• 9.378.149 stemmen

Once upon a Time in... Hollywood (2019)

Komedie / Drama | 161 minuten

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt en Margot Robbie

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Spaans

Releasedatum: 15 augustus 2019

Plot Once upon a Time in... Hollywood

"In this town, it can all change… like that."

De zomer van 1969. Rick Dalton, een acteur op zijn retour, voelt aan dat zijn dagen als leading man in tv-series stilaan geteld zijn. Hij vindt troost bij zijn rechterhand en stuntman, Cliff Booth genaamd, die tevens zijn chauffeur en klusjesman is. Rick ziet met lede ogen aan hoe Hollywood een nieuw tijdperk ingaat, waarin het toeval wil dat Daltons huis zich vlak naast dat van de beroemde Poolse regisseur Roman Polanski en diens mooie vrouw Sharon Tate bevindt.

johnhendrikos schreef:
Het is echt gewoon een slechte film. Dat het een tarantino film is doet daar niets aan af.

‘Echt gewoon een slechte film’

Dat heeft toch een nadere toelichting nodig... Ik vind het zelf namelijk een meesterlijke vertelling.

Een film die op een geweldige manier met de verwachtingen speelt (van de kijker die niks van de film weet, maar wel op de hoogte is van het lot van Tate). Schetst de film op kunstige wijze een beeld van Hollywood, waarbij vrijwel elke scene het drama voortstuwt of iets vertelt over een andere scene of de film als geheel.

Verder zijn de personages kleurrijk en fantastisch gespeeld en de art direction, cinematografie en sfeerschets Oscar waardig.

Dus hoezo ‘Echt gewoon een slechte film’?

avatar van RoyDeSmet

RoyDeSmet

Omdat de carrière van zijn 'baas' een beetje in het slop raakt, besteedt Cliff Booth zijn tijd met rondrijden door LA en het oplossen van allerlei klusjes. Tijdens deze ritjes komt deze vermeende wife killing stuntman tot drie keer toe een hippiemeisje tegen die haar dagen liftend lijkt door te brengen.
Terwijl de carrière van Cliff zijn 'actor double' in het slop raakt, bloeit die van diens buurvrouw juist op.

Dit gegeven vormt de ruggengraat van deze film. Stukje bij beetje kom je meer te weten over stuntman Cliff Booth en het hippiemeisje, en acteur Rick Dalton en diens buren. Zak achterover in je bioscoopstoel met genoeg lekkers om te drinken en laat je tijdens de eerste twee uur meevoeren naar 1969 en geniet van de verwijzingen naar de filmwereld van de jaren '60. Misschien mag je in het laatste half uur van de film dan nog op een celebrity-feestje te gast komen...

avatar van lowstar1

lowstar1

Afgelopen zaterdagavond gezien.

Film begint rustig en uiteindelijk zijn de 2 uur en 40 minuten zo voorbij.

Er zitten best wat goede scenes in zoals, Bruce Lee, de 3x dat Cliff de liftster tegenkomt, het 8-jarig meisje, Rick die stottert, de ranch en ik zal er best nog wel een aantal vergeten zijn. Acteerprestaties zijn top.

Niet te veel actie tot de finale. Het is geen Pulp Fiction maar zeker geen slechte film. Als je alleen al de moeite en aandacht voor details ziet dan kun je niet anders dan deze film waarderen.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Basto schreef:

Een film die op een geweldige manier met de verwachtingen speelt (van de kijker die niks van de film weet, maar wel op de hoogte is van het lot van Tate). Schetst de film op kunstige wijze een beeld van Hollywood, waarbij vrijwel elke scene het drama voortstuwt […]

Is dit eigenlijk wel zo?

Als de oplettende kijker beter op de hoogte is over de moord op Tate en alle randzaken, dan weet hij of zij ook dat Manson van plan was om producer Terry Melcher te vermoorden - de vorige bewoner van het huis waar Polanski en Tate inmiddels in waren getrokken. Melcher had namelijk geweigerd om een plaat met Manson op te nemen. Manson stuurde vier bendeleden naar het huis met deze opdracht - en zij kwamen er tijdens of na de moord pas achter dat Melcher hier niet meer woonde.

In de film komt Manson er al veel eerder achter dat Terry Melcher niet meer in het huis woont. Hij belt zelf aan bij het huis en ontmoet Tate, die te kennen geeft de nieuwe bewoonster te zijn.

M.a.w.; vanaf het begin is duidelijk dat Tarantino het niet zo nauw neemt met de feiten. En dat de film dus alle kanten op kan.

Volgens mij wil Tarantino veel meer een eigen draai aan de werkelijkheid geven, een sprookje vertellen, 'Once upon a Time... in Hollywood.' Hij speelt er een beetje mee, maar naar mijn inziens te weinig om groots te worden of te worden bestempeld met 'kunstig'.

• 11959 berichten

Natuurlijk krijgt de vertelling een happy end. Maar dat is achteraf makkelijk praten. Vooraf verwachtte ik een slachtpartij.

Wat ik wel leuk vind, is dat Manson in de film enkel heel vriendelijk wordt neergezet. Een beetje het omgekeerde als bij Lee. Dat vind ik zo leuk aan de film. Er zitten weer heel veel kleine dingetjes in.

Overigens ging mijn kennis van de Tate zaak niet zo ver dat ik de reden kende. Maar dat had de echte kenner eerder op het dwaalspoor kunnen wijzen.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Basto schreef:

Op een dwaalspoor naar wat?

Al die easter eggs en leuke vondstjes vind ik ook top aan Tarantino. Er zijn vast een boel zaken die langs me heen zijn gegaan.

Overigens was er toch echt een flinke slachtpartij op het eind. Alleen dan omgekeerd t.o.v. van de realiteit. Tarantino maakt zijn eigen script op een waargebeurd verhaal.

Nicolage Rico schreef:

Op een dwaalspoor naar wat?

Het dwaalspoor weg van de realiteit. Bij mij viel dat kwartje pas op het eind. Maar als je als kenner was opgevallen dat de reden om opdracht te geven voor de slachtpartij vervallen was na het bezoek van Manson, dan had je dat toen al kunnen beseffen.

Dat QT er zijn eigen draai aan zou geven wist ik wel, maar ik had geen happy end verwacht.

thunderball schreef:

Eh... nee. Dat geldt alleen als het om een niet bestaand persoon was gegaan. Dat het jou verder niet interesseert hoe hij echt was en dat hij hier gewoon gebruikt wordt om in een "grappige scene" voor lul gezet te worden, zegt alles over je eigen domheid.

De echte Lee, als hij er al op in was gegaan (wat erg onwaarschijnlijk is) had hem in een fractie van een seconde verslagen.

Hoor nou hoe je zit te huilen man. Wat boeit mij het nou of de echte Lee hem verslagen had. Het is fictie in deze film. En deze discussie ging niet eens over iemand voor lul zetten, maar dat je er rassen bij haalt. Als je gewoon gezegd had dat je baalde dat een legende als Lee voor schut werd gezet had ik je mening begrepen (niet eens, wel begrepen), maar jij zet jezelf echt compleet voor schut met je Sylvana Simons tekst. Er zijn zoveel historische figuren in films op een andere wijze te kakken gezet in een parodie of whatever. Als je je daar echt boos om maakt dan ben je wel een enorme zeur. Dan pas je wel goed bij de huidige klaaggeneratie. Dat jij het gooit op ''mijn domheid'' dat het mij niet boeit dat Lee in een fictieverhaaltje voor schut staat, tsja. Misschien als je ooit je bericht eens gaat analyseren dan kom je er wel op terug met een excuus dat je best raar deed.

Onderhond schreef:

De (Amerikaanse) Aziaten kunnen er in ieder geval niet om lachen. Lee is voor hen een legende en die scene zet hem echt wel voor schut. Op enkele fora waar ik kom écht wel een topic, genoeg zelfs dat een hoop mensen de film gewoon niet willen zien.

Ik heb er wel begrip voor dat Aziaten er niet om kunnen lachen of er boos om zijn, maar dat wil niet zeggen dat we dat allemaal moeten zijn. Je noemt in een ander voorbeeld Rutger Hauer, maar ik zou er geen seconde slechter van slapen als ze een grap over hem maken. Als mensen zich al boos maken om een fictief geintje, tsja. Beetje de tijd waarin we leven ben ik bang.

Nicolage Rico schreef:

Toch bezitten zijn vorige films veel meer actie, in welke vorm dan ook; spitsvondige, kleurrijke en humoristische dialogen, verrassingen, humor, spanning, etc.

In de eerste twee uren zijn er veel stuken die enorm slepen, omdat er - buiten het geweldige uiterlijk - niets gebeurt.

Vind deze film in dat opzicht niet, of op zijn minst weinig, lijken op zijn vorige films.

Grotendeels wel eens ja, al vond ik het een meer dan prima film. Maar er had meer verhaal en sturing in mogen zitten. Nu lijkt het vooral een grote gimmick (de grote verwijs-show) die regelmatig best saai of onsamenhangend was. Maar ik herken er wel heel veel Tarantino in en die stijl spreekt me wel aan. Ik zag iemand in dit topic hier reageren dat we alleen maar hoge cijfers geven omdat het een Tarantino is, maar da's natuurlijk onzin. De film spreekt gewoon aan, maar ik kan me voorstellen dat een hoop mensen wel ontevreden de bios uit zijn gelopen. Deze film is minder toegankelijk dan een Kill Bill of Inglourious Basterds.

Basto schreef:

Dat heeft toch een nadere toelichting nodig...

Ja, maar die toelichting had ik eigenlijk al gegeven op pagina 10. Dat had je misschien niet gezien.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Muziek, films, het is een vorm van kunst. En ook bij 1 van je favoriete bands komt het weleens voor dat het album matig is. Het herkenbare geluid van de band zit erin, maar het is het net niet. En zo ook voor mij bij Q.T. en Once upon a Time in Hollywood.

johnhendrikos schreef:

Tja, als je bent weggelopen, kun je er van vinden wat je wilt, maar de film heb je dan niet gezien. Al die scenes bouwen natuurlijk wel ergens naar toe...

Basto schreef:

Uhm ik ben weggelopen na 1 uur en 50 minuten, denk je dan echt dat ik geen indruk had van de film? En daarbij loop ik niet voor niets weg natuurlijk. Ik schreef zelfs nog dat het niet uitmaakt hoe de rest van de film zou zijn , het zou het nooit meer goed kunnen maken.

johnhendrikos schreef:

Dan mis je bijna een uur en dan heb je inderdaad zoals Basto zegt niet echt recht van spreken. Volledig bekijken, dan wel.

avatar van dr channard

dr channard

Vond het ook maar best matig. Prachtige sfeer en leuke personages. Maar er wordt te weinig mee gedaan.

johnhendrikos schreef:

Zat films waarbij de puzzelstukjes op het eind pas samenvallen. Maar dat zul je dan wel vaker gemist hebben....

johnhendrikos

Lets just agree to disagree.

avatar van Ramon K

Ramon K

Wat een holle review! Vindt de schrijver Hooper (Needham,1978) ook een postmodern meesterwerk? Met Burtje Reynolds, ex-stuntman en, anno 1978, gevierd acteur en sekssymbool, die een stuntman speelt die moeite heeft met ouder worden...?

De moderne tijd van internet reviewers..... brrrr! De schrijver zal die film wel niet gezien hebben. En The Stunt Man (Rush,1980) zal ie ook wel gemist hebben. Tarantino niet; dat weet ik wel zeker!

avatar van Redlop

Redlop

Geen zin om me in de discussie te mengen, maar ik zou 3,5* geven, ware het niet dat er geniale scenes in zaten zoals Operazione Dyn-o-Mite. Erg indrukwekkend en wmb is Tarantino hier op zijn best.

4* en herzien binnenkort.

avatar van Flavio

Flavio

Bericht met persoonlijke aanval verwijderd.

The Oceanic Six schreef:

Misschien heb je gelijk dat ik het niet handig heb neergezet, ik was er gewoon kwaad over dat hij zo als een blaaskaak werd neergezet en dan ook nog door de eerste de beste tweederangs stuntman opgepakt en tegen een auto wordt gegooid en had gewoon zin om op die scene hard te reageren, maar ik laat me hier niet voor dom door jou uitmaken, dus heb ik daar kwaad op terug gereageerd. Mijn fout, ik moet niet reageren op de manier waarop jij op mij reageerde, maar je gewoon negeren. Tabee.

avatar van dolfg

dolfg

Hard reageren is niet erg, de rest van de bioscoop blanke superioriteit verwijten omdat ze lachen is dat wel.

Ironisch genoeg geef je dan je eigen superioriteit aan tov de andere bezoekers.

Dat zou niet nodig moeten zijn.

thunderball

Sorry maar dat staat en zeg ik helemaal niet. Het gaat louter om het Pitt karakter vs Lee, jij maakt er meer van dan ik ooit bedoelde. Maar ik houd er nu echt over op.

thunderball schreef:

Haha, termen als witte mannen erin gooien en dan huilen als je dom wordt genoemd. Jij bekijkt de wereld wel vanuit je eigen bubbeltje he?

Je zou eens beter na moeten denken of je die onzin gister online had moeten gooien ipv boos doen op de mensen die je hersenkronkel lachwekkend vinden.

thunderball schreef:

Hou jezelf toch niet voor de gek man.

want het vernederen van een arrogante Aziaat door een superieure blanke gast gaat er bij de meerderheid in als koek

Je zegt gewoon letterlijk dat het grootste deel van de bioscoopbezoekers er van geniet dat een blanke man graag een Aziaat vernedert.

Wees ieder geval nog zo mans om je excuus voor dit soort bagger aan te bieden. Je uitweg die je nu zoekt is helemaal stompzinnig.

thunderball schreef:

Ik snap die hele heisa sowieso niet. Het eindigt onbeslist. Zo gek is het toch niet dat na een eerste makkelijke overwinning Lee m de tweede keer onderschat? En waarom zou Cliff een loser moeten zijn?

Stuntman word je niet zo maar. Je moet doorgaans tenminste in twee vechtsporten excelleren, kunnen paardrijden en als het even kan ook kunnen schermen.

Verder sluit de scene natuurlijk mooi aan op de theorie van Schwarz. Dus QT gebruikt het wel om de credibillity van Cliff te vergroten ten kostte van Lee, maar dat heeft niks met ras te maken. Hij is gewoon het meest herkenbaar en iconisch.

Gewoon een leuke scene met een duidelijke rol in het geheel. Het verklaart namelijk ook waarom Cliff die dag vrij is en de hippies tegen het lijf loopt.

The Oceanic Six schreef:

Hou jezelf toch niet voor de gek man.

Probleem is dat jij niet op een normale manier kunt discussiëren, maar altijd meteen persoonlijk wordt, iemand gaat zitten uitmaken voor dom etc.. Doe je ook bij andere films bij anderen. Wanneer dan iemand iets probeert uit te leggen, noem je dat al snel "huilen" etc. Sorry, hoor, zo houd je geen discussie. Ik heb geprobeerd daarstraks zo netjes mogelijk dit te beëindigen, maar ik houd er over op, zonde van mijn tijd. Zo belangrijk vind ik dit nu ook weer niet.

thunderball schreef:

Leuk geprobeerd man, maar je zoekt nu gewoon redenen om je bizarre tekst niet te hoeven verdedigen. Ik heb je de quote van jou letterlijk getoond. Je kan het nu gooien op geen tijd en dat ik een vervelende discussiepartner ben, maar de inhoud ontwijk je weer lekker. Da's pas zwak.

PS: Heb jou niet dom genoemd. Je inhoud is dom.