tot nu toe.

Samen met Jeepers Creepers gaat deze mijn top 10 in

L. luchtloper

Ik wist in het begin niet wat ik ervan moest denken, ik had veel verwachtingen van deze film, een nieuwe se7en of Silence of the Lambs. Twee van mijn favoriete films. Maar ik heb hem nu twee keer gezien en ik moet zeggen dat ik minder gecharmeerd was van Saw dan van deze andere twee toppers.

Ik zie Saw meer als een ziekelijke film waar men de gruwelijkheden probeerd goed te praten en te versterken met een sterk verhaal en slot. Stel je eens voor als Saw puur een film met gruwelijkheden was, zonder goed verhaal en slot. Dan zou het goede gemiddelde van deze film flink gekelderd zijn geweest.

Ik heb Saw nu twee keer gezien en ik kan hem nu meer waarderen, met name door het einde en de matige levensbeschouwelijke boodschap in de film.

Ik was verwonderd door het einde waar ik de eerste keer een beetje omheen keek. Dat de man die zichzelf zogenaamd door het hoofd had geschoten, in een keer ging opstaan. En dat dit volgens mij de Jigsaw was. De man op het ziekenbed van Dr. Gordon die wordt aangevreten van binnen door zijn ziekte en die mensen probeert bij te brengen hoe gelukkig ze wel niet moeten zijn met hun gewone leven. "The game is over"

Ik heb met enige bewondering naar die scène gekeken en dat haalt mijn cijfer omhoog.

Ik heb ook met bewondering gekeken naar de scène waar doctor Gordon door zijn eigen voet zaagde. Dat gaf me het ultieme horror gevoel en dat ging me letterlijk door merg en been

Na enige twijfel en herzien 3,5 ster.

L. luchtloper schreef:

Ja dat klopt. Maar dat kan je dan wel over veel Thriller/Horror films gaan vertellen. Als je het goede verhaal uit Seven en Silence of the lambs haalt zullen de gemiddeldes van deze films toch ook niet zo hoog zijn!?

avatar van peter74

avatar van Mug

Mug

Roofless schreef:

Het slot

En de overige 100 minuten tellen niet mee dus? Overgewaardeerd omdat het slot zo verrassend is, het wordt maar weer eens erkend.

Mug schreef:

Een verassend slot is toch prachtig... Het goede slot bepaalt ook voor een groot deel de hoge score in pakweg Seven en The Sixth Sense.

Maar idd de score voor deze film is wel iets te hoog. Al wat voorafging was niet echt zo heel speciaal, matige acteerprestaties bijvoorbeeld (vooral Dr gorden vond ik minder). Toch ben je benieuwd hoe het afloopt en het einde is gewoon goed. 3.5ster.

avatar van peter74

peter74

Roofless schreef:

Een verassend slot is toch prachtig... Het goede slot bepaald ook voor een groot deel de hoge score in pakweg Seven en The Sixth Sense?

Hoe geweldig een slot ook is, als ik me 100 minuten zit te vervelen voor en de laatste 10 minuten goed zijn, dan vind ik het in zijn geheel geen goede film