X-Men: Days of Future Past (2014)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 132 minuten / 151 minuten (The Rogue Cut)
Alternatieve titels: X-Men: First Class 2 / X-Men: Days of Future Past - The Rogue Cut
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Bryan Singer
Met onder meer: Hugh Jackman, James McAvoy en Jennifer Lawrence
Gesproken taal: Engels, Frans en Russisch
Releasedatum: 22 mei 2014
Bekijk via Disney+
Plot X-Men: Days of Future Past
"To save the future, they must alter the past."
De film speelt zich af in een alternatieve toekomst waarin mutant Mystique van Magneto’s Brotherhood een belangrijke wetenschapper in dienst van de overheid vermoordt. Als gevolg daarvan wordt de jacht op mutanten geopend en is het aan de X-Men uit het verleden en de X-Men uit de toekomst om samen te werken en ervoor te zorgen dat enkele belangrijke gebeurtenissen die leiden tot deze dystopische toekomst voorkomen worden.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- X-Men: Days of Future Past (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Hank / Beast
Rogue
Kitty Pryde
Seam
Taylor Kitsch is een veel betere acteur dan Channing Tatum. Had wat mij betreft wel Gambit weer mogen spelen.
Safaci
Mijn welgemeende excuses,
die lapzwans hing weer de lolbroek uit (hij weet dat ik een X-men-fan ben namelijk) en helaas ben ik er ook ingetuind.
Goede nieuws is dan wel dat de volgende sneak van 13 mei Godzilla zal zijn. Dat zweerde hij.
Goede vriend heb je!
nooit meer geloven dus?
jarno1975 (moderator series)
En ondertussen is de eerste NL review al binnen en blijkbaar is het toch zwaar tegengevallen. Vreemd wat op Imdb doen ze er zo lovend over.
Je vergelijkt 6000+ stemmen van imdb met die ene review? Pruth heeft hier op MM de film 4* gegeven.
mjk87 (moderator films)
En die spoilert er toch een beetje op los, halverwege maar gestopt met lezen.
JulieV1995
Bedoel je vergelijken met één recensent die de film heeft gezien tegenover 6000 Imdb stemmertjes die de film onmogelijk gezien kunnen hebben gezien deze maar in de States op 23 mei uitkomt. Review lijkt in ieder geval legit.
jarno1975 (moderator series)
Ik zeg niet dat van die 6000 stemmen iedereen de film gezien heeft. Maar zeker wel een paar duizend. Imdb werkt niet alleen in de VS hoor, dus snap niet wat die US release er toe doet? Daarnaast heeft de film zijn première op 10 mei al beleefd en is inmiddels al in diverse landen vertoont:
USA 10 May 2014 (New York City, New York) (premiere)
UK 12 May 2014 (London) (premiere)
Russia 13 May 2014 (Moscow) (premiere)
Singapore 14 May 2014 (premiere)
Brazil 15 May 2014 (Sao Paulo) (premiere)
Australia 16 May 2014 (Melbourne) (premiere)
China 16 May 2014 (Beijing) (premiere)
Jamaica 20 May 2014
Morocco 21 May 2014
Trinidad and Tobago 21 May 2014
Taiwan 21 May 2014
ibendb
Fantastisch vervolg op de originele X-Mentrilogie en waarschijnlijk dé grootste film over deze mutanten ooit gemaakt!
Net naar de X-Men 'marathon' geweest. Eerst First Class om ons geheugen op te frissen en daarna dit nieuwe deel in 'première'. Ik moet zeggen dat ik overdonderd ben. Vooral omdat ik totaal geen voorstander van deze reeks was. De film is één groot spektakel vol actie, emotie en vooral: verhaal.
Over het verhaal gesproken: Het is anders dan alle andere Marvel-verfilmingen. Waar die rest erg standaard is (superheld vecht tegen vilein, stad gaat eraan, superheld redt stad), is X-Men nét dat tikkeltje anders. Er zit een echt verhaal in met twists, links en verrassingen. Het tijdreizen, daar vreesde ik eerst wat voor. Ik was bang dat het te moeilijk ging worden, maar het werd uiteindelijk een goed gegeven die uitstekend uitgewerkt werd en nergens te ingewikkeld werd.
De personages zijn weer om van te smullen: Jennifer Lawrence als Mystique. Een killer-babe die een killer-babe speelt, perfect. Nicholas Hoult als Beast is ook een leuke casting aangezien Hoult die nerdige uitstraling heeft en het contrast met Beast erg groot is. Dan zijn er nog Magneto en Charles Xavier. Persoonlijk verkies ik de jonge versie boven de oude, maar dat is mijn mening, alhoewel ze het allemaal erg goed doen. Fassbender als Magneto vind ik dé beste keuze aangezien hij die rol ook aankan: hij kan dreigend zijn, hij kan emotie tonen. Dan hebben we nog 'the old gang', Halle Berry, Hugh Jackman... Maar ook Ellen Page als Kitty, een enorm aangename surprise. Page kan nooit mis doen bij mij.
Hoe dan ook, de cast wist wat die deed en kleurde nogal binnen de lijntjes. Toch was het erg vermakelijk allemaal.
De special effects waren ook overdonderend. Zo was de slow-motionscène van peter zowel fascinerend als hilarisch. De film zag ik in 3D. Ik zal het misschien al bij elke 3D-film vermeld hebben, maar ik blijf erbij dat 3D totaal geen meerwaarde heeft. Tenzij in je eigen zetel, op je 3D-tv. Dan kan het misschien wel wat toevoegen. In het geval van X-Men, wekt het alleen irritatie op. Je ogen moeten wennen en het beeld is véél te donker waardoor je de nachtscènes amper ziet.
Hoewel bijna alles hier nu erg positief is, zijn er natuurlijk wat minpunten. De film duurt nogal lang en ik kon mij niet de volle 131 minuten concentreren. Ook heb ik een deeltje gemist aangezien ik op het einde in slaap ben gevallen (heeft niks met de film te maken, eerder met mijn gezondheid). Toch kon ik nog goed meevolgen. Nog dat geluk. Ook zag Mystique er deze film minder goed uit, ik vind de make-up in First Class wel dat tikkeltje beter.
Al bij al: X-Men: Days of Future Past is een goede superheldenfilm die misschien niet iedereen zal smaken, maar waarvan iedereen het er mee akkoord zal zijn als ik zeg dat sommige scènes écht bad-ass waren.
Een dikke 4*
missl
Goede film maar toch haalt deze het niet bij de vorige. Die is meesleepender en wat origineler. Ellen Page heeft een veel te kleine rol. Mijn favoriet Raven heeft een grotere rol maar zij weet niet overal te overtuigen. Wolverine en de jonge en de oude professor X en Magneto zijn bazen.
Terug naar Singer.
Singer begon ooit met de X-Men reeks, na een paar uitstapjes kwam de reeks uiteindelijk weer bij hem terecht. Een beetje jammer want Vaughn en Ratner waren duidelijk de betere regisseurs. Wat zich ook weer in dit laatste deel laat gelden.
Gisteren ook de marathon meegepakt dus de aan de vergelijking tussen de twee delen was niet te ontkomen. First Class was een redelijk solide deel waarin Vaughn, qua opzet in ieder geval, een aardige basis gelegd had. Maar eigenlijk bouwt Singer daar niet echt op voort.
Dit nieuwe deel lijkt meer op een best off. Zo'n film waar élk personage nog eens uit de doos gehaald wordt. Het tijdreisverhaaltje errond is niet al te boeiend (en ook redelijk saai), veel mutanten krijgen niet meer dan een cameo maar ze nemen wel de aandacht weg van de rest. De rol van Fan Bingbing bijvoorbeeld, doet me sterk denken aan Asano in Thor. Goeie acteurs in hun thuisland die weggeplukt worden om beeldvulling te spelen in de linkerbovenhoek in een groots opgezette Hollywoodfilm. Waardeloos.
Dé scene (de slo-mo) in deze film is meteen het beste en slechtste wat Singer kan brengen. Enerzijds een boeiend stukje spektakel met genoeg humor gebracht, maar zowel de timing als de integratie in deze film is compleet onzinnig. Voelde als een tang op een varken, terwijl de scene an sich best leuk was.
Jackman en Lawrence als leads waren niet al te best, de 3D heeft 0 toegevoegde waarde (vond vooral personen er erg vreemd uitzien, alsof je naar plastic versies van de acteurs aan het kijken was) en met 131 minuten sleept de film zich na het eerste uur veel te lang voort.
Een duidelijke stap terug voor een reeks waar toch meestal wat inzat. Ik zal nooit een Marvel fan worden, maar binnen hun universum vond ik dit toch één van de betere reeksen, Singer is de ideale regisseur om dat om zeep te helpen zo blijkt.
Bryan Singer's back!
Singer, de man die eigenhandig de eerste X-men franchise al om zeep had gebracht mag daar nu een tweede aan toe voegen. Toen Singer al dit project in zijn handen kreeg was dat al onaangenaam opvallend na zijn vorige X-men films en weer ziet Matthew Vaughn zijn goed opgezette werkt volledig afgebroken worden. Net als bij Kick-Ass is het helaas ook bij First Class het geval.
Al de Singer euvels zijn weer terug, vooral die oervervelende focus op Wolverine maar Singer is ook gewoon een hele slechte verteller. Het bronmateriaal zorgde al voor twijfels want lijkt mij wel onverfilmbaar, in film in ieder geval. Singer heeft al moeite om zijn focus te doseren maar met het concept van Days of Future Past heeft ie het helemaal moeilijk. Bijna iedereen moet het doen met een cameo. No bueno. Design van de sentinels (in het "verleden") was wel aardig overigens.
X-Men was altijd erg interessant door haar existentiële thema's, en Vaughn wist dat echt sterk te gebruiken maar Days of Future Past mist die subtiliteit en is gewoon een lompe actiefilm, zonder echt goede actie. Zelfs acteerreuzen als Lawrence, Fassbender en Dinklage lopen er maar verloren bij. Ook die zogenaamde komische scene met Quicksilver tijdens die breakout, wat was die slecht en infantiel zeg. Ongelofelijk.
Flinke tegenvaller en Singer bewijst weer totaal incapabel te zijn voor dit soort films en haalt een tweede franchise om zeep. Erg jammer, want het bronmateriaal is erg sterk. Pijnlijk.
Rvdz
Terug naar Singer.
Vaughn kan ik nog wel inkomen, maar hoe vind je Ratner een betere regisseur? Ik vond The Last Stand een waardeloze film, en Ratner heeft mijns inziens helemaal geen gevoel voor het materiaal.
AHWA
Daar was ik dus al bang voor. Nou ja, dan in ieder geval maar hopen dat het nog een beetje vermakelijk is allemaal. Maar beter dan First Class zal hij zeker niet worden, denk ik.
Naomi Watts
Vanavond First Class maar weer opzetten om deze nare smaak weg te spoelen. First Class is geweldig, maar daar is hier niet veel meer van over.
horizons
Dat stelt teleur, als zowel NW als Onderhond de film negatief beoordelen. De eerste X-Men film van Singer vond ik trouwens wel sterk. Maar jammer als het sterke voorwerk van First Class zo teniet wordt gedaan.
Mensen die van Marvel/X-Men films houden hoeven niet teveel rekening te houden met mijn beoordeling. Buiten de Stark films is er geen enkele Marvel reeks die bij mij echt een voldoende haalt geloof ik.
Metalfist
Fuck, dit is wel erg slecht nieuws. Ratner & Vaughn zorgde inderdaad voor de beste films in de reeks en ik hoopte dat Singer ging kunnen verrassen, maar schijnbaar niet. Het enthousiasme is inmiddels al wel gekelderd
Materny
Zuur van de bovenstaande negatieve recensies. Ik moet me dan maar vastklampen aan het feit dat ik nog nooit een film uit de stal van Marvel als onvoldoende heb beoordeeld. Laten we hopen dat dit niet de eerste zal zijn.
Nicholas
Voor degenen die de film al hebben gezien: verwijzingen naar het vervolg (Apocalypse)?/post credits scene?
missl
Ik heb geen filmpje gezien bij de credits, nou moet ik ook eerlijk bekennen dat ik na de marathon X-men avond (250 min) er ver klaar mee was dus ik heb niet de gehele credits afgewacht.
Naomi Watts
Het licht ging aan dus ik ging er vanuit dat er niks meer kwam. Ik vind die end-credits scenes ook niet zo boeiend verder.
Er was nog een post-credits scene. Eentje waar een gecloaked figuur een piramide aan het assembleren was door de handjes in de lucht te steken. Zag er op zich niet slecht uit, maar aangezien ik het Marvel universum helemaal niet ken heb ik geen idee wie/wat het was.
Nicholas
Daar kan ik wel naar raden.
Thanks!
marvelfreak85
Gister was het zover ben naar de X men special geweest eerste First class en daarna DOFP.
DOFP begint echt epic het begin gevecht met de sentinels vs X men was iets waar ik lang op gewacht heb en was al genoeg reden om deze film te kijken.Het gevecht zat echt goed in elkaar het was goed om Colossus,Iceman,Blink,Sunspot,Warpath,Shadowcat en Bishop in actie te zien en ik vond het ook super vet hoe ze het tactisch aanpakte en hoe ze Blinks poorten gebruikte dit geldt natuurlijk ook voor het eind gevecht.
Helaas kan de film die epicness niet vast houden qua actie, het verhaal zit wel goed in elkaar ook al is het wel simpel alle karakters worden zover de screentime het toelaat goed neergezet.
Zo was de scene waar Quicksilver Magneto uit de gevangenis bevrijd echt super geweldig alleen jammer dat die scene ook de enige scene is waar Quicksilver mag schijnen.
Maar dit is niet de vetste X men film voor mij is dat nog altijd X2 en First class dit was meer een film om alle fouten van Origins en Last stand recht te zetten en het is echt een inleiding naar de volgende X men films waar ik heel blij mee ben want het deed me toch echt goed om Cyclops en Jean weer te zien want zij horen erbij te zijn in mijn ogen
En zo geef deze film hoop voor de toekomst voor de X men films, een Fresh start zonder opnieuw te beginnen.
Ook al had ik meer verwacht zijn de gevechten in de toekomst reden genoeg om deze film te zien.
En er is natuurlijk ook weer een after credit scene waar we Apocalypse ff een piramide in elkaar zien zetten heavy!!
DiDa
Ik had dit niet verwacht, maar ik zie toch ook wel een flink aantal negatieve NL recencies online. Rotten Tomatoes is nog steeds 94% fresh....
mjk87 (moderator films)
Dat wordt dus een topfilm
Ik werd al even bang dat jij hier ineens 4,5* uit je hoed zou toveren, want bij superheldenfilms zit ik vaak aan de volstrekt andere kant.
Dat wordt dus een topfilm
Ja, dat kan niet misgaan voor jou. Altijd zo tegendraads doen
Chainsaw
Ik hoopte van harte dat X-Men: Days of Future Past dat vrij bespottelijke product van Brett Ratner en die twee soloavonturen van Wolverine zou overtreffen. Dat heet laag inzetten. Maar tot mijn grote verbazing serveert Bryan Singer met X-Men: Days of Future Past een vervolg dat met gemak de eerste twee weet te evenaren en zelfs in de wereld van de superheldenfilms op een torenhoge positie over de rest uitkijkt. Een enorm positieve ervaring.
Singer combineert eigenlijk het beste van twee werelden. Hij gooit alle belabberde keuzes van Ratner overboord en haalt Patrick Stewart en Ian McKellen terug. Daarnaast haalt hij eveneens James McAvoy en Michael Fassbender - die de prequel meer dan de moeite waard maakte - terug. En een grote rol wederom voor Jackman als Wolverine, maar dit keer niet die emotionele zeikende drama queen, die we in The Last Stand en zijn soloavonturen zagen. Wolverine is weer terug zoals hij hoort en we hem in de eerste twee films hebben leren kennen; lekker nuchter en sarcastisch.
Je zou verwachten dat dit verhaal, waarin naast vele bekende gezichten uit de eerdere films ook een reeks nieuwe mutanten hun gezicht laten zien, veel te vol zou zijn. Het zou niet de eerste keer zijn dat een superheldenfilm veel te veel wil vertellen in veel te weinig tijd (Amazing Spider-Man 2, iemand?). Maar Days of Future Past is opvallend gestroomlijnd en overzichtelijk en oogt nergens te vol of chaotisch. En dat terwijl de film met zijn 130 minuten niet eens zo heel lang duurt. Maar geen enkele scène voelt gehaast en de film wordt nergens afgeraffeld. En wie verwacht dat slechts één of twee mutantanten de hoofdrol krijgen en de rest pure opvulling is, vergist zich. Elk karakter - ook de nieuwe gezichten - krijgt genoeg tijd om te schitteren, er is niet één ster van de show.
Ook erg geslaagd is de toonzetting. We kennen allemaal nu wel die Dark Knight/Man of Steel duistere aanpak en ook de luchtigere Marvel aanpak is met The Avengers al flink uitgemolken. Bryan Singer weet deze twee tonen op erg sterke wijze te combineren. Enerzijds zijn er de kleurrijke scènes in de jaren 70 met verrassend veel geslaagde humor (Wolverine en de metaaldetector). Met name de scènes rondom nieuwe mutant Quicksilver zijn leuker dan gedacht. Tegelijkertijd is de toekomst grauw en duister, met veel ruimte voor behoorlijk brute gevechtsscènes met de Sentinels. En dat gaat er soms best lomp aan toe. Singer durft het aan om drama, komedie en snoeihard geweld flink af te wisselen. En zijn film slaagt op al die fronten.
Nu heeft Singer natuurlijk ook het geluk dat hij met de X-Men franchise meer in handen heeft dan een leuk superheldenverhaaltje. De personages uit de X-Men franchise bewijzen opnieuw interessante karakters te zijn. Ditmaal geen misplaatste karakters als Vinnie ‘I’m the Juggernaut, bitch’ Jones, alle nieuwelingen passen uitstekend bij de oude garde en zijn stuk voor stuk goede toevoegingen. Wat deze oude garde betreft, het is een verademing om acteerkanonnen als McKellen, Stewart en Jackman samen in een film te zien met McAvoy en Fassbender. Singer maakt van X-Men: Days of Future Past niet alleen een spectaculaire actiefilm, maar zet een ware X-Men magnum opus neer, met voortreffelijke acteerprestaties. Ware fans worden op hun wenken bediend en de inmiddels afgehaakte liefhebbers zou ik dringen verzoeken toch weer terug naar de bioscoop te keren.
Want de X-Men franchise lijkt weer helemaal op de rails gezet.
4 sterren.

Dark Phoenix