• 9.379.018 stemmen

X-Men: Days of Future Past (2014)

Actie / Sciencefiction | 132 minuten / 151 minuten (The Rogue Cut)

Genre: Actie / Sciencefiction

Speelduur: 132 minuten / 151 minuten (The Rogue Cut)

Alternatieve titels: X-Men: First Class 2 / X-Men: Days of Future Past - The Rogue Cut

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Bryan Singer

Met onder meer: Hugh Jackman, James McAvoy en Jennifer Lawrence

Gesproken taal: Engels, Frans en Russisch

Releasedatum: 22 mei 2014

Plot X-Men: Days of Future Past

"To save the future, they must alter the past."

De film speelt zich af in een alternatieve toekomst waarin mutant Mystique van Magneto’s Brotherhood een belangrijke wetenschapper in dienst van de overheid vermoordt. Als gevolg daarvan wordt de jacht op mutanten geopend en is het aan de X-Men uit het verleden en de X-Men uit de toekomst om samen te werken en ervoor te zorgen dat enkele belangrijke gebeurtenissen die leiden tot deze dystopische toekomst voorkomen worden.

avatar van soom

soom

Nicholas schreef:
Er wordt wel gezinspeeld op het feit dat Magneto de vader van Quicksilver is. Had ik wel een intern juichmomentje bij.
Ik heb iets gemist. Hoe komt dit naar voren dan?

Naomi Watts

Hij gaf aan dat zijn moeder iemand kende die dat kon (ook stond er Maximoff op hun mailbox, wat de absolute bevestiging geeft). Echt subtiel was dat niet hoor .

Naomi Watts

Openingsweekend van 261 miljoen wereldwijd. Niet slecht. Production budget al terugverdiend.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Naomi Watts schreef:

Wat is de marge eigenlijk? Hoe telt men dat? Want 261 miljoen is leuk, maar dat lijkt me inclusief belastingen en bedragen die richting bioscopen en andere tussenpersonen gaan et cetera. Dan heb je als producent je 250 mio nog lang niet terug natuurlijk.

avatar van Shinobi

Shinobi

"I watched a lot of people die..."

Gisteren met lage verwachtingen in de bios meegepakt, omdat de reviews nogal gemengd zijn. Achteraf gezien blijkt het beter te zijn geweest, want echt bijzonder is het niet.

Op zich begint het nog best aardig door een donkere toekomst te schetsen waar de X-Men letterlijk voor hun leven moeten vechten. Het is erg tof om te zien hoe ze hun verscheidene krachten en tactieken tentoonstellen om tegenstand te bieden. Maar eenmaal terug in de tijd wordt het een grote warboel met een hoop onzinnigheid. Wat dat betreft ontgaat me de nood om zo een simpel gegeven alsmaar uit te moeten leggen.

Daarnaast hadden ze de film net zo goed 'Wolverine & The X-Men' kunnen noemen, aangezien hij de meeste tijd opslokt zonder echt snedig over te komen; wat een braaf personage is het opeens geworden. Hierbij helpt het niet dat Michael Fassbender, Jennifer Lawrence en Peter Dinklage er ietwat verloren bijlopen, ondanks hun aandeel in het geheel. Om het vooral maar niet te hebben over de vele cameo's van de - welbekende - mutanten.

Gelukkig zit het met de actie wel goed, al had op dit vlak het één en ander beter gekund, zoals het design van de Sentinels. Alleen jammer dat de scène met Quicksilver gelijk het hoogtepunt is en niet meer overtroffen wordt. Desondanks kon ik me wel vermaken met een aantal gevechten.

Al met al redelijk, maar voor een X-Men film zitten hier simpelweg te weinig mutanten in die daadwerkelijk iets toevoegen. X-Men: First Class (2011) deed dat toch vele malen beter. Overigens wel even blijven zitten bij de eindcredits voor een extra scène.

3,0 Sterren.

Shinobi schreef:

Ook een beetje mijn probleem. Een te gek personage maar zo'n publiekslieveling dat kje toch merkt dat ie toch te veel screentime krijgt. Al vind ik de delivery van Jackman ook fijn. Niet de Wolverine die je verwacht maar heeft ook wel te maken omdat je nu ook te maken hebt met de 'toekomst' Wolverine, die is toch wat volwassener.

avatar van Shinobi

Shinobi

Daar heb je een punt in, de Wolverine uit de toekomst heeft uiteraard al het één en ander meegemaakt en weet zodoende alles beter te relativeren. Al had ik toch liever de 'fuck off' Wolverine gezien.

avatar van The One Ring

The One Ring

Even voorop: bijna het hele toekomstdeel van deze film is waardeloos. Het zit vol met onverklaarde elementen, zoals Kitty Pride's nieuwe krachten, Wolverine's teruggekeerde klauwen en vooral Xavier die gewoon weer leeft (ja, ik weet dat aan het eind van The Last Stand Xavier andere lichamen kon overnemen, maar dit is gewoon zijn oude lichaam). Ook erg zwak om Xavier de hele geschiedenis van de Sentinels uit te laten leggen. Handig voor de kijker, maar wat onzinnig als je bedenkt tegen wie hij het zegt. De toekomst bevat ook een schijnbaar eindeloze reeks aan cameo's die nooit echt leuk worden. Boven alles vond ik de toekomst vooral erg lelijk. Blinks superkracht was hier als enige de moeite waard. De rest wat suf, ongeïnspireerd en bijna niet om aan te zien.

Om nog maar te zwijgen van één van de meest verschrikkelijke dingen waar comic book movies en hun bronmateriaal zich graag schuldig aan maken: alles ongedaan maken. Niemand gaat ooit echt dood zo blijkt weer en nu gaan we zelfs zover door praktisch een plot te introduceren die het mogelijk maakt om altijd alles te herstellen. Zolang Kitty Pride leeft in dit universum hoeft nooit meer iets echt plaats te vinden, want alles kan ongedaan gemaakt worden door terug in de tijd te reizen. Voor zover dit soort films al spanning hadden is dat nu voorgoed ongedaan gemaakt. Nooit echt begrepen hoe dit soort plotlijnen zo populair blijken bij striplezers. Slap schrijfwerk vind ik het vaak, die complete films overbodig laat aanvoelen.

Toch vond ik dit een opvallend goede film, de beste X-Men tot nu toe zelfs. Niet dat daar nou zo'n zware concurrentie in is. Evengoed, de scènes in het verleden zijn erg sterk en nemen gelukkig verreweg de meeste speeltijd in beslag. Ze maken zelfs de toekomstscènes acceptabel. Wat de jaren '70 scènes gewoon goed doen is de personages gebruiken, ze ook allemaal echt een rol te geven (volgens mij voor het eerst in X-Men) en dit als basis te gebruiken voor het drama. Trask is een MacGuffin. Het plot draait in werkelijkheid om de strijd tussen Magneto en Xavier, evenals om Mystique's lage eigenwaarde. Niet uniek in deze reeks, maar nu staat het allemaal eens echt centraal, zonder eindeloze randzaken, terwijl alles naar één duidelijk doel leidt. Zelfs de bijrollen voegen ook echt wat toe steeds.

Komt nog eens bij dat enkele scènes bijzonder fraai zijn. De ontsnapping is natuurlijk een hoogtepunt van de reeks, maar ook veel van de kleinere confrontaties pakken verrassend goed uit. Een kort gesprek tussen Wolverine en Xavier in het vliegtuig bijvoorbeeld of Mystique die vastgelegd wordt op camera. Het zijn echt scènes die wat doen met wat de serie opgebouwd heeft tot nu toe en haalt kracht uit het gegeven dat dit de zevende film is alweer. MacAvoy, Fassbender en Lawrence bewijzen ook hun grote meerwaarde hier.

Natuurlijk is er nog genoeg mis op puur verhaaltechnisch niveau, maar als blockbuster is dit vooral zeer overtuigend en de manier waarop de personages gebruikt worden tilt dit naar een iets hoger niveau.
Eindelijk eens goed voor een kleine 3,5*

Naomi Watts

ShinobiIk vind het ook niet zoveel, het was eerder een Cyclops nu .

The One Ring schreef:

zoals Kitty Pride's nieuwe krachten

Lijkt me een 'goedmakertje' omdat Pryde eigenlijk de rol van Wolverine had moeten zijn maar de schrijvers haar niet nog meer wilde afdanken en haar dus toch op deze manier een significantere rol gaven.

Voor de rest eens met je andere opmerkingen, vond het ook allemaal erg vreemd.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Naomi Watts schreef:

Production budget ja, alleen moet een film tegenwoordig wel tot bijna 3x dit budget verdienen wil de film winstgevend zijn, zal in dit geval wel gaan lukken denk ik.

Naomi Watts

Daarom zeg ik toch ook production budget . Verwacht dat ze na volgend weekend wel het break even point bereikt hebben.

Koerok

Ik heb me uitstekend vermaakt met deze film. Een dikke 4!
Leuk om de meesterlijke Peter Dinklage uit Game of Thrones te zien in de rol van Trask.
Waar ik echter wel wat moeite mee had was om te accepteren dat McAvoy en Stewart hetzelfde personage spelen (Xavier). Hetzelfde geldt voor Fassbender en Mckellen (Magneto). Alle vier doen ze het best goed (vooral Fassbender wat mij betreft), maar niet in één film.
Ook vond ik de onevenwichtige relaps van Xavier in zijn jonge jaren nogal onwaarschijnlijk overkomen (wat een zielige zanikerd was dat toen zeg), terwijl Xavier verder zo'n ongelooflijk verstandige en evenwichtige persoonlijkheid is.
Tot slot, en dan ben ik klaar met zeuren (want zoals ik al zei vond ik het echt een prima film), vond ik Mystique bij vlagen wat onecht overkomen. Alsof je naar iemand zit te kijken die van top tot teen onder de bodypaint zit. Oh wacht, dat was natuurlijk ook het geval. Maar dat wil je natuurlijk niet zien. Ik had dat niet of minder bij Rebecca Romijn (misschien dat die voornamelijk acteerde in donkere scenes, ik weet het niet).

ibendb schreef:

Ik zal het misschien al bij elke 3D-film vermeld hebben, maar ik blijf erbij dat 3D totaal geen meerwaarde heeft. <...> Je ogen moeten wennen en het beeld is véél te donker waardoor je de nachtscènes amper ziet.

Roerend mee eens, het valt me elke keer weer op dat het te donker is. Hebben ze bij die bioscopen nou nog niet door dat zo'n bril minder licht doorlaat en dat je het beeld dus helderder moeten zetten om dezelfde helderheid te krijgen als een film zonder 3D-bril op je neus?

avatar van Eazy

Eazy

Wat een poster. Ik echt dubbel om Xavier die er ervandoor vliegt.

avatar van Materny

Materny

De schoonheidsprijs zal het zeker niet winnen nee.

avatar van Suzannehog

Suzannehog

Koerok schreef:

Het is helemaal niet mogelijk om dit aan te passen. Het werkt niet zoals je laptop. Het is een grote projector met een lamp die niet aangepast kan worden. De schijf belemmerd. Maar zonder schijf is er geen 3d.

Suzannehog schreef:

Ik zeg er eerlijk bij dat ik hier geen verstand van heb, maar er zijn toch felle en minder felle lampen (40 watt geeft toch ook meer licht dan 25 watt?). Misschien dat projectoren er niet op uitgerust zijn, maar het lijkt me dat dit anno 2014 toch wel te verhelpen moet zijn.

En kun je een laptop niet helderder of donkerder zetten?

avatar van Suzannehog

Suzannehog

Koerok schreef:

En kun je een laptop niet helderder of donkerder zetten?

Hahaa wel toch, ik kan de helderheid aanpassen op mijn laptop:p. Maar nee die helderheid kan echt niet aangepast worden. De enige optie om dit te verhelpen zover ik weet is om over te stappen naar een ander 3d systeem. Er wordt nu gewerkt met polarisatiefilterbrillentechniek. Dan is er geïnvesteerd in een duur doek dat silverscreen heet. Het nadeel bij deze techniek is dat het scherm iets donkerder wordt. Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om shuttertechniek te kiezen. Daarbij gaat de helderheid niet verloren. Alleen dan moet je een 3d bril van ongeveer 35 euro aanschaffen. Beetje duur bioscoop bezoekje dus. En dat ze een sterkere lamp moeten aanschaffen. Daar heb je een goed punt. Alleen geloof me dat hebben ze ook. Ik werk zelf namelijk bij de bioscoop en werk regelmatig met de projectoren. Bij ons hebben de zalen met 3d een sterkere lamp, alleen dit vangt niet alles op.

Suzannehog schreef:

Ik geloof je hoor, maar snap je dat het op een leek wat vreemd overkomt? We kunnen tegenwoordig notabene films kijken in 3D, maar het donkerder worden van het beeld met factor X vanwege een polarisatiebril, kan niet gecompenseerd worden met een lamp die grofweg eenzelfde factor helderder schijnt? Op het moment dat je het concept van kijken in 3D bedenkt, lijkt me dat toch het minste van alle problemen...

avatar van cordiacovens

cordiacovens

X-Men: Days of future Past heeft alles wat een superheldenfilm moet hebben om een zeer vermakelijke beleving in de bioscoop op te leveren. Dit komt doordat Singer heel goed weet wat hij aan het doen is en een uitstekende kennis heeft over dit X-Men universum, die hij goed kan benutten. De vele karakters die de film heeft werken hierdoor niet storend, omdat er niet de hele tijd wordt uitgelegd wie wie is en wat hij/zij kan. Dat zie je vanzelf wel, lijkt er gedacht te zijn. De film werkt verder juist goed door de focus op een paar centrale karakters die veel toevoegen en de film hierdoor een stuk interessanter maken, ondanks vele onlogische beslissingen die er worden genomen.

Kortom, X-Men: Days of future Past is één van de betere superheldenfilms die je dit jaar zal zien.

‘X-Men: Days of Future Past’ Review | Filmtakers

avatar van Richardus

Richardus

Ik ga niet gauw naar zo'n film in de bioscoop, heb er het vele geld van tegenwoordig niet zo voor over, maar heb de neiging maar eens een uitzondering te maken. Ik vind de X-Men films altijd onderhouden, maar bovenal geeft het mij een nostalgisch gevoel omdat ik vroeger als kind gekluisterd aan de buis zat bij de geweldige animatieserie. Die wil ik nog liever op dvd hebben dan de films, manman wat was die animatieserie onovertroffen geweldig. Dat heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten, wat de reallife films nooit hebben kunnen evenaren laat staan overtreffen. Precies de nostalgische reden waarom de films me toch trekken...

avatar van gatygun

gatygun

Na veel goede reviews toch maar gekeken, en echter vond ik het niet zoveel. Te veel gelul en te weinig actie. Je moet echt tot het laatste moment wachten tot er wat gaat gebeuren. Het begin was ook direct het beste van de hele film. de sentinals vondt ik ook maar wazig gemaakt. De hele oudere generatie x-men vond ik echter er maar aangeplakt en overbodig in de film aangezien ze ook dit zonder hun makkelijk hadden kunnen redden. Wolverine zijn rol was ook erg betreurend te benoemen.

Ik hoopte op een goede mengeling van x-men van de oude en nieuwe generatie, maar echter blijft het uit.

Jammer het had veel meer kunnen zijn. Het is duidelijk dat de film makers met de nieuwe x-men generatie nu een dilemma hebben gecreeert.

Dit kan mogelijk wel is de laatste film zijn waar we de oude generatie in terug zullen zien. Echter was hun rol in de film bedroevend weinig en totaal overbodig.

avatar van wwelover

wwelover

Gewoon een goede amusementsfilms. Genoten in de bioscoop. Interessant verhaal, iet wat weinig actie alleen. De oudere generatie hebben helaas niet heel veel inbreng, als is dat ook geen ramp want Halle Berry is bijvoorbeeld ook weinig soeps. Maar de grote man is natuurlijk as usual Hugh Jackman. Zowel letterlijk als figuurlijk. Blijft natuurlijk grappig dat hij nu veel breder is dan in bijvoorbeeld X-Men 1. Ben geen grote kenner van de X-Men comics dus voor mij was het verhaal nog best spannend. Het teruggaan in tijd is gelukkig ook niet al te ingewikkeld gemaakt. Al bij al dus een uitstekende popcorn film.

avatar van The Director

The Director

Net terug van de nieuwe X-Men 3D, tja het was weer een waar spektakel met een aantal geweldige special effects, eigenlijk een film die je in de Bios moet zien. Dit keer krijgt het verhaal meer aandacht dan in de andere delen, dat zal voor het brede publiek zeker een voordeel zijn. Toch blijft X-Men een commercieel project, waar het aan erg veel details ontbreekt. Tevens momenteel een overkill aan dergelijke films in de Bios. Ik ben er van overtuigd dat menig film liefhebber snakt naar nieuwe impulsen.

avatar van pierre18

pierre18

Prima film, goddank niet te veel actie, want dat vind ik laatste jaren te vaak storend werken. Niet zo zeer bij de X-men films maar bij vele films. Redelijk verhaal, maar best wel goed uitgewerkt. Jennifer Lawrence blijft voor mij een fenomeen en Peter Dinklage zet ook weer een memorabele rol neer.Verder leuk om president Nixon weer eens terug te 'zien' . De 3D vond ik totaal overbodig en werkt op sommige momenten echt storend. (zoals slecht leesbare teksten)

Special effects zijn uitstekend.

avatar van Metalfist

Metalfist

Just because someone stumbles and loses their path, doesn't mean they can't be saved

Days of Future Past. Het is de titel van een tweedelige storyline in het X-Men universum en het was ook de allereerste comic die ik ooit kocht. Ik was meteen verliefd en hoewel ik ondertussen misschien nog net iets betere saga's heb ontdekt, blijft ik een ontiegelijk zwak hebben voor het verhaal van Chris Claremont en John Byrne. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen bleek dat Matthew Vaughn (die met First Class mijn favoriete X-Men film regisseerde) zich ging toeleggen op de verfilming ervan. Toen bleek echter dat Bryan Singer het stokje over ging pakken en mijn enthousiasme kelderde.

Want zeker de eerste X-Men film is geen al te schitterend deel in de cyclus. Het tweede deel was alweer wat beter, maar het viel me op dat zowel The Last Stand en First Class (allebei van een andere regisseur) een pak interessanter waren. En nu ging Singer terugkomen? Als dat maar goed kwam.. En wonder boven wonder komt het ook goed. Misschien ligt het aan het feit dat Vaughn nog meeschreef aan het script, maar Days of Future Past blijkt een degelijk deel in het X-Men universum te zijn. Hoewel, van het oorspronkelijke verhaal jammer genoeg niet al te veel meer van overschiet, weet Singer de balans tussen actie en plot vrij goed te bewaren. De openingsscène is het beste wat hij ooit al heeft gepresteerd in zijn superheldenfilms en ik blijf een enorme sucker voor tijdreizen. Dat neemt echter niet weg dat Singer niet overal de goede keuze weet te maken. Ik vraag me af hoe het komt maar Singer kan precies geen vrouwen regisseren, want met Kitty Pryde weet hij alweer een sterk vrouwelijk personage om zeep te helpen. Hij maakte al van Rogue een notoire emo (hoewel het één van mijn lievelingspersonages is, ben ik wel enorm blij dat het maar bij een cameo is gebleven) en Kitty wordt hier gewoon herleidt tot een karikatuur van zichzelf. En breek me de mond niet open over het gebrek aan uitleg waarom Xavier ineens terug in zijn eigen lichaam zit na de after credits scène in The Last Stand.

Wel interessant dat Singer een gimmick uitvoert die regelmatig in comics voorkomen, namelijk alles naar een andere tijdslijn schuiven. Langs de ene kant is een nogal degoutante move (hij veegt werkelijk het bestaan van alle films die niet door hem zijn geregisseerd van tafel), maar langs de andere kant krijgen de makers nu wel een tweede kans om een aantal misstappen uit de vorige delen terug goed te maken.

Want misstappen zijn er geweest en ook Days of Future Past ontsnapt er niet aan. Ik mag hopen dat Joss Whedon's Quicksilver een stuk beter zal zijn dan dit flauw aftreksel. De ontsnappingsscène is gewoon schandalig slecht en past ook totaal niet in de film. Voor de rest een film die vooral steunt op het grote aantal aan mutanten. We krijgen een combinatie van de oude garde (Patrick Stewart, Ian McKellen, Halle Berry, ...) en de nieuwe garde (James McAvoy, Michael Fassbender, Nicholas Hoult, ...) en dat is gewoon enorm leuk. Teveel cameo's om op te noemen (al kan ik het toch niet laten: Jean & Cyclops!) maar ook een paar leuke nieuwkomers. Dinklage doet het op zich leuk en Omar Sy is een uitstekende Bishop. Sowieso vond ik de groep mutanten aan het begin (Blink, Warpath, Sunspot, ...) erg sterk.

Days of Future Past is verre van perfect. Sommige acties hangen met haken en ogen aan elkaar (wat was in hemelsnaam het nut van Magneto die dat baseball stadion overal mee naartoe sleurt), maar over de gehele lijn is dit een erg vermakelijk deel geworden. Singer overtreft zichzelf en krijgt zelfs het voordeel van de twijfel dankzij het uitstekende begin. Oh ja: En Sabah Nur!

Kleine 4*

Naomi Watts

Vond je The Last Stand echt te doen Metalfist? Ook het idee dat Singer The Last Stand negeert, sterker nog: dat DofP een grote fuck you naar The Last Stand is.

Dat van Pryde blijft ongelofelijk. Ook blij om hetzelfde te horen over Quicksilver omdat ik hier alleen positieve verhalen hoorde terwijl het echt out of place aan voelt. Quicksilver zit er volgens mij ook alleen maar in om Disney te fucken.

avatar van Metalfist

Metalfist

Zeker Naomi Watts. Ik sta daar inderdaad vrij eenzaam in heb ik de indruk, maar Rattner maakt gebruik van twee van mijn favoriete verhaallijnen (Dark Phoenix en The Cure) en introduceert eindelijk ook Beast en Angel. Plus, Ellen Page is de beste Kitty Pryde uit de drie eerste films.

Ik dacht eerst dat Singer The Last Stand gewoon compleet ging negeren (het zou verklaren waarom Xavier terug in zijn lichaam zit), maar hij laat dan wel de dood van Jean Grey zien? Ik sta er met een gemengd gevoel tegenover. En Quicksilver.. De reinste aanfluiting als je het mij vraagt.

avatar van BramIsLegend

BramIsLegend

Ik deel bovenstaande mening, er wordt veel te veel geklaagd over The Last Stand, nochtans vind ik dat het amusantste deel van de originele trilogie. De eerste film start geweldig, maar de tweede helft en zeker de climax is echt niet goed. X2 is fantastisch (Stryker, Brotherhood + Nightcrawler), maar vond ik iets te donker. Bij een rewatch blijf ik de tweede film goed vinden, maar het derde deel is om een of andere reden kleurrijker waardoor ik hem veel leuker vind.
Zoals Metalfist al opsomt is Beast fantastisch in die film (Grammar was een uitstekende keuze), de special effects zijn geweldig en het concept van the Cure is zeker interessant. De uitwerking van Phoenix is dan weer iets minder en wordt door de combo met de Cure niet voldoende uitgediept.
Met de dood van Cyclops, Jean en Xavier had ik een pak minder problemen dan andere kijkers. Een beetje comicliefhebber weet dat een sterfgeval in een strip zelden permanent is en ik had er dan ook vertrouwen in dat dit ooit ongedaan gemaakt zou worden. Daarenboven, de dood van Xavier en het krachtenverlies van Magneto worden al meteen in dit deel ontkracht, dus je wist al dat dit niet blijvend was.

DOFP maakt niet alleen de gebeurtenissen uit the Last Stand ongedaan, maar in feite ws ook die uit de eerste en tweede X-Men film. Velen zeggen dat Singer met DOFP de kans greep om 'het verschrikkelijke' The Last Stand ongedaan te maken, maar er start gewoon een volledig nieuwe tijdlijn waarmee alles gewoon een ander verloop kent. Dat de dood van Jean en Cyclops hiermee ook teruggeschroefd wordt was in feite zelfs niet echt nodig,want het volgende deel zou zich toch focussen op de jongere garde X-Men waarmee deze rollen waarschijnlijk hercast zullen worden.