Annihilation (2018)
Geregisseerd door: Alex Garland
Met onder meer: Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh en Gina Rodriguez
Plot Annihilation
"Fear what's inside."
'Annihilation' volgt een groep van vier vrouwen: een bioloog, een antropoloog, een psycholoog en een surveillant. De groep besluit op een gevaarlijke expeditie te gaan naar een locatie waar de natuurwetten niet gelden. Het onbewoonde en verlaten gebied is de laatste plek waar de man van een van de groepsleden is geweest.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Annihilation (BoekMeter)
Daniel
Paramedic
Basto
- 11964 berichten
Geen idee wat ie daarmee bedoeld. Maar ik ben het wel eens dat de CGI niet denderend was. Vooral de wezens/dieren zagen er echt verschrikkelijk slecht uit, veel te computer geanimeerd... Het begon met die 2 hertjes, maar had het wel met alle dieren/wezens eigenlijk.
Volgens mij was de artificiële look bewust. Het thema van de film was ook ‘echt’ - ‘niet echt’. Heb me er in ieder geval niet aan gestoord.
AC1
Gezien het kaliber van de film was het productiebudget hoogtstwaarschijnlijk niet groot genoeg.
horizons
PCTERN
Heb een beetje dubbel gevoel na het zien van deze Netflix release. Er bleven wat vragen hangen: Wat wil de regisseur met deze film? Wat is het plot of de diepgang? Feit is wel dat dit meer is dan een science fiction film, horror film of doorsnee ervan. Daarom vind ik het geven van zomaar een slechte of hoge score best lastig.
De film doet iets met je brein maar ook weer op een andere manier dan de doorsnee horrorfilm. Ook vind ik dit geen film die je zomaar kunnen plaatsen tussen films als Contact, Alien etc..Ik vond de film in zekere zin ijzingwekkend om te zien ondanks het ontbreken van de schokeffecten. Het had iets beklemmends maar dan onderhuids.
Een eerdere recensie over de analogie met kanker en het bestrijden ervan vond ik eerlijk gezegd best wel een treffende maar is dat ook een bevredigende vergelijking? Qua filmkunde had het hier en daar wat effectiever gekund zoals de conservaties, de gespeelde emoties en de special effects waarop blijkbaar bezuinigd werd. Deze minpunten breken de film wat mij betreft echter niet af door de unieke die de film uitstraalt.
Ik ga deze film nog wel eens bekijken over een paar maanden om hem beter te begrijpen of te plaatsen. Vooralsnog een hoge score door het mentale effect
Shinobi
"I think you're confusing suicide with self-destruction and they're very different."
Erg jammer dat deze film de bioscoop niet heeft gehaald.
De inslag van een meteoriet in een vuurtoren creëert een kleurvlek die zich alsmaar uitdijt rondom het nabij gelegen natuurpark. Militaire expedities halen niets uit, dus er wordt ditmaal een vrouwelijk onderzoekteam op pad gestuurd. De vijf vrouwen hebben zo elk hun eigen motieven, maar voor Lena is het persoonlijk omdat haar man één jaar eerder in hetzelfde gebied is verdwenen.
Het kleurrijke mysterieuze gebied spreekt duidelijk tot de verbeelding, gezien je de meest eigenaardige dieren en mutaties tegenkomt. Bovendien zorgt de trage pacing ervoor dat je als kijker een bepaalde vervreemding krijgt; niet alles loopt even chronologisch en er ontbreken stukken tijd. Op deze manier worden er vele vragen opgeworpen waaraan je jouw eigen interpretatie kan geven.
Toch wringt de schoen dat 'Annihilation' tamelijk rechttoe-rechtaan is. De flashbacks geven namelijk veel weg en sommige verhaallijnen hadden gerust weggelaten mogen worden. Hierdoor ontbreekt de broodnodige intrige, ondanks dat je een audiovisuele traktatie voorgeschoteld krijgt. De onderliggende thema's had ik op een gegeven momenten ook wel gezien, des te meer omdat de finale op mij weinig indruk kan maken.
Al met al best een redelijke Sci-Fi, maar ik mis gewoon die emotionele pay-off.
2,5 Sterren.
knusse stoel
doodzonde dat dit niet in de bioscoop mocht verschijnen.
Er zijn meer mensen die er zo over denken en zich afvragen waarom deze film niet in de bios verschijnt.
Het antwoord is dat Netflix deze film puur heeft gemaakt voor eigen publiek. Gelukkig voor ons dat wij hierop wel geabonneerd zijn en de film dus konden zien. Om eerlijk te zijn had ik persoonlijk een griezeliger verhaal verwacht en erg duidelijk vond ikzelf de film ook niet. Wel was het een mooie film om te zien en boeien deed het ook wel. Een mooie film wat betreft de beelden, veel was met kleuren bedekt uit het hele prima maar niet te overdreven. Een van de betere films van Netflix de afgelopen jaren.
Een 7 voor het stemhokje.
AC1
Nu je het zegt, dat had ik ook niet bij die andere redelijke film van Garland, genaamd Ex Machina. Hetzelfde geldt voor Dredd. Er zits iets goeds in Garland maar tegelijk mis ik ook steeds iets. Ik moet al terug gaan naar 28 Days Later (Ja ja, van Danny Boyle) om dat gevoel of dat gemis niet te hebben.
Roderix
Ook onlangs gezien.
Ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht, maar redelijk naar te kijken en inderdaad de CGI was niet om over naar huis te schrijven.
Leuk voor 1 keer, maar dat is het dan ook.
pierre18
Dubbele beelden?
Vroeger werden er voor special effects dubbele beelden gebruikt daarom staat dit ook tussen aanhalingstekens. Natuurlijk gebruiken ze nu cgi maar die waren best wel matig met een vage rand om die beesten en acteurs die net de verkeerde richting opkeken. Maar echt storend was dit ook niet. De gekleurde beelden van het bos, gebroken lichtstralen en de 'plantmensen' vond ik weer juist heel sterk.
horizons
Een 7 voor het stemhokje.
Netflix heeft deze film niet gemaakt.
Paramount dus wel. In VS is annihilation wel in de bioscoop verschenen. Een voor rest van de wereld heeft Paramount deal met Netflix gemaakt en film dus zo uitgebracht en niet in de lokale bioscopen.
Koller
Eindelijk weer eens een originele film die je meetrekt in het verhaal met een prachtig decor. Leuke doordenker, met een goede cast. Positief verrast! Eindelijk...
Complimenten voor Netflix.
mjk87 (moderator films)
Stalker, uiteraard. Zeker vanwege de opbouw met een heel verhaal haast in zo'n zone. Maar waar Tarkosvsky meer ging voor expliciete filosofie en betoverende hypnotiserende beelden kiest Garland voor een meer rechtlijnig verhaal met mooie beelden zij het niet betoverend, vooral vanwege hier en daar wat hinderlijke flash backs. Maar dat eerste is wel fijn, want je kan heel veel van de inhoud denken en dat is leuk voor achteraf, maar in eerste instantie kan je de de film vrij letterlijk nemen en dat verhoogt het kijkgenot behoorlijk. Een film van a naar z die op dat meest basic niveau heerlijk wegkijkt - ik heb me 2 uur geen seconde verveeld. Die tijd vloog echt voorbij in een heerlijk tempo, met goed spel, mooie beelden met soms knappe strakke kadrering en dan weer hele fijne kleuren. Ook een goede sfeer, goed production design, soms mooi spannend. Perfect is de film dan wel niet. Soms wat kil en die flash backs storen echt wel en halen je uit de sfeer. 4,0*.
Majestics
Wat een saaie film zeg. Zwakke dialogen, uitgerekte scenes en de film slaagt er niet in om de spanning vast te houden. Ook zie ik geen toegevoegde waarde in het volgen van een niet-chronologische lijn.
christian
doodzonde dat dit niet in de bioscoop mocht verschijnen.
Dan heb ik geluk gehad. Ik heb hem in de bioscoop kunnen zien.
filmkul
Redelijke film die alleen niet voor iedereen weggelegd is. Het verhaal is best origineel, echter de uitwerking is wat traag. Zeker het eerste halfuur is lastig doorheen te komen. Daarna gaat het gelukkig beter. Er volgt wat spanning, sci fi en zelfs wat horror. De mix van genres voelt echter wel wat vreemd aan maar is niet storend. Het einde is wat vreemd en vrij intepreteerbaar. Het acteerwerk is verder goed. Visueel ziet de film er prima uit, hoewel de special effect matig zijn. Vreemde mix. 3.0/3.5
Zwakke dialogen
Klopt. Dat was ik vergeten maar tijdens de film viel me dat ook op.
El ralpho
Niet te filmen
Hoewel ik het boek waar Annihilation op gebasseerd is nooit gelezen heb, is het een gewaagde keuze van Garland om hier een filmversie van te maken. Veel zaken uit het verhaal zijn namelijk moeilijk om naar beelden vertaald te krijgen. In de eerste helft valt het nog alleszins mee, maar met name de finale is gewoon letterlijk niet te filmen en komt dan ook totaal niet over op een scherm. Ik kreeg dan ook het idee dat bepaalde stukken uit het boek simpelweg niet te verfilmen waren op een manier waarbij het allemaal niet veel te zweverig op de kijker over zou komen.
Maar om eerst positief verder te gaan: met name de opzet van Annihilation vond ik erg sterk. Ik werd meteen gegrepen door het verhaal en was heel benieuwd wat er zich binnen de glinstering af zou spelen. In tegenstelling tot de meeste hier vond ik de flashbacks die door het verhaal verweven zaten juist niet irritant, maar een welkome afwisseling. Ook al leek het mij maar weinig aan het verhaal toe te voegen. Wel vond ik het jammer dat buiten Portman, de overige personages weinig diepgang kregen. Met name over Dr. Ventress en Josie Radek was ik graag meer te weten gekomen.
Wel weer heel tof vond ik de scené waarbij de groep aangevallen werd door een niet te beschrijven wezen die eerder al een van de andere leden te grazen genomen had.
De gedachte dat een deel van Cass in haar laatste momenten nog in het wezen leek voort te leven als een soort echo was echt fucked up. Ook vond ik dit creature design erg tof gedaan.
Vervolgens vond ik het wel heel jammer dat naarmate de speelduur vordert deze sciencefiction met horrorelementen, steeds verder over de top gaat. Naarmate Lena steeds dichter bij de oorsprong van de glinstering komt wordt de film steeds meer visueel en zweverig wat, zoals door mij al eerder aangegeven is, totaal niet overkomt op je scherm. Ik had dan ook het idee (net zoals de oorspronkelijke schrijver gedaan lijkt te hebben) zelf eerst een geestverruimend middel tot me te moeten nemen omdat met name de finale een grote drugs trip lijkt te zijn die gewoon niet optimaal op een nuchter mens kan overkomen.
Hoewel Annihilation voor mij zeker de nodige pluspunten had en ik met name de eerste helft behoorlijk sterk vond, vond ik de tweede helft dus veel minder. Dit zorgt er toch voor dat mijn beoordeling een stuk lager uitvalt dan de hoogte van de beoordeling die ik aanvankelijk in mijn hoofd had tijdens de eerste helft.
hoffhaan
Vond het eerste gedeelte beter dan het eind. Origineel verhaal. karakters niet erg uitgediept, wat oppervlakkig allemaal. Net voldoende. 3.0
3 2 1 cut
Dit is nu echt een film waar niet uitgehaald wordt wat er in zit. Dat komt absoluut niet omdat de film slecht is, nee dat zeker niet. Maar er zit zoveel in wat niet gerealiseerd kan worden in de tijdsduur die de film nu heeft. Had het dan een soort Netflix serie moeten worden ? Nee, dat ook niet want dan moet er echt veel budget tegenaan om het visuele niveau hoog te houden. Zou het dan een filmserie moeten worden ? Nee, want het is absoluut geen popcorn publiek film. Daar gaan de personages te diep voor en is het verhaal te ingewikkeld (geniaal). Misschien dat daarom er gekozen is voor de Netflix verspreiding ?
Dat men er toch voor heeft gekozen om deze te verfilmen is begrijpelijk want dat is een behoefte om iets moois met elkaar te willen delen. Maar deze film heeft hetzelfde euvel als The Dark Tower (2017) en dat is jammer. Maar goed, eigenlijk kan ik pas echt beoordelen als de Southern Reach trilogie volledig verfilmd is. Maar ja, misschien gaat deze film hetzelfde effect hebben als 2001: A Space Odyssey (1968) alhoewel we nu in andere, snellere, tijden leven.
Toch vond ik het een prima film omdat het tot nadenken zet en het een nieuwe SF wereld heeft open gezet.
Macmanus
Garland
Zoveel goede bedoeling in 1 film en dan weet het mij toch net niet helemaal te overtuigen.
Garland lijkt meteen te kiezen voor meer sfeer dan karakter uitdieping. Het is een slimme keus. Maar hij maakt daarbij wel 1 fout en dat is dat hij niet all the way durft te gaan. Hij wil toch wat meer uitleggen dan nodig is door middel van flashbacks, en in dialogen wil hij toch wat houvast geven aan ons het publiek. Probleem daarbij is dat het toch inboet aan de sfeer. Dialogen lijken indd wat stale, personages zijn wat simpel (the tough chick, the smart chick) het is net te cliche maar daarbinnen weer te weinig cliche uitgewerkt.
Het klinkt als harde kritiek. Garland is een boeiende regisseur en de film is nergens slecht. Maar het had een moderne klassieker kunnen worden imo. Dat bewijst vooral de laatste akte van de film. Als Portman alleen verder gaat. Daar gaat de film eindelijk full sfeer en met de soundtrack van Moderat dacht ik toch vooral, waarom kon/mocht dit niet meer....
Film doet zeker genoeg goed en krijgt dan ook een alleraardigste score. Laatste deel deed mij heel even twijfelen aan 4 sterren. Maar wat daarvoor zat maakte net te weinig indruk.
3.5 sterren. Benieuwd of Garland tot meer instaat is, het is niet te overtreffende trap die ik hoopte na Deus Ex.
knusse stoel
Netflix heeft deze film niet gemaakt.
Excuus voor mijn verkeerde informatie. Ik meende dat Netflix zelf ook films en series maakte maar het is dus buiten de USA in handen gegaan van Netflix. Gelukkig voor de mensen die geen Netflix hebben, de film gaat ook door de pindafabrikanten goed over de toonbank als ik zo om mij heen kijk.
Bedankt voor de juiste informatie "horizons".
FilmMuziekFanaat
Een vraag: is het bij meerdere mensen het geval dat deze film op Netflix alleen in SD kwaliteit te zien is in plaats van HD? Of ben ik hierin de enige?
Seam
Man wat een climax. Genoeg te zeggen over de rest van de film, maar wat was de climax ontzettend sterk.
weerwolf79
Mooi gemaakte film, maar helaas door de nutteloze flashbacks en flashforwards die te veel verraden is het nogal een matige film.
christian
In Florida. Was ook helemaal niet op de hoogte dat de film alleen in de VS te zien was.
Doom4
Een mooie film, ik vond alleen de flashbacks minder interessant en ik vond dat dat tussendoor wel de spanning van de film weg haalde. Verder vind ik dat het voor een netflix film best wel wat gore bevatte. Snapte alleen niet helemaal het einde... wie kan daarbij helpen? Ik begreep dat Kane gekloond was omdat hij zei dat hij Kane niet was maar op de vraag ben jij Lena, reageerde ze niet...betekend dat dat zij Lena niet was of deed ze alsof ofzo omdat ze blij was dat hij niet achter de affaire kwam met die donkere man. Ik denk dat laatste want je zag toch echt duidelijk dat ze die granaat aan die kloon gaf. Ik twijfel tussen 2,5/3 sterren.

Rush: Beyond the Lighted Stage

The Interview
Thriller, 1998

Western
Drama, 2017
comagebaseerd op boekdepressiefloridadnaself-destructionexpeditionprofessormythologiemutationalligatortransformatieswampmeteorquarantinephysicisthybridrouwkankerpsychologistgeheugenverlieswetenschapperteamparamedicvermist persoonbeastgeologistbiologistunusual phenomenaphenomenoncompound missing husbandfaunamysterious life formflora loose adaptation