menu

The Raid 2: Berandal (2014)

Alternatieve titels: The Raid 2 | The Raid: Retaliation

mijn stem
3,63 (746)
746 stemmen

Indonesië / Verenigde Staten
Actie / Thriller
150 minuten

geregisseerd door Gareth Evans
met Iko Uwais, Tio Pakusadewo en Putra Arifin Scheunamann

Rama (Uwais) besluit na het bloedbad in het appartementencomplex weer aan ’t werk te gaan om zijn vondsten in ’t complex verder te onderzoeken. Hij besluit undercover te gaan om de Jakartaanse, criminele organisatie te kunnen infiltreren en uit te zoeken welke andere agenten uit zijn eigen korps corrupt zijn. Zijn riskante missie brengt zijn eigen gezin echter steeds verder in gevaar, en terwijl hij dieper graaft om ’t grote complot te achterhalen dreigt zijn ware identiteit steeds meer naar voren te komen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=HbIJbDv4sbA

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van John Milton
3,0
Wow. De drie reacties voor mij zijn echt eensgezind, ze vonden deel twee alledrie beter. Op zich zou dat nog toeval kunnen zijn, maar het onvermijdelijke 'ligt dat dan nou aan mij'-moment 'geeft hen gelijk', wanneer we het democratisch beslissen althans: The Raid 2: Berandal heeft tweetiende hoger dan Serbuan Maut.

Really?! Ik snap dat niet. Of ik moet hem bij mijn eerste kijkbeurt onheus bejegend hebben.

2,5
John Milton schreef:
Wow. De drie reacties voor mij zijn echt eensgezind, ze vonden deel twee alledrie beter. Op zich zou dat nog toeval kunnen zijn, maar het onvermijdelijke 'ligt dat dan nou aan mij'-moment 'geeft hen gelijk', wanneer we het democratisch beslissen althans: The Raid 2: Berandal heeft tweetiende hoger dan Serbuan Maut.

Really?! Ik snap dat niet. Of ik moet hem bij mijn eerste kijkbeurt onheus bejegend hebben.


Ik geef je helemaal gelijk. Ik snap niet waarom deze zo goed gewaardeerd wordt. In deel 1 stond het vechten en spanning centraal. Bij deel 2 stond meer het verhaal centraal dan de actie en spanning.

(verwijderd)
christian schreef:
In deel 1 stond het vechten en spanning centraal. Bij deel 2 stond meer het verhaal centraal dan de actie en spanning.


Dat is misschien juist het punt waardoor anderen, waaronder ik, deze film zo goed vinden en inderdaad vele malen beter dan deel 1. Hier vond ik de balans perfect.
De bijna-laatste vecht-scène in de keuken is wel pure kunst zeg, genieten!

Rama en Uco waren geweldig.

Net niet zo goed als Ajeossi.

avatar van tattoobob
5,0
(verwijderd) schreef:
Net niet zo goed als Ajeossi.

Appels en peren.

(verwijderd)
Hmm, valt wel mee toch? Misschien heb ik te weinig Aziatisch gezien dat ik ze vergelijk.

avatar van jippie2010
3,5
Beter dan deel 1. Vol ongeloofwaardigheden, dat wel, maar dat is bijna inherent.
Wat meer focus op een fatsoenlijk verhaal, wat voor mij wel meer kijkplezier oplevert.
Hard, graphic, uitstekend in beeld gebracht. Daar moet de film het toch vooral van hebben. *3,5

avatar van centurion81
Is deel 2 goed te zien zonder deel 1 te hebben gezien?

Zwolle84
centurion81 schreef:
Is deel 2 goed te zien zonder deel 1 te hebben gezien?


Ja hoor, lees een paar regels over deel 1 en je bent helemaal bij. Heeft qua verhaal niets om het lijf.

avatar van centurion81
Zwolle84 schreef:
(quote)


Ja hoor, lees een paar regels over deel 1 en je bent helemaal bij. Heeft qua verhaal niets om het lijf.


Thx

avatar van PEN15
3,5
Stalen Sneakers

Ik had hem misschien wat hoger gegeven als het wat korter had gekund en als er wat minder overdreven werd gekreund..

avatar van Martijnnn
4,5
centurion81 schreef:
(quote)


Thx


Toch zou ik zeker deel 1 gaan kijken, is een stuk beter dan deze. Het bewijs dat een klein verhaal niet slecht voor een film hoeft te zijn.

avatar van woeler82
3,5
Ik heb hem al 2x gezien, vindt het qua verhaal erg mager, maar qua actie boven de top.
Was er iets meer verhaal in kreeg die een 5 , maar nu geef ik hem maar 3,5 voor de puike actie

Deel 1 is ook wel leuk maar heeft ook weinig verhaal, draait eigenlijk puur om de actie

avatar van horizons
4,0
Toffe martial arts/actie film. Veel hard slaan, veel choreografie en een beter verhaal dan het eerste deel. Aanrader voor degene die ervan houden.
Dat gevecht in de keuken op het einde is geweldig in elkaar gedraait!.

avatar van 606
4,5
606
Het verschil met deel 1 is dat daar veel en veel kogels zijn. In dit deel gaat het vooral om de super mooie gevechten, met veel bloed.

avatar van N00dles
3,5
Heerlijke over-the-top vechtscènes met bizarre acrobatische capriolen maken dit tot één van de meest adrenaline-verhogende martial-artsfilms die ik ken.
Qua verhaal heeft het niet zoveel om het lijf maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de goed gechoreografeerde actie.

De lange speelduur nekt de film uiteindelijk wel en soms worden de vechtscènes (hoe creatief ook) wat repetitief, maar ik heb bewondering voor de ongelooflijke vechtsportskills van de acteurs.

avatar van UltraMovieKiller
4,0
Ik heb de Engels gesproken versie gezien. Zitten een aantal verschrikkelijk irritante stemmen tussen dus zeker de originele gesproken versie kijken!

avatar van Antonev
3,5
Heerlijke film die overloopt van de actie! Verhaal was prima te pruimen, maar het zijn toch wel de gave actiescenes die deze film maken!

Indiana007
Goed, maar vind deel 1 spectaculairder.
Maar van mij mag er een deel 3 komen met meer actie dan deel 2

avatar van Daan258
2,5
Ietjes beter dan zijn voorganger maar ook dit 2e deel wist mij niet heel erg te vermaken.
Net als het eerste deel is het verhaal niet al te boeiend maar daar draait het ook niet om bij de film. Het gaat natuurlijk vooral om de actie. En ja, net zoals de eerste film is de actie prima en een paar heerlijke scene's maar toch gaat dit na een tijd wel een beetje vervelen. Vooral als de film dan ook nog is 150 min duurt. heb hem daarom ook in 2 delen gekeken anders zou ik het helemaal niet volhouden.

Niet goed, niet slecht. heb me er gewoon redelijk mee kunnen vermaken.

2,5*

avatar van Phantasm
3,5
Komt wat traagjes op gang, maar daarna zie je geweldige vechtpartijen die er mogen wezen, net zo goed als zijn voorganger.

avatar van Shadowed
3,5
Nog een lekker hard vervolg.

The Raid 2 is niet van het begin tot het eind pure actie zoals het eerste deel te bieden had. Hier is er nog wat verhaal aan het water. ik denk ook dat dat voor een wat langere speelduur heeft gezorgd. 150 minuten kan een lange zit zijn.

Het komt een beetje traag op gang, nog steeds een aantal goede knokpartijen maar af en toe een beetje een lang dialoog. Niet dat het minder saai daarop is, want de spanning en geweld zijn nog zeker aan bod.

Ook een paar hele leuke karakters, zoals het hammer en knuppelduo en de Assassin. ik hou wel van een paar lekker rauwe karakters. En dat is de film ook op sommige scenes. Lekker gewelddadig en rauw er doorheen knokken. Het stijvolle einde bied dan ook meer dan genoeg vermaak. Ik vind beide delen even goed, kan eerlijk gezegd niet echt kiezen hiertussen

avatar van Noodless
4,0
Verrassend sterk tweede deel dat zijn voorganger zelfs nog overklast door de geweldige gevechten die heerlijk in beeld worden gebracht. De scène in de trein, de achtervolgingsscène met de auto's, de scène voordat hij naar de keuken gaat en de scène in de keuken zelf zijn magistraal. Ook de andere actiescènes zien er goed uit. In het begin is het goed volgen omdat er heel wat personages geïntroduceerd worden, maar eenmaal daar doorheen is het gewoon genieten van het spektakel.
Wat verhaal betreft zit het ook goed want het blijft boeiend tot het einde door allerlei twisten, bedrog, ...kortom wat een maffiaverhaal nodig heeft. Daarbij is er gezorgd voor passende muziek die bepaalde actiebeelden extra sfeer meegeven. Een verrassing ! 8/10

avatar van Thomas83
2,5
Deze zou beter zijn dan de eerste film, maar het tegendeel is waar. Van een super compacte actiefilm gaan we nu naar een oninteressant, onnodig complex en veel te lang verhaal over wat onderwereldfiguren, ook nog eens met horten en stoten verteld met die rare sprongen in de tijd aan het begin. Uco is met zijn daddy issues eigenlijk gewoon belangrijker voor de plot dan Rama.

De vechtscènes zijn wel nog altijd goed, en een stuk gevarieerder in locatie bovendien, maar het echte spektakel wordt vooral tot op het einde bewaard. Ik miste ook een beetje interessante personages en het gevoel dat er wat op het spel stond. Uco en de karikaturale Bejo zijn lachertjes, en Ruhian (in een andere rol dan in de eerste film) heeft een te kleine rol en moet zo nodig een tragisch achtergrondverhaal krijgen waar niets mee wordt gedaan.

Verder vond ik de gore regelmatig wel wat over de top. Dat moment met die grill was bijvoorbeeld al niet meer echt een gevecht. Dat noem ik meer martelen. Een beetje plat allemaal. Net als die cartooneske broer en zus met hun honkbalknuppel (met bal nog wel, what the hell) en hamers. Het schietwerk is nu nog meer naar de achtergrond geschoven en meer van het niveau van de gemiddelde matige Hollywoodfilm. 2.5* met pijn en moeite.

4,0
Deze flim is beter dan dat ik had verwacht dat het zou zijn, de gevechtsscenes zijn geschoten in een wat is zou beschrijven als een"old school snelheid"(de camera blijft vooral op een plek staan, weinig shakycam en jumpcuts), wat voor mij deze flim erg vermakelijk maakt om te zien, ik heb wel het gevoel gekregen dat ik the raid 1 moet ien, om de karakters beter te begrijpen. 4*

avatar van blurp194
3,5
Op grote afstand van het strakke concept van Serbuan Maut, speelt dit tweede deel wel in dezelfde omgeving en gaat het verhaal over dezelfde hoofdpersonen, maar het is wel een volstrekt andere film. De timing is absoluut niet te vergelijken, de structuur is heel anders.

En ja, vergeleken met de geniale monomanie van Serbuan Maut valt dat dan toch best hard tegen. Toch, Berandal begint met een paar erg, erg knappe shots, en er zijn weer een paar epische gevechten te zien - knap gechoreografeerd, en mooi in beeld. Dat maakt het op zich zeker wel tot een bijzondere film, maar wel op een heel andere manier dan de eerste.

3,5
neo (crew)
Serbuan Maut was een imposante actiefilm en het vervolg kiest er gelukkig niet voor een zelfde weg in te slaan. Het grote probleem is echter dat in deel 2 de grootheidswaanzin toeslaat, met maar liefst 2,5 uur gebouwd rondom een afgekloven infiltratie plot. Bij soortgelijke Thaise, Chinese of Hong Kong films waarbij het vooral draait om de actie choreografie is dat nimmer een probleem, maar wel als er een zoveel dode momenten ontstaan tussendoor. Ik mis echt tempo in deze film. Naar zeggen begon de regisseur met een versie van 3,5 uur, maar ik denk dat zelfs de 150 minuten versie gerust nog met minimaal een half uur had moeten worden gekortwiekt. Binnen Hong Kong cinema zijn er wel parallellen te vinden als het aankomt op vervolgfilms, maar het doet mij in verte vooral denken aan de krankzinnige grootsheidswaanzin van de Ong Bak reeks, minus de compleet slecht in beeld gebrachte choreografie.

De actie in het eerste deel kent ook zijn problemen, visueel niet altijd even kundig in beeld gebracht, maar in combinatie met het gevoel van de claustrofobie werkte het uitstekend. Ook in dit tweede deel wordt gebruikt gemaakt montage en visuele trucjes die mogelijk bedoeld zijn om het intenser te laten overkomen, maar lijkt eerder onnodige verbloeming die de goede choreografie niet waardig is en een deel van de potentiële adrenaline doet vervagen. Het moet gezegd worden dat de choreografie wat eentonig is en sommige korte actiescènes, inclusief subplot, misschien zelfs geschrapt hadden kunnen worden (de langharige huurmoordenaar).

Desondanks, is er genoeg spektakel, wat bovengemiddeld fijn is om te aanschouwen. Cecep Arif Rahman is van alle opponenten van Iko Uwais de enige met iconische dreiging, die vooral tot uiting komt in de geweldige keukenscene. Andere zeer fijne toevoegingen zijn het meisje met de hamers en de jongen met de honkbalknuppel, maar deze blijven toch net iets teveel binnen de lijntjes kleuren.

Een verbeterpunt is te vinden in de score, ditmaal van Joseph Trapanese, aangevuld met Indonesische componisten Aria Prayogi rn Fajar Yuskemal. Ondanks de wens van de regisseur om geen traditionele muziek te vermengen, hebben deze er voor gezorgd dat de langharige huurmoordenaar wel een herkenbaar Indonesische traditionele tint kreeg.

Als vervolg is het misschien wat teleurstellend, maar er is gelukkig nog meer dan voldoende om te genieten.

4,5
Net als eerste deel. Gewoon geweldig. En echt mijn soort films.

4,0
Kan een hele recentie schrijven maar doe ik niet........

DIT IS HOE EEN ACTIEFILM MOET ZIJN!!!

Genoten van begin tot eind.

avatar van IH88
4,0
Serbuan Maut 2: Berandal

Eén van de beste actiefilms ooit gemaakt? Serbuan Maut 2: Berandal is samen met zijn voorganger voor mij in ieder geval zeker in de competitie voor de titel. Gareth Evans zorgt weer voor een aantal briljant uitgevoerde actiescènes, en wat Iko Uwais aan het doen is grenst weer aan het onmogelijke. Een sterke vechtchoreografie bedenken is één ding, het perfect uitvoeren is weer heel wat anders. Dit tweede deel heeft meer een verhaal dan het eerste deel, maar de tweeënhalfuur gaan in een vloek en een zucht voorbij. En nog belangrijker, het gaat niet ten koste van de adrenalineverhogende actiescènes.

avatar van Lovelyboy
3,5
Een film die ik met gretigheid tot mij nam na deel 1, deel 1 viel uitermate goed in het potje, vandaar. En dan zou deze nog beter zijn...

De korte en passende speelduur, plus de beperkingen van een specifieke locatie, wordt in Berandal totaal over boord gegooid. Je kan je dan ook afvragen waar de focus ligt deze film ten opzichte van de eerste. Een parallel gelijk aan The departed/Infernal Affairs komt naar voren. Toch ondanks een memorabele 'jailriot', komt de film en zijn plot pas tot ontbranding wanneer Rama vrij komt en automatisch door de georganiseerde misdaad wordt opgenomen. Een aardig plot van bedrog, dubbel bedrog, hebzucht en eerzucht komt voorbij, iets dat ik niet bijzonder tot me neem. Laten we eerlijk zijn, het gaat om de knokscenes, de choreografie op dat vlak en hoe bizar en walgelijk daar soms alledaagse voorwerpen gebruikt worden.

Berandal is bij tijd en wijlen buitengewoon qua cinematografie en sfeer, iets waar in tegenstelling tot deel 1 veel meer tijd voor wordt genomen. De vechtscenes zijn natuurlijk weer geniaal, hoewel ik soms wel eens wat moeite heb met de montage en versnelling die ze daar aan toe gevoegd hebben. Vind dit niet perse een meerwaarde. Acteerprestaties...? Tja het zal... ik heb moeite om die koppen uitelkaar te houden, heb ik sowieso niet mijn best voor gedaan, net als het plot. Zoals gezegd het is de actie waar het omgaat.

Berandal is dan ook een fijn filmpje voor een hersenloos actie momentje met een hoofdpersoon met een ongeloofelijk incasseringsvermogen. Bied de film vanwege het plot en lengte nu meer dan deel 1? Nee, is mijn antwoord. Ben van mening dat een dergelijke martial arts film perfect vaart bij een situering en plot zoals deel 1 en dat alle extra van Berandal gewoon to much. Niet dat het stoort, in tegendeel. De film is bijzonder vermakelijk toch voegt het extra aan verhaal mij niet genoeg toe om beter te zijn dan deel 1 die ik wat dat betreft beter in evenwicht vind.

avatar van Duke Nukem
3,0
Ook ik vind dit vervolg minder goed dan de eerste film. Juist de claustrofobische omgeving uit deel een brengt zoveel spanning. Nog steeds erg vermakelijke martial arts gevechten met krakende ledematen en emmers vol bloed, dat wel, maar het verhaal en de extra locaties voegen weinig toe en een paar kleine zaken beginnen toch te storen. De opvallende groenblauwe filter bijvoorbeeld en het schokkende camerawerk, dat vooral tijdens de handgevechten enorm stoort. Die cameramannen met ADHD mogen ze toch eindelijk eens vervangen door iemand met een vaste hand. Ik mist ook wel de vuurgevechten uit het eerste deel. Ook de Engelstalige voice-over is slecht gedaan. Als de film in originele taal kan bekeken worden, met ondertitels, dan zal de ervaring waarschijnlijk beter meevallen. Er mag ook flink in de tijdsduur geknipt worden. Het leukste deel is het duo hamer meisje en baseballknuppel jongen.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:29 uur

geplaatst: vandaag om 03:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.