• 9.384.749 stemmen

Thriller / Horror | 124 minuten

Genre: Thriller / Horror

Alternatieve titel: De Zomer van de Witte Haai

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw

Releasedatum: 18 december 1975

Plot Jaws

"The terrifying motion picture from the terrifying No. 1 best seller."

Het lijk van een jonge vrouw spoelt aan op het strand van de Amerikaanse badplaats Amity. Politiechef Martin Brody start een onderzoek en vermoedt dat er een grote witte haai de wateren onveilig maakt. Het bestuur van het toeristendorpje kiest echter voor het commerciële belang en weigert het verhaal van Brody te geloven.

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Mijn gedacht!

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

'leuke' film! in dit genre zijn er niet immens veel dus is het tof om te kijken... niet voorspebaar, veel spanning... 4****

K@i

dit is daadwerkelijk de enigste GELUKTE film met een mensetende dier in de hoofdrol

alle andere films zijn TROEP

killer bees

killer ants

locus

birds

en niet tevergeten alle andere haaienfilms

en de rest van dit soort troep

het trieste is nog dat de helft jonger is dan jaws

somige zijn zelfs van deze eeuw

alle andere films zijn TROEP

Rats

killer bees

birds

etc etc etc..........................................

The Birds van Hitchkock mag absoluut niet tot een slechte film gerekend worden en hij is zeker geslaagd als horrorfilm waarin dieren ( vogels) in voorkomen!

avatar van lesamurai

lesamurai

Nog een keer gekeken en het is en blijft een geweldige film. Mischien iets te Amerikaans maar dat maakt het ook weer echt Spielberg. Spielberg weet altijd mooie scenes te schieten en heeft boeiende films maar erg origineel is het daarintegen niet.

Jaws is en blijft een geweldige film die toch zeker in je collectie moet zitten, want het is en blijft een te Amerikaans meesterwerk met sensationele muziek. Dit is in ieder geval Spielbergs betere werk.

lesamurai schreef:

Zeker een van de beste films van Spielberg, misschien wel zijn beste?!

avatar van missl

missl

de eerste is toch wel de beste. nu zou het bijna lachwekkend zijn hoe die haai eruit ziet. goede combinatie van beeld, geluid en opbouw van spanning.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Had er stiekem iets meer van verwacht: 3.50
Deze film stond al een aardig tijdje op de nominatie om eens keer te gaan kijken, want schandalig genoeg heb ik deze klassieker nog nooit gezien. Gezien het cijfer, een aansprekend plot rond een haai en de overwegend lovende reacties hier ging ik dan ook met een zeer positief gevoel de film in, maar helaas heeft deze prent mij maar deels weten te overtuigen. Het is een echte Spielberg film waarbij de kwaliteit aan alle kanten vanaf druipt, maar op de een of andere manier zat ik geen moment lekker in het verhaal. Tevens vond ik het acteren ook nooit echt hoogstaand, en laat Jaws op deze twee onderdelen toch een ietwat matige indruk achter.

Het verhaal stelt bijzonder weinig voor in deze film, al ligt daar ook niet echt de kracht van Jaws. Er zit erg weinig diepgang in het plot, men springt met het verhaal nogal eens van de hak op de tak, en vind ik de spanningsopbouw behoorlijk mager voor een haaienprent. Daarbij vind ik het ook bijzonder jammer dat de haai zelf eigenlijk maar zeer weinig screentijd krijgt, al draait de film wel om haai 'Jaws'. Ik las in een reactie dat dat een bewuste keuze is geweest van Spielberg omdat 'Jaws' niet altijd even goed of mooi uit de verf kwam in het water. Die keuze vind ik op zijn zachtst gezegd nogal vreemd als je een haaienfilm aan het maken bent... Een ander punt wat ik niet erg heel sterk vond is de spanningsopbouw. Er zit niet echt een eenduidige lijn in het verhaal, en werkt men erg geforceerd naar de scenes met de confrontaties tussen de haai en de mensen toe.

Een ander punt dat zeker niet slecht is, maar waar ik toch wel iets meer van had verwacht is het acteren. Ik dacht altijd dat Roy Scheider bijzonder sterk was in deze film, maar dat viel me eigenlijk nogal behoorlijk tegen. Hij komt meer dan eens totaal onnatuurlijk over in bepaalde situaties, en wringt hij zich in allerlei hoeken om maar zo geloofwaardig mogelijk over te komen. Hij heeft zeker zo zijn momenten in deze film, maar over het algemeen stelde het me nogal teleur wat Scheider liet zien. Ook de rollen van Dreyfuss en Shaw hebben me nooit voor de volle honderd procent kunnen bekoren, al waren zei gemiddeld genomen wel iets sterker dan Roy Scheider. De kleine bijrolletjes waren aardig, maar verder ook niet veel bijzonders. Enkel de dialogen in de stuurhut als ze aan elkaar hun oude wonden laten zien waren van een behoorlijk niveau, maar daar is dan ook grotendeels alles meegezegd.

Afgezien van het feit dat de aanvallen van de haai volkomen onrealistisch zijn (misschien wist men wel niet beter toendertijd), zit het met het realisme wel snor. Al vind ik de wijze waarop men de haai te pakken wil nemen nogal weinig doordacht. De drie 'haaienvangers' rotzooien maar wat aan op hun bootje, er zit nooit echt een goede gedachte achter hun acties. Welke gek stapt er nu bijvoorbeeld in een kooitje waar een rat zich nog doorheen zou weten te knagen... Maar goed, dit zal ik maar met een korreltje zout nemen gezien het feit dat de film al dertig jaar oud is, en men hoogstwaarschijnlijk niet beter wist destijds. Maar ondanks deze minpunten zit de film voldoende realistisch in elkaar, en zal ik hier niet te veel over zeuren (want dan zou ik nog wel een tiental (kleinere) minpunten op kunnen noemen).

De meeste punten verdient deze film echter op het visuele platform. Het cameragebruik is erg goed te noemen met een groot aantal fraaie shots, maar dat kon je ook toen al aan Spielberg wel over laten. Veel afwisseling in camerastandpunten, mooi geschoten plaatjes met de haai, en bovenal gewoon erg steady. De special effects waren voor die tijd behoorlijk sterk, al ziet de haai er op bepaalde momenten echt wel behoorlijk nep uit, maar vooruit. De scenes waarbij de boot alle kanten op word getrokken door de haai zitten bijzonder goed in elkaar, en zijn over het algemeen erg goed gecoordineerd. Ook de cinematografie is erg sterk, en komt de film niet eens heel erg gedateerd over. Dertig jaar zou ik hem in ieder geval niet geven. Verder won Jaws nog een oscar voor de Sounds, maar verder dan het wereldberoemde 'spannende' toontje kom ik in ieder geval niet, maar goed dat zal dan wel aan mij leggen...

Ondanks dat ik behoorlijk want kanttekingen bij deze film heb, wellicht grotendeels ingegeven doordat mijn verwachtingen (bizar) hooggespannen waren, is het zeker een klassieker te noemen. De film is uniek in zijn soort, en mede daardoor is men met Jaws tot zo'n groot succes gekomen. Het verhaal stelt bijzonder weinig voor, van het acteren had ik wat meer verwacht, en moet het realisme meer dan eens met een korreltje zout worden genomen, dat alles neemt zeker niet weg dat er een lekkere 'wegkijkbare' film op de planken staat. Ik heb enorm zitten twijfelen tussen een ruime 3 (3.20) en een magere 3,5 (3.30) maar ik denk toch dat ik het op dat laatste cijfer houdt. Deels omdat het gemiddelde op Moviemeter (bijna) nooit liegt, deels omdat de film ondanks zijn minpunten toch erg lekker wegkijkt, deels omdat dit destijds een enorm succes was, en deels omdat dit een klassieker is die nooit meer vergeten zal worden. Het zal mij benieuwen wat Jaws 2, 3 en 4 te brengen hebben, maar zo 'coulant' als ik me bij deze Jaws prent opstel zal ik met de drie vervolgdeeltjes niet meer zijn: 3.50 (3.30).

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

deel 2 gaat nog de rest zonde van je tijd. mooie recensie weer trouwens.

combi schreef:

deel 2 gaat nog de rest zonde van je tijd. mooie recensie weer trouwens.

Toch gek eigenlijk, in deel 1 wordt die haai letterlijk opgeblazen en is er dus niet meer, maar in deel 2 tot met wat zal het zijn deel 4 of 5 is hij er weer.

Wat ik er mee wil zeggen, is dat het beest al in deel 1 dood is en dus geen einde heeft om 4 andere vervolgen op te bouwen.

Rare wereld de amerikaanse filmindustrie.

avatar van Stephan

Stephan

klute89 schreef:

De haai had katholieke ouders...

klute89 schreef:

Rare wereld de amerikaanse filmindustrie.

volgens mij wordt nergens in het tweede deel beweert dat het om dezelfde Haai gaat

Stephan schreef:

De haai had katholieke ouders...

Dat zal het wel zijn, haha

K@i schreef:

Dan zal het gebied waar die films zich afspelen wel een kweekvijver zijn van enorme mensetende haaien, ook een beetje raar.

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

deel 2 speelt wat jaartjes later af, deel 3 speelt zich op een andere plaats af deel 4 heeft helemaal niks meer te maken met de vorige delen.

avatar van lesamurai

lesamurai

combi schreef:

Het is toch niet de moeite waard om deze films te kijken. Er is een deel van Spielberg gemaakt die sensationeel was en vernieuwend was en als je dan een hele reeks krijgt van zo'n shark en als het ook nog eens van verschillende regisseurs is zoals bij deel 3: Joe Alves en bij deel 2: Jeannot Szwarc. Eigenlijk kan je als regisseur zeinde niks zelf bedenken want je steelt andermans ideeen netzoals hun dat doen bij Spielberg.

avatar van Primeval

Primeval

De beste haaienfilm ooit gemaakt, de andere haaienfilms die daarna zijn gemaakt, zijn grotendeels troep,troep en nog eens troep.

Ondanks dat de haai overduidelijk nep is, is het goed geacteerd, en voor die tijd was het heel wat!

Een dikke 5!

avatar van The Oceanic Six

Heerlijk! Er zijn maar weinig regisseurs die de spanning zo op kunnen drijven als Spielberg. Niks laten zien en toch veel mensen de rillingen over het lijf jagen. Genieten!

Ik vond het een hele prettige film. Ieder mens heeft angst door een haai gepakt te worden en Spielberg werkte dit uit tot een beklemmende film.

zo fake vind ik die Haai niet eens

hij BEAT teminste wel al die andere Haaien en dan heb ik het JUIST over die Haaien die heeeeeeeeeeeel stoer met de computer zijn gemaakt

zoals

deep blue sea

zo fake vind ik die Haai niet eens

zoals

deep blue sea

dat is zeker waar

avatar van Niels Alberts

Niels Alberts

Beste uit de JAWS reeks en zeker de beste haaienfilm. Alleen jammer dat de haai er af en toe wat slecht uit ziet...

Maar ja..de film is ook al 33 jaar oud!.

avatar van AGE-411

AGE-411

Niels Alberts schreef:

Maar ja..de film is ook al 33 jaar oud!.

slecht uit zien?

In vergelijking met de scharminkels van modernere films zien ze er zeer goed uit.

klute89

Ik vind dat ook, dat zo een mechanisch metalen gevaarte meer sfeer heeft dan zo een 3D computer gevalletje. En Jaws ziet er trouwens ook nog eens overtuigend uit!

geen enkele film met roofzuchtige beesten komt in de buurt

Ik kan in iedergeval niet zo snel een film noemen met (roofzuchtige) beesten die beter is dan Jaws dus...

avatar van AGE-411

AGE-411

geen enkele film met roofzuchtige beesten komt in de buurt

waarom staat King Kong en Jurassic park dan in je top10 en Jaws helemaal niet ?

AGE-411 schreef:

waarom staat King Kong en Jurassic park dan in je top10 en Jaws helemaal niet ?

in Jp gaat het niet zozeer om Roofzuchtige beesten

het gaat veel meer om het verhaal en avontuur in Jp

percies het zelfde met

King Kong

avatar van A.J

A.J

Een echte klassieker!!zeer goed verhaal en effecten!!4,5 sterren!

avatar van Kevin13

Kevin13