menu

Avengers: Endgame (2019)

mijn stem
3,61 (1080)
1080 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Fantasy
182 minuten

geregisseerd door Anthony Russo en Joe Russo (I)
met Robert Downey Jr., Chris Evans en Mark Ruffalo

Na de gebeurtenissen in 'Infinity War' hebben de superhelden een grote tik gekregen. Hun gezamenlijke vijand Thanos is erin geslaagd om alle Infinity Stones te bemachtigen en heeft daarbij de helft van al het leven uitgewist. De overlevende helden, en met name de Avengers, hebben echter weinig tijd om te rouwen om hun vrienden en familie. Ze krijgen namelijk hulp aangeboden van onder meer Ant-Man en Captain Marvel. Allen slaan ze de handen in elkaar om Thanos alsnog te kunnen verslaan en om de miljarden doden die hij veroorzaakte weer tot leven te wekken.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=LW4BhPix5R4

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van rep_robert
4,5
Endgame is the new Joker ?

avatar van Basto
1,0
rep_robert schreef:
Endgame is the new Joker ?


Joker is wel een stuk beter

avatar van horizons
4,5
Basto
Wat betreft nog levende elite:
Coppola heeft best wat suffe maar ook studio-films op zijn naam staan. Scorsese heeft wat meer consistentie (maar wist mij pas met Hugo echt te overtuigen).

avatar van Basto
1,0
horizons schreef:
Basto
Wat betreft nog levende elite:
Coppola heeft best wat suffe maar ook studio-films op zijn naam staan. Scorsese heeft wat meer consistentie (maar wist mij pas met Hugo echt te overtuigen).

Coppola heeft inderdaad ook wat studio films gemaakt, maar kon daar vrijwel altijd z’n gan gaan en werd in ieder geval nooit in een keurslijf gestopt. Verder is een groot deel gewoon in eigen beheer gemaakt en had hij totale controle.. ‘Fiercely Independent’

Coppola has had perhaps an even more distinguished career as a producer. Fiercely independent and willing to take great personal financial and artistic risks in the interest of storytelling, Coppola has produced or executive produced more than 50 motion pictures. Films produced through his company, American Zoetrope, have earned a remarkable 63 Academy Award® nominations and 15 Oscars.
Francis Ford Coppola | Oscars.org | Academy of Motion Picture Arts and Sciences

En suf vind ik het al helemaal nooit (al heb ik Jack nooit gezien). Meesterlijke verteller.

Daar waar hij voor de studio werkte had hij altijd final cut. En als jij pas bij Hugo overtuigd werd door Scorsese zitten wij op een totaal andere golflengte... Kan me daar echt niks bij voorstellen. Hele lege film eerder.

avatar van GoodOldJack
4,5
Basto schreef:
GoodOldJack

Dank voor je uitgebreide betoog. Je hebt zeker een paar goede punten en veel hangt af van welke definitie je gebruikt en of je je daarin kunt vinden.

De hele discussie begin natuurlijk met Scorsese, die daarbij de volgende definitie van cinema hanteerde. “It isn’t the cinema of human beings trying to convey emotional, psychological experiences to another human being,”

Vanaf dan moeten we dan ook die definitie aanhouden binnen deze discussie. Het mag een elitaire definitie zijn, maar dat krijg je nu eenmaal als iets bij Scorsese (of Coppola) vandaan kont. Zij zijn nu eenmaal de nog levende elite van de film.

Verder heb ik in een andere post cijfermatig proberen aantonen wat er gaande is. Cijfers die wel een schok laten zien, maar niet perse een tendens tonen.

Anyway, uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf uitmaken waar hij of zij staat en achter welke definitie van Cinema men zich wil scharen. Ik kan mij goed vinden in de lijn van Scorsese en vind daarnaast dat Coppola iets te kort door de bocht is.

Maar je kunt ook met Wikipedia meegaan en dan is elke bedrijfsfilm ook Cinema.

Het is duidelijk dat er meerdere bloedgroepen mogelijk zijn.

Wat betreft het ‘corporate product’ doel ik op films die volgens een bepaalde formule (franchise) worden gemaakt en met gigantische budgetten vermarket worden
versus films die veel meer op (persoonlijke visie/gevoel worden gemaakt. Dat laatste zijn er naar mijn mening heel veel. denk bijvoorbeeld aan de auteurs cinema, zoals cahier du cinema dat omschrijft. Hopelijk verduidelijkt dat mijn definiering.


Dat maakt het één en ander duidelijk, zeker. Ik kan het tot op zekere hoogte ook volgen. Maar ben uiteindelijk wel (voor een stuk) een andere mening aangedaan. Er zit zeker nog verschil in budget tussen verschillende films. Maar uiteindelijk worden vandaag de dag quasi alle films wel met een budget van miljoenen gemaakt denk ik? Er zijn uitzonderingen als Blair Witch en Primer (en ongetwijfeld nog wel enkele). Vermarkting in de zin dat er veel meer reclame en dergelijke voor gemaakt wordt daar heb je wel een punt natuurlijk, in die zin is marvel idd meer een marktproduct dan vele andere films met wat meer strategie achter. Films op gevoel en persoonlijke visie goh ja dat is moeilijker, ik wil graag geloven dat ook marvel nog ruimte geven aan de makers om persoonlijke keuzes en visie te gebruiken voor hun films, natuurlijk zij zullen voor een stuk moeten luisteren naar geldschieters, studio's, ... . Maar dan is de vraag of een arthouse regisseur dat ook niet moet. Dan komen we terug op de budgetten uit eigenlijk, zo gek veel geldschieters gaan toch ook geen complete carte blanche geven aan een regisseur, denk ik dan, arthouse of niet, zeker weten doe ik dat echter niet.

Nu goed, ik begrijp je al een stuk beter . Met een "andere definitie" van cinema heb ik het op zich nog wel moeilijk, cinema is cinema, vind ik dan, met maar één definitie die mogelijk is. Met veel mogelijke onderverdelingen uiteraard maar uiteindelijk de kern is toch redelijk vast omlijnd (en redelijk makkelijk te behalen, dat is zeker zo).

Uiteindelijk komt het, vind ik dan , neer op: Ik vind dit geen mooie cinema, en dat is ieders goed recht. Zolang je dat maar niet als een vaststaand feit stelt en je kan accepteren dat goede cinema voor iedereen wat anders kan betekenen. En bij dat laatste lijkt mij het schoentje wat te wringen als ik de reacties van Scorcese, Coppola, Loach (en ongetwijfeld nog wel anderen) lees en dat komt voor mij dan nogal snel over als: ik weet wel wat goede cinema is hoor, als de rest andere films goed vindt dan hebben ze niet echt begrepen wat goede cinema is. En dan durf ik al eens tegengas geven .

avatar van Basto
1,0
Ik geloof dat Scorsese, Coppola en Loach ( en anderen) gewoon echt een andere idee van cinema hebben dan wat Marvel maakt.

Kijk ook eens naar het proces. Je zit daar echt maanden in een tuigje met sensors opgesloten in een volledig groene ruimte. Het vraagt van de regisseur en acteurs echt hele andere dingen. Coppola, Loach en Scorsese in mindere maten werken doorgaans met acteurs in costumes en echte sets/locatie. Je zou het ook kunnen vergelijken met rijden op het circuit of in de simulatie. Het zijn gewoon twee verschillende werelden.

Overigens lijkt het mij veel moeilijker om een goede film in een greenscreenomgeving te maken. Zeker voor acteurs. Dus op het vakmanschap valt niks af te dingen. Aan de andere kant zie je het er ook wel een beetje aan af.

Denk trouwens dat er een hele leuke film te maken is over een acteur die zijn superheldenrol als method actor benaderd.

avatar van GoodOldJack
4,5
Daar kan ik niks tegen inbrengen, dat er veel verschil zit tussen marvel films en wat Coppola & co maken dat is zo.

Greenscreen of niet geen idee, klinkt logisch nog wel wat je zegt. Goed plan voor die film, ik zou hem vermoedelijk wel gaan kijken.

Ramon K
Ik vind dat James Gunn's reactie op de uitspraken van Scorsese trouwens getuigt van een gigantisch hiaat in Gunn's filmkennis... triestig.

avatar van Pepino
4,0
Lol... Captain Marvel staat wel enorm op de voorgrond op de poster... waarom zelfs, ze heeft misschien in totaal 15 min screentime ?

Basto schreef:
(quote)


Joker is wel een stuk beter


Niet echt....

2,0
Ik moet bekennen dat ik niet de allergrootste Marvel fan ben. De meeste films van deze franchise zijn dertien in een dozijn films met twee dimensionale karakters, vooral de badguys. Ik heb al vaker gezegd dat ik CGI schurken en gevechten met aliens veel minder leuk en spannend vind dan gevechten met andere mensen (the joker, bane etc.), maar ik moet bekennen dat ik Thanos wel de beste Marvel schurk vond in Infinity war. Eindelijk een schurk met een echt motief die menselijker oogde dan de meeste Marvel-schurken. Infinity War vond ik dan ook een prima film die leuk wegkeek en beter was dan de gemiddelde film uit deze reeks.

Dan aangekomen bij Endgame. Een film die sinds zijn release extreem is opgehyped. Het is de succesvolste film ooit geworden en er is zelfs een campagne gestart voor een oscar nominatie voor Downey Jr. Na mijn positieve ervaring van Infinity War en de goede reacties op deze film, ben ik toch met positieve verwachtingen gaan kijken naar Endgame.
Na het zien van deze film moet ik zeggen dat ik dit misschien wel de meest overrated en overhyped film vind die ik de afgelopen jaren gezien heb.

Laten we beginnen bij het begin. Die is verrassend goed. Sterker nog, de openingsscène is het beste van de film. De gebeurtenissen op het einde van Infinity war hebben veel invloed gehad op de karakters en we zien ze hiermee worstelen.

Helaas maakt dit stukje karakterontwikkeling al weer vrij snel plaats voor een bijzonder simpel plotje om de wereld te redden. Karakterontwikkeling wordt gereduceerd tot vrijwel nul en we zitten te kijken naar superhelden die geen tegenstand krijgen en vrij eenvoudig krijgen wat ze willen. Nu gebeurt dit vaak in Marvel films, maar omdat ze tamelijk vermakelijk zijn laat ik ze vaak wel wegkomen met 3*. Het probleem van deze uitgave is, dat het véél en véél te lang duurt. De tweede acte van deze film is ontzettend langdradig en saai. Het gaat tot ergernis aan toe, wanneer je er ook nog eens achter komt dat dit ook nog ontzettend overbodig was. De film had ruim drie kwartier ingekort kunnen worden.

De eindbattle is daarentegen wel goed gedaan en redelijk vermakelijk. Al moet gezegd worden dat ik persoonlijk niet zo'n fan ben van overmatig cgi gebruik en liever kijk naar sciencefiction films van bijvoorbeeld Ridley Scott die veel meer Practical effects gebruikt, waardoor het minder opvalt dat acteurs voor een green screen staan. Ook heb ik me kapot geërgerd aan het feminsten-statement in de eindbattle. Geen probleem dat je sterke vrouwelijke karakters wilt hebben en promoten, maar doe dat in het vervolg alsjeblieft op een vernuftigere wijze dan dat ze toevallig allemaal ineens naast elkaar staan zonder mannen.

Was de film een uur korter, had ik het misschien nog wel met een nipte voldoende laten wegkomen, maar ik kan dat nu onmogelijk doen.

Ik begrijp ook heus wel dat het moeilijk is zoveel personages in een film te proppen, maar kan dit onmogelijk als excuus zien voor een film met zo'n enorme productie achter zich.

Verder wil ik ook nog even kwijt dat ik me kan vinden in wat Scorsese over deze film gezegd heeft. Het is lichtelijk verontrustend dat het grootse productiehuis, Disney, het tegenwoordig zo erg op safe speelt en hier van het publiek mee weg kan komen. De komende tijd zullen we nog wel even doodgegooid worden met crowdpleasers die niets nieuws brengen en een eenvoudige cashgrab zijn. Originele films krijgen hierdoor geen kans meer omdat ze te "riskant" zijn waardoor de echte goede filmmakers straks geen kans meer krijgen op het grote toneel.

Als allerlaatste nog even over die oscar nominatie voor Downey Jr. Hij zet een prima Tony Stark neer met wat hij te doen krijgt, maar het is uiteraard absurd om te gaan denken dat dit Oscar waardig is.

avatar van Ste*
4,0
Bijna alle Marvels kijken, het was vaak niet bepaald een makkelijke klus. Het is niet mijn genre, en met uitzondering van een handvol films dat wel oke of zelfs wel goed was vond ik het meeste maar matig.

Maar met deze afsluiter is het eindelijk zover; een ruime voldoende en voor mij de beste uit de hele reeks.

Het eerste deel gaat rustig en sfeervol van start, het heeft grotendeels allemaal de juiste toon met genoeg humor, het terug-in-de-tijd-gedeelte leverde leuke of voor sommige personages mooie scènes op, en wat het eindgevecht betreft stond er nu eindelijk voelbaar iets op het spel, en was het op de juiste manier episch. Toch wel leuk om nu iedereen, maar dan ook echt iedereen, samen te zien komen, en het viel me nog mee dat die hele eindbattle niet méga lang duurde. Ik vond het in ieder geval nooit saai worden en dat was zowat voor het eerst. Maar dat gold eigenlijk wel voor heel de film dat men zich goddank heeft ingehouden met de battles en dat er vooral ruimte was voor andere dingen.

De enige film die me ook emotioneel wist te raken, wie had gedacht dat ik nog meerdere malen een traantje weg zou pinken om die cynische arrogante Tony Stark, die nu hij een dochter had niet alles meer op het spel wilde zetten ]maar het dan na al die films helaas toch met de dood moest bekopen.

Zeker niet zonder fouten of minpunten, maar voor mij eindelijk entertaining genoeg, en dat voor een film van 3 uur.

4*

avatar van N00dles
3,0
Avengers: Endgame is het beste deel van de Avengers-films, zoveel kan in ieder geval gezegd worden. Daar valt op zich niet zoveel eer aan te behalen gezien de eerste drie Avengers-films, maar eerlijk is eerlijk, Endgame was best oké. Drie uur speeltijd is lang en hoewel de film af en toe inkakte, ben ik zelf wel wakker gebleven.

Het tijdreis-aspect is nog aardig leuk gedaan met terugblikken op de vorige films. Dat dat ertoe leidt dat de gebeurtenissen uit Infinity War ongedaan gemaakt kunnen worden en iedereen 'terugkomt' uit de dood, so be it.

Endgame heeft geen superbijzonder einde, maar voor wat het is doet het de meeste personages eer aan en krijgt iedereen de afronding die hij/zij verdient. Toch deed het me emotioneel niet veel. Daarvoor vind ik de films uiteindelijk te kinderachtig en zijn er teveel personages die me niet boeien. Je zou kunnen zeggen dat de film bijna gebukt gaat onder de vele tientallen personages die allemaal screentime opeisen.

Zo hèhè, blij dat ik er vanaf ben. Ik heb mijn portie hersenloos vermaak wel weer gehad voor de komende tien jaar. Het was geen gemakkelijke taak om alle MCU-films uit te zitten, maar er zaten wel wat vermakelijke films tussen. Toch is het niet aan mij besteed. Geef mij maar wat serieuzere films met meer inhoud.

3,25*

avatar van Basto
1,0
Best opmerkelijk dat dit grootste kassucces ooit toch behoorlijk minder stemmen heeft dan Joker (2019) die toch minder dan de helft opbrengt. Bovendien is Endgame ook al uit op blu ray en beschikbaar via streaming.

Kennelijk zijn die Marvel fans niet het doorsnee moviemeter publiek. Of heeft deze het niet zo goed gedaan als Joker in Nederland?

avatar van Warp
1,5
Hmm. Mijn eerste gok zou zijn dat Endgame 12+ is en Joker 16+ en Endgame ook een iets grotere hype had. Ik denk idd ook dat een film als Joker ook wat beter bij het MM publiek past dan de Marvel film. Toch vanwege de karakterstudie en verwijzingen naar Scorsese etc.

avatar van Duke Nukem
1,0
Marvel films moeten voor mij vooral kleurrijk en vrolijk zijn, niet deze magere poging om diepgang te brengen in figuren die uit een stripalbum komen. Enkel Iron Man zorgt in deze films soms voor wat humor, maar in Endgame begint hij als een soort uitgemergelde Aids-patient die bijna dood is. Leuk hoor!

Eigenlijk worden in Endgame alle gevolgen van Infinity War ongedaan gemaakt, wat die film dus helemaal overbodig maakt. En opeens is Thanos, de almachtige vijand uit Infinity War, een volslagen verslaanbaar en zwakke tegenstander. Maar geen probleem, we reizen gewoon door de tijd en maken alles ongedaan. De kijkers zullen het wel slikken als we maar de woorden "quantum physics" laten vallen, zullen de makers van deze film waarschijnlijk gedacht hebben.

Ant-Man is de enige leuke Avenger toevoeging, maar ook hij krijgt hier niets aangereikt. De Hulk is ineens een soort halve Hulk die praat als een normale mens. En Thor is een langharige, huilerige dronkaard met een bierbuik. What's up with that? Ik vind deze film nog slechter dan infinity Wars. Alleen van de eerste Avenger film heb ik eigenlijk kunnen genieten. Die was fris, 'entertainend' en niet overdreven gecompliceerd.

avatar van K. V.
4,0
Na verleden week Infinity War gezien te hebben keek ik wel uit naar dit laatste deel. Het is wel een andere film geworden dan de vorige Avenger films. Terwijl de nadruk in de vorige films veel weer op de actie lag, is het in dit deel toch veel minder het geval. De eerste 2 uren waren wel niet altijd even interessant en mochten gerust wel wat korter. In dit deel deden er "gelukkig" wat minder Avengers mee, zodat het toch wat minder een overkill was, wat bij de vorige 2 films toch voor mij het geval was. The Hulk zag er erg goed uit net als de rest van de film trouwens.
Misschien niet de actiebom die ik verwachtte, maar vond het wel een mooi deel.

avatar van ambrosini
3,0
Jammer, jammer...

Film begint goed en we beginnen gelijk waar we zijn gebleven met Infinity wars. Mijn verwachting was zeer hoog, omdat ik nu een helden film heb gezien waarin alle helden te zwak zijn voor de bad guy. Een film waarin bekende gang van zaken '1. intro held 2. ontstaan bad guy 3. bad guy haalt paar streken uit 4. held wint' niet meer werken.

Het einde is juist waar ik gek van werd.

Opeens komen (bijna) alle helden terug van marvel en vechten tegen Thanos. Er zitten zelfs helden bij waar Thanos niet tegen kan. Ik vraag me dan af waar ze waren bij infinity wars. Uiteindelijk komt iron man om de hoek kijken en pakt HUP even zijn handschoen en zodoende is de wereld gered. Zo'n einde had ik bij een andere genre film verwacht. Mijn verwachting was dat er een moeizame en veel slimmere oplossing zou komen om Thanos uit te schakelen. Ik zie dit als een afsluiting voor aantal helden die niet meer deze rol zullen vervullen. Dus eigenlijk een happy end en een eerbetoon aan alle delen die hiervoor zijn gemaakt.


Waarom geef ik 3 sterren?
Puur omdat ik dit soort films leuk vind.

avatar van Vdk_Movie
2,0
Hoge verwachtingen, grote teleurstelling. Zonde van me tijd.

avatar van Noodless
3,5
Degelijke film, maar minder leuk dan het vorige deel.
De film lijkt ook meer een soort herhalingsoefening van het vorige deel die vooral een minder goed uitgewerkt slot heeft. Waar Thanos nog imponeerde, kwam dit hier minder uit de verf en de manier hoe Iron Man de ultieme confrontatie tot een goed einde wist te brengen, vond ik veel te gemakkelijk en wat flauw. Lovend is wel hoe de film naar die confrontatie wordt opgebouwd met al die helden.
Mooi opgebouwd wat niet zo vanzelfsprekend is in dit genre en met al die helden die erin voorkomen.
Het zit allemaal goed in elkaar en er is goed over nagedacht met verschillende linken naar andere heldenfilms die op zich staan. 7/10

avatar van Tarkus
3,5
De film is me wat te lang, en ook niet beter dan de vorige uit de reeks.
3 uur is wel een lange zit, en de prent kan niet altijd boeien.
De speciale effecten zijn als vanouds, prachtig om zien.
De personages, kennen we ondertussen, en de cast blijft indrukwekkend met al zijn grote namen, ouderen en jongeren.
Slecht is de film niet maar het blijft allemaal wat hetzelfde verhaal als de vorige films.
Misschien eens herbronnen en het opnieuw wat interessanter maken, en heb er zeker geen probleem mee dat de film een half uur korter zou zijn, de saaie passages maken de film onnodig lang.

avatar van Sisorow
5,0
Ik vond deze gewoon heel erg goed in elkaar zitten. Schromen niet om indrukwekkende verhaallijnen door te voeren en er is goed veel actie te zien. Was verbaasd om in de volgorde van alle Marvel films te zien dat deze niet eens het einde van de reeks is in chronologie. Wel het hele pakket uitgespeeld nu, binnenkort een flinke marathon inbouwen weer.

avatar van deridder
2,0
geplaatst:
Zijn de avengers niet hartstikke antropocentrisch? Ze vinden hun eigen rouw belangrijker dan het welzijn van de aarde. 50% minder mensen doet veel goed: er zwemmen weer walvissen in de rivieren, de luchten worden schoner, er zijn genoeg middelen voor iedereen, etc. Nu willen ze dat alles terugdraaien om hun geliefdes weer te zien? Shame on them!

Zoals John Gray online zegt in een artikel in the Guardian (https://www.theguardian.com/commentisfree/2008/jan/20/climatechange.carbonemissions): Malthus had gelijk. Malthus zei dat de groei in populatie uiteindelijk voedselproductie zal overstijgen. Industriële landbouw zou hongersnood voorkomen. Maar nu weten we dat industriële landbouw grotendeels afhankelijk is van goedkope olie, en nu we landbouwgrond verliezen vanwege de overgang naar biobrandstoffen, zien we dat de grenzen van onze voedselproductie opnieuw verschijnen. John Gray trekt de volgende conclusie hieruit: we moeten ervoor zorgen dat contraceptie en abortus overal mogelijk, zonder risico's, en gratis zijn.

Nou goed Thanos was een beetje radicaler dan "contraception" en "abortion": hij nam de zaken wat drastischer in eigenhand. Enfin, hij heeft wel een punt.

avatar van umbra
4,0
geplaatst:
Ach blijft steeds uiterst vermakelijk zo'n Marvel film, ook deze Avengers: Endgame is weer machtige film, qua beeld en sound, de verschillende karakters, mja kan niet anders stellen dat ik enorme fan ben van dit soort film. Ook de lange speelduur is hier never een probleem, integendeel, ik waan me steeds ter plekke bij zo'n films. Bij dergelijke films is de 4k Dolby Vision versie ook echt wel een meerwaarde. Dikke 8.

avatar van TornadoEF5
4,0
geplaatst:
Sterke film. De beste uit de stal van Marvel. Niet teveel actie, veel humor en ook wat tijd voor drama. Deze film vindt de balans en houdt die ook vast. Het tijdreizen is een interessant aspect. Het eerste deel was daardoor erg sterk. Dikke 8

avatar van TornadoEF5
4,0
geplaatst:
deridder schreef:
Zijn de avengers niet hartstikke antropocentrisch? Ze vinden hun eigen rouw belangrijker dan het welzijn van de aarde. 50% minder mensen doet veel goed: er zwemmen weer walvissen in de rivieren, de luchten worden schoner, er zijn genoeg middelen voor iedereen, etc. Nu willen ze dat alles terugdraaien om hun geliefdes weer te zien? Shame on them!

Zoals John Gray online zegt in een artikel in the Guardian (https://www.theguardian.com/commentisfree/2008/jan/20/climatechange.carbonemissions): Malthus had gelijk. Malthus zei dat de groei in populatie uiteindelijk voedselproductie zal overstijgen. Industriële landbouw zou hongersnood voorkomen. Maar nu weten we dat industriële landbouw grotendeels afhankelijk is van goedkope olie, en nu we landbouwgrond verliezen vanwege de overgang naar biobrandstoffen, zien we dat de grenzen van onze voedselproductie opnieuw verschijnen. John Gray trekt de volgende conclusie hieruit: we moeten ervoor zorgen dat contraceptie en abortus overal mogelijk, zonder risico's, en gratis zijn.

Nou goed Thanos was een beetje radicaler dan "contraception" en "abortion": hij nam de zaken wat drastischer in eigenhand. Enfin, hij heeft wel een punt.

Ik vind dat nu echt zo een onzin. Daarnaast niemand heeft zelfs het recht om te insinueren dat we met te veel zijn, want dan start je een nieuwe discussie. Wie moet er dan weg? Dat is een discussie zonder einde, en dan krijg je apocalyptische toestanden zoals InTime en Elysium waar kapitalisme het extreme wordt ingeduwd.

Kijk, er is op planeet Aarde plaats voor 20 miljard mensen. Alleen moet ONZE ecologische voetafdruk kleiner. Wij moeten dus onze levensstijl aanpassen, terwijl inwoners van derdewereldlanden maatregelen moeten nemen om de geboortecijfers naar beneden te halen. Wij hebben al die luxe die we nu kennen niet nodig om te overleven, en zelfs kleine aanpassingen in ons leven kunnen een groot verschil betekenen. Door onder meer over te schakelen van een economie die uit is op winstbejag naar een economie die ten dienst staat van de mensen, niet andersom. Een zorgzame en ecologisch vriendelijke economie. Of dat mogelijk is met marktkapitalisme, weet ik niet. Dat is dan weer een andere discussie. Net zoals je de discussie hebt of er ooit een democratische vorm van communisme kan bestaan. Ik ben een optimist, en zeg op beide hypotheses ja.

Maar insinueren dat hij een punt geeft, en dat de helft van de wereldbevolking moet uitgeroeid worden, is volkomen belachelijk, en de manier waarop spreekt boekdelen. Ik ben die: "wij zijn met te veel" argumenten gewoon beu omdat ze volkomen onwaar zijn. Ja, we zijn met te veel als we blijven leven op de manier die we nu doen. Maar als er vier zetels zijn, en jij neemt alle vier de zetels in beslag, wie is er dan de egoïst die ervoor zorgt dat er drie mensen minder op Aarde kunnen leven?

John Gray trekt de volgende conclusie hieruit: we moeten ervoor zorgen dat contraceptie en abortus overal mogelijk, zonder risico's, en gratis zijn.


Overigens ga ik wel akkoord met dit. Een afname van het geboortecijfer in Afrika, zou betekenen dat er meer ruimte is voor ontwikkeling van welvaart op dat werelddeel. En abortus en contraceptie zou overal toegankelijk moeten zijn en moeten bestaan. Natuurlijk moet abortus wel niet te pas en te onpas gebruikt worden, maar als een last resort, maar vooral contraceptie heeft zijn meerwaarde, en daar staat de derde wereld nog niet zo ver in als nu.

avatar van TornadoEF5
4,0
geplaatst:
Basto schreef:
Voor wie het nog niet doorheeft. ‘Maar ach, wie is Ken Loach?’ zal de gemiddelde Avengergebruiker denken....

Superhero films are 'cynical exercise' to make profits for corporations – Ken Loach | Film | The Guardian - theguardian.com

Loach said of superhero films: “I find them boring. They’re made as commodities … like hamburgers … It’s about making a commodity which will make profit for a big corporation – they’re a cynical exercise. They’re a market exercise and it has nothing to do with the art of cinema.”


Tja, dat is net zoals bij voetbal. Ik kijk graag voetbal, nu wel wat minder dan anders, maar moet ik mijn voetbal laten om een statement te maken tegen het kapitalisme. Ik vind van niet, en dat komt uit de mond van een communist. Mag je kritiek leveren op het systeem? Uiteraard. Dat doe ik ook.

Het is trouwens niet enkel bij superheldenfilms het geval. Bij 50% van de films die in de cinema uitkomen is dat het geval. Dat is nu éénmaal de wereld van vandaag waarin we leven. Ik ben er soms ook kritisch op. Merken domineren ons bestaan. De talloze reclameboodschappen waarmee we in aanraking komen zijn in feite propaganda voor het systeem.

Ben ik het eens met de evolutie die film vandaag doormaakt. Neen, ik zou het anders doen. Meer ruimte maken voor drama. Vermaak en serieuze thema's (vaak maatschappijkritiek) in elkaar laten vloeien, met veel ruimtes voor kalmte en rust, en dan eens weer wat actie. Dat zijn nog altijd de beste films. Overkill is dus zeker een gevaar. Maar Marvel is best draagbaar op dat vlak. Soms doen ze wel eens aan overkill, maar ik denk dat ik over het algemeen wel vrij mild ben voor hen op dat vlak, en ik mag Marvel wel.

Ik vind gewoon niet dat een film als deze te vergelijken valt met een arthouse film. Dat is een ander publiek, een andere werkwijze, en een andere benadering van film. Deze film is big business, en dat is nu gewoon zo. Ik ben het daar niet mee eens, en zal sneller een kaartje kopen voor een minder bekende film, en een film als deze thuis pindakazen, zeker omdat films als deze meer makkelijker te vinden zijn op het internet. Maar ik zou nu ook niet zo ver gaan, om alles wat met money te maken heeft, nu opeens slecht te noemen. Dan ga je volgens mij de radicale toer op.

Ik vind deze film gewoon sterk, en dat mag ook gezegd worden als het zo is. Gaat er te veel geld op in deze film, domineert deze film te veel het bioscooplandschap vergeleken met andere films, verdienen ze te veel met een film als deze. Zeker weten, maar dat is nu éénmaal de wereld van vandaag. En er zijn urgentere zaken om onze schouders achter te zetten, zoals de dreiging van klimaatverandering, het aanpakken van de armoede, de capaciteit in de zorgsector verhogen, etc. .

2,5
geplaatst:
Vond deze toch wel echt een beetje tegenvallen. Ze moesten iets bedenken om het plot weer op gang te brengen en dat is gelukt. Echter: het werd weer zo erg open gebroken dat ze in die drie uur tijd de boel niet netjes weer af konden ronden, met als grootste misser dat Captain America even alle infinity stones terug gaat brengen. Ook die stenen halen zonder het verleden aan te passen was niet echt gelukt, maar dat blijkt opeens niet zo'n probleem meer. De film is veel slordiger dan we gewend zijn van de Marvels. De humor is ook minder met dikke, dronken Thor als dieptepunt, terwijl ik die in andere films juist qua humor een van de sterkten vind. Ook de vriendelijke Hulk kon mij niet bekoren. Voelde allemaal een beetje aan alsof ze voortdurend wilden verrassen, waardoor alles juist een beetje willekeurig over komt.
Hoewel het nog steeds een vermakelijke film is, is het geen waardige afsluiter van de reeks. Jammer, maar wel begrijpelijk. Wat mij betreft had Thor in Infinity War op het hoofd gemikt en was het daarmee klaar geweest.

avatar van CorvisChristi
3,0
geplaatst:
Panoramix schreef:
Wat mij betreft had Thor in Infinity War op het hoofd gemikt en was het daarmee klaar geweest.


Het personage van Thor is eigenlijk legendarisch belachelijk gemaakt in zowel Infinity War als Endgame, als je erover nadenkt. Even los van het feit dat ik Infinity War best goed vind, maakt zijn triomfantelijke terugkeer in die film hem alleen nog maar meer belachelijk zelfs: nadat hij zijn krachten weer terug heeft, komt hij stoer terug op aarde om, na een gedegen aanval vervolgens opeens helemaal uit beeld te verdwijnen. Zelfs als iedereen, m.u.v. van Scarlet Witch, verslagen is, is hij nergens te bekennen, terwijl Wanda er gevoelsmatig uren over lijkt te doen, om Thanos tegen te houden. Wat was hij aan het doen op dat moment? Bier drinken? Roken? Het gras aan het maaien? En nadat ook Wanda wordt verslagen, komt hij alsnog, uiteraard ruimschoots te laat, om vervolgens volledig de plank mis te slaan, door dus NIET op het hoofd van Thanos te mikken. En als hij hem dan alsnog afmaakt in Endgame, vóór het hele tijdreis-geneuzel om alles weer ongedaan te maken, is het eigenlijk al te laat en verandert hij in Lebowski-Thor. Compleet stompzinnig en Thor-onwaardig eerlijk gezegd.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:36 uur

geplaatst: vandaag om 17:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.