• 9.378.158 stemmen

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Horror / Thriller | 83 minuten

Genre: Horror / Thriller

Alternatieve titels: The Texas Chainsaw Massacre / Slachting met de Kettingzaag / De Kettingzaag

Geregisseerd door: Tobe Hooper

Met onder meer: Marilyn Burns, Paul A. Partain en Gunnar Hansen

Plot The Texas Chain Saw Massacre

"Who will survive and what will be left of them?"

18 augustus 1973. Als Sally Hardesty hoort dat het graf van haar grootvader door vandalen werd geschonden, trommelt ze haar vriend Jerry, haar gehandicapte broer Franklin en haar vrienden Pam en Kirk op om te onderzoeken wat er precies gebeurd is. Onderweg nemen ze een vreemde lifter mee, die zichzelf tot hun grote ontzetting in zijn hand snijdt. De tieners dumpen de man langs de kant van de weg en rijden snel verder. Helaas komen ze zonder benzine te zitten en moeten ze noodgedwongen aanbellen bij een luguber uitziend huis.

Sally Hardesty

Leatherface

Window Washer

Dat zal best.

Jawaddedadde verwoordt het mooi:

Nogal een domme opmerking, want of het een goede film is, is smaakgebonden. En als je het objectief probeert te beschouwen, dan zal er toch iets goed aan moeten zijn, wil het zo veel navolging/ inspireren.

Denk dat het probleem er vooral in zit dat mensen met huizenhoge verwachting gaan kijken, of de remake al kennen. Ga hier blanco in, zonder voorkennis en relsteer het niet aan allle klonfn die het plot gepikt hebben en de nachtmerrie begint al zodra de lifter het busje binnen stapt. Vanaf dan wordt alles kut..... Ja, het past perfect dat het technisch allemaal niet gelikt is. Het is een nachtmerrie die zich grotendeels bij daglicht voltrekt.

yeyo schreef:

Jullie hoeven dit natuurlijk geen goede film te vinden, maar het 'oude meuk' noemen of gelijkstellen aan de remake, slaat nergens op. Genoeg films die me persoonlijk weinig doen, maar waar ik toch waardering en respect voor kan opbrengen.

Dat heb ik ook, alleen geldt dat niet voor deze film.

avatar van Reinbo

Dan heb je blijkbaar weinig idee van de filmgeschiedenis. Dit was een behoorlijk baanbrekend stukje grand guignol in de tijd dat het uitkwam. Heeft een enorme invloed gehad op het horrorfilmlandschap gehad, eentje die het in tegenstelling tot de remake cultuur verreikt heeft.

Reinbo schreef:

Heb ik ook niet . Maar dat terzijde vind ik het een beetje onzin dat ik hiervoor waardering moet hebben "omdat veel mensen het een briljante film vinden".

avatar van Reinbo

Nee, je zou waardering moeten hebben voor wat het betekend heeft voor het filmlandschap. Het heeft de horror rauwer en realistischer gemaakt. Zonder TCM geen Friday the 13th, Blair Witch, Hostel of REC e.v.a.... (Nu vind ik ook niet al die films goed, maar erken wel dat ze het landschap verreiken, anders zaten we nu nog steeds vooral naar Dracula's en Frankensteins te kijken.)

Allemaal films die schatplichtig zijn aan dit buitengewoon originele werkje.

yeyo schreef:

Ik heb de film dan ook nooit troep genoemd. Het is alleen een gedateerde film waar geen spanning meer op zit in mijn ogen. Ik zie wel dat dit een classic is hoor. Alle respect voor de makers en de film was in 1974 vast heel nieuw en bizar, maar ik ben beter gewend tegenwoordig.

Reinbo schreef:

Niks dom, want ik noem het geen feit. Ik geef aan dat ik het met hem eens ben.

Ik denk dat veel mensen hier gewoon een hoge stem geven omdat het een classic is. Mensen stemmen niet graag laag op een classic. De film komt gewoon wat amateuristisch over, met alle respect.

Reinbo schreef:

Allemaal films die schatplichtig zijn aan dit buitengewoon originele werkje.

Maar deze is wel schatplichtig aan Psycho en Faster Pussycat Kill! Kill!

Komt inderdaad amateuristisch over maar als je goed oplet zitten er hele bizarre en ongelooflijke beelden in en dito decoratie.

avatar van yeyo

yeyo

Ajax&Litmanen1 schreef:

Daar verschillen we dus van visie. Ik vind het onbegrijpelijk dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn, voordat een werk voorbijgestreefd wordt. Ga je je top 10 over 20 jaar ook vervangen door 'geupdate' versies?

Ajax&Litmanen1 schreef:

Dat kun je natuurlijk over elke hooggewaardeerde film beweren.

Ajax&Litmanen1 schreef:

De film komt gewoon wat amateuristisch over, met alle respect.

Low budget is het sowieso, maar dat draagt bij tot de sfeer vind ik. Je kunt dit soort groezelige survival / slasherfilms niet laten werken door een big budget, gepolijste benadering. Het ziet er misschien 'beter' uit, maar tegelijkertijd minder echt. Amateuristisch zou ik het in ieder geval niet noemen. Hooper en co wisten heel goed waar ze mee bezig waren, zoals ik ook al in mijn betoog heb aangetoond.

mikey schreef:

Maar deze is wel schatplichtig aan Psycho en Faster Pussycat Kill! Kill!

Psycho is ook een baanbrekende film, al zie ik het toch meer als een sterke detective dan een horror/slasher, maar de invloed is onmiskenbaar, al was Peeping Tom er natuurlijk eerder.

FPKK ken ik nog niet, moet ik eens kijken.

The Oceanic Six schreef:

De film komt gewoon wat amateuristisch over, met alle respect.

Het was ook een amateur productie (net als Evil Dead en Bad Taste). Maar daarom niet minder effectief..

mikey

Faster Pussycat heeft een soortgelijk concept van een freak familie waar ze stranden. Ook daar met een zwakbegaafde maar overdreven grote zoon.

Was peeping Tom eerder? Ik dacht dat ze jaargenoten waren. Vooral Psycho heeft het idee van house/trap net als deze film. Incluis de nodige verkleedpartijtjes En ook daar strandde een slachtoffer.

Deze film is ogenschijnlijk amateuristisch maar zit beter in elkaar dan dat je op eerste gezicht waarneemt. Alleen al het shot van de schommel is geniaal te noemen.

avatar van Reinbo

Peeping Tom ging in mei in premiere Psycho pas in december....

mikey

Maar goed. Ik neem aan dat Psycho niet na mei is opgenomen. Ik zie ook geen link tussen Tom en deze film.

avatar van Reinbo

Die is er ook niet, maar Tom was de eerste psychofilm die ook nog eens de p.o.v. van de killer gebruikte. Is wel meer de voorganger van Halloween en het slasher genre dan Psycho.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Reinbo schreef:

Kan best zijn, en zoals al eerder zei, ik ben niet blind voor de invloed die deze film uitgeoefend op de verdere ontwikkeling van de horrorfilm, maar dat maakt 'm er niet beter op natuurlijk. Vond er gewoon heel erg weinig aan.

Ben overigens redelijk onbevooroordeeld in deze film gestapt hoor (remake bijvoorbeeld niet gezien). Wist enkel dat dit als een klassieker in het horrorgenre wordt beschouwd maar wat mij betreft kon-ie de verwachtingen helemaal niet inlossen.

avatar van Reinbo

Dat jij 'm niet als eng, sfeervol of naar ervaart is jammer voor je. Maar mijn opmerking was gericht aan Muchacho die de film ook niet kan waarderen voor wat het betekend heeft en het afdoet als meuk.

Nah. Dat is niet waar

avatar van Reinbo

Hoezo niet Halloween maakt ook gebruik van de pov. In die zin lijkt dat veel meer op PT dan op Psycho.

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

Reinbo schreef:

Voor mij is hij vooral sfeervol en naar...

Reinbo schreef:

Ja maar de douche scene van friday deel 2 is weer psycho! Ik ben Peeping Tom weer een beetje kwijt. Maar weer eens herzien dus.

Wanneer je in een eng huis komt na autopech of een teabreak dan roep ik altijd Psycho.

Reinbo schreef:

Maar waarom zou ik het dan geen meuk mogen noemen? Ik mag toch net zo goed dit meuk noemen als dat jij de remake meuk noemt? Dat is toch gewoon persoonlijk? Jij hebt andere criteria dan ik voor het waarderen van een film: mij kan het eerlijk gezegd weinig schelen of een film veel invloed heeft gehad of niet, jou wel. Als ik een film kijk, wil ik vermaakt worden en als dat niet gebeurd, ga ik een film ook niet hoog beoordelen, alleen maar omdat het een klassieker is.

avatar van Reinbo

Je hoeft 'm vanuit persoonlijk oogpunt ook geen hogere score te geven omdat het een klassier is. Er werd enkel gesteld dat je, ook al vind je de film niet goed, er wel waardering voor kunt hebben.

yeyo schreef:

Maar dat gaat denk ik meer op voor filmliefhebbers (Zij die film als kunstvorm zien en niet enkel ter instant vermaak), maar zoals je zelf al aangeeft behoor jij niet tot die categorie.

avatar van Akron777

Akron777

Trek gewoon de conclusie dat iedereen op een eigen manier met een film omgaat. De ene voor vermaak, de ander voor kunst. Laat iedereen gewoon vanuit zijn eigen kader een film beoordelen, dan is toch niets aan de hand.

Akron777 schreef:

Amen

Akron777 schreef:

Zullen we het forum dan ook maar gelijk opdoeken?

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Precies! Je kunt toch wel aangeven waarom sommige films tot de buitencategorie behoren? Daar hoort deze bij, om veel verschillende redenen. Al die posts over het gebrek aan chicks en gore doen daar niets aan af.

Vanavond de remake uit 2003 op tv zie ik

avatar van Reinbo

Toch niet te laat voor jullie, hoop ik.

avatar van The Oceanic Six

Haha na elf uur pas geloof ik. Maar ik heb de film op dvd, dus kijk hem sowieso niet

Maar mocht je nog eens een goede TCM willen zien...hehe.

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

The texas chainsaw massacre

Heel alleen gekeken, deze. Heel naar, heel klassiek, heel sfeervol, heel spannend. Deze film heb ik ongeveer een maand geleden gezien en ik denk er nog elke dag aan. Ik denk vooral terug aan die hele nare familie. En aan de wereldberoemde kettingzaag. Zalig.

5.8 op 5**