• 9.378.921 stemmen

Geregisseerd door: Sean S. Cunningham

Met onder meer: Betsy Palmer, Adrienne King en Harry Crosby

Releasedatum: 19 maart 1981

Plot Friday the 13th

"They were warned...They are doomed...And on Friday the 13th, nothing will save them."

Camp 'Crystal Lake' is al meer dan twintig jaar verlaten ten gevolge van een aantal afschuwelijke moorden die daar gepleegd zijn én die onopgelost gebleven zijn. Een jonge man heeft het land gekocht met de bedoeling het kamp te heropenen en huurt zeven jonge mensen in om hem met de voorbereidingen te helpen. De lokale dorpsgek Ralph waarschuwt hen dat er een 'doodsvloek' op het kamp rust.

avatar van pdonidvie

pdonidvie

• 1974 stemmen

RuudC schreef:

Friday The 13th zal wel een van de eerste in het slashergenre zijn geweest. Meer kan ik niet bedenken om de onterechte klassiekerstatus te rechtvaardigen.

Halloween was hem voor. Dit is al een rip-off . Toch erg vermakelijk.

avatar van perceived

perceived

Wat een herziening kan doen.

Friday the 13th was een redelijke '80's favoriet van me, totdat ik 'm een paar jaar geleden na hele lange tijd nog eens bekeek. De langdradige en rommelige ontknoping waren destijds een enorme afknapper. Met de ontknoping an sich is niks mis, maar de uitwerking er van vond ik langdradig en rommelig. Nogal ontkrachtend voor de film.

Gisteren in de herziening kwam ik weer tot dezelfde conclusie. Anderzijds is het onterecht om de sterke punten van de film daardoor teveel teniet te doen.

Friday the 13th doet het voor mij erg goed in sfeer, geleidelijke spanningsopbouw en een charmant spannend soundtrackje. Daarmee is dit ondanks een groot ongemak toch wel een terecht tot classic bekroonde film. 7/10*

avatar van Franza

Franza

Meer van verwacht...

Ik vond de film een beetje saai.

Ik voelde geen spanning, het was voorspelbaar, ik heb het allemaal al veel vaker gezien.

Dit is de 2de Friday the 13th die ik gezien heb (deze en de remake uit 2009).

Ik vond de remake veel en veel beter.

Ik mistte Jason heel erg.

Dit omdat ik dit toch wel 1 van de vetste horror-iconen vind.

Hopen dat hij er in deeltje 2 er (meer) inzit.

Waar de "Nightmare on Elmstreet" goed begon en in de volgende films zwaar afzwakte, hoop ik dat het bij "Friday the 13th"omgekeerd is en dat de leuke films nog gaan komen.

We zullen het zien en afwachten.

Maar voor dit deel helaas een 2*

avatar van mikey

mikey

In deel 2 zie je jason ook nauwelijks.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Hij wordt idd. pas iconisch vanaf deel 3.

avatar van scorsese

Matige film waarin een aantal jongeren het zomerkamp gereed maken voor de kinderen die komen. Afgezien van een paar moorden, gebeurd er wel er weinig tijdens het eerste,en daardoor saaie uur van de film. Als de film tegen het einde wat meer plot krijgt, wordt het ook wat vermakelijker. De muziek van deze klassieke slasher is ook een pluspunt.

avatar van Insignificance

Insignificance

​Heeft nogal wat losgemaakt, deze vrijdag de dertiende, terwijl het toch geen al te beste slasher is. Niet dat het geen pluspunten heeft, maar juist als het er om gaat, valt er niet zo veel te beleven. Het jolige sfeertje rondom zo'n wulps dartelende jongeren die de kleren het liefst uitdoen, dat heeft wel iets.

En natuurlijk de pov shots waar het mee opent. Dat werkt al gauw goed bij dit soort filmpjes. Daarentegen is het zo'n beetje het enige dat iets van spanning of iets dergelijks teweeg brengt. Het wordt daarna vooral afstrepen met horror die meer om Savini's lijken draait dan om de feitelijke moorden.

Daar weet het uiteindelijk nog wel wat terrein terug te winnen met een tweetal scènes, maar het gaat weer mis bij de killer. Eindelijk in beeld en dan komt het niet veel verder dan wat lullig stoeien. Niet echt een straf om uit te zitten, maar Jasons geboorte biedt te weinig om de aandacht erbij te houden.

avatar van Devoo

Devoo

Deze horrorklassieker had ik nog altijd niet gezien, maar daar is nu eindelijk verandering in gekomen. Een iconische film natuurlijk, maar hij heeft mij niet volledig kunnen overtuigen. Ik vond de acteerprestaties het eerste uur oké, maar de laatste 20 minuten werd dit volledig om zeep geholpen, het was toen zelfs een beetje lachwekkend.

Spanning werd vrij goed opgebouwd door de camerastandpunten en de muziek, hoewel deze niet altijd passend was. Ik vond wel dat de personages hier een stuk minder dom reageerden dan in vele andere slashers. De acties die ze ondernamen waren geloofwaardig en dat vond ik een plus.

Ik kom tot de conclusie dat de film oké is, maar geen hoogstaande horrorervaring. Ik ben benieuwd naar de volgende delen.

avatar van Daan258

Daan258

Na jaren weer is uit de kast gehaald en bekeken.

Blijft een prima filmpje die lekker wegkijkt.

Qua spanning en acteren viel het af en toe wel tegen, maar het verhaal was wel leuk gedaan.

Snel maar weer is de volgende delen bekijken.

En, dit is ook gelijk mijn 666e stem

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Daan258 schreef:

En, dit is ook gelijk mijn 666e stem

En vrijdag de dertiende morgen..

avatar van Daan258

Daan258

Hahah yep, nu is het vrijdag de 13e.

Ga ook maar gelijk ff het 2e deel kijken:)

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Redelijk 1e deel van Friday the 13th, spannende sfeer in de hele film, dit deel is de enige dat mij bij is gebleven, daarom wil ik ze opnieuw allemaal gaan kijken.

avatar van DVD-T

DVD-T

Het is bijna oktober, dat betekent de maand van Halloween. Een tijd waarin er weer flink op los gegriezeld mag worden. En hoe kun je dat nu beter doen dan weer eens een aantal iconische horror reeksen op te zetten. De Halloween reeks heb ik al een keer gedaan en het is dan een kleine stap naar de Friday reeks. Een reeks die inspiratie heeft gehaald uit Halloween.

"First and last stop: Camp Crystal Lake"

Duidelijk geinspireerd door de eerste Halloween is Friday the 13th ook zo'n typisch voorbeeld van the right movie at the right time. Dit is wat het publiek rond die tijd graag wilde. Een groep tieners opgejaagd door een niets ontziende killer.

Voor een slasher met een aardige bodycount heeft de film een wel erg trage opbouw. Het oninteressante gedoe rondom de tieners sleept net wat te lang voort. Toch is het als geheel gewoon erg sfeervol gebracht. De setting is perfect, het is onzettend sfeervol geschoten en de trage opbouw zorgt voor een grotere pay-off als het moorden dan echt begint.

En de moorden zien er allen zeer verzorgd uit. De slachtoffers leggen allen op een inventieve manier het loodje. Ook daarbij is de gecreëerde spanning en sfeer erg belangrijk. Het word dusdanig goed opgebouwd dat het bijna niet meer uit te houden is om daarna erg sterk op te komen met een fantastisch ontknoping van een bepaalde scene.

Er zijn twee elementen die Friday the 13th zo iconisch maken (of eigenlijk toch 3?) Dat zijn de vele kills in een geweldige setting, de legende van Jason en de pay-off aan het einde waarin duidelijk wordt dat de moordenaar Jason's moeder is . Een fantastische zet waarin deze film zich onderscheid van de rest van de full-blown slashers.

Qua verhaal is het allemaal niet heel hoogstaand. Maar tegen het eind tilt de climax deze film gewoon naar een hoger niveau. Dit is het begin van een reeks waarin het net allemaal even anders gaat dan je zou verwachten, en de legende van Crystal Lake is geboren.

avatar van The Oceanic Six

Friday The 13th Halloween Pleuris schrikken grap - VK Magazine - vkmag.com

Kan er wel om lachen. Al is het een kwestie van tijd voordat zo'n prankster iemand treft die een pistool of mes op zak heeft en hem ook gebruikt...

avatar van Flavio

Flavio

Na een eeuwigheid weer eens gezien, het is natuurlijk geen grootse film maar toch aardig vermaak met toch ook wel een paar goede momenten. Dat het gestoei tussen de dames op het eind toch vooral de lachspieren opwekt maakt me niet zo veel uit, dit soort horror mag best een beetje knullig zijn.

Weet niet of dit de beste uit de reeks is, zal de andere delen ook maar weer eens opzetten.

avatar van justforuse

justforuse

Leuk filmpje, lekker sfeertje. Domme doos had natuurlijk niet moeten overleven.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Njah, de cult zie ik er niet zo in, het is vooral een ordinaire B-film met een gerecyclede Psycho-soundtrack en een groep tieners die één voor één afgeslacht worden. De laatste die overblijft vond ik eigenlijk de sufste van het hele stel, beetje spijtig dus. Ook omdat dat einde bedenkelijk en een gekluns van jewelste is tot het jolige toe. Enige echte positieve van de film is het point of view-camerawerk meestal vanuit de moordenaar, maar soms ook niet. Was wel geinig gevonden om de kijker op het verkeerde been te zetten.

avatar van dr channard

dr channard

Het eerste deel van de Friday The 13th reeks blijft op 3,5 * staan en dat is grotendeels voor nostalgische redenen. Toegegeven het kan niet op tegen Halloween , Texas Chainsaw Massacre en A Nightmare On Elm Street maar het mag er best zijn.
De sfeer is uiteraard ongelooflijk goed en dat komt mede door de locatie die is uitgekozen. Hoewel de film zich liet inspireren op Halloween is het hier net dat tikkeltje bloederiger en stouter. Helaas is het ook gedateerder. De kampleid(st)er die het heeft overleefd kon niet goed acteren en soms duurt het allemaal iets te lang vooraleer er iets gebeurt. Ik doel hier bijvoorbeeld op de scène waar er koffie wordt gezet. Wij als kijker zien stap per stap gebeuren hoe het moet en dat maakt het saai.

De moorden zijn geweldig net als de twist op het einde. Het moment dat Jason uit het water komt gesprongen is best een creepy scène. Het is een droom want Jason is natuurlijk al lang volwassen, maar waarom hoorde die Brenda een kinderstem voor ze werd vermoord? Dat moest toch Jason voorstellen of ben ik verkeerd?

avatar van FillumGek

FillumGek

Voor de zoveelste keer nog eens opgezet, met in het achterhoofd houdende dat ik voor het eerst de rest van de reeks ook ga bekijken. Cunningham en Miner hadden maar één doel; Halloween kopiëren. De opdracht was duidelijk: creëer iets kwaadaardigs. Gooi een boel geile tieners op een hoop en neem elke vorm van volwassen bescherming weg. Vervolgens slacht je ze één voor één af. Het werd een megasucces die de slasher definitief op de kaart zette.

Het zomerkamp, gelegen aan de rand van een meer en omringd door bossen is een perfecte locatie om een killer ongestoord te werk te laten gaan. De sfeer is om van te smullen. Vaak dreigend wanneer de muziek aanzwengelt, want dat is het teken dat de killer in de buurt is. In het intro wordt ook de POV-camera geïntroduceerd wat de beleving alleen maar spannender maakt. De tieners kunnen geen van allen goed acteren, maar het is leuk om een jonge Kevin Bacon te zien.

Tom Savini is ook van de partij om weer voor wat heerlijke special effects en stunts te zorgen. Sommige moorden zullen me altijd bijblijven zoals de moord op Jack, maar ook de onthoofding van Mrs. Voorhees is een fijne. Dat Jasons moeder de killer is is erg sterk en totaal onverwacht. Alleen jammer dat het maar al te duidelijk is dat het niet haar eigen handen zijn die naar de hemel reiken.

Maar zo zijn er nog wel meer eigenaardigheden te ontdekken. Het barricaderen van een deur bijvoorbeeld die toch echt de andere kant opent. Ik vind het bizar dat dit door niemand van de crew werd opgemerkt op moment van filmen. En als net al je vrienden zijn vermoord, en je de killer hebt onthoofd, pak je dan echt een kano om doelloos op een meer in slaap te vallen? Heel erg vreemd.

Het is natuurlijk een flauwe smoes om de nog altijd geniale jumpscare uit te voeren. Als iemand 'Camp Crystal Lake' uitspreekt dan spookt er meteen één specifieke scene door mijn hoofd; Jason die uit het water komt. Net op het moment dat je de credits zou verwachten. Erg creepy en wederom onverwacht. Friday is met recht een klassieker die door een aantal andere genrefilms wel is voorbij gestreefd.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Gedicht Friday the 13 th - ...

Ik heb een gedicht gemaakt over Friday the 13 th. Opgepast voor spoilers. Het gedicht geeft weer hoe Pamela Voorhees de bewuste nacht op Camp Crystal Lake beleefde.

avatar van mikey

mikey

Ja mooi alweer!!!

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Weer een mooi gedicht ja. Ook 1 van mijn en misschien zelfs wel meest favoriete horror.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Tragisch nieuws - actrice Betsy Palmer - bekend als Mrs. Voorhees in Friday the 13th is vorige week vrijdag overleden.

avatar van baspls

baspls

"Did you know a young boy drowned the year before those two others were killed? The counselors weren't paying any attention... "

Gezien de reputatie die Friday the 13th heeft had ik erg hoge verwachtingen, maar de film was totaal anders als ik had verwacht. Sean S. Cunningham heeft toegegeven dat ze eigenlijk John Carpenter's Halloween een beetje aan het nadoen waren, alhoewel ik de setting van deze film wel een stuk beter vind is Carpenter's film toch op veel vlakken sterker.

Het acteerwerk was best aardig. Betsy Palmer, die in pas in de laatste 20 minuten komt opdagen als Mevrouw Voorhees, vond ik het toch bijzonder aardig doen als de psychopathische moordenaar. Mevrouw Voorhees is eigenlijk precies het tegenovergestelde van Meneer Bates uit Psycho (een zoon die de dubbele persoonlijkheid van zijn moeder heeft. Vond het een erg sterke wending op twee punten na, namelijk dat het een beetje onwaarschijnlijk is dat een oudere vrouw al die tieners heeft afgeslacht en ten tweede dat ik natuurlijk de befaamde slasher-helt Jason verwachte! Voor de duidelijkheid, Jason Voorhees zit helemaal niet in Friday the 13th. Dat was toch wel een negatieve verassing. De film heeft ook volledig de toon van Halloween, die dan pas in de laatste 5 minuten door die zombie omslaat.

De film kwam een beetje moeizaam op gang maar als het eenmaal avond is zit de sfeer er aardig in. De kills waren zeker niet onaardig en Tom Savini heeft weer prima werkt afgeleverd met de gore. Het verhaal is prima al weet ik zeker dat er veel meer in had gezeten.

De muziek van Harry Manfredini vond ik erg sterk. Totaal in tegenstelling met de meeste van dit soort horrorfilms heeft de film een mooie orkestrale soundtrack, met een paar mooie synthesizers ertussen om een prettig sfeertje te creëren.

Nee, Friday the 13th is een prima horrorfilm voor wat het is maar is niet zo goed als ik had verwacht en zeker niet beter dan de gemiddelde slasher uit die tijd. Misschien dat de vervolgen, waar Jason wel in zit, beter zijn of het zelfde niveau weten te behalen. Al is de reeks natuurlijk enorm uitgemolken met zelfs een belachelijk SF-vervolg.

Leuk om een keer gezien te hebben en ongetwijfeld een heerlijke film voor Halloween-avond.

avatar van Herculaas

Herculaas

Ik zag laatst een documentaire over slashers en realiseerde me toen tot mijn stomme verbazing dat ik deze klassieker nooit heb gezien. De remake Friday the 13th (2009) zag ik in de bioscoop; vrijdagavond, zaal vol gillende vrouwen, bak nacho's op schoot en in beide bekerhouders een beugelfles, heerlijk. Van het verhaal herinner ik me overigens niets.

Nu het origineel, thuis op de bank op een regenachtige dinsdagochtend. Niet echt de juiste atmosfeer wellicht en misschien wel daarom dat ik de film geen moment eng of spannend vond. Hij komt traag op gang, wat waarschijnlijk bedoeld is als spanningsopbouw, maar voor mij niet werkte. Ook bij de moorden zelf ontbreekt iedere spanning. Geen achtervolgingen, geen worstelingen, de personages laten zich gewoon afslachten. Vaak krijgen we de moord zelfs helemaal niet te zien, maar alleen het lijk. Eigenlijk vond ik de schaamteloze ripoff Sleepaway Camp (1983) leuker, die heeft tenminste nog campwaarde. De gore in Friday the 13th is trouwens wel erg leuk gedaan.

Tegen het einde wordt de film interessanter. Als je alles wat je van de franchise weet vergeet (en wie de film in 1980 zag wist natuurlijk niets), dan ligt het voor de hand dat 'Crazy Ralph' de moordenaar is. Vervolgens blijkt Jasons moeder (die de dood van haar zoon kennelijk niet kan verwerken) de dader te zijn, maar in de beruchte bootscène aan het einde duikt Jason opeens op. Leuk gevonden, vooral omdat nooit duidelijk wordt wie de moorden nu eigenlijk heeft gepleegd. Jasons moeder komt per auto aan en reageert verrast op het eerste lijk. Zij moet echter wel Steve (de leider) hebben vermoord, want die herkent zijn voor ons onzichtbare moordenaar. Het is niet aannemelijk dat hij wist dat Jason daar rondwaarde. Of is die hele bootscène maar een droom en is Jason toch dood? Ik hou wel van zo'n einde waar je nog even over na kunt denken.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Ik lees nu pas dat actrice Betsy Palmer eerder dit jaar op 88-jarige leeftijd overleed. Een respectabele leeftijd voor deze vrouw die mij als beginnend horrorliefhebber de stuipen op het lijf jaagde.

Erg veel zin gekregen om hier naartoe te gaan.

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Toch nog leuk zo'n 35 jaar na dato. Lekket to the point slasher verhaaltje, waarbij het bos de juiste setting is, de kills best leuk zijn, maar het vooral de nostalgische vibe is, die het de moeite waard maakt.

3,5

avatar van frolunda

frolunda

Gisteren leek me een uitstekende dag om Friday the 13th weer eens te bekijken en ik kon uiteindelijk niets anders dan concluderen dat dit toch wel een genre klassieker blijft.De film heeft weliswaar zijn technische mankementen en ook het acteerwerk is niet om over naar huis te schrijven maar verder zet het duo Miner/Cunningham,met een niet te vergeten belangrijke bijdrage van van make up artiest Tom Savini toch wel een heerlijke slasher neer.De pluspunten van Friday the 13th zijn de sinistere bosrijke locatie die een perfecte sfeer oproept en de spanningsopbouw omtrent de 'killer'.Daarbij zien er enkele moorden (zeker voor die tijd) ook gewoon prima uit.Tel daar nog de grappige rollen van die motoragent en zwerver Ralph,de trui van Mrs. Voorhees en snijdende muziek (ook al blijft het een Psycho rip-off) van Harry Manfredini bij op en je hebt weer een ouderwets 'heerlijk' avondje.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Eindelijk eens op het grote scherm kunnen zien tijdens Cinema Egzotik. En ook nog op een vrijdag de 13e. Die datum is inmiddels onlosmakelijk verbonden met een zomerkamp vol vrijende tieners, die met een bijl of machete worden afgemaakt. Dat allemaal te danken aan deze slasher uit 1980, die ontstaan is doordat Sean S. Cunningham wilde meeliften op het succes van Halloween. Maar wie had kunnen verwachten dat zo'n simpele film een compleet eigen leven zou gaan krijgen. Laat staan dat iemand ooit had kunnen bedenken dat de franchise, die deze grimmige slasher begon, negen films later een uit de kluiten gewassen zombie met hockeymasker de ruimte in zou sturen om te vechten tegen robots.

Ondanks alle taferelen en perikelen van meneer Voorhees in de latere films, de originele Friday the 13th is een simpele en duistere film, waar de nadruk wordt gelegd op de spanning en het mysterie. Eng of écht spannend is de film echter geen moment en de sterke schrikmomenten zijn op één hand te tellen. Gelukkig is er het werk van Tom Savini, die met weinig middelen en effectieve effecten de personages om zeep brengt. Terugkijkend is het opvallend dat de moorden nog best tam zijn en een deel van de kills juist offscreen plaatsvindt. Dat zou Jason in de latere films niet meer gebeuren. Verder is opvallend dat de personages, voor het slachtvee dat ze zijn, erg sympathiek zijn. Diepgaande karakterstudies hoef je uiteraard niet te verwachten, maar de chemie tussen de jongeren voelt echt aan, het is een geloofwaardig groepje tieners bij elkaar en dat doet de film veel goed.

Het minst geslaagd aan Friday the 13th is waarschijnlijk de pacing. Handelingen worden helemaal uitgespeeld, waardoor het tempo van de film erg laag ligt en dat maakt de film niet spannender. In het begin is het nog niet zo vervelend, maar rond de derde akte begint de film daardoor behoorlijk te slepen. Juist op de spannende momenten kakt de film in. Het is geestig als een slasher juist in zijn eerste drie kwartier vermakelijker is dan tijdens de grote climax, het moment wanneer je echt op het puntje van je stoel zou moeten zitten. Maar goed, stap voor stap koffie zetten is niet mijn manier van spanning opbouwen. Dat neemt overigens niet weg dat Betsy Palmer een sterke rol speelt, ook al heeft ze jarenlang haar rol en deze film verafschuwd. Vele jaren later is ze wel weer bijgedraaid, zeker toen ze zag hoe geliefd de film en haar personage waren bij de fans.

In tegenstelling tot genre-genoten als Nightmare, Texas Chainsaw en Halloween (en eigenlijk de meeste franchise) is in het geval van Friday the 13th het origineel zéker niet de beste uit de reeks. Desondanks blijft de film memorabel. En niet alleen om het feit dat het het startsein was voor een filmreeks met een gigantische reputatie, maar ook door elementen als de legendarische theme ('ki ki ki, ma ma ma'), het uitstekende werk van Tom Savini, de leuke personages (en de vroege rol van Kevin Bacon) en de overall fun. De film zelf is misschien niet meer dan prima, maar het nageslacht is onsterfelijk. Want wie het heeft over slashers of horror, die heeft het steevast over Friday the 13th.

3 sterren.

avatar van Halcyon

Halcyon

Chainsaw schreef:

Uit nieuwsgierigheid, vind je deel 4 ook het beste?