Hier kun je zien welke berichten Basto als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Atlantis (1991)

3,0
0
geplaatst: 25 juli 2015, 12:17 uur [permalink]
Toentertijd waarschijnlijk indrukwekkende onderwaterdoci, maar inmiddels zijn we dankzij de BBC & co alweer mooier gewend.

3tje

Babel (2006)

5,0
0
geplaatst: 19 februari 2016, 23:17 uur [permalink]
Indringend pottret van een wereld in wanhoop. Fantastisch script, visueel briljant, sterk geacteerd en een hypnotiserende soundtrack. Er valt eigenlijk niets op deze film aan te merken. Het is hoe film moet zijn.

Misschien kun je aanvoeren dat het allemaal erg deprimerend is, maar het pijnlijkste is dat de wereld er 10 kaar later nog veel slechter aan toe is.

Meesterwerk! 5*

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Alternatieve titel: Dawn of Justice

1,0
0
geplaatst: 28 maart 2016, 14:18 uur [permalink]
Wat een gedrocht. Weet na 150 minuten nog steeds niet waarom ze ruzie maken en vond ze beide vervelende mannetjes. En wat kwam Xena doen?

Een 1!

Blob, The (1988)

4,0
0
geplaatst: 19 juni 2016, 22:09 uur [permalink]
Leuke sf/horror. 50 meets 80's: fout sf verhaalrje met heerlijke jaren 80 make up effecten. Lekker slijmerig. Het heeft allemaal niet veel om het lijf, maar het is charmant en effectief.

Eeg leuk! 4*

Brimstone (2016)

5,0
1
geplaatst: gisteren om 15:27 uur [permalink]
Wat een geweldige film. Beste western sinds Leone. Meesterwerk!

Calvaire (2004)

Alternatieve titel: The Ordeal

4,0
0
geplaatst: 2 maart 2016, 22:35 uur [permalink]
Fijne kerstfilm, die ondanks dat je alles elders eerder hebt gezien, toch zeker weet te boeiend. Zag er ook mooi uit en de Ardennen zijn na het zien van deze film, een enge plek.

4*

En de 'Hipster' dansscene was natuurlijk geweldig!

Corde, un Colt, Une (1969)

Alternatieve titel: Cemetery without Crosses

4,0
0
geplaatst: 5 april 2016, 21:26 uur [permalink]
Erg sterke nihilistische western in een schitterend desolaat landschap dat de film de juiste kilte meegeeft.

De film is ook behoorlijk minimalistisch, met weinig dialoog. Het is bij tijden net een stomme film en dat is erg fijn. Het houdt je als kijker scherp.

Met dan aan Arrow Video die ik zo hoog heb zitten dat ik tot een blinde aanschaf was verleid.

Aanrader! Dikke 4*

Deadly Blessing (1981)

4,0
0
geplaatst: 28 juni 2016, 22:13 uur [permalink]
Ik vond het een erg gedlaagde spannende en sfeervolle horrorthriller. Heb me er goed mee vermaakt. Leuk ook om te ontdekken dat Craven zijn beroemde badkuipscene uit Elmstreet van zichzelf gepikt heeft.

Kleine 4

Deadpool (2016)

1,0
0
geplaatst: 14 februari 2016, 12:03 uur [permalink]
Deadpool is een vervelend babbelziek personage wiens gevoel voor humor zelden het poep en pies nivo ontstijgt. De handvol geslaagde grappen komen daardoor ook niet aan.

Meestal kan ik parodies wel waarderen, maar deze was me te zelfingenomen en flauw. De actie is matig en de cgi ronduit slecht. Al met al een vervelende kinderachtige en rommelige film.

1*

Deer Hunter, The (1978)

5,0
0
geplaatst: 26 november 2016, 22:52 uur [permalink]
Schitterend oorlogsdrama, waarbij vooral de grootse openingsscene van de bruiloft eruit spring. Fantastisch hoe alle peronages in die chaos worden geintroduceerd. Natuulijk volgen er nog een aantal iconische scenes, maar de opening blijft het beste. Briljante fotografie van Zgmond en een super cast maken dit een absoluut meesterwerk.

Overigens kent de film opvallend veel overeenkomsten met Soldaat van Oranje, dat een jaar eerder uit kwam.

5*

Drive (2011)

5,0
0
geplaatst: 4 maart 2016, 22:46 uur [permalink]
Drive zet de kijker vanaf de eerste scene op het verkeerde been. Waar de titel van de film en de openingscene, een volbloed actiefilm suggereren, dient de openingsscene er vooral voor om de hoge mate van controle over de situatie van de hoofdpersoon te etaleren.

Ruan Gossling is master of the night. Als een soort bovennatuurlijke kracht heeft hij volledige controle over de wereld om hem heen. Stuntman overdag, redder van vrouwelijk schoon (en andere types) by night. Het verhaal van opoffering is het toppunt van romantiek.

Op visueel gebied een natte droom. Een van de mooiste films ooit gemaakt. Een allegorie.

Easy Rider (1969)

4,0
0
geplaatst: 27 maart 2016, 15:33 uur [permalink]
Mooi tijdsbeeld. Een film over vrijheid en het conflict met de mensen die dat beangstigend vinden.

Wat dat betreft zijn sommige thema's tijdloos. Intollerantie in alle vormen is de moeder van veel leed.

'We blew it'..... Over and over.

4*

Eaten Alive (1977)

Alternatieve titel: De Krokodil des Doods

4,5
0
geplaatst: 4 maart 2016, 20:49 uur [permalink]
Psycho on acid

De hoteleigenaar is minstens zo gek als Norman Bates. Moeder is ingewisseld voor een krokodil en zartwit maakt plaats voor hallucinant kleurgebruik. Bava is nooit ver weg.

Fantastisch horrorfilmpje dat het als follow up van de Texas Chain Saw Massacreniet direct kon waarmaken, maar dankzij een geweldige release van Arrow video een herkansing krijgt.

Wat mij betreft een voltreffer. Heerlijke freakshow vol dumb ass red necks en een glansrolletje voor de toekomstige Freddy Krueger, die het prototype voor Quentin Tarantino lijkt te zijn. En of het nu een zeis is of een kettingzaag, Hooper blijft de grootmeester van de krijsende vrouwen.

Fantastisch gekkenhuis. De krokodil maakt het feest compleet.

4,5

Editor, The (2014)

4,0
0
geplaatst: 11 maart 2016, 21:16 uur [permalink]
Fantastische ode aan de giallo en Fulci in het bijzonder. Hoewel het op het eerste gezicht een lompe horrorkomedie lijkt, maken de verwijzingen dit toch een genuanceerder feestje voor de liefhebber van de Italiaanse horror scene. Heerlijk filmpje.

4

Hardcore Henry (2015)

Alternatieve titel: Хардкор

1,0
0
geplaatst: 27 april 2016, 10:26 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
gioom schreef:
Verschrikkelijke film! In mijn 36 jarig bestaan de 2e keer dat ik prematuur de zaal uitgelopen ben. BAH!


Daar heb ik bijna de hele film over getwijfeld. Had ik toch moeten doen. Het first shooterconcept begon me na 5 minuten al te vervelen. Vond het totaal niet spannend. Had geen enkele binding met de hoofdpersoon die je nooit had gezien. Vond de bionische ledenmaten onzin en niets toevoegen. (was in 1976 al uitgekauwd door de man van 6 miljoen).

Verder was het visueel erg lelijk. Iemand met de Go pro camera laten rondrennen vind ik nu ook niet erg vernieuwend. Levert vooral rommelige en schokkende (doel op de beweging, niet inhoud) beelden op. Bovendien was het ook allemaal erg lelijk. Totaal geen aansprekende esthetiek. Lelijk kleurgebruik, hard digitaal beeld. Geen zaken waar ik graag naar kijk.

En het verhaal? Welk verhaal. Nu hoeft dat niet eens een probleem te zijn, maar nu was er enkel wat vage shit over een Titatovenaar die zo weggelopen was uit de eerste Die hard. En ja hoor, na 90 minuten legde deze schijnbaar onoverwinnelijke gozer toch het loodje.... The End

Nee doe mij dankaar die filmpjes van de Oekrainsche youtubers. Die zijn 100 keer zo spectaculair.

JportDev - compilation of awesome crazy Ukrainians climbing high places - YouTube

Maar ieder zijn ding, want anderen zijn hier kennelijk wel enthousiast.

Hateful Eight, The (2015)

Alternatieve titel: The Hateful 8

4,5
1
geplaatst: 24 december 2015, 15:46 uur [permalink]
Fantastisch ensemble stuk!

Film deed me qua set up denken aan Gosfork Park, van de grootmeester van ensemble filns Robert Altman. Maar hier is de setting geen groot engels landhuis, maar ee oude herberg in de sneeuw.

De personages zijn stuk voor stuk kleurrijk. Ook ditmaal is het de kunst van het verhalen vertellen waarin deze Tarantino excelleert. Andere typische kenmerken zijn de hoofdstukken die in de tijd heen en weer springen, het trage tempo en het geweld.

Misschien wat minder spektaculair dan eerdere films van hem door de enkele locatie. Toch valt er vollop te genieten. Alle acteurs spelen op weer hun best, maar Jennifer Leigh steelt de show.

Kan niet wachten dit op 70mm te zien en verwacht dat de film bij volgende kijkbeurt nog beter wordt. De torenhoge verwachtingen zitten dan niet meer in de weg. Al zijn die wel grotendeels waargemaakt.

Unieke western. 4,5

In the Mouth of Madness (1994)

4,5
0
geplaatst: 25 november 2016, 22:06 uur [permalink]
Erg sterke horror thriller die met elke kijkbeurt in kracht toeneemt. Aanrader!

Inherent Vice (2014)

5,0
0
geplaatst: 22 december 2015, 18:30 uur [permalink]
De meeste films zijn eenheidsworst, sommige een 3 gangen menu met voor-, hoofdgerecht en dessert. Met Inherent Vice schotelt PTA je een 12 gangen chef's menu voor. Fantasievol, rijk van smaak, spannend en verfrissend. Het zet je soms op het verkeerde been, maar uiteindelijk blijkt alles perfect in balans.

Je moet er wel in fijnproevers stemming voor zijn, want het is niet bepaald een snelle hap.

Meesterlijk!

Kristen (2015)

4,5
0
geplaatst: 16 november 2016, 22:14 uur [permalink]
Fantastische horrorthriller. Heb de volle 88 minuten op het puntje van mijn stoel gezeten. Erg sterk! 4,5

Land van Lubbers (2016)

0,5
0
geplaatst: 24 februari 2016, 21:59 uur [permalink]
Toch wel een nieuw dieptepunt binnen het canon van het toch al weinig indrukwekkende Neerlands tv drama.

Gewoon pijnlijk om naar te kijken. Enorm fout ook om de kinderen zo erin te betrekken. Focus gewoon op de politiek en maak er dan ook niet ook nog eens een soort Koefnoon van.

Mad Max: Fury Road (2015)

5,0
0
geplaatst: 16 juli 2015, 22:41 uur [permalink]bevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Inhoudelijk juist ijzersterk! Immers, hoe kun je de uitzichtloosheid van het apocapolyptische bestaan beter neerzetten dan met een nutteloze vluchtpoging? Het op het eerste gezicht eenvoudige plot is juist perfectie in zijn eenvoud.

De fantasievolle en gedetailleerde uitwerking van de gemeenschap, de hyperactieve cameravoering, de fantastische actie en stuntswerk en de schitterende gestileerde look van de film maken dat ik niet anders kan dan vaststellen dat we hier te maken hebben met een baanbrekend cinematografisch meesterwerk!

Zal in de toekomst enkel aan status winnen. Met afstand beste in de reeks. Leent zich ook prima voor herzieningen. Juist dankzij het strakke plot.

Malatesta's Carnival of Blood (1973)

4,0
0
geplaatst: 28 februari 2016, 09:13 uur [permalink]
Geweldige sfeervolle carnaval's trip. Arrow video verdient een dikke pluim voor het opnemen van deze film inhun American Horror Project box.

Het verhaal is dun, zo niet afwezig, maar het schotelt de kijker des te meer visuele content voor. Een enorme aanrader voor liefhebbers van films die het vooral van het visuele en hun originaliteit moeten hebben.

Zeer aangenaam verrast. Een dikke 4 en op naar Premonition.

Player, The (1992)

5,0
0
geplaatst: 4 januari 2016, 22:27 uur [permalink]
IJzersterk

Fantastische misdaadthriller annex zwarte komedie waarin Altman het moderne Hollywood op de hak neent. Wat zeg ik, modern? Het is alweer ruim 20 jaar geleden en kijkend naar de output is het er niet beter op geworden. De pitch kan nu volstaan met Spiderman of Batman? Of Spiderman vs Batman?

Tijd voor een hedendaagse remake waar enkel nog superhelden en decorbouwers met potten groene verf over het studioterrein lopen. De sterren komen enkel hun bodydoubles checken en natuurlijk krijgt de film weer een happy end.

Man, wat was die Altman toch een voortreffelijk filmmaker!

5*

Rogue One (2016)

Alternatieve titel: Rogue One: A Star Wars Story

4,0
0
geplaatst: 15 december 2016, 21:09 uur [permalink]
Film maakt vooral pijnlijk duidelijk hoe slecht en infantiel de vorige 4 Star Wars films waren. Erg fijne episode. Vollop spanning en actie. Star wars zoals het hoort: een duister avontuur!

Dikke 4*

Subway (1985)

4,0
0
geplaatst: 20 juli 2015, 21:53 uur [permalink]
Besson gaat verder waar hij met Le Denier Combat mee begonnen was. Hippe personages in een stijlvol vormgegeven universum, die elkaar constant op de hielen zitten. Ditmaar ingekleurd met kleur, dialoog en een heel klein beetje plot. Maar is nog steeds een jazzy en ietwat abstracte grote stads western.

Ben erg blij met mijn voor 10 euro op de kop getikte Besson collectie. Had deze vroeger ook weleens gezien, maar zo back to back met z'n eersteling valt alles mooi op zijn plek. Een uniek talent geeft zijn visitekaartje af.

4*

Suicide Squad (2016)

Alternatieve titel: Task Force X

4,0
0
geplaatst: 4 augustus 2016, 20:56 uur [permalink]
Escape from New York meets Ghostbusters

Tegen de verwachting in heb ik me hier prima mee vermaakt. In plaats van weer een hoop superhelden onzin, bleek het een geinige Escape from New York rebooth, waarbij niet één maar een handvol criminelen worfen ingezet een probleem op te lossen dat de overheid zelf niet aan kan. Het strijdtoneel is wederom een vervallen metropool en als er een nanopil in de bloedbaan wordt geinjecteerd en de baas neeerstort met een helikopter en in handen van de bad guy(girl) valt, is het duidelijk dat Ayar zijn klassiekers kent. Het eind heeft veel weg van Ghostbusters, geen superhelden, maar ancient curse shit! Vermakelijk. Helaas is het nihilistische randje er flink afgeveild.

De film is verder een groot rommeltje en er had zeker 20 miniten extra om de montage vloer moeten eindigen (waarschijnlijk alle reshoots), maar dat mocht de pret niet drukken. Moest ook vaak denken aan Big Trouble in Little China, die ook gekraakt werd bij ontvangs, maar inmiddels is uitgegroeid tot cult klassieker. Het mengen van te veel genres als gevolg van tomeloos enthousiasme valt vaak niet ditect goed.

Het zag er ook allemaal erg tof uit, dus ik blijf fan van Ayar en hoop ooit nog eens zijn cut te zien.

4* met groeipotentie.

Valhalla Rising (2009)

4,0
0
geplaatst: 7 januari 2016, 21:34 uur [permalink]
Schitterdende Odyssee naar het 'beloofde' land. Mooi mytisch epos dat de kijk genadeloos voor de keus stelt. Meereizen of afhaken? Zij die meereizen worden ook ruimschoots beloond.

Bijzondere cinema!

Walk, The (2015)

0,5
0
geplaatst: 7 oktober 2015, 07:00 uur [permalink]
Traag, langdradig en irritant. Ze hadden er een korte film van 15 minuten met enkel de walk in 3d van moeten maken.

Waardeloos.

Wit Is Ook een Kleur (2016)

1,0
0
geplaatst: 28 december 2016, 23:45 uur [permalink]
Martin Luther King had a dream, Sunny Bergman has a grudge...

Enorm disempowering voor zowel zwart als wit dit stukje pseudo-journalistiek.

Maar dat maakt Sunny vast niks uit, want die is bovenal met zichzelf bezig. Dat haar werkjes polariserend werken, neemt ze daabij natuurlijk voor lief.

Witch Who Came from the Sea, The (1976)

4,0
0
geplaatst: 27 februari 2016, 11:21 uur [permalink]
Sterk psychologisch drama, erg mooi gefotografeerd. Bizar incest verhaal, waarin waan en werkelijkheid door elkaar lopen. Hulde aan Arrow dat ze deze film aan de vergetelheid hebben onttrokken met hun American Horror Project.

4*