• 9.383.790 stemmen

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019)

Sciencefiction / Fantasy | 141 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Alternatieve titel: Star Wars: The Rise of Skywalker

Geregisseerd door: J.J. Abrams

Met onder meer: Daisy Ridley, Adam Driver en Mark Hamill

Releasedatum: 18 december 2019

Plot Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

"Every generation has a legend"

Een jaar na de gebeurtenissen uit 'The Last Jedi' vindt voor een laatste keer de confrontatie tussen het verzet en de First Order plaats. Wie komt er als overwinnaar uit de bus? Naast de strijd moeten Rey en consorten ook hun persoonlijke demonen en verleden onder ogen zien. Terwijl het conflict tussen de Jedi en de Sith zijn hoogtepunt bereikt, mengen ook oude bekenden zich in de strijd.

General Leia Organa

Luke Skywalker

Kylo Ren / Ben Solo

Poe Dameron

Allegiant General Pryde

The Oceanic Six schreef:

Je hebt echt geen liefde voor Star Wars als dat je wens is.

Ik heb heel erg veel liefde voor Star Wars.

horizons schreef:

Ik heb heel erg veel liefde voor Star Wars.

Dat haal ik niet uit je bizarre teksten over Bay. Maar goed dat jij het beleid daar niet mag bepalen.

The Oceanic Six schreef:

Dat jij Bay niet weet te waarderen staat los van de liefde voor Star Wars. Hoe origineel Spielberg ooit was nu zou hij maar een 13 in een dozijn Star Wars afleveren. De beste Spielberg film van de laatste tijd was Super 8 geregisseerd door Abrams.

avatar van voskat

voskat

The Oceanic Six schreef:

Michael Bay is natuurlijk een afschuwelijk slechte regisseur die enkel actie wel aardig in beeld weet te brengen.

Dus nee, ook dat zilveren randje verdient Bay niet.

Bumblebee was wel een leuke film trouwens.

Ennn deze laatste (sure..) Star Wars gaan we dit weekend wel kijken. Heb lage verwachtingen en de bovenstaande reacties brengen daar weinig verandering in. Jullie horen het wel van me.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

Blijkbaar heeft J J goed geluisterd naar de fans en TLJ een beetje opzij gelegd , en meer een vervolg op force awakens gefocust .

Aldus Mark ,,,

Star Wars: The Rise Of Skywalker reviewed by Mark Kermode - YouTube

Ben benieuwd . Sowieso een enorme fan van j j , dus mijn verwachtingen zijn alleen maar hoger .

rep_robert schreef:

Het publiek heeft die film zelfs in de steek gelaten. Terwijk elke Transformer film bakken met geld opbracht. De kijker was de troep gewoon zat. Kan me van dat wat je bedoelt alleen dat gedoe in de lucht nog herinneren. Het is maar wat je de beste actie ooit noemt.

Met Bay aan het roer krijg je de meest infantiele films ooit. Dat past niet bij Star Wars. De beste films van Bay zijn niet de grote blockbuster Hollywood films in ieder geval.

Transformer tekenfilms zijn niet infantiel. De Transformer films die hij ervan gemaakt heeft zijn kinderachtiger dan de tekenfilms. Spacecakend vretende moedertjes en wippende hondjes. Hij heeft genoeg kritiek op zijn films gehad en hij heeft er iig in de Transformer reeks niet van geleerd. Hij beloofde met deel 4 een betere film dan zijn eerste drie films, maar met alleen een andere cast maak je geen andere film. Overigens maak ik me ook geen zorgen dat hij ooit een Star Wars film zal regisseren. Daar is hij te incompetent voor.

Bay heeft natuurlijk wel meer dan de Transformer films gemaakt. Ik vind die serie ook het zwakste deel van zijn oeuvre, maar The Rock, Armageddon, Bad Boys 2, The Island, Pain and Gain en 6 Underground zijn allemaal heerlijke aktiefilms.

voskat schreef:

Actie in beeld brengen is zelfs één van zijn allerzwakste punten. Heeft totaal geen gevoel voor fotografie. Je raakt als kijker steeds de draad kwijt over wie er met wie vecht en wat er gedaan wordt..

Dat jij als kijker de draad kwijtraakt, is toch echt een heel persoonlijke analyse, heb ik zelf totaal geen last van. En is het idee van actiefilms ook juist niet dat je deels gedesoriënteerd raakt?

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Basto schreef:

Nee, je moet opgewonden ervan raken. Of overdonderd. Zoals Gibson deed in Hacksaw Ridge, zoals in Mad Max Four, zoals die schietpartij in Heat, zoals Spielberg en Cameron vrijwel elke actie weten te schieten.

mjk87 schreef:

De openingsscene van Mad Max 4, is bij vlagen ook zeer desoriënterend. Zelfde geldt voor de opening van SPR of Jaws waarbij je geen idee hebt vanwaar de haai gaat toeslaan. Kan dus weldegelijk een gewenst element zijn. Zelf vind ik het altijd wel lekker als ik mijn best moet doen het te kunnen volgen.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Saving Private Ryan is een toonbeeld van overzichtelijkheid. Het gevoel van desoriëntatie die de soldaten zelf hadden wordt wel geweldig gebracht (ook met geluid dat wegvalt, vertragingen) maar je weet als kijker altijd waar je bent. Hetzelfde geldt voor Jaws.

mjk87 schreef:

De landing op het strand is allerminst overzichtelijk. Moet het ook niet zijn. Het is immers pure chaos. De rest van de film is verder traag en oersaai. Overzichtelijkheid troef.

avatar van pierre18

pierre18

Visueel gezien een dikke voldoende, actie ook, maar ....

Originaliteit is een onvoldoende. Dit soort scènes en eigenlijk ook vele acties heb ik veel vaker gezien in de cyclus. Vele scènes leken zo gekopieerd te zijn uit A New Hope. Tel daarbij op dat sommige teksten erg kinderlijk waren zoals "Dan is alles voor niets geweest" , dit is zo blasé.

Maar goed Ridley speelt zeer goed en zweeft door de lucht aan weggewerkte touwen (dat zag er dan ook wel weer wat knullig uit).

The emporer zit ook vastgebakken in zijn rol en zijn strijd is ook totaal niet vernieuwend. De scènes met hem lijken weer rechtstreeks uit The Return of a Jedi te komen.

Zo zijn er nog meer vreemde ontwikkelingen die soms wel matig zijn uitgewerkt en daardoor lijkt het of de film te veel wil. Het ten tonele laten verschijnen van oudgedienden helpt daar ook niet echt aan mee. Het komt zelfs rommeliger en goedkoop over. Jammer.

avatar van Hando

Hando

Erg jammer dat JJ blijkbaar een film heeft gemaakt voor TLJ haters. Ik hoef dit eigenlijk niet meer te zien en kijk wel weer naar Star Wars wanneer Rian zijn eigen trilogie krijgt.

Weer een goeie SW film na het voor mij teleurstellende TLJ vanwege de wat vreemde keuzes en de canto bite sectie van de film die totaal onnodig was. TLJ heeft zeker zijn momenten en is ook wel boeiend maar legt het af tegen TFA en TROS. Ik vind het nu toch een geslaagde trilogie en ging tevreden naar huis. Als je goed kijkt valt er heel wat aan te merken op TROS maar dit is eigenlijk zo bij elke SW film. De film zit boordevol actie en verveelt op geen enkel moment er zitten een paar leuke wendingen in en wat fanservice maar niet overdreven zoals velen beweren. Ik heb me vermaakt met TROS, en waardeer de beide vorige films nu meer en TFA en TLJ hebben beide hun plek in deze trilogie dat is mij duidelijk na het zien van TROS. 4.5

avatar van weerwolf79

weerwolf79

mjk87 schreef:

En wat moeten wij met deze informatie?

avatar van weerwolf79

weerwolf79

voskat schreef:

Dus nee, ook dat zilveren randje verdient Bay niet.

Bumblebee was wel een leuke film trouwens.

Jij raakt de draad steeds kwijt, ik heb daar totaal geen last van en kan het prima volgen, dus praat voor jezelf en niet voor de kijker.

Star Wars goes Avengers.

Ik ging hier blanco in, en ik hield mijzelf voor , niet vergelijken met de originele reeks, dit zien als een nieuwe film (reeks).Alleen dan kan je genieten. Ik had dat voornemen ook toen ik indertijd ,2015 bij the force in de zaal plaats nam. Realistisch is gewoon dat er mensen zijn die nooit tevreden te stellen zijn (aka azijnzeikers) en als je aan een film begint als deze geliefde saga,dan weet je van tevoren dat er mensen gaan miepen. En dat is hun goed recht daar niet van. Maar ik was blij verrast. Ja het verhaal was niet nieuw, maar de sfeer zat er toch wel in. Helemaal terugkrijgen lukt dat niet, het is nl een filmreeks van alweer bijna 40 jaar geleden. Maar het was weer een ruimte avontuur maar meer naar deze huidige tijd geschreven. Logisch. Dan the last jedi, die liet mij toch wel teleurgesteld de bioscoop verlaten. De manier waarop de oude helden het veld lijken te ruimen stond mij niet aan, en de star wars wetten worden massaal aan de laars gelapt in dit rommelige 2e deel. Toch was er ook nog wel wat avontuurlijk verhaal te vinden, dus mijn interesse was er nog steeds. Vandaag dan deel 3 gezien.

Als dit geen SW was was het waarschijnlijk een mooie sf, want de effecten waren goed. Prachtig vaak. Ik probeer het apart te zien, los van de originele, maar ze zetten de (mijn) geliefde helden uit de originele reeks wel heel makkelijk aan de kant als figuranten om plaats te maken voor een meid die ik in de eerste 2 delen goed kon hebben maar hier een soort Avenger is geworden . Een Poe die zo geforceerd Han Solo is, nu inclusief het zijn van een smokkelaar. R2 mag twee keer bliepen en c3po piept ook nog mee op de achtergrond. Ergens loopt een harige bal mee, welke acteur moeten we nog snel eren? Lando? Dat hij nog niet het loodje legde verbaasde me werkelijk. De film zelf was serieuzer van toon, en absoluut niet ten goede. Dat soort films zijn er toch al genoeg. De stukken met de Emperor leken zo uit een horrorfilm en waren veel te duister voor SW. Mijn Star Wars hart huilt. Een totaal donkere film zonder enige SW sfeer, hele film was duister en leek in een ander universum af te spelen. Die paar Ewoks op het einde gaan je dan echt niet redden. Dit zal voor mij de eerste SW film zijn, die ik waarschijnlijk niet nog eens zal kijken.

Spoelworm

ik vergeet nog bijna die paarden, op een slagschip in de ruimte. Of de knights of de lords of Rens rings,die niet verder leken te komen als dreigend boos staan te kijken alsof ze poseerde voor een nieuw black metal album.

Spoelworm schreef:

Dat van die Paarden was in de atmosfeer. Niet in de ruimte.

Hando schreef:

nee hoor. TLJ en TROS zijn beide top.

Spoelworm

Als je je bij Star Wars druk gaat maken over de natuurwetten, heb je ergens in je leven een afslag gemist...

ik maak me niet druk over de natuurwetten, schijnbaar springt iedereen over en weer op een ruimteschip ,maar dit was gewoon een belachelijk stuk . Mooi ook, hoe als het om een film als SW gaat men ook meteen met beledigende opmerkingen moet komen zodra er verschil in mening is

avatar van meneeroldhand

meneeroldhand

meneeroldhand schreef:

Episch! Alles is zo vet aan deze film. Eventuele minpuntjes wegen niet op tegen al het spektakel.

avatar van IH88

IH88

horizons schreef:

nee hoor. TLJ en TROS zijn beide top.

Sterker nog. Ik vind TLJ beter dan TRoS. Maar goed, ik heb Skywalker ook pas 1 keer gezien, en TLJ ongeveer 8 keer. Geef Rian Johnson gewoon die nieuwe trilogie.

En je zou Ready Player One eens op moeten zetten. Spielberg in topvorm.

Bay: 7,8 miljard omzet. Nee, er is geen waardering voor de man zijn films, maar de zalen zitten wel steeds vol.

Michael Bay - Wikipedia - en.m.wikipedia.org

Spielberg zou het ook kunnen, maar dan krijg je wel een hele brave reeks. Doe mij maar Bay of Rodriguez en dan het liefst ook nog een R rating.

En je zou Ready Player One eens op moeten zetten. Spielberg in topvorm.

Ready Player One was amusant maar miste over het geheel gezien nogal wat.

Basto schreef:

Michael Bay - Wikipedia - en.m.wikipedia.org

Haha, kom jij nou aan met opbrengst = kwaliteit? Dat zat je me toch het hele jaar te verwijten bij Avengers?

Kijk de ratings eens na zou ik zeggen.

Doe mij maar Tarantino als je een r-rating SW zoekt. Lijkt me overigens best leuk. Die lightsabers kunnen alles verwoesten, maar heb nooit armen en benen in het rond zien vliegen.

• 11999 berichten

Tarantino lijkt mij ook prima. Ik gaaf ook enkel aan dat de zalen wel vol zitten. Lijkt mij toch een teken van liefde. Zo is er ook veel liefde voor Endgame en the Pizza Hut en Frans Bauer.

avatar van Warp

Warp

Het beste in deze film is natuurlijk Babu Frik

avatar van Esteban

Esteban

Een idioot heeft op een bepaald forum de clue van de hele trilogie open en bloot geplaatst. En zelfs nadat het aangekaart is, plaats die geen spoilertags. Het antwoord op de vraag die het publiek reeds sinds 2015 bezig kon houden. Mensen die daar plezier aan beleven, ik heb daar geen woorden voor. Enfin, die heb ik wél natuurlijk, maar ik ga ze niet gebruiken.