• 9.377.570 stemmen

Geregisseerd door: David Lynch

Met onder meer: Bill Pullman, Patricia Arquette en Balthazar Getty

Releasedatum: 29 mei 1997

Plot Lost Highway

"A lost road on the edge of strange…"

De centrale figuur in deze hallucinante film is Fred Madison (Bill Pullman), een saxofonist wiens huwelijk met Renee Madison (Patricia Arquette) bol staat van onuitgesproken spanningen. Die lopen nog hoger op wanneer ze anonieme videocassettes op hun stoep vinden, iets of iemand begluurt het huis en de bewoners. Op een van die cassettes zien we hoe Fred zijn vrouw vermoordt, ter dood wordt veroordeeld en in de dodencel terechtkomt.

Fred Madison

Candace Dayton

Toch wel.

avatar van pjotr

pjotr

Kom op zeg, daar kun je nauwelijks omheen, zelfs als je verhaallijnen verafschuwt.....zoals een enkele Moviemeter-user.

Legt nog steeds niet uit

waarom het verhaal circulair is. Op het einde waarschuwt hij zichzelf. Je moet zelf al met gebogen logica komen om zoiets te verklaren
. Dus nee, hele verklaring staat daar niet in 2 zinnen, zeker niet als het niet strooks met de spoiler.

avatar van pjotr

pjotr

bennie jolink schreef:
Bovendien geeft lynch in interviews wel duidelijk aan wat hem heeft bewogen om 'lost highway' te maken: namelijk het vermogen van het menselijk brein om een bepaalde traumatiserende ervaring weg te drukken en te vervangen door een zelf gecreeerde wereld.

The mysteryman zegt ook ergens in de film: "In the East, the Far East, when a person is sentenced to death, they're sent to a place where they can't escape, never knowing when an executioner will step up behind them and fire a bullet into the back of their head."

Op het moment dat Fred zichzelf waarschuwt begint hij zo'n beetje te beseffen dat hij het wel eens geweest kan zijn die zijn vrouw heeft vermoord.
Maar dan nog....ik heb niet gezegd dat Lynch' verhalen helemaal te doorgronden zijn (en dat dat uberhaubt de bedoeling is) maar dat hij er een lijn in aanbrengt waar langs een heleboel te verklaren valt daar lijkt me geen twijfel over mogelijk....het is zonde om daar je ogen voor te sluiten....;)

John Doe

Grappig hoe kortaf en duidelijk Patricia Arquette de kern weergeeft voor het begrip van de film:
'(...) It's not a linear movie. (...) In a way you start going into the mind of a psychotic man, who's obsessively jealous with his wife. (...) It's a sort of dead relationship. (...) He kills her an then he recreates himself as this young, viril guy and her as his girl, who needs him, who wants to sleep with him and loves him and he needs to save her , but his whole fantasy again turns to shit because he's just a sick man.'
fragment uit Jordy's eerder geplaatste link

avatar van Freud

Freud

Robert Blake, de acteur die de Mystery Man speelt, wordt verdacht van de moord op zijn vroegere echtgenote. Om maar te zeggen: ik maak mezelf ook al jaren 's nachts wijs dat hij maar een verzinsel is, maar de werkelijkheid komt soms in de buurt

John Doe

Ja haha, zo zie je maar wat een casting David Lynch films hebben.

avatar van De GeuS

De GeuS

Na het herzien van deze film, heb ik hem toch maar verlaagd met een 0,5 naar 4 sterren....

Het blijft een sterke film, maar de magie van de eerste keer kijken was een beetje weg....

GFM

by far de vaagste en meest intrigerende film die ik ooit heb gezien.....gisteren gekeken en ga m vanavond een tweede keer aanschouwen,,,wow/!!

GFM

Na twee keer kijken en de uitleg erbij via link op mm kan ik alleen maar concluderen dat deze film echt een juweeltje is...de creepy mystery man, de persoonsverandering, identiteitsvernadering, de identiteits-switch, mr Eddy (of Dick), de schitterende dubbelrol van Arquette, ik ben verkocht, zo snel mogelijk Mulholland Drive huren....5*

GFM schreef:

Eraserhead (van Lynch) die ik gister zag, was duidelijk nog 'vager'. De meest absurdistische film die ik heb gezien. Kent er iemand nog vreemdere films?

avatar van V

V

Fascinerend, maar verre van bevredigend. Van die constante vaagheid (voor mij werd bar weinig echt duidelijk in de film) werd ik een beetje moe(deloos).

Op advies van GFM de uitleg gelezen. Moet je dus na het bekijken van de film een vier pagina's tellende uitleg doorspitten om iets van de film te begrijpen

Ik zie daar de lol niet van 2*

avatar van Wouter

The Grandmother van Lynch.

avatar van Goodfella

Goodfella

L'Année Dernière à Marienbad ook, als ik de verhalen moet geloven.

avatar van Yak

Yak

Un Chien Andalou, waarom staat die trouwens niet op MM?

V schreef:

Ik zie daar de lol niet van 2*

Wel positief dat je wat van me aanneemt...

avatar van V

V

Die fout zal ik niet snel meer maken

avatar van starbright boy

Net voor het eerst gezien en lekker nog geen spoilers gelezen.
Dit is wat ik erover denk (edit: vergelijking met andere film zelf weggeknipt): Er is een werkelijksheidsdeel (wat de hoofdpersoon niet wil weten/niet mee om kan kan gaan) en er is een geidealiseerd deel (zoals de hoofdpersoon zijn leven gewenst had. Dat verklaart verder niet de cirkel in het verhaal en die kan ik ook nog niet helemaal plaatsen, net als de creep die op meerdere plaatsen tegelijk is, maar echt veel doet dat er niet toe.

Verder is dit weer een fijne trip in de wereld van Lynch. Het verhaal is een presentje erbij, het gaat vooral om mooie scenes, sfeer en het dunner maken van de grens tussen fantasie en realiteit. En ook hier lukt dat weer goed.

Toch miste de film vooral wat warmte en emotie voor mij en vond ik de thema's die voorbij kwamen ook niet altijd echt boeiend.

Bij Lost Highway zit ik ongeveer op 3.75 maar rond voorlopig naar beneden af.

Goodfella schreef:

L'Année Dernière à Marienbad ook, als ik de verhalen moet geloven.

Ik zet deze surrealistische films nu hoog in m'n must-see lijst, want ik ben er wel voor in. De korte projecten van Lynch heb ik nu allemaal, dus die zullen binnenkort ook m'n gevoelens bespelen. Als ik Lynch hoor praten in extra's vind ik het fantastisch om te vernemen hoe hij bij zijn keuzes voor bepaalde locaties en een bepaalde manier van acteren, deze diepere betekenissen wil geven. De betekenissen die hij kiest vond ik echt goed gekozen en ik was het er erg mee eens Het ademt al sfeer uit zonder dat je er vat op krijgt. Maar als je op dezelfde manier als Lynch nadenkt over de locaties en acteerkeuzes, klikt het helemaal, dan klopt het en komt het verhaal machtig over.

avatar van kloeshki

snap van deze film nieeeets

Gho, dan moet je wel héél dom zijn

Freud schreef:

Gho, dan moet je wel héél dom zijn

Dat kun je al zien aan hoe deze persoon niets spelt

avatar van Bulleke

Bulleke

De uitleg die gegeven wordt, snap ik wel.. op één ding na; de mysterieuze avond dat Fred verandert in Pete. Dat dit gebeurt zie je in de gevangenis, maar Pete wordt zelf ook 'in' Fred geplaatst.. daarom hebben die ouders het over een man (dat is dus Fred, volgens de uitleg) maar verder begrijp ik er niet veel van..

GFM

Deze link werd een tijd geleden door Jordy gepost, heb je deze al helemaal gelezen?

avatar van amco

amco

Zalige film

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Schitterende muziek van Angelo Badalamenti !

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Als film "kunst" is, is dit "Kunst met een grote K".

Heb 'm een stuk of vijf keer gezien en je ontdekt telkens iets nieuws.

avatar van jassonn

jassonn

Als je de film leuk/mooi? vind wel ja.

avatar van Johan van Ee

Johan van Ee

Mooie film. Zoals in de link van Jordy wordt aangegeven bevat het eerste deel van de film de naakte waarheid.
Later als de gedaanteverandering in de gevangenis plaatsvindt krijgen we tal van hallucinaties te zien waardoor je (meestal door symboliek) telkens wat meer te weten komt over wat er zich in het hoofd van de schizofrene hoofdrolspeler afspeelt.