• 9.375.400 stemmen

Geregisseerd door: Sean S. Cunningham

Met onder meer: Betsy Palmer, Adrienne King en Harry Crosby

Releasedatum: 19 maart 1981

Plot Friday the 13th

"They were warned...They are doomed...And on Friday the 13th, nothing will save them."

Camp 'Crystal Lake' is al meer dan twintig jaar verlaten ten gevolge van een aantal afschuwelijke moorden die daar gepleegd zijn én die onopgelost gebleven zijn. Een jonge man heeft het land gekocht met de bedoeling het kamp te heropenen en huurt zeven jonge mensen in om hem met de voorbereidingen te helpen. De lokale dorpsgek Ralph waarschuwt hen dat er een 'doodsvloek' op het kamp rust.

avatar van geronimo

geronimo

• 1955 berichten

De manier waarop Kevin Bacon hier aan z'n eind komt, heeft ervoor gezorgd dat ik een tijd lang eerst onder m'n bed keek voordat ik ging slapen...

avatar van neo

neo

dit is een echtte horrorklassieker.ik vond deze film niet echt spannend,maar wel erg leuk om te zien hoe dom en hoe vermakelijk de film is.

avatar van darkcity

darkcity

Vond hem niet zo goed, dat hij 3,5 sterren krijgt.

Allemaal wel aardig, maar niet om te zeggen van wauw. Halloween is vele malen enger.

Hier begon al die I know what you did... shit allemaal mee trouwens.

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Dit zijn nu de horrorfilms waar ik van houd. Alleen moet het - net als bij Halloween - bij 1 deel blijven. Anders wordt de formule te veel uitgemolken. Klassieker dit!

avatar van FilmProf

FilmProf

Ik vond dit vroeger echt een supervette horror film, ik had em iets van 5 keer gekeken ofzo. Er zit echt een creepy sfeertje in,..waarschijnlijk zal ik em nu wel niet meer zo goed vinden. Maar ik geef em toch maar ff 4 sterren. Nostalgische film

avatar van jedymaster

jedymaster

Kijk dat vind ik altijd lastig je kijkt een film bijvoorbeeld deze in 1980 en dan vind je m eng en goed (bijvoorbeeld 4 sterren), jaren later en tig films later ben je heel wat gewend en geef je m 3 sterren.

Hoe waardeer je een film? ik ben van mening dat de eerste mening telt dus als je de eerste keer de film ziet.

avatar van Jos2

Jos2

Een goede film blijft goed. Blijkbaar was deze minder goed dan je op jonge leeftijd dacht.

avatar van bramnoor

bramnoor

De eerste slasher die ik ooit in de bios zag.

Toen schee... ik 7 kleuren stron..

Nu ben ik wat meer gewend, toch vind ik dit de beste al is de film wat gedateerd en zijn de acteerprestaties niet je van dat.

avatar van amv@123

amv@123

Dit is één van mijn eerste horrorfilms, oud sentiment speelt op. Leuk.

avatar van Rascal

Rascal

Same here. Toen aardig spannend, als ik hem nu zou bekijken zou het er nie uit zien maar goed, toch wel een klassieker/cultstatus.

avatar van Hemdale

Hemdale

Ik heb deze film pas vorige week pas voor het eerst gezien! Ik vond het echt een top slasher film, ik durf het bijna niet te zeggen maar misschien is het wel beter dan halloween... 4,5 ster!

avatar van Hobbes

Hobbes

killalot schreef:

ik durf het bijna niet te zeggen maar misschien is het wel beter dan halloween

neen

avatar van natje

natje

Nou, na 200 keer kijken vind ik deze nog steeds erg goed!

avatar van Diesel

Diesel

Een klassieker die je alleen in het donker hoort te kijken. De soundtrack is fantastisch en de ontknoping is onvoorspelbaar.

avatar van sydney

sydney

De enige horrorfilm (tezamen met the Omen) die ik waardeer. Gewoon het "unheimliche" gevoel dat deze film weet op te roepen is uniek. In mijn ogen hebben al die domme vervolgen op deze film niets, maar dan ook totaal niets met de gedachte achter deze film te maken. Het is juist dat Jason niet meer leeft en dat de moeder voor haar zoon wraak gaat nemen. In de vervolgen zien we een moordende Jason. Compleet belachelijk natuurlijk. Eindelijk heb ik hem kunnen bestellen bij Play. In de Nederlandse winkels liggen alleen de DVD's van Friday the 13th part 2 tot en met 678. De echte Friday the 13th is moeilijk aan te komen is mijn ervaring. Nu dus bij play voor GBP 9,99. Zeg maar €15.

avatar van zombie

zombie

Psooh...deeltje 1 t/m 8 deze week gekeken! Nou heb ik wel even genoeg gehad. Er zaten trouwens best wel leuke sequels bij...deel 3 en 6 waren wel ok. Alleen deel 5 was echt niet om aan te zien!

avatar van U-96

U-96

• 2077 stemmen

Gisteren voor de 2e keer gekeken. Het is natuurlijk een goede film in zijn genre, maar dit soort films zijn gewoonweg niet eng meer. Je ziet in zoveel van dit soort films van die jongeren die ergens verblijven en dan worden ze opgejaagd door een figuur met een groot mes. ***

avatar van SSeagal

SSeagal

geronimo schreef:

Ja, dat had ik destijds ook, klasse hoe deze film je echt de stuipen op het lijf jaagt. Lekker donker, creepy, een vette 3 1/2 waard.

geronimo schreef:

En 's ochtends keek je weer ? .. ..... voor ontbijtspek ?!

avatar van SSeagal

SSeagal

Ze had hem beter kunnen neerschieten, lekker hoor...smoked bacon.

avatar van Derkje

Derkje

Klassieker van Cunningham (onbedoeld) toch een leuke film, waar ik EINDELIJK de dvd versie van heb. Niet spannend, geen topacteurs, wel leuk en bloederig.

Derkje schreef:

Klassieker van Cunningham (onbedoeld) toch een leuke film.

Hoe bedoel je ´onbedoeld´?

avatar van Diesel

Diesel

Vraag ik me ook af, verklaar je nader Derk.

avatar van Marco1234

Marco1234

Deze film is naar mijn mening de createur van het beeld uit de ogen van de moordenaar camerabeeld. Daarom zal er ook nooit meer zo'n goede horror film komen als deze(Dit is misschien ook een tiener horror film maar in ieder geval niet met MTV trekjes als je begrijp wat ik bedoel).

Marco1234 schreef:

Eh.... wat bedoel je precies...?

avatar van Hobbes

Hobbes

Ik denk dat hij bedoelt dat dit de blijkbaar de eerste film is die het type shot had waarin je de slachtoffers vanuit het oogpunt van de moordenaar zag.

Wat trouwens compleet niet waar is.

avatar van Wouter

Het is zo ontzettend niet waar, dat ik me niet kon voorstellen dat hij dat bedoelde. Tel de vreemde zin daarbij op en...

avatar van Phoenix

Phoenix

Naar zijn mening... Waarschijnlijk heeft hij de film waaraan jullie denken nog niet gezien.

avatar van Wouter

Film? Honderden andere films, vermoed ik eerder.

avatar van Soeperman87

Soeperman87

3 sterren voor deze film.

Friday the 13th reeks is niet mijn favoriet. Ik blijf het zien als een 'kindje van Halloween'.....

Doch, deze film is opzich wel leuk om eens te kijken....