Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 3 oktober 2019
Bekijk via Netflix
Plot Joker
"Put on a happy face."
Gotham City in de jaren 80. Een clown, Arthur Fleck genaamd, voelt zich uitgekotst en verstoten door de maatschappij. Geleidelijk aan wordt hij krankzinnig en ontpopt hij zich van vriendelijke, vrolijke clown tot schurk, beter bekend als 'de Joker'. Iemand die kickt op haat en het creëren van chaos.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Randall
Gary
Hoyt Vaughn
- 12007 berichten
Misschien nog eens kijken dan?
De maker geeft aan zich voor het beeld van de film te hebben gebaseerd op de films uit de jaren 70. Van Mean Steets tot Raging Bull. Daar zit al 7 jaar tussen. Impliciet zeggen ze dus dat de film zich niet op één moment afspeelt, maar in een samengesteld universum. Anachronismen zijn dan een logisch gevolg.
Maar om op de talkshow in te gaan. Het is natuurlijk onzinnig dat een talkshow een (vast) item zou hebben waarin ze (video?) opnames laten zien om mensen voor lul te zetten. Daarvoor zouden mensen super 8 filmpjes moeten inzenden in die tijd. De indruk word gewekt dat het de vanzelfsprekendheid heeft alsof het van youtube is gehaald. Het is een typisch jaren ‘10 item.
Bovendien zette ze in die tijd helemaal geen mensen voor lul op tv. Het was pre Howard Stern en co.
Zie verder de goofs sectie op imdb.
Overigens vind ik zelf de anachronismen juist wel leuk. Geeft een surrealistisch tintje aan het geheel.
- 12007 berichten
Zorro, The Gay Blade komt uit 1981 trouwens (film die in Gotham in de bioscoop draait).
Film speelt zich ook af in 1981. Ambulance komt uit 1992.
- 12007 berichten
Valt wat voor te zeggen. Al lijkt het me natuurlijk geen vast item. Hij houdt een praatje voor de show en vertelt een grapje. Over superratten en superkatten bijvoorbeeld. En later over een ingezonden video. Ik krijg zelf niet het idee in de film dat ze er echt op zoek zijn gegaan. Elke aflevering wat anders.
Nu kan het item an sich natuurlijk wel vreemd ogen in die tijd, maar het blijft imo een fictief personage. Misschien dat het niet gebruikelijk is voor dat tijdperk, maar het is niet onmogelijk. Het is geen vaststaand feit dat zich in een verkeerd tijdperk afspeelt.
Ik vind die surrealistische items juist leuk. Wil de film eigenlijk nog een derde keer aanschouwen, maar dan vanuit het perspectief dat hij zelfmoord pleegt als hij in de ijskast stapt en de rest fantasie is. In die context is ook alles geoorloofd. Verklaart ook wat de familie Wayne bij Zorro, The Gay Lord deed. Al kunnen ze ook natuurlijk daarboven bij de Chinees gegeten hebben..
- 12007 berichten
Basto nu een week niet gekeken bij de comments en je staat nog elke dag 7/10x per pagina. Wordt jij niet dood ziek van jezelf?
Waarom zou ik daar doodziek van worden? Ik praat graag over film. Krijg er juist energie van. Dat heb je met hobbies.
Mocht je daar niks mee hebben, moet jij jezelf misschien afvragen wat jij hier doet. Het is tenslotte een filmforum.
Zou me zo 1,2,3 niet kunnen bedenken, wat je hier anders zou moeten doen dan over film ouwehoeren.
- 12007 berichten
Waarom staat deze film eigenlijk niet in je top 10? Je bent wel heel druk met te verkondigen hoe geweldig je hem vind. (Wat je goed recht is, daar niet van).
Grappig hoe fanboys van deze film zoveel waarde hechten aan de score. Group thinking heet dat.
En als je inhoudelijk onderbouwd dat het allemaal niet zo bijzonder is, vallen ze als herfstbladertjes over je heen om te zeggen dat je elitair, onaardig of een act opvoert.
Un-Learning: How To Fight "Group-Think" - YouTube - m.youtube.com
- 12007 berichten
Andersom gebeurt het net zo goed. Critici die op elke pagina willen verkondigen wat er mis is met de film.
Misschien een keer verstandig om in de spiegel te kijken en wellicht wordt er dan iets duidelijk.
Ik zie dat toch anders. Ben gewoon in discussie met A&L en/of Rep Robert e.d.. Dat die discussie pagina’s lang duurt en tal van terreinen bestrijkt, vind ik juist leuk. En ach, zoals zo vaak in een discussie val je wel eens in herhaling. Zeker wanneer je m Met verschillende mensen houdt. Risico van het vak.
Mij zie je hier geen inhoudsloze posts plaatsen van: ‘hij staat nog steeds op 4,10’ of ‘mooi dat jij 5* geeft’.
Uiteindelijk lijkt het gegeven dat er hier niet door meer mensen inhoudelijk over film wordt gediscussieerd mij een groter probleem. Er valt nog genoeg over te bespreken.
- 12007 berichten
Weer een mooi voorbeeld van Group thinking. Fijn dat haar 13 jarige neefje ook op een lijn met je lijkt te zitten.
Mijn god, wat moet je toch met dit soort huis, tuin en keuken columnisten. Totaal irrelevante mening. Nog even en je gaat hier posten dat Sylvie Meijs fan is...
- 12007 berichten
Beetje flauw. Ik vind het best een fijn stukje. Zonder een direct kwalitatief waarderende uitspraak te doen, belicht ze wel subtiel het nuanceverschil tussen lichamelijk geweld en emotionele/psychische agressie. Niet heel veel meer dan dat. Irrelevant waarvoor?
An sich is er niet zo heel veel mis met het stukje, maar word er een beetje moe van dat elke bn-ers of columnist plasje een plasje over Joker moet doen. Er komen elk jaar 10 tallen films uit over de relatie tussen de mens en geweld, maar nu staat plots iedereen in de rij om even wat van de spotlight mee te pikken....
- 12007 berichten
Net zoals al die regisseurs die elkaar nakakelen dat superheldenfilms rommel zijn?
Dat zijn er al drie inderdaad. Maar die laatste twee hadden ook nog de mogelijkheid om de kant van miljoenen Marvelfans te kunnen kiezen.
- 12007 berichten
Hoe kom he erbij dat hij evil is? Is elke psychiatrisch patient evil? Het is ook al eerder aangehaald en met medische analyses onderbouwd, dat het stoppen met medicijnen hooguit zelfmoord als gevolg heeft En wat doet hij als hij de ijskast in stapt?
Ik zie dat als de wereld naar tegen hem doet, hij hulpeloos is en het over zich heen laat komen. Ik zie eerder geen greintje kwaad in hem. Dat maakt de hele transformatie binnen een realistische context ook vrij ongeloofwaardig. Het hele deel na de ijskast lijkt mij dan ook fantasie. Al zou ik een derde keer moeten gaan om die visie nader te onderzoeken.
- 12007 berichten
Stapt hij ueberhaupt die koelkast wel in? Of is dat weer zo'n fantasiemomentje. Het is in elk geval geen zelfmoord lijkt me, want dan zou de rest van de film onbestaanbaar zijn. Slapende mensen kunnen dromen, verwarde mensen kunnen waandenkbeelden hebben, maar dode mensen kunnen niks. Edit: eerlijk gezegd weet ik ook niet meer exact wanneer die koelkastscene plaatsvindt, wat er direct aan vooraf ging.
Het lullige van dit soort gefantaseer is dat je ook kunt zeggen dat de hele film een droomdenkbeeld is terwijl hij in coma ligt nadat die jochies hem na 5 minuten film in elkaar trapten op straat. Zo kun je alles wel moeilijk maken.
Sure, hij lijdt eigenlijk aan het welbekende Joker syndroom, een ziektebeeld dat door een combinatie van 7 verschillende medicijnen onderdrukt kan worden (Je veranderd dan in een laffe zielepoot), maar ook abrupt terugkeert, wanneer men daarmee stopt.
Helder verhaal!
En hij is natuurlijk niet op slag dood als hij in de ijskast stapt.
- 12007 berichten
Precies. Een 0.5 geef je misschien aan troep als The Room, Troll 2, Birdemic en dat soort wanproducten (of je geeft ze de hoogste score met een soort leedvermaak-achtige ironie). Maar 0,5 voor een film als Joker slaat werkelijk nergens op. Qua techniek, camerwerk en acteerwerk scoort deze film al zeker voldoende in vergelijking tot talloze andere films, ook al vind je het verhaal maar niets. .
Wat een onzin weer. De Smaakpolitie...
Ik vond Troll 2 anders vermakelijker dan deze. Daarbij heeft iedereen natuurlijk zijn eigen beoordelingssysteem. Ik vind originaliteit doorgaans een stuk belangrijker dan vakmanschap. Zit bij deze in het midden, maar geef pulp soms 5* en er staan Oscar winnaars tussen mijn 0,5. Al die stemmen heb ik met volledige overtuiging toegekend. Soms irriteert een film gewoon.
- 12007 berichten
Anyway: het is me volkomen onduidelijk of hij flipt door de harde maatschappij die hem een loser vindt of door het onthouden van zijn medicijnen. Beide worden tegelijkertijd getoond. Eigenlijk kun je alles verzinnen wat je wilt, de film maakt niets duidelijk. Ergens voor hij flipt schiet hij per ongeluk met dat pistool, in zijn woonkamer meen ik. Hij schrikt daar nogal van. Misschien is die schok wel de reden dat hij flipt, wie zal het zeggen, dat kan het moment zijn dat er een knop in zijn kop omgaat.
Het wordt nergens echt duidelijk. Er wordt gewoon teveel in de film gepropt, je moet en zal accepteren dat Arthur gaat flippen, dus worden er tal van redenen voor gegeven. Kies er eentje uit, zou ik zeggen.
Daar wringt dus de schoen. Ik mag blijkbaar kiezen wat ik wil, maar geen van de variaties (pillen of pesten of de combinatie) zijn in een realistische setting overtuigend. Als karakterontwikkeling is het gewoon ongeloofwaardig. Maar die discussie hebben we hier al genoeg gevoerd....
bakuratje
Ik geef de film 0,5 omdat ik het gewoon een rukfilm vind, heb er geen moment plezier aan beleefd. Dus nee het is niet alleen daarvoor. Jij bepaald niet voor mij wat een serieus cijfer is, als ik het een 0,5 waard vind dan geef ik die.
Jij bent echt niet serieus te nemen. Net als Basto
- 12007 berichten
Je hebt het er maar zwaar mee. Misschien eens wat meer films kijken. Dan zie je vanzelf dat dit allemaal niet zo bijzonder is. Niet vast blijven hangen in die simplistische Hollywood meuk. Je smaak ontwikkelen, noem je dat.
Richardus
*pakt een teiltje ipv de aangereikte spiegel*
John Milton
en wat nou als ik hem wel goed vind, Basto? Heb jij dan wellicht met je 2289 stemmen nog niet genoeg films gezien om dit op waarde te kunnen schatten?
- 12007 berichten
Ik heb slechts op 2289 films gestemd. Heb er zeker drie keer zo veel gezien. Maar los daarvan nag iedereen m goed vinden. Sterker nog ik vind m zelf ook best aardig.
Maar als ik ook maar enige (goed) onderbouwde kritiek geef, verander ik volgens sommige users in een soort antichrist. En als ik dan hun kijkgedrag analyseer, is dat behoorlijk conservatief en conformistisch. Tja fan geef ik ze het welgemeend advies eens wat vaker uit hun comfort zone te kruipen.
- 12007 berichten
Ik ben er erg van om uit comfort zones te kruipen, maar ik weet niet in hoeverre het relevant is voor het wel of niet waarderen van Joker. Ik kijk behoorlijk breed; vandaag zag ik enkele Chileense klassiekers en een handvol avant-gardistische shorts van o.a. Robert Breer en Jordan Belson, maar echt geweldig vond ik ze niet. Mij lijkt de conclusie dat deze film goed vinden een gevolg is van te weinig ervaring op filmgebied, een beetje wankel. Ik heb behoorlijk wat experimentele shit gezien, en voorlopig kan ik het nog steeds opbrengen om Back to the Future, Forrest Gump en The Rock zo nu en dan te verdedigen.
Ik zeg ook niet dat het goedvinden van deze film met het al dan niet hebben van een brede interesse te maken heeft. Het valt me enkel op dat de users die slecht met kritiek op deze film kunnen omgaan, geen brede smaak ten toon spreiden. Het is ook maar een handvol.
- 12007 berichten
Het leek me zo'n afgerond geheel, maar het zou vet zijn als ze deze insteek verder uitwerken. Sowieso ben ik benieuwd naar een geprivilegieerde, onsympathieke Batman, die ontstaan is in de puinhopen van Joker.
Wat kan Batman er nu aan doen dat hij geprivilegieerd is? Is gewoon een jochie van 10 hier. Hoezo onsympathiek? We krijgen verder niks over hem mee?
- 12007 berichten
Is de Joker een goede film geworden? Ja. Is de film op moment van schrijven een gemiddelde waard van 4,08? Absoluut niet. Geen idee wat mensen hierin zien wat zo fantastisch en baanbrekend is, maar deze mix tussen King of Comedy en Taxi Driver voelt nergens fris of origineel aan.
De meeste stemmers zien natuurlijk niet zo heel veel films en wat ze zien is dan voornamelijk Disney, Marvel, FatF of een incidentele Oscarwinnaar of kandidaat. Dat het gewoon het plot van Taxi Driver volgt, is hen vreemd. Dat in combinatie met een personage dat ambivalente gevoelens opwekt, is dan natuurlijk een soort derde wereldwonder voor hen. Verder kijkt het natuurlijk ook lekker we, is het best goed gespeeld en doen de strijkers in de orkestbak hun uiterste best je te laten meevoelen...
Vroeger was alles beter
Het filmaanbod in de multiplexes was in ieder geval oorspronkelijker en veelzijdiger. Of je dat beter vindt, moet iedereen voor zich uitmaken.
Maar goed dat Joker zo’n succes is. Toch nog een soort Scorsesekloon in de multiplex. ?
Pecore
Aanstellen? Was meer bedoeld als cynisch verwijt richting met name Basto, die het wel erg met zijn eigen mening getroffen heeft en meent die obsessief te moeten afzetten tegen alle andere meningen.

Joker: Folie à Deux
2024

'Joker: Folie à Deux' vanaf december te streamen op Netflix

DC-film 'Joker' met Joaquin Phoenix en Robert De Niro is vanavond op televisie

Binnenkort kun je 'Joker' ook streamen via Netflix: 'Ik moet de film nog goed laten inzinken'

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

Memory of the Camps

Idiot Prayer
Muziek, 2020

Dune: Part Two
Sciencefiction, 2024
straatbendedc comicsdroomclownvillainmaatschappijpsychopaatjokersuperheldgebaseerd op stripmoordpsychologische thrillercriminal mastermindstand-up comediangeestesziekteanarchy character studyclown makeupsubway train social realismsupervillaintv hostjaren 80dc extended universe (dceu)coringa moeder zoon relatieorigin storybrutal violencegotham cityjoaquin phoenixfalling into madness depressing