• 9.374.535 stemmen

Met onder meer: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae en Kang Hye-jeong

Gesproken taal: Koreaans

Releasedatum: 11 november 2004

Plot Oldeuboi

"Laugh, and the world laughs with you. Weep, and you weep alone."

Zonder te weten waarom, wordt Oh Dae-su vijftien jaar lang vastgehouden in een kleine kamer. Hij heeft geen contact met de buitenwereld en is de waanzin nabij. Op een dag wordt hij wakker op het dak van een appartementsgebouw; hij is zonder enige waarschuwing weer vrijgelaten. Vastberaden gaat Dae-su op zoek naar de reden van zijn gevangenschap. Maar als hij hoort dat zijn vrouw tijdens zijn afwezigheid werd vermoord, zweert hij wraak.

avatar van bisse

bisse

Oke ik ben eruit,het is gewoon supergoed..4,5 ster.

bioscoopzaal

Erg sfeervolle film met een aantal bijzonder sterke momenten (vooral het gevecht tussen Oh en de gangsters in de hal), maar ik had de hele tijd het gevoel dat Chan-Wook Park er iets te nadrukkelijk op uit was om te choqueren. Ik vraag me dan ook af of de thema's van de film niet sterker naar boven waren gekomen als hij het wat subtieler had aangepakt. Want uiteindelijk zijn het verhaal en de ontknoping op zich al sterk genoeg.

Verder vond ik het wel een erg fascinerende film, prachtige gefilmd, met uitstekende muziek en erg intens geacteerd door Min-sik Choi. Maar toch kon ik maar weinig medeleven of sympatie opbrengen voor de personages, en 'voelde' ik de hele film door maar weinig. Boeiend was het in elk geval wel, maar tegelijk ook een beetje leeg.

3.5 sterren.

avatar van keintel

keintel

Ik ben helemaal niet zo'n grote fan van Oosterse films. "Crouching Tiger, Hidden Dragon" kon mij bijvoorbeeld maar matig boeien. Deze film kan mij echter enorm bekoren. Het expliciet in beeld brengen van bepaalde dingen ligt mij misschien niet helemaal, maar het maakt wel deel uit van de Oosterse film denk ik. In vergelijking met andere Oosterse films valt dat stuk trouwens nog mee in deze film (cf. "Brother"). Ik vind deze film zeker een aanrader. 4,5*

avatar van pascal83

pascal83

Iemand (al) enig idee waar Oldboy allemaal gaat draaien vanaf 11 november?

avatar van ToNe

ToNe

Voorlopig heb ik alleen maar het Filmmuseum in Amsterdam gezien...

Vanaf 11 november te zien in Filmmuseum Cinerama (Amsterdam), Kriterion (Amsterdam), Lantarren/Venster (Rotterdam), Filmhuis Den Haag , Lux (Nijmegen), Plaza Futura (Eindhoven), Images (Groningen, slechts twee weken) en Lumière (Maastricht).

bron: brightangel.nl

bioscoopzaal

Tjonge, soms is het best okee om in België te wonen. Hier draait Oldboy zowat in alle bioscopen.

avatar van pascal83

pascal83

kappeuter schreef:

bron: brightangel.nl

Bedankt

De post van Bisse vind ik wel ongelofelijk arrogant: voor ik stem moet ik nog even bezinnen en nadenken over de film?

pjotr

Rare motherfucker ben jij....

Hij heeft het erover dat hij de film heeft moeten laten bezinken voordat hij er een score aan kon geven......jij moet helemaal niks...

avatar van gondwana

gondwana

Ik kan niet zeggen dat het erg tegenviel maar ik vond hem ook niet schitterend.

Het gegeven van een man die for no appearant reason voor 15jaar wordt opgesloten en dan plots vrijgelaten is wel cool en absurd. Dan wordt hij even plots weer vrijgelaten na 15jaar training vol frustraties, wraakgevoelens, woede en onwetendheid (wel had hij een televisie in z'n cel). Z'n wraak en zoektocht naar het 'waarom' van de hele zaak kan beginnen.

Wat me eraan stoorde was dat er zoveel werd uitgelegd. Ik had de film cooler gevonden als het zo absurd bleef, als er geen conclusie was.

Ik vond hem beter dan 'the resurection of the little match girl' maar minder dan kitano of miike.

Old Boy wordt blijkbaar gezien als een erg gewelddadige film maar hij is niet veel gewelddadiger dan pakweg Reservoir dogs. (In 1993 werd RD wel gezien als gruwelijk gewelddadig, maar tegenwoordig...).

Pjotr, jij idioot, daar gaat het helemaal niet over. Ik vind dit gewoon een arrogante statement van Bisse. Wat zou je moeten "nadenken" over deze film, hij is gewoon briljant. Dieper nadenken over een film voor je hem een cijfer geeft is wel degelijk iets voor snobs.

avatar van starbright boy

avatar van Goodfella

Goodfella

ar·ro·gant (bn.)

1 verwaand

ar·ro·gan·tie (de ~ (v.))

1 verwaande houding tegenover anderen

Que?

Wat zou je moeten "nadenken" over deze film, hij is gewoon briljant.

Yup, en de Aarde was ook ooit plat. Soms kan even goed nadenken wonderen verrichten.

bad motherfucker schreef:

Moet jij niet nog even op Oldboy stemmen dan, of ben je er nog niet helemaal over uit?

bad motherfucker schreef:

Zeg, doen we wel even normaal? Ik zou eerst de post van Bisse nog maar eens goed lezen voordat je iedereen begint uit te schelden.

avatar van De GeuS

De GeuS

bad motherfucker schreef:

Ik vind dit gewoon een arrogante statement van Bisse.

Het is juist het tegenovergestelde maar goed, je reactie was uberhaupt al dom....

jaja ik heb het nu wel door dat ik niet aan het rechte eind zat, je moet over zo iets nu ook niet blijven doorgaan: wat ik gewoon bedoelde is dat een paar uur bezinnen over een film toch niet gaat helpen om je mening erover te beïnvloeden? Maar ja, ik kan het ook fout hebben.

avatar van puck

puck

Reken maar.

Onderhond schreef:

Verder nog wat inferieur knip en plakwerk van enkele Japanse films. Plotse stroom van mensen waar het hoofdpersonage in tegengestelde richting doormoet, met dank aan Shunji Iwai. Freeze en klein animatietje hoe een geweldadige scene zich gaat afspelen (niet meer dan een stippenlijn hier) met dank aan Miike (DoA 2, veel beter), iemand die z'n tong uit z'n mond knipt, met dank aan Miike maar weer.

Onderhond schreef bij Lock, Stock and Two Smoking Barrels:

Rip-off als negatieve kritiek is meestal een makkelijk argument, maar amper een houdbare stelling.

Tja....

Let op het woord inferieur. Komt ervan als je gericht quote natuurlijk ... mijn stelling was dat een rip-off op zich niet erg is, enkel wanneer het minder is dan het origineel.

pjotr

Maar ja, dat is natuurlijk ook weer subjectief...

De vergelijking met DOA 2 vind ik niet erg treffend, zo kun je ook de scene uit Pulp Fiction aanhalen waarbij Mia Vincent afdoet als 'square' en vervolgens een denkbeeldige rechthoek met haar vingers trekt...en zo zijn er nog tientallen voorbeelden te verzinnen...

En wat die tong-scene betreft: alleen de handeling is hetzelfde, de functie van beide scene's is totaal verschillend....

Uiteraard is het subjectief

avatar van neverbeliever

neverbeliever

Ik vond er niet veel aan.

De film had zijn momenten, af en toe vond ik 'm wel grappig of verrassend, maar er zaten ook tenenkrommende scenes tussen (die 'ik zal je hond zijn'-scene op het laatst, om maar wat te noemen) en het verhaal overtuigde me helemaal niet. Dat hele hypnose idee bijvoorbeeld vond ik nogal slap, en is al zo vaak gedaan. Ik kon me ook helemaal niet inleven in de personages.

Het is technisch wel vakkundig gedaan, maar het kwam op mij over als een lege huls, kitsch.

Kent er iemand de naam van het walsje in OldBoy dat voorturend terugkeert?

avatar van Redlop

Redlop

De opsluiting, woede, krankzinnigheid, de martelende waarom-vraag was fantastisch gedaan.
De uiteindelijke reden valt dan een beetje tegen.

De film had meer impact gehad als de martelende 15 jaar het doel op zich was geweest. Dus geen concreet verband met zijn persoon en dat dat zijn uiteindelijke conclusie was.

Daarmee de filosofische boodschap overbrengend dat haat, sadisme en leedvermaak ook menselijke drijfveren zijn en dat de kijker bij zichzelf kan bepalen in hoeverre hij/zij mededogen voelt.

Maar desondanks toch bij vlagen een indrukwekkende film die alleen een stapje verder had mogen gaan. 3,5*

pjotr

Hmm, ik zie op IMDb dat er voor 2006 een Amerikaanse remake aangekondigd is.....,hoe origineel...

avatar van titan

titan

Best een aardige film, maar waar de hoge waarderingen vandaan komen (hier en op imdb) begrijp ik niet zo goed. Daarvoor is het uitgangspunt m.i. te vergezocht, wordt er teveel uit andere films geciteerd (je mag het van mij ook gejat noemen), zijn de laatste 10 minuten mij te Hollywoodachtig en is het onvergevelijk dat de veel te jonge Ji-tae Yu gecast is voor de rol van een veertiger (ik zou willen dat ik er als veertiger nog zo strak en jong uitzie). Al met al 3*.

Wel, dat is nu ook de bedoeling van de film, de man heet namelijk Evergreen.