• 9.378.017 stemmen

Geregisseerd door: David Lynch

Met onder meer: Bill Pullman, Patricia Arquette en Balthazar Getty

Releasedatum: 29 mei 1997

Plot Lost Highway

"A lost road on the edge of strange…"

De centrale figuur in deze hallucinante film is Fred Madison (Bill Pullman), een saxofonist wiens huwelijk met Renee Madison (Patricia Arquette) bol staat van onuitgesproken spanningen. Die lopen nog hoger op wanneer ze anonieme videocassettes op hun stoep vinden, iets of iemand begluurt het huis en de bewoners. Op een van die cassettes zien we hoe Fred zijn vrouw vermoordt, ter dood wordt veroordeeld en in de dodencel terechtkomt.

Fred Madison

Candace Dayton

avatar van as

as

Badalamenti schreef:

Schitterende muziek van Angelo Badalamenti !

je doet het goed!!

avatar van Freud

Freud

Ik vind Badalamenti's muziek fantastisch werken in de film, maar ik moet toch toegeven dat als ik de cd beluister, ik zijn liedjes toch meestal oversla. Behalve dan bij The Straight Story, maar die cd zet je wel om totaal andere redenen op dan die van Lost Highway natuurlijk.

avatar van Icer

Icer

Film voor het eerst gezien.

Tja... mixed emotions.

nadenken, nadenken en nadenken.

avatar van John Doe

John Doe

Tweede keer gezien en nu stijgt de film toch echt een aantal plaatsen in m'n top 10. Ik heb ontzettend veel symboliek kunnen proeven, omdat ik vrijer kon kijken met de kennis van het verhaal.

Ik heb nu ook meer kunnen genieten van de muziek in de film. Magnifiek hoe de muziek samen met de beelden een hogere waarde creeërt dan de losse componenten. Heerlijke muziek opzich ook.

Eigenlijk is het idee van het ontvluchten van de realiteit herbruikt in Mulholland Drive. Bij dit idee vind ik Lost Highway meer passen. Bij beide films gaat het min of meer om het ontvluchten door jaloezie, maar het verhaal komt in Lost Highway degelijker over. Het is beter gebracht vind ik. De tijdsvolgorde van realiteit-droom vind ik persoonlijk beter passen.

Het beeld van de wild langsrazende snelweg komt precies op de juiste momenten langs, The Mystery Man, de tagline "I like to remember things my own way - not necessarily the way they happened''.
Mulholland Drive heeft op zijn beurt ook veel te bieden, maar mede door deze zaken gaat mijn voorkeur uit naar Lost Highway.

5,99 bij de FRS met door mij bevallen extra's trouwens.

avatar van vdc

vdc

Spoiler-topic geopend.

avatar van Jassie

Jassie

Ik heb deze film al een hele tijd geleden gezien. Ik vind het leuk als films je proberen op het verkeerde been te zetten etc. Maar bij deze film vind ik het weer te ver gaan. Ik heb met meerdere menseb gesproken over deze film, maar niemand die uit zichzelf een fatsoenlijke verklaring kon geven bij deze film. Deze is voor mij tenminste te vaag, en ik denk dat deze film daar o.a voor bedoeld is. 3*

avatar van damon

damon

leuk hoor.....vage films

maar ik wil daarna geen dikke boek lezen om ALLES te begrijpen 2,5*

avatar van as

as

Badalamenti schreef:

Schitterende muziek van Angelo Badalamenti !

Vooral dub driving.

avatar van Lukic

Lukic

Oke... te veel mindfucking dit. Dit neigt te veel naar vreemd doen om het vreemd doen... en dan kan er nog een verhaal achter zitten het gaat erom dat ik aan het eind wel een beetje het verhaal wil begrijpen... In ieder geval voor zo veel dat ik mij niet irriteer aan het gebrek aan verband tussen de scenes. Ik ben zelf ook te lui om mij na afloop uren lang te gaan verdiepen in een film of er een hele studie voor op te zetten! Oke eventjes erover nadenken enzo vind ik goed maar dit gaat te ver. Dit was vager dan Mulholland Drive en veel vager dan Blue Velvet. En deze twee films schat ik overigens hoger in dan Lost Highway. met name Blue Velvet is ook erug goed. Om even aan te geven dat vaagheid geen graadmeter is die direct verband houdt met de kwaliteit van een film!

Maar niet alles is kommer en kwel. Er zitten zeker spannende stukjes in. De Mistery man is tof. Zeker met het telefoontje. I am at your home right now. Call me.... What the fok?!!? Call me?!!?!?!?

2,5 ster.

avatar van Lukic

Lukic

Verhoogd naar 3 sterren na een tijdje denken...

avatar van Beejeej

Beejeej

zag em voor 5,99 liggen bij de freerecordshop en had er al wat over gehoord, dus nam em maar mee...

nou, et was me de film wel

ik heb zojuist de uitleg gelezen via de link die op pagina 1 hier staat (Lynch voor gevorderden) waardoor een en ander duidelijk werd. na het zien van de film sloeg het namelijk als een tang op een varken wat mij betreft. na het lezen kon ik het wel plaatsen en ook waarderen.

voorlopig blijf ik even op 4 sterren. over een tijdje, als et even bezonken is, nog maar eens een keer kijken.

wat mij overigens wel stoorde was dat de scenes zo incompleet leken... ze werden op zulke vreemde momenten afgesloten. dit zal wel een filmtechniek zijn, maar ik vond het niet zo prettig.

avatar van Beejeej

Beejeej

mooie uitspraak overigens:

"That guy gets more pussy than a toiletseat"

avatar van Raspoetin

Raspoetin

Een heerlijke mind fuck thriller. David Lynch is een waar filmkunstenaar en verheft de film tot een abstract schilderij. De soundtrack van de film is meesterlijk met enkele rockartiesten (NIN, Marilyn Manson en Rammstein) en natuurlijk componist Angelo Badalamenti.

avatar van kijkert

kijkert

Raspoetin schreef:

Ik vond MM en Rammstein eigenlijk nogal overbodig en geforceerd in de soundtrack ingepast. NIN ken ik niet, en herkende ik dus ook niet.

Badalamenti is zoals altijd: goed.

Verder een mooie film, maar wat mij betreft iets té vergezocht.

4,5 ster.

avatar van mister blonde

mister blonde

zoals gezegd is het de kijker die te ver zoekt. vaak liggen de antwoorden veel dichterbij dan men denkt of zijn de dingen die gebeuren helemaal niet te verklaren (iets dat de kijker toch altijd krampachtig probeert). Lynch lacht zich waarschijnlijk rot om alle theorieën op het internet.

de muziek vond ik overigens briljant gekozen. erg sfeervol en goed gekozen.

avatar van kijkert

kijkert

mister blonde schreef:

zoals gezegd (........) zijn de dingen die gebeuren helemaal niet te verklaren

Dat lijkt me een zwaktebod van de maker, en zal in grote lijnen ook wel niet waar zijn.

Lynch lacht zich waarschijnlijk rot om alle theorieën op het internet.

Dat denk ik niet. Het lijkt me eerder zijn bedoeling dát er juist flink over gediscussieerd wordt, omdat er verschillende verklaringen voor veel van zijn films zijn.

Als er niet gediscussieerd en gespeculeerd zou worden, zouden zijn films, of deze althans, volgens mij mislukt zijn.

de muziek vond ik overigens briljant gekozen. erg sfeervol en goed gekozen.

Dat kan. Ik vond het dus geforceerd en onnodig.

avatar van mister blonde

mister blonde

Lynch gaat de confrontatie met het publiek, dat altijd alles wil verklaren, aan. veel dingen die je ziet in zijn films zijn dromen, hallucinaties of (met name ook in deze film, maar ook in mulholland drive) is wish-full thinking. dat zijn allemaal zaken die moeilijk te verklaren zijn. heeft niets te maken met een zwaktebod, eerder met stijl. de dingen die ik noem zijn een terugkerend thema in bijna al zijn films.

avatar van Rien

Rien

SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER

Die mistery man is volgens mij gewoon een hersenspinsel van Fred.
Mijn vizie:
Fred vermoord zijn vriendin uit jaloezie, en beland in de gevangenis.
In de gevangenis klaagt hij over pijn in z'n hoofd, maar daarvoor heeft hij al een grote droom gehad namelijk het begin van de film.
Hij droomt dat ze videobanden toegestuurd krijgen die beelden tonen van zijn 'droom' waar hij later over verteld.
Die beelden zijn dus het gene wat er gebeurde toen hij zijn vrouw ging vermoorden.
Waarom videobanden? Omdat hij er achter kwam dat z'n meisje aan Pornofilms deed.
Dan droomt hij over dat hij met zijn vriendin meegaat naar een feest waar hij de mistery man ontmoet, en die zegt dat hij bij hem thuis is.
De mistery man is dus Fred zelf, Fred had het zo gewild dat hij met zijn vriendin op een feetsje zat maar ondertussen zit hij thuis z'n vriendin te vermoorden.
Daarna word hij dus opgepakt en begint zijn andere droom.
Hij veranderd in een ander persoon die hij misschien graag had willen zijn?
Daar ontmoet hij al snel die zelfde persoon als Fred z'n vriendin maar dan blond.
Dat was hetgene wat de mooie droom alweer deels verbrak omdat de werkelijkheid er deels tussen inkomt.
Hij moord dan allemaal personen die in werkelijkheid met de porofilms te maken hebben.
Als hij op een gegeven moment op het strand ligt in weer Fred zijn personage zegt zij: You never can get me.
Zij ging dus waarschijnlijk met hem voor het geld en ondertussen werd hij zo jaloers dat ie iedereen is gaan vermoorden.
Dus het verhaal zijn gewoon 2 grote dromen die door werkelijkheid verstoord worden

Geniale film

avatar van Smoghler

Smoghler

Hey Rien,

Heb je die spoiler zelf verzonnen? Of heb je die geïnterpreteerd uit andere spoilers?

Vind m iig wel goed gevonden verder

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Had deze toendertijd in de bioscoop gezien en hij maakte op de een of andere manier TOEN niet veel indruk weet ook niet precies waarom. Gisteren heb ik hem weer eens op DVD bekeken en nu moet ik toch tot de conclusie komen; best een geniale film dit!! Raar dat ik echt hele stukken van de film compleet vergeten was.
Okay en laat ik ook eens een poging wagen om deze film voor mezelf te verklaren.
Het eerste gedeelte denk ik er vrijwel hetzelfde over als de theorie van Rien tot het moment dat hij in de gevangenis komt. Ik denk namelijk niet dat Fred wordt opgepakt maar dat de gevangenis ook een droom is van Fred. Vervolgens zie je een flashback waarin je kennis maakt met de jonge Fred (=Pete) en zijn relatie tot de pornobaas. Pete word tot over zijn oren verliefd op Alice maar het is een totaal onmogelijke liefde. Alice is ook niet dezelfde persoon als Renee denk ik. Vervolgens gaat de flahback na een tijdje weer over in de realiteit. Alice gaat Pete duidelijk opdrachten geven en wordt zo ook een hersenspinsel van Fred. Alice geeft Fred de opdracht om Rudy te gaan vermoorden vervolgens rijdt Fred de woestijn in daar bij het hutje verdwijnt zijn hersenspinsel van Alice en neemt de mysteryman het weer over. Vervolgens vermoord hij Laurent in het hotel en keert weer terug naar de plaats van zijn eerste delict alwaar de agenten posten (want zoals iedere filmagent weet de dader keert altijd terug naar de plaats van de misdaad )
Fred is dus een psychotische schizofrene jaloerse moordenaar waarin de karakters van Fred/Pete/Alice/Mysteryman zijn verenigd.

Totzover de lost Highway Theory by Madecineman.

avatar van Rien

Rien

Hey Rien,

Met 1 maatje samen verzonnen

Eerst 3 x gekeken maar de Mystery man was nog onduidelijk, en daar had mijn maatje weer een bepaalde theorie op en toen kwamen we bij deze theorie

avatar van Japie1971

Japie1971

Raarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.... ook na het lezen van de uitgebreide uitleg, kom ik tot deze conclusie.

Geef Lynch een budget en voor hem is het een vrijbrief om een vage film om het vage te maken. Aangezien hij veel bloot niet verafschuwt, kan hij misschien in ons landje ook wat centjes lospeuteren voor een mysterieuze movie.

Al met al niet helemaal mijn ding.... 3* dus

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Ik zag deze film voor de eerste keer een jaar of 4 geleden. Ik begreep er werkelijk niks van, dus vond ik er ook niet zo veel aan. Ik dacht er toen ook niet verder over na.

Een 3-tal weken geleden zag ik de film opnieuw en het resultaat was bijna hetzelfde als de eerste keer. Totdat ik hierop uitkwam en het eens rustig doorlas. (Hoewel ik nog wel wat andere interpretaties over de film las, leek deze mij het meest voor de hand liggend).

Het werd ineens al véél duidelijker. Ik vond het zelfs geniaal hoe je hierop kan komen en dit in beeld probeert te brengen (wat toch zeker geslaagd is in de film!)

Na drie keer kijken geef ik de film 4,5 * en net geen 5 * omwille van de bijkomende analyse die ik ervoor moest lezen. Ik vrees dat ik anders de film nooit zo zou kunnen begrijpen als nu.

avatar van Ozarklynch

Ozarklynch

Ben blij dat je het voor jezelf wat gemakkelijker hebt kunnen maken. Maar in feite laat je jezelf meeslepen door de gedachtengang van de recensist ansich. Het mooie van Lost Highway (in feite bij de meeste van Lynch's films) is dat je er je eigen visie op kan nahouden. Geniet in de eerste plaats van de beeldenstorm en de sfeer die op je wordt losgelaten en maak er vervolgens je eigen Lost Highway van. Mooi toch...?

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

[quote]Ozarklynch schreef

Absoluut. Je kan er inderdaad je eigen visie op nahouden. Dat vind ik zelf ook zo geweldig aan Lynch's films. Dat is ook zo bij Mulholland Dr., hoewel ik die op de een of andere manier beter kon vatten als Lost Highway. Ook bij niet-Lynch films zoals bijvoorbeeld Donnie Darko. Maar aan het einde van een film wil ik toch wel ongeveer de film begrijpen. En persoonlijk vind ik dat dit net ontbrak bij Lost Highway. Dus hou ik het op 4,5 *

avatar van flipsen

flipsen

Pffff, wat een film zeg. Deze film heeft echt even tijd nodig om te bezinken en het duurt ook even voor het verhaal een beetje uitgekristalliseerd is. Die link op pagina 1 is erg nuttig.

Ik maak er het volgende van: Fred heeft Dick Laurent en zijn eigen vrouw vermoord en wordt opgepakt en in de dodencel gegooid. De hele film globaal uit twee hallucinaties: één bestaat uit ontkenning van wat hij gedaan heeft en in de andere is hij alles wat hij altijd geweest had willen zijn. In beide hallucinaties sijpelt de waarheid er een beetje tussendoor en de waarheid haalt hem uiteindelijk in. Volgens mij is hier alles wel ongeveer aan op te hangen.

Buiten een verhaal waar je nog wel een tijdje zoet mee bent is de film ook gewoon erg mooi om de eerste keer naar te kijken: Goeie sfeer, goed geacteerd, goeie soundtrack, af en toe erg grappig (de mysterie man!) en de hele tijd een beetje spannend. 4.5 sterren.

avatar van De GeuS

De GeuS

The "mystery man" is trouwens vrijgesproken voor moord, vorige week...

avatar van gotti

Maar die schijnt inmiddels al weer een proces aan z'n broek te hebben hangen, nu niet van het OM, maar van de ouders van de vermoorde vrouw.

avatar van danuz

danuz

Toch een kleine tegenvaller... De film begint verschrikkelijk goed. Prachtig abstracte beelden en wist me vanaf het eerste shot te pakken. Lynch weet op de een of andere manier mij steeds weer de stuipen op het lijf te jagen en ik zat dan ook hier weer bij menig scène met de handen voor de ogen.

Wat me hier weer opviel (ook bij Mulholland Drive) waren de schitterende close-ups van de gezichten en andere lichaamsdelen. Fotografisch weet David Lynch elke keer weer indruk te maken.

Het verhaal was (zoals we gewend zijn van de man) behoorlijk vreemd en abstract. Toch wil ik bij zijn films vaak helemaal niet weten wat hij er precies mee bedoeld of wat ‘men’ er inziet. Ik vind het op zich al prachtig en het is erg fijn om je fantasie er op los te laten gaan. Zijn films kijk ik meer als ‘abstracte kunstwerken’ dan narratieve films. Gewoon genieten van de sfeer en wel zien waar je uitkomt.

Het minpunt in deze film is het middenstuk. Nadat Fred Madison in de gevangenis komt Het verhaal zakt voor mij wat in en de spanning was ook ver te zoeken. Op het einde kwamen de vreemde geluiden en melodieën weer terug en zo ook de absurde zieke sfeer.

Al met al een degelijke film , die voor mij toch nog wel wat spannender en mooier had kunnen zijn.

Toch nog 4*

avatar van gemaster

gemaster

Pracht van een film. Echt bijzonder mooi gemaakt. Heb net even de theorie pagina gelezen en ik snap nog steeds niet alles, maar dat is ook niet de bedoeling bij een Lynch film. Er is in ieder geval 1 ding wat ik wél zeker weet en dat is dat ik nooit een glazen salontafel koop. Auw!