• 9.376.964 stemmen

Geregisseerd door: Sean S. Cunningham

Met onder meer: Betsy Palmer, Adrienne King en Harry Crosby

Releasedatum: 19 maart 1981

Plot Friday the 13th

"They were warned...They are doomed...And on Friday the 13th, nothing will save them."

Camp 'Crystal Lake' is al meer dan twintig jaar verlaten ten gevolge van een aantal afschuwelijke moorden die daar gepleegd zijn én die onopgelost gebleven zijn. Een jonge man heeft het land gekocht met de bedoeling het kamp te heropenen en huurt zeven jonge mensen in om hem met de voorbereidingen te helpen. De lokale dorpsgek Ralph waarschuwt hen dat er een 'doodsvloek' op het kamp rust.

avatar van 666south park

666south park

Hmm ik vind dit deel het beste de rest is allemaal prot want ik vind jason eigenlijk ook niet zo leuk wel leuk de moorden geen leuke poster en er staat misdaad nou ik zie er nie veel misdaad in :S een 4,0 er voor

avatar van Patat

Patat

Bekende horrorklassieker uit de gouden jaren van de slasher. Van meet af aan grijpt de film je bij de keel: letterlijk! Alhoewel de film soms wat traag lijkt te gaan, zit het met de sfeer steeds goed: vrolijke zomerse vibes tijdens het eerste gedeelte van de film; donkere dreigende sfeer tijdens de tweede helft van de film.

Visueel zit het goed: de natuur komt mooi in beeld en met name het Crystal Lake zelf staat garant voor een aantal mooie plaatjes. Toch hoef je hier geen ingewikkeld camerawerk te verwachten a la Argento, maar ik denk ook dat niemand dit verwacht van deze lichtvoetige slashermovie. Ideaal voer voor een avond met het verstand op nul.

Mijn oordeel: een zeer goede 4,5/5

avatar van Waku

Waku

Heerlijke no-nonsense botte slaughterfilm.

Ookal zijn de beelden nu wel achterhaalt en is het acteerwerk om te janken, Jason is gewoon cult!!

4*.

avatar van Dikkie Post

Dikkie Post

Ik wil graag al de Jason films eens zien in een chronologische volgorde, maar het wordt mij niet echt duidelijk hoeveeel er nu zijn en hoe ze allemaal heten, is er iemand die zo vriendelijk kan zijn ff een lijstje optesommen??

avatar van Werwolf

Jason Lives: Friday the 13th Part VI

Friday the 13th Part VII: The New Blood

Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan

Jason Goes to Hell - The Final Friday

En dan nog Jason vs Freddy, maar hoort niet echt bij de reeks.

Volgens mij zijn het deze allemaal, kan best dat ik er een vergeten ben, maar dan zie je het vanzelf wel als aanvulling van een andere mm lid.

Veel (en lang) kijkplezier!

avatar van Dikkie Post

Dikkie Post

Werwolf schreef:

Veel (en lang) kijkplezier!

Heel erg bedankt, maar hoe zit dat dan met Jason X???

Da's toch ook en onderdeel van de reeks of heeft die gewoon een dubbele titel??

avatar van Werwolf

Werwolf

Nee volgens mij heb je gelijk, die staat er niet bij.

Jason goes to hell: 1993

En JasonX 2001. Dus die moet er ook nog bij.

Na dit allemaal gezien te hebben moet je toch echt een brute psychopaat worden! Kijk ze!

avatar van nickvanzutphen

nickvanzutphen

eerste deel van deze lange horror-reeks , ik vond dit deel tegenvallen , want friday the 13th is toch eigenlijk wel jason en aangezien die er maar weinig in voorkomt is hij wat minder. En het moment dat je Jason op het laatst op ziet duiken uit het water en de hoofdrolspeelster mee kopje onder neemt is meteen ook wel de beste scene uit deze film.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Goede film die enkele spannende momenten kent, vooral de laatste scène is huiveringwekkend! Ik schrok me kapot! 4,5* ( uit nostalgische gevoelens ).

avatar van mathieudc

mathieudc

Die laatste scenes zijn de max, in't begin vond ik de film niet zo goed omdat ik spanning had verwacht, en dat was er iets te weinig, maar het einde maakt dit volledig goed, op het moment dat je het totaal niet verwacht eigenlijk, geniaal.

Mijn stem: 4,0

Halcyon

Matige slasher die leuke scènes afwisselt met minder leuke. Sterke punten waren de typisch Amerikaanse summercamp-sfeer, de score en het "killer's view-camerastandpunt". Minder goed waren sommige scènes die gewoon te langdradig waren en daarom een groot deel van de spanning wegnamen. In de plaats hiervan een beetje meer aandacht aan de personages, die nu veel te vlak waren, was beter geweest. De finale op zich had ook wat last van die langdradigheid, maar de onthoofding en de droomscène waren dan weer om duimen en vingers af te likken.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11915 berichten

Waarom staat er hier bij de genres dat het een misdaad is?? Dit is gewoon een tienerhorror pur sang.

BlueJudaskiss schreef:

Nu je het zegt, slaat uiteraard nergens op.

Halcyon schreef:

Vind het jammer dat je dit geen topper vind. Voor mij is Friday een der groten in het genre en een van de weinigen waarvan ik de DVD zeker al vijftien keer heb opgezet. Dit puur om die heerlijke zaterdagnachtpopcornsfeer , de geweldige Psycho rip off soundtrack , de bossen die iets magisch uitstralen en een creatie van misschien wel de grootste horroricoon uit de geschiedenis; Jason Voorhees. Het kan me ook niets schelen dat de makers eigenlijk een tweede Halloween wouden maken en profiteren van diens succes. Er is veel fout met de film, ik noem bv het acteerwerk, maar Friday heeft precies de juiste 'feeling'.

Halcyon

Wat die feeling betreft heb je 100% gelijk. Maar ik blijf erbij, Friday The 13th is met momenten iets te langdradig.

avatar van pompoen

pompoen

Friday the 11th komt er binnenkort aan.

Wat er vooraf ging op friday the 13th.

Een soort van friday the 13th zero.

Grapje zeker?

avatar van sunboy

sunboy

IK vind de friday the 13th reeks de beste en de engste van alle andere horrorfilms (vergeleken met de reeks a nightmare on elmstreet) ik vind :in een goeie en creepy horror mag er GEEN humor in zitten waar slaat dat anders op)

sunboy schreef:

A Nightmare On Elm Street en vooral z'n vervolgen zitten nochtans volgepropt met een soort van erg zwarte humor, de reeks van Friday The 13th kan daar op bepaalde momenten ook goed mee overweg.

dutchtuga

Idd. Sunboy zal wel wat meer platvloerse humor bedoelen. Zwarte humor zal hij wel totaal over het hoofd gezien hebben, alhoewel Friday the 13th IV vaak meer een komedie is dan een horrorfilm.

avatar van Shark_Jaws2

Shark_Jaws2

zalige film dit maar vind Jason lives wel iets beter en spannender.

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

Een iets minder geslaagde slasher. Het begint allemaal veelbelovend maar naarmate de film vorderde leek de inspiratie wel een beetje op bij de makers.

Toch zitten er een paar pareltjes van scenes tussen en geweldig camerawerk wat mij doet twijvelen tussen de 3.5 en de 4*en

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Kon deze film absoluut niet waarderen. Net zoals alle andere FTT films. Vond hem afschuwelijk; zo ontzettend voorspelbaar. Erg overgewaardeerd, het is eigenlijk gewoon net zoals alle andere domme horror B-films uit de jaren 80.

matthijs_013 schreef:

Dom misschien wel, maar overgewaardeerd!

Dit was wel zowat de allereerste tienerslasherfilm waarna er een overrompeling van dit soort films is ontstaan. 'Friday the 13th' en 'Halloween' hebben destijds nieuwe deuren geopend voor het horrorgenre, net zoals 'Alien' en 'The Matrix' dat hebben gedaan voor science fiction, 'One Flew over the Cuckoo's Nest' voor het drama en 'American Pie' nog niet zolang geleden voor het komediegenre.

avatar van mikey

mikey

moviemike schreef:

'American Pie' .

Was dat niet animal house uit de jaren 70?

moviemike

Gedeeltelijk misschien wel maar 'American Pie' heeft het genre in ieder geval nieuw leven ingeblazen.

Ik vind trouwens die komische tienerfilms eind jaren 70-begin jaren 80 zoals pakweg 'Porky's' en 'animal house' weinig gemeen hebben met 'American Pie', maar dat zal waarschijnlijk wel aan mij liggen.

avatar van mikey

mikey

moviemike schreef:

Am Pie films rijden inderdaad eerder in de slipstream van good ol'porky, en deze film serie schijnt in de verte weer geinspireerd te zijn geweest door bava's bay of blood.

avatar van Holyshit

Holyshit

Bah, saaie film. De moorden, zijn goed

0.5 voor de moorden!

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Dan had ik wel eens willen zien wat je had gegeven als de moorden niet goed waren

avatar van rondh

rondh

moviefreak#1 schreef:

Je blijft mensen houden, die niet nadenken als ze een cijfer geven.