• 9.182.040 stemmen

Met onder meer: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae en Kang Hye-jeong

Gesproken taal: Koreaans

Releasedatum: 11 november 2004

Plot Oldeuboi

"Laugh, and the world laughs with you. Weep, and you weep alone."

Zonder te weten waarom, wordt Oh Dae-su vijftien jaar lang vastgehouden in een kleine kamer. Hij heeft geen contact met de buitenwereld en is de waanzin nabij. Op een dag wordt hij wakker op het dak van een appartementsgebouw; hij is zonder enige waarschuwing weer vrijgelaten. Vastberaden gaat Dae-su op zoek naar de reden van zijn gevangenschap. Maar als hij hoort dat zijn vrouw tijdens zijn afwezigheid werd vermoord, zweert hij wraak.

avatar van Richardus

Richardus

• 1970 berichten

Destijds in de bios gezien, thuis vele malen op dvd en nu weer op groot scherm kwam hij weer flink binnen. Fantastische film, een van de beste wraakfilms ooit en hoogtepunt van de vrij absurde Koreaanse cinema. Halve ster erbij want dit is een klassieker van topniveau en een van m'n persoonlijke favorieten.

avatar van chevy93

chevy93

Gisteren herzien in de bios. Ik gaf het bij de eerste keer (blijkbaar) een 3,5* en daar blijf ik bij. Uiterst origineel concept, maar af en toe ook wat potsierlijk.

avatar van hvdriel

hvdriel

Een heerlijke en waanzinnige film die als een achtbaan voortrolt, waarbij je je ogen uitkijkt en niets hoeft te begrijpen, want alles wordt aan het slot uitgelegd.

avatar van Creative-lady

Creative-lady

pfff... Ik had toch meer verwacht van de film. 40 min gekeken... MAAR??? Hij zint uit op wraak? EN???? Hij begint zo maar met iedereen te vechten. Het is toch op zijn ontvoerder dat hij wraak moet nemen???

Meesterwerk

Park Chan-Wook zijn Oldboy is een geniale film. Ik had eigenlijk een heel ander film verwacht. Een soort standaard wraak actiefilm die vermakelijk is maar niet meer dan dat. Dat was Oldboy helemaal niet. Het is een hele schokwekkende film over wraak en liefde. Visueel is de film geweldig en het heeft een hele gritty sfeer. Camerawerk was zeer sterk en het iconische gang gevecht is echt briljant. Er zitten zoveel details in die scene wat het zoveel meer geloofwaardig maakt dan andere films. Het is natuurlijk nogsteeds over te top maar het heeft realisme goed ingewerkt vind ik. Een andere goede moment waar de camerawerk heel goed was, was de octopus gerecht scene. Heel hypnotiserend en innemend. Misschien ben ik gewoon iemand van lage intelligentie maar ik had de reveal helemaal niet verwacht. Mijn vriend had het daarentegen wel verwacht. Lee Woo-Jin heeft de perfecte wraak uitgevoerd maar, realiseert dat dit niet zijn zus terug zal brengen en daarna zelfmoord pleegt. Dit vond ik een zeer sterke scene en de montage gaf het meer impact. Park Chan-Wook had gezegd dat de kijker zelf kan interpreteren of Dae-su het nou wel of niet nog weet op het eind. Ik had geen twijfels over mijn idee en ben er zeker van dat hij het nog weet. Dae-su zijn gezichtsexpressie zegt het allemaal.

Geweldige Koreaanse cinema. Hou van deze film en wil zeker nog meer zien.

chevy93 schreef:

Ik kan begrijpen dat je het een beetje maf vond maar het is ook zeker de bedoeling dat het over the top soms moet zijn. Je houdt ervan of niet. Ik denk dat bij bijvoorbeeld de gang gevecht scene je bijna vergeet hoe over the top het is omdat het zo goed in beeld is gebracht.

LLoyd Gallagher schreef:

Tsja, de mening dat het over de top moet zijn deel ik niet, in dit geval komt de film bij mij te naar en zwaar binnen. Ik kan niet goed plaatsen wat het doel ervan is, net als bv bij Parasites waarbij ook hier het verhaal bijzonder / origineel is maar die gewelddadigheid mijns inziens eerder afbreekt dan toevoegt.

avatar van stefan dias

stefan dias

McKoenski schreef:

Ik heb zelf ook een aversie van (nodeloos) geweld, maar ik ervoer 'over the top' eerder als extreem gestileerd, wat het een zeker abstractie gaf en in de vaak aangehaalde hamerscène in de gang zelfs een (tot mijn eigen verbazing) zekere schoonheid. Zonder daarbij geweld te verheerlijken (denk ik toch). Trouwens… de grootste gruwel zat toch in het element dat je iemand zomaar zonder opgave van reden jaren weg kan steken in een isoleercel, maar ja, de plot is extreem vergezocht… maar het werkte wel voor mij.

stefan dias schreef:

Interessant hoe sommige elementen door verschillende personen worden ervaren , door de zeer aparte stijl begrijp ik het ergens wel. Misschien dat ik dit soort scenes nog wat te letterlijk opneem ipv de stijl ervan.

McKoenski schreef:

Misschien had ik dat niet echt perfect verwoord. Zoals je al zei, dit hoort eerder bij de stijl. Wat ik bedoelde was dat het hoort bij de stijl en vandaar dat het moest. Het werkte wel voor mij omdat ik het vond passen bij het idee van wraak in de film. Het moet je echt liggen. Wat Parasite betreft, weet ik het niet eerlijk gezegd maar daar stoorde ik me ook niet aan. Het komt wel eens vaker voor bij Aziatische cinema. Hopelijk was ik wat duidelijker.

stefan dias schreef:

Ja precies! Het is niet gedaan om het gewoon te doen. Het is Park Chan-Wook zijn finesse dat het gebruik van geweld meer toevoegt aan de film en dat het niet oppervlakkig aanvoelt. Als kijker kan dit worden ervaren als onnodig maar het geeft de film veel kracht in mijn mening.

LLoyd Gallagher schreef:

Leuk te lezen hoe ieder z'n interpretatie heeft. Dit soort films komen bij mij niet fijn binnen, vanzelfsprekend ligt dat ook aan mijn perceptie maar ook daarin groei je. Waar jaren geleden 'n film als Kill Bill té letterlijk té geweldadig bij mij binnenkwam kon ik er enkele jaren later zeer prima de stijl van waarderen. Misschien gaat ik deze next-level Koreaanse stijl over 'n paar jaar ook zo ervaren.

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Nog eens een kans gegeven, ben niet zeker of ik hem uitgekeken had de laatste keer. Maar goed, een rewatch was duidelijk wel nodig. Ik wist ook niets meer van het verhaal. Deze keer kon ik wel beter volgen.

Ik kan beter de goede kritieken begrijpen. Styllistisch mooi, gebruik muziek is erg goed, cinematografisch en set design is erg sterk. Maar het probleem dat ik met deze film heb en eigenlijk meer films van deze regisseur is de narratieve structuur en wellicht de editing. En daarnaast vind ik het moeilijk om erg in te leven in dit verhaal, wat ik toch in zekere zin nodig heb.

Zeker een prima film, dat zeker en vast. Maar ook niet echt een favoriet van mij, dat is bij deze niet veranderd, al heb ik de rating naar boven bijgesteld.

TornadoEF5 schreef:

De editing is wel echt goed in mijn mening. De transities zijn heel soepel en natuurlijk waardoor het creëert voor een paar geweldige scènes. Ik kan mezelf eigenlijk helemaal niet vinden in het verhaal. Ik vond het gewoon een hele sterke wraak thriller die zeer goed is geregisseerd. Zelf is het persoonlijk niet belangrijk maar ik snap wel waar je vandaan komt.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Ontgoochelend.

Een film waar ik wel wat meer van verwacht had. Helaas komt het niet veel verder dan een opeenstapeling van nogal lompe, potsierlijke taferelen waar bij tijd en wijlen geen touw aan vast te knopen is. Ik begrijp de thematiek van het plot niet echt goed; Het zal misschien typisch Zuid-Koreaans zijn? In ieder geval heb ik er niet echt van genoten.

1,5

avatar van schram101

schram101

Volle ster erbij bij de herziening. Oldboy is uitermate boeiend en met name door het uitstekende acteerwerk van Choi Min-sik zit je op het puntje van je stoel. En hoewel de clou bij een herziening natuurlijk al bekend is, blijkt de film prima herkijkbaar. Het plot is ietwat absurd maar dat maakt de kijkervaring alleen maar origineler en zelfs intenser.

avatar van wimaroca

wimaroca

Ik snap niet dat dit zo hoog staat in de top 250,en vooral voor de Europese markt,allemaal zo apart gefilmd ,je moest ooit zo snel kijken anders heb je een aanwijzing gemist .

Het verhaal is opzich goed verzonnen,maar de uitvoering helaas niks voor mij,toch nog 2 sterren

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Heel erg vage, verknipte film. Zit goed in elkaar al is het soms wat ver gezocht en overdreven. Zo goed als iedereen hem hier vind vond ik hem niet, mij wat te absurdistisch.