• 9.381.092 stemmen

Halloween (1978)

Horror / Thriller | 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 91 minuten / 101 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: John Carpenter's Halloween

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Releasedatum: 23 mei 1979

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Halloween

"The Night He Came Home!"

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.

Dr. Sam Loomis

Bluebell

Geweldige film!!! Michael Myers yeaahh

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Laurie, het normale buurmeisje, in haar slaapkamer. Ze werpt een blik uit haar slaapkamerraam. Haar oog valt op iets vreemds. Buiten, tussen de wapperende witte lakens die aan de waslijn hangen, staat iemand. Iemand naar haar te kijken. Hij draagt een wit masker. Zijn ogen zijn twee zwarte gaten, maar toch weet je dat hij naar haar kijkt. Ze kijkt even weg. Dan kijkt ze opnieuw. Hij is verdwenen.Het zijn die hele kleine momenten in Halloween die de film tot een bijzondere filmervaring maken.

avatar van Theunissen

Uitstekende horror/thriller die uitermate boeiend en spannend is. Michael Myers was geboren

Gewoon een klassieker in het horror genre.

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

Echt een horror meesterwerk, ik heb het al in jaren niet meer gezien, en ik heb de extended cut gevonden, ik ben benieuwd!

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Héél, héél spannend.

Spanning is meesterlijk opgebouwd. Het steeds maar weer zien van Michael Meyers, waarna hij weer verdwijnt is echt ongeloofelijk spannend. Gelukkig weet de film de spanning vast te houden tot het einde van de film, waarbij alle remmen los gaan.

Nadat Michael Meyers neergeschoten werd en daarna verdween verscheen er bij mij toch wel een grote glimlach op mijn gezicht.

Ben gisteren de originele soundtrack gaan halen, had die vorige maand besteld en speciaal laten overkomen uit Amerika. Gewoon kippevel van de eerste tot de laatste minuut! Net als de film trouwens!

Weet er trouwens iemand of de extended cut te verkrijgen is?

avatar van dr channard

dr channard

Meesterlijke film, maar wel vreemd dat de mensen die de jonge Michael met een mes zien niets doen maar een hele minuut blijven stilstaan (met handen in de zakken incluis !)

avatar van mikey

mikey

Het is een 'stilstaand' beeld dat veranderd van close (crime) naar de gehele setting (huis). Er wordt enkel en alleen een link gelegd tussen moord en locatie. De relatie. Dat extreme uitzoomen zie je tegenwoordig erg vaak. Maar nu dankzij computeranimatie.

Zoiets (correct me when wrong) wordt een establishing shot genoemd.

edit: thanx for wiki

avatar van dr channard

dr channard

Ow een stilstaand beeld Dan is dat prachtig gedaan voor een horrorfilm van 78'.

avatar van mikey

mikey

Nou het is een lopend beeld maar de actuers acteren stilstaand meen ik. Het s een aardig truukje in ieder geval.

avatar van chevy93

chevy93

Ik heb gisteren iets gedaan wat ik niet vaak doe: Een horrorfilm kijken. En dan een horror/thriller. Halloween, als prins van de slasher, leek me uitermate geschikt. The Thing was retespannend en ik verwachtte van Halloween niet anders. Carpenter is uitstekend in het creëren van spanning. Zo ook bij Halloween.

Het begint al gelijk met een enorm spannende scène. Het daderperspectief i.c.m. het ademen en het beperkte zicht deden mij op het puntje van mijn stoel zitten. Eigenlijk is dit de hele film zo geweest. Anderhalf uur op het puntje van mijn stoel gezeten.

Wat ik erg knap vond was de spanning overdag. Overdag is het 10x moeilijker om het spannend te maken dan overdag. Zelfs een klein schrikmomentje.

Het enige wat Halloween mist, is een impact. Ik werd vanmorgen niet wakker denken aan Halloween en als ik er nu aan terugdenk, heeft het niet de impact van een echte topper: geen grijns, geen kippenvel of iets waar ik direct aan moet denken waar ik van onder indruk was. Iets wat ik bij Psycho wel had. Misschien de muziek, het Tubular Bells-achtige muziekje was echt het beste deel van de film.

4,0*, misschien dat ik deze film binnenkort weer moet zien.

avatar van clockwork72

clockwork72

Deze wil ik ook weer zien maar nog effe wachten tot 31 Oktober.

avatar van Jesse93

Jesse93

Ik vond de film wat te traag. Veel speciaals gebeurt er niet. Het achtergrond verhaal is natuurlijk perfect, een psychopaat die is ontsnapt. Misschien had ik ook teveel verwacht van deze film. De spanning was er bij mij niet zo erg behalve dan op het eind. Het eind was daarentegen wel erg geniaal. Misschien dat ik er na een 2e keer wat enthousiaster over wordt.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Dat werd toch een keer tijd. Deel 1 van Halloween zien. Heb in 2004 wel deel 4 en 5 gezien van zo'n sleeve-uitgave die ik gratis bij een dvd speler kreeg. En vorig jaar deel 1 gekocht en zondag pas gezien, en ik moet zeggen: John Carpenter heeft het wel voor elkaar hoor en is toch wel een van de beste (horror) regiseurs die ik ken. Voor 1978 en zelfs voor nu is Halloween een hele spannende enge film. De film begint inderdaad met dat Myers op jonge leeftijd zijn zus vermoord en vervolgens dat hij uit het kliniek ontsnapt 15 jaar later. In de eerste deel van de film zie je weinig wat er gebeurd en begint alles heel geheimzinnig en subtiel. Ook de nog jonge J L Curtis doet het goed, al vond ik haar er voor een 19 jarige nog best oud uitzien en Michael Myers zelf ziet er ook erg creepy uit met die masker. eerst is het meer het stalken, maar pas tegen het einde gaat de film helemaal los en komen we echt oog in oog te staan met Myers. De allerlaatste 2 minuten met dat ademen is ook creepy.

En ook Donald Pleasence vond ik echt prachtig spelen als die agent. Ik ben hem al tegengekomen in deel 4 en 5 zes jaar terug, maar hierin doet hij het ook perfect.

Verder een horrorklassieker. Beter te laat gezien dan nooit gezien.

goongumpa

Herzien. Knappe en eigenzinnig vormgegeven thriller, met meesterlijke cameravoering en maximaal gebruik van het brede kader. Samen met de koddige uitbeelding van de "losbandige" bezigheden van de tieners genoeg om me de gehele speelduur goed te vermaken. Helaas werkt het suspense-gedeelte niet. Vond de film eigenlijk geen moment spannend. Tand des tijds? Nah, want Psycho, Black Christmas, The Texas Chain Saw Massacre zijn nog steeds spannend en eng. Het ligt waarschijnlijk aan de talloze klonen die allemaal ongeveer hetzelfde stramien volgen (maar dan het geweld en het naakt meer uitbuiten).

Wat me wel erg ontgoochelde, is dat Michael gewoon ontmaskerd wordt . Neemt meteen een hoop van de kracht weg, en schiet het hele idee van de film voorbij.

avatar van chevy93

chevy93

goongumpa schreef:

Vond de film eigenlijk geen moment spannend.

Ook de openingsscène niet? Vooral de muziek van Carpenter zorgt toch wel voor de nodige spanning. Of de scène overdag waarin ze door de straat loopt en er achter elke heg onheil zit. Prachtig!

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Hoe bedoel je ontmaskerd? Je weet wie het is ja,maar we krijgen hem toch niet te zien achter zijn masker? Of ben ik dat dan al weer vergeten

Jawel hoor.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Zal hem deze week er ook weer eens ingooien.

chevy93 schreef:

Nee. Denk dat de film wat waanzin mist om echt te beklemmen. Openingsscène is wel vreselijk geniaal overigens. Heb het vroegers zelfs eens proberen na te maken in een amateurfilmpje .

avatar van lloydbarker

lloydbarker

Wat een geslaagde horrorfilm een dikke 4.5.

avatar van IcU

IcU

Herzien, omdat het Halloween was. Het viel mij gisteren op dat de kleuren onwijs vaal en afstotend waren. Mensen die hier ook last van hebben? Is dit de dvd uitgaven?

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Vond ik ook op die brakke uitgave van Indie films, tijdje terug die van Anchor Bay (30th Anniversary) gekocht en die vond ik wel uitmuntend.

avatar van IcU

IcU

Ah ok, dan ga ik die uitgaven even opzoeken. Deze versie heeft, buiten een erbarmelijke cover, waardeloze beeld kwaliteit.

avatar van Reinbo

Die nl dvd schijnt idd zwaar bagger te zijn kleurgebruik is juist een van de grote pre's van deze film. Schitterende fotografie van Dean Cundey, zoek m maar eens op op imdb. Een topper.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Erg spannende film, die het vooral van opbouw, soundtrack en de badguy moet hebben. De soundtrack is echt bepalend voor de sfeer, al word hij nog zo vaak gebruikt, het blijft gewoon werken. Verder gebeurd er niet zoveel, maar blijft het constant spannend.

Spannend omdat Myers op elke hoek van de straat kan opduiken en niks doet...of toch wel? Erg sterk uitgewerkt.

Het acteerwerk was best wel slecht, maar ach, ik vond dat ook wel weer enigszins grappig.

Verder vond ik vooral het blauwe tintje in de film erg mooi, maar er schijnen al dvd's te zijn die dat deels weg gerestaureerd hebben?

Toppertje toch wel ja. Spannend!

avatar van intezar

intezar

Reinbo schreef:

Helemaal mee eens:P;

Garfield (director of photography)

Looney Tunes: Back in Action (director of photography)

avatar van Reinbo

Noem dan ook even: Halloween, The Fog, Escape from New York, The Thing, Big Trouble in Little China, Romancing The Stone, Back to the Future 1/3, Who framed Roger Rabid, Hook, Jurassic Park, Apollo 13.

Dean Cundey - IMDb