• 9.376.790 stemmen

Geregisseerd door: Sean S. Cunningham

Met onder meer: Betsy Palmer, Adrienne King en Harry Crosby

Releasedatum: 19 maart 1981

Plot Friday the 13th

"They were warned...They are doomed...And on Friday the 13th, nothing will save them."

Camp 'Crystal Lake' is al meer dan twintig jaar verlaten ten gevolge van een aantal afschuwelijke moorden die daar gepleegd zijn én die onopgelost gebleven zijn. Een jonge man heeft het land gekocht met de bedoeling het kamp te heropenen en huurt zeven jonge mensen in om hem met de voorbereidingen te helpen. De lokale dorpsgek Ralph waarschuwt hen dat er een 'doodsvloek' op het kamp rust.

avatar van Daanio

Daanio

weet iemand of van de friday the 13th films een box is? en zo ja waar kan je die dan kopuh?

avatar van Rennic

Rennic

Op Amazon.com kun je de dvd box van Friday the 13th krijgen voor 56 dollar. Je krijgt dan (geloof ik) 8 films. Waarschijnlijk kun je hem ook bij bol.com bestellen, zover heb ik niet gekeken.

Overigens was deel 1 een aardige film, zeker voor die tijd. Al vond ik alle commotie (staat mij bij) rond deel 1 een beetje overdreven. Helaas worden er weer een heleboel vervolgen op gemaakt. Met wisselend succes.

avatar van KoekieJason

KoekieJason

Vind dit als Jason fan natuurlijk een goede film, ondanks zijn moeder de moordenaar was.

De sfeer is lekker greepy en de moorden zijn erg goed! Je kan ze ook goed zien wat heel belangrijk is!

avatar van mikey

mikey

lachwekkende horror over een groep tieners die...... (nou ja net zoals alle andere kinderhorrors dus). wel met veel vaart gedaan en af toe redelijk spannend. kevin bacon's debuut eindigt gruwelijk!! volgens mij is dit geregiseerd door de producer van halloween?2,5

avatar van mikoz

mikoz

En dat zegt iemand met Tarzan the ape man op 1

avatar van Smith

Smith

Lekker hoor dit soort horror films. Jaagt je lekker de stuipen op het lijf. Alleen jammer dat de slachtoffers altijd zo onlogisch vluchten en vallen.

Voor de rest heerlijk vermaak

dutchtuga

Aleen al om de sfeer, de fantastische make-up effecten van Savini en natuurlijk de creatie (hoewel hier nog in beperkte vorm) van het fenomeen Jason is deze film al het kijken waard. Eindeloos vermaak. Sh Sh Sh Ha Ha Ha....

avatar van Caligula

Caligula

Zag de film vandaag voor het eerst en stelde niet zo veel voor. Eerder een kinderhorrorfilm. Spanning was er al helemaal niet. Zeker niet zo sterk als Halloween. 2*

avatar van leverafronny

leverafronny

Marco1234 schreef:

Deze film is naar mijn mening de createur van het beeld uit de ogen van de moordenaar camerabeeld.

Idd, dit is niet waar, maar je zou het toch op sommige momenten denken. Heel frustrerend!

Toch een spannende horror-in-bos-film, wat altijd leuk is. En idd heeft geen MTV-trekjes wat ook wel normaal is voor die tijd...

avatar van Livie

Livie

Dit deel was redelijk spannend er zaten aardig wat schrik momenten in maar in de vervolg delen kan je alles al zien aankomen.

3,0 sterren deel 1

avatar van Flipman

Flipman

Ik moet deze nog zien, maar het valt me wel op dat je in de winkel dit deel het misnt ziet liggen.

avatar van Leno

Leno

Ja deel 1 t/m 12 zijn dan ook een stuk beter..

avatar van Film Pegasus

Flipman schreef:

Ik ben nog op zoek naar delen 7 en 9. Bij ons in de winkel vind je momenteel enkel dit deel en dan nog zo'n 6 keer of zo.

avatar van HiLL

HiLL

Natuurlijk ontzettend slecht deze film, maar zeker voor die tijd wel eng. Heb er toen van kunnen genieten, als je alles zo nu bekijkt kan ik niets anders zeggen dan een horror film waar je alles vanaf de begintitel ziet aankomen

avatar van Film Pegasus

De film is de eerste uit de reeks, maar je kan hem moeilijk vergelijken met de later delen omdat de rol van Jason Voorhees nog niet echt op de voorgrond komt. De meeste moorden gebeuren zonder te weten wie het is. Dat is op zich een pluspunt natuurlijk omdat het de film wat spannender maakt, maar zo verschilt hij wel bij de (latere) opvolgers waarbij je een slachtende Jason Voorhees in beeld z'n slachtoffers voor het grootste deel in de camera vermoord.

avatar van HiLL

HiLL

ik wist wel dat het die man mwas met het masker

avatar van JackTorrance

JackTorrance

en die was het dus NIET..

hahahahahahaha

stupid.............

avatar van nickvanzutphen

nickvanzutphen

ik vond hem niet veel aan , er was maar een stukje waarvan ik nog een beetje schrok dat was dat van jason die uit het water kwam ineens

dutchtuga

Deze film is qua sfeer zooooo sterk. Er zijn dr weinig die dat evenaren. Verder is dit filmisch gezien natuurlijk geen topfilm maar als horrorliefhebber dat ik ben is dit een film die ik keer op keer kan kijken zonder me ook maar 1 minuut te vervelen. Dit was tienerhorror zoals het was bedoeld. Bloederig, sfeervol, memorabel en voer voor vele vervolgen, na-apers enz enz.

avatar van Rockman

Rockman

Deze film heeft nog best wat schrikeffecten zeker als je hem

's avonds laat kijkt, maar de vervolgen slaan echt nergens op.

Kortom alleen deel 1 is leuk en de rest is echt geen aanrader.

2,5*'en

dutchtuga

Tuurlijk slaan ze ook nergens op, maar vermakelijk zijn ze wel, m.u.v. deel 5.

avatar van mikey

mikey

Rockman schreef:

Kortom alleen deel 1 is leuk en de rest is echt geen aanrader.

Niet waar, deel 2 is leuker en sneller.

avatar van Regan_Robbie24

Regan_Robbie24

deze heb ik gezien toen ik 10 was op een feestje, waar ik de jongste was, dus deze wouden ze. ik heb daarna 3 nachten niet geslapen. het stukje van die pijl in dat oog blijft constant in mijn hoofd herhalen, pas geleden zag ik hem weer, hij was niet eng, maar ook niet dat ik zeg van 'wauw'. 2.0*

avatar van Youri

Youri

Klassieker met een aardig plot, want het hele verhaal draait om Jason, terwijl een ander moord. Kwam ook nog even ter sprake in Scream. Met de vervolgen ging het snel bergafwaarts. Deel 3 was wel leuk want heb ik in 3D gezien. Dan komt dat mes wel erg dichtbij.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Dit deel, het eerste dus, vindt ik prima. De vervolgen zijn echte vet slecht. Vooral deel 8 is erg magertjes, maar.... Toch zijn ze heerlijk vermakelijk allemaal, juist omdat ze zo slecht zijn. Het is gewoon lachwekkend om te zien hoe ze in elk deel Jason weer levend maken. In deel 2 ben ik zo geschrokken van de kat door het raam, dat ik van m'n stoel kieperde! Lachen dus.........

avatar van Rene1971

Rene1971

Een van de eerste betere slashers... Muziek, geluiden en sfeer zijn erg goed in deze film. De eerste de beste in deze reeks.

avatar van witbruintje

witbruintje

toffe film om te zappen naar de moorden.Maar daar tussen in is er niks te zien.Behalve het einde

avatar van -Priscilla-

-Priscilla-

Perfect voorbeeld van een van de betere slashers, spijtig dat ze zo'n films de dag van vandaag niet meer maken. Pure slasher, niks melig verhaal of te veel achtergronddetails, ideaal voor de slasherliefhebber.

avatar van pinhead-fan

pinhead-fan

leuke film.Ik heb ze allemaal gezien maar deze is toch de beste

Het is wel geen film dat je meer dan 5 keer kan zien want je wordt het snel moe.

maar zeker een leuke film met een aardig sfeertje

4.5 ster