• 9.376.788 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.567.547)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Intern at Hospital

Thomas at Remaining Men Together

avatar van jayytjee

jayytjee

Heb 'm bekeken en mijn verwachtingen zijn helemaal niet

uitgekomen. Erg vergezocht verhaal en ik snapte het einde helemaal niet :S. Snapte de hele film zowieso niet echt goed. Acteerwerk van Norton was daarintegen erg goed.

2,5 voor nu en misschien naar herzien hoger.

avatar van jayytjee

jayytjee

J0HAN schreef:

Volgens mij is dit een film die je, of heel goed vind, of je vind er maar weinig aan.

Het acteren is zonder meer goed, maar het verhaal kan me echt niet boeien. 2,0 *

Dat had ik nou ook bij deze film....

avatar van PaulusP

PaulusP

Geniale film, top acteerwerk en goed script.

avatar van LapraS

LapraS

Ik vatte er echt niks meer van aan 't eind

avatar van TheHugetive

TheHugetive

Gisteren voor de 4e keer gezien ofzo. In een tijdsbestek van 2 jaar hoor. En ik moet zeggen dat ik nu alles wel zo'n beetje snap. Werkelijk een fantastische film. Voor iedereen die hem nu nog niet snapt en het verhaal niet aansprekend vind...kijk hem vooral nog een keer (of 4 keer). Het verhaal wordt niet in makkelijke porties geserveerd. En natuurlijk is het niet realistisch dat iemand met meerdere persoonlijkheden flatgebouwen op gaat blazen maar......

Smaken blijven verschillen natuurlijk.

avatar van Castor Troy

Castor Troy

De 2 hoofdpersonen maken er een geweldig geloofwaardig verhaal van. Het einde vond ik ook perfect, heel verrassend. 4,5*

avatar van Miyamoto

Miyamoto

Dit is de enige film die ik kon dragen met brad pitt erin. voor de rest een meesterlijke verfilming van een meer dan meesterlijk boek van Chuck Palahniuk, en heeft als bonus mijn favoriete acteur Edward Norton erin. 5* gemakkelijk.

de rolling stone beschreef deze film als volgt:

''Hoe goed is fight club? Het is zo in vlam gezet door explosieve ideeen en onweerstaanbare humor, dat de hoeders der moraal schreeuwen 'gevaar-blijf uit de buurt!'zo goed dus''

een prachtige omschrijving van een geweldige film. Voor mij de beste film die ik tot nu toe nog te zien heb gekregen

hij krijgt van mij dus 5* omdat het niet hoger kan.

WhiteRabit

Perfecte film met de perfecte combinatie van: verhaal, geweld, humor en geniale quotes

'Fuck damnation. Fuck redemption. We are God's unwanted children, with no special place and no special attention, and so be it.'

'You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not the contents of your wallet. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world.'

Nou zeg, hoe kom je er op .

thegoodfella schreef:

de rolling stone beschreef deze film als volgt:

hij krijgt van mij dus 5* omdat het niet hoger kan.

Opmerkelijk; ik zag nérgens een revolutionaire, baanbrekende, onconventionele film maar alleen een gelikt filmpje, op maat gemaakt voor de zogenaamde 'rebelse tiener', met een hippe soundtrack, een posterboy in de hoofdrol en een hyperkinetische neiging tot "cool zijn".

olivier schreef:

als je denkt dat deze film alleen maar een tienerfuilmpje is dan heb je het volgens mij toch echt dik fout.

Dit is een film over een heleboel onderwerpen die we in het hedendaagse leven tegenkomen zoals argwaan,haat,angst en kwaadheid en om die emoties te uiten besluit hij de fight club op te richten.

Dus het gaat over hoe mensen hun emoties tot uiting brengen

en een ander punt van het verhaal is prachtig dat ze laten zie hoe snel mensen achter een sterk persoon/leider aanlopen

en hoe mensen tot dit soort dingen in staat zijn (slaapeloosheid, man met tieten) Dus dat er achter ieder persoon die deelneemt aan de gevechten een verleden zit waarom hij het zo'n kick vind . ook de special effect en de soundtrack zijn gruwelijk.

Terwijl ik norton en pitt ook ijzersterk vind spelen maar dat is natuurlijk een persoonlijke mening

avatar van TheHugetive

TheHugetive

Olivier,

Vond je het book van Chuck Palahniuk dan ook een gelikt verhaal over cool doen?

olivier schreef:

Daar sluit ik me 1000% bij aan.. wat een overhypte onzin is dit zeg!

orbit schreef:

Daar sluit ik me 1000% bij aan.. wat een overhypte onzin is dit zeg!

Het is duidelijk geen onzin hij bevat wel degelijk een standpunt.

En "thegoodfella" zei dat hij nergens een onconventionele film zag maar alleen een rebelse tiener. Maar is onconventioneel zijn niet een manier om te rebeleren ?

eeeehhhm dat zei niet de goodfella maar olivier

thegoodfella schreef:

eeeehhhm dat zei niet de goodfella maar olivier

dan de vraag aan Olivier

WhiteRabit schreef:

Het is duidelijk geen onzin hij bevat wel degelijk een standpunt.

Als het bevatten van een standpunt tegenwoordig al genoeg is voor een geniale film, is het wel erg treurig gesteld...

Deze film is gewoon een coole jongerenfilm verpakt in een flinterdun laagje arthouse. Fincher verkoopt eigenlijk lucht dus. Beetje hetzelfde verhaal als met Butterfly Effect, alhoewel die zonnodig nog beroerder is.

TheHugetive schreef:

Olivier,

Vond je het book van Chuck Palahniuk dan ook een gelikt verhaal over cool doen?

Heb ik niet gelezen, dus ik kan me enkel uitspreken over de film.

WhiteRabit schreef:

dan de vraag aan Olivier

Maar olivier heeft die vraag al honderden keren beantwoord. Namelijk dat 'fight club' doet alsof het iets zinnigs zegt over de wereld, dat het doet alsof het onze tijdsgeest vat etc etc Maar niéts is minder waar; 'fight club' is een oérconventionele blockbuster met een "onconventionele boodschap" die helemaal niet onconventioneel is, maar doet wat het publiek wil; een sullig verhaaltje, een paar A-list acteurs, een beetje seks, een viriele soundtrack, wat macho vechtscènes en dààr houdt het op; 'fight club's boodschap slààt nérgens op; het is een verpakking om te doen alsof het een interessante film is. Kwestie van te vermommen dat het niets voorstelt; zoals onze vriend orbit al aangaf; ficnher verkoopt gebakken lucht.

Knisper

Wie ben jij om te bepalen of een boodschap belangrijk is of niet? Films als Supersize me en die documentaire van Al Gore zeggen ook niks nieuws, maar openen blijkbaar toch de ogen van veel mensen. Aan het stemgedrag te zien, slaat de boodschap toch aan. Baanbrekend, misschien niet, maar de film heeft mijn doen en laten zeker beinvloedt.

Knisper schreef:

Tof voor jou, heb ik gezegd dat je je nu moet schamen ofzoiets? Gedraag je normaal, ik stel niet wat goed en slecht is, ik lever mijn commentaar en als die lijnrecht ingaat tegen 1000en stemmen, tant pis. Mijn punt is dat iedereen vaak zit te zeuren op goedkope blockbusters met snufje seks, een handvol geweld en wat hollywoodsterren, en dat men dit dan wel pikt. Enkel en alleen omdat het "beweert controversieel te zijn". En dat is het volgens mij zeker niet. Zoals je zelfs aangaf; niets baanbrekends. Niets nieuws onder de zon. De boodschap van 'fight club' dan maar (weer)? Wélke boodschap? Dat mensen ikea-meubelen kochten in de jaren '90? Dat The Pixies muziek maakten? Dat sommige mensen gefrustreerd waren/zijn? Dat er gevochten werd? NO KIDDING!

olivier schreef:

De film gaat er voor mij over dat eigendommen, zoals bijv. de perfecte Ikea-meubelen, de beste koffiezetter e.d. eigenlijk niet belangrijk zijn. Wanneer ik bijvoorbeeld mijn kamer opruim, bewaar ik uit mezelf ladingen dingen die ik niet nodig heb. Als ik dan echt eens de bezem erdoor weer halen, dan denk ik altijd aan Fight Club en dan besef ik dat ik die dingen helemaal niet nodig heb.

Volgens is de oorzaak van je kritiek ook het feit dat de film in Amerika afspeelt. Daar kopen mensen wel massa's spullen die ze niet nodig hebben. Daar hebben ze drie credit cards, waarmee ze diep in de schulden werken. De kritiek hierop, de boodschap dus, is zeker met dit in het achterhoofd wel belangrijk en laat dus een duidelijk kritiek zien op die lifestyle. Ik denk daarom dat deze film redelijk wat mensen heeft geholpen.

Dat het jasje waarin de film gegoten is, je niet bevalt, dat is jammer, maar dat is je goed recht. Maar de bewering dat de film gebakken lucht verkoopt, daar kan ik mij absoluut niet in vinden.

avatar van inZanity

inZanity

beste film ooit..

voor mij persoonlijk dan..

zeer goed acteerwerk van Brad Pitt en voor Edward Norton..

en vooral een fantastisch verhaal..

tot nu toe de eerste film die ik 5 stereen geef..

avatar van inZanity

inZanity

LapraS schreef:

Ik vatte er echt niks meer van aan 't eind

en dat maakt deze film nou juist zo goed..;)

Knisper schreef:

Kortom, maatschappijkritiek.. een thema waar hollywood al zo'n 50 jaar films over maakt met enige regelmaat. De europese cinema waarschijnlijk nog wel iets meer. Ik zie niet in waarin de maatschappijkritiek van deze film zoveel beter is dan die van talloze anti-establishment, anti-vietnam, anti-burgerij films hiervoor.

En het jasje waarin deze film zit is een erg platte jongeren vermaak vorm, alleen daarom valt ie voor mij al in de klasse gone in 60 seconds, boondock saints (die ook al zo schandalig wordt overgewaardeerd), Swordfish of al die andere actieflicks waar cool taalgebruik en zonnebrillen de hoofdmoot vormen

avatar van Reinbo

olivier schreef:

Moet je beter kijken. Ik zie het namelijk wel.

Daarnaast spreekt een gelikt filmpje, op maat gemaakt voor de zogenaamde 'rebelse tiener', met een hippe soundtrack, een posterboy in de hoofdrol en een hyperkinetische neiging tot "cool zijn" me ook erg aan. Zeker in handen van zo'n virtuoos filmmaker als Fincher.

avatar van Macmanus

Macmanus

Indd. Dus wanneer je niet blijft hangen in het verleden, ben je meteen aan het proberen cool te zijn. Ga lekker puzzelen opa's!

orbit schreef:

Wordt het 'cool' zijn nou niet gebruikt om juist de boodschap te ondersteunen?. Het personage van Brad Pitt, dat dus fictief is, is juist datgene wat cool is. Hij draagt de zonnebrillen, hij rijdt de mooie auto, hij bedenkt Fight Club, hij is dus wat in de gedachte van Edward Norton cool is.

In feite kan je dus zeggen dat Tyler Durden wordt gebruikt om die 'coolheid voor jongeren' te symboliseren en laat de film vervolgens juist zien hoe nep dat is en dat je zulke beelden niet als voorbeeld moet gebruiken voor hoe je zelf graag zou leven.

avatar van Reinbo

Laat de discussie met Orbit maar zitten, hij heeft gewoon een hekel aan Edward Norton.....