• 9.374.485 stemmen

Geregisseerd door: David Lynch

Met onder meer: Bill Pullman, Patricia Arquette en Balthazar Getty

Releasedatum: 29 mei 1997

Plot Lost Highway

"A lost road on the edge of strange…"

De centrale figuur in deze hallucinante film is Fred Madison (Bill Pullman), een saxofonist wiens huwelijk met Renee Madison (Patricia Arquette) bol staat van onuitgesproken spanningen. Die lopen nog hoger op wanneer ze anonieme videocassettes op hun stoep vinden, iets of iemand begluurt het huis en de bewoners. Op een van die cassettes zien we hoe Fred zijn vrouw vermoordt, ter dood wordt veroordeeld en in de dodencel terechtkomt.

Fred Madison

Candace Dayton

avatar van jay73

jay73

Eindelijk gezien!

Ik weet nog niet precies wat ik ervan moet denken. Aan het eind van de film zat ik met de handen in het haar. De film was bij tijd en wijle echt spannend geweest, de sfeer in de film onbeschrijfelijk en fascinerend.

Maar.

WAAR GAAT DIT OVER? was toch de overheersende gedachte.

Een film waarbij een handleiding noodzakelijk is, vind ik eigenlijk te gek voor woorden. Dat je een film twee, drie keer moet kijken voordat alles op z'n plek valt, oke. Maar Lost Highway had ik 10x kunnen bekijken en dan had ik er nog geen hout van begrepen.

Tja, dan krijg ik toch het gevoel dat ik een 12-sterrencryptogram zit op te lossen. Hetzelfde heb ik bijvoorbeeld met poezie van Nijhoff en Leopold: is dit nou kunst of slechts een verdomd moeilijke puzzel? Zelf neig ik er vaak sterk toe het laatste te denken.

Toegegeven, Lost Highway fascineerde WEL! Dat is dan weer een heel groot pluspunt. Ik heb niet m'n best hoeven doen om de film uit te kijken en misschien moet ik op basis daarvan de film wel beoordelen. Laat ik nog maar even geen sterren uitdelen; het bezinken is nog niet ten einde, merk ik.

avatar van tovenaar

tovenaar

jay73 schreef:

In geestelijke nood verkerende heb ik me ook maar gewaagd aan de uitgebreide uitleg van de film. De film zegt me nu inderdaad wel veel meer, en dat David Lynch niet zomaar wat gedaan heeft, is me ook wel duidelijk geworden.Een film waarbij een handleiding noodzakelijk is, vind ik eigenlijk te gek voor woorden. Dat je een film twee, drie keer moet kijken voordat alles op z'n plek valt, oke.

Helaas zul je nooit weten hoeveel je ervan had gesnapt als je hem gewoon 3 keer had gezien, zonder die uitleg te lezen. Misschien was de handleiding wel helemaal niet noodzakelijk, maar zag je het gewoon na 3 keer kijken.. kan ook toch?

avatar van herman78

herman78

Gewoon na een tijdje nog 's kijken, Jay. Je verhaal komt me bekend voor: zo voelde ik me ook toen ik op een avond in 1997 het Leidse Trianon uitwandelde. Redelijk onvoorbereid op wat komen ging en uiteindelijk helemaal flabbergasted.

Ik heb hem nu 3 keer gezien en elke keer snapte ik weer ietsje meer van. Er zitten wel wat details in de film die je op een bepaald spoor kunnen zetten. Daarbij wordt er veel gebruik gemaakt van symboliek.

avatar van Goezzzz

Goezzzz

Film net gezien....tssssja?! Moet een keuze maken tussen, of de link lezen met de (lange) uitleg of een geestverruimend middeltje tot mij nemen, en in beidde gevallen de film nog een keer bekijken. Ik denk dat ik het al weet. In heldere toestand 4 sterren.

avatar van frenzy

frenzy

lijkt we echt vette film. waarschijnlijk net zo verwarrend als de rest van de david lynch films . maar dat heeft juist wel wat...

avatar van herman78

herman78

valt wel mee hoor. lynch heeft ook wel wat conventionele films gemaakt zoals the straight story, the elephant man en wild at heart, die prima te begrijpen zijn.

avatar van EmDee

EmDee

Daar zou ik Wild at Heart toch niet helemaal tussen plaatsen.

avatar van Padd0

Padd0

Wow man wat een heftige film, gister gekeken en 's nachts nagedacht over de film. De film staat bol van de geniale scene's. Muziek ook wonderschoon, ja wat is er eigenlijk niet goed aan deze film? De film si ook verantwoordelijk voor een van de creepiest kereltjes ooit: mystery man. Nu ik de hele uitleg gelezen heb ga ik meteen weer de film kijken, voor nu 4,5*.

avatar van Padd0

Padd0

Ik heb hem nu nog een keer gekeken en moet zeggen dat ik hem niet ga verhogen (wat ik eerst misschien nog wel wilde doen). Ik vind de film op hele schaarse momenten toch een beetje inzakken. Maar al met al toch nog een geweldige film.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Eindelijk gezien!

Zoals velen hier, begrijp ik belange niet alles wat er gebeurt maar het gebeurt wel op een bijzonder stijlvolle manier.

Straks ga ik die link op Movie.nl lezen en over een paar maanden nog 'ns kijken.

vooralsnog : ***' 3,5 op 5 ***'

avatar van yosemite44

yosemite44

oh, oh, ooooh, wat een heerlijk creepy/trippy/sexy en vooral coole film! perfect passende soundtrack en knappe overschakelingen tussen scenes...

heb nog niet alles door, maar ik ga hem morgen nog eens kijken. hopelijk kan ik dan ook nog zeggen dat hij ingenieus in elkaar zit

avatar van yosemite44

yosemite44

weet je wat de mystery man nog enger maakt? het feit dat robert blake (de acteur die hem speelt) in de bak zit voor de moord op zijn vrouw. dat maakt zijn ogen nog net wat angstaanjagender...

avatar van gotti

De meeste films die ik van Lynch gezien heb was ik niet echt over te spreken, maar nu Lost Highway al de hele dag door mijn hoofd blijft spoken (hoe ZIT het nou?) ben ik toch erg verrast.

De film zit vol met prachtige muziek (Ramnstein ), schitterende scènes en prachtige figuren (vooral de Mystery Man vond ik erg goed).

Ondanks deze muziek en deze prachtige sfeer van de film was me nog niet alles duidelijk. Eerst maar even die link lezen die hier eerder was gegeven. Voorlopig 3,5*, nu eerst de link lezen en morgen maar weer kijken.

avatar van Justice4All

Justice4All

Ik denk dat David Lynch één van mijn favoriete regiseurs wordt. Hij laat goed zien wat realiteit en fictie is. Meeste films die hij gemaakt heeft scoord van van voldoende naar goed. Hoop dat het zo blijft. Ik ben namelijke gek op "Twighlight Zone" achtige films.

• 1985 berichten

Mullholland Drive (1,5 sterren) vond ik eigenlijk TE vaag, TE suggestief maar vooral zo enorm onlogisch. Ik heb toen toegezegd om Mullholland Drive ooit nog eens te herzien. Na deze film van Lynch te hebben gezien begin ik toch sterk te vermoeden dat ik bij MD iets heb gemist.

Lost Highway zit nl. tegen het briljante aan! Zeker na deze link! (let op: één grote spoiler!!!) te hebben gelezen kan ik alleen maar concluderen dat deze film - ondanks het feit dat er veel aan eigen interpretatie en voorstellingsvermogen wordt overgelaten - zo ontzettend goed in elkaar steekt. De filmstijl die Lynch hanteert begint me ook steeds meer aan te spreken....

Ik heb lang getwijfeld of ik na de teleurstelling van MD deze film (of iedere andere film van Lynch) überhaupt wel wilde zien..... wat een gemis als ik dat niet zou hebben gedaan; snel Mullholland Drive herzien. Uitmuntend: 4,5 sterren (wat bij herziening best nog eens 5 kan worden!).

avatar van titan

titan

Agony, van Mulholland drive zijn ook sites met soortgelijke spoilers te vinden. Lees die eens zou ik zeggen, zodat je MD ook op de juiste waarde kan schatten.

Precies. Persoonlijk vind ik Lost Highway een grotere puzzel dan Mulholland Drive. De theorieen die ik heb gelezen vond ik erg vergezocht.

Bij Mulholland Drive past de sleutel meteen.

avatar van titan

titan

Helemaal mee eens Kapp, als ik de verklaringen van de gebeurtenissen in Lost highway lees vind ik het allemaal wel erg vergezocht. Mulholland drive is helemaal niet zo'n grote puzzel. Na de tweede keer kijken had ik hem wel door.

kappeuter schreef:

Bij Mulholland Drive past de sleutel meteen.

... in het blauwe doosje

titan schreef:

wellicht dat ik bij MD ook niet in de juiste "mood" was voor dat type film op dat moment... Ik heb ook na MD de spoilers gelezen; deed me toen niet zoveel. Ik ga 'm snel herzien!

• 1985 berichten

oh ja, vorige keer vergeten te vermelden: de muziek in deze film is wel lekker gekozen (oa. Rammstein, Marilyn Manson)...

Bovendien zijn de geluidseffecten (zo noem ik het gebrom/gezoem op de achtegrond maar even.... het lijkt alsof er een airco veel te hard staat te zoemen) veel doeltreffender dan die standaard "het wordt nu echt spannend" muziekjes.

EDIT: (damn, dit laatste was best lastig uit te leggen)

avatar van roda

roda

Lynch heeft last van een vergevorderde ideeenarmoede, vandaar dat ook hierweer de inmiddels afgekloven Lynch-elementen voorbijkomen.

Een pretentieus, postmodern en onbegrijpelijk misbaksel

Bron: Veronica-magazine.

avatar van mister blonde

mister blonde

tja, het veronica magazine. die neem je toch niet al te serieus hoop ik?

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

roda schreef:

Een pretentieus, postmodern en onbegrijpelijk misbaksel

Bron: Veronica-magazine.

Schitterend, die mensen hebben ook echt geen benul

avatar van Goodfella

Goodfella

mister blonde schreef:

tja, het veronica magazine. die neem je toch niet al te serieus hoop ik?

Ze hebben met die paar miljoen leden nogal wat invloed, da's het grootste probleem denk ik. Ik dacht trouwens dat ze die recensies over films op tv uit een filmencyclopedie halen. Gelukkig krijgt Air Force One daar wel 4 sterren, dat compenseert de boel weer een beetje

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Afgaand op wat ik tot nu toe van Lynch gezien heb (en dat is, geef ik toe, schandalig weinig), lijkt het mij toch vooral een visueel ingestelde regisseur, dus ik zie deze film liever in 't Duits in letterbox, dan in 't Engels in 4:3 (of 16:9 zelfs nog). Ik neem 'm dus gewoon op vannacht.

avatar van Zavo

Zavo

Ik vind Lynch niet speciaal een visueel ingestelde regisseur (al is hij op dat vlak wel heel sterk). In deze film zit toch behoorlijk veel dialoog, ik zou 'm toch niet in het Duits gaan kijken. Gelukkig heb ik 'm op dvd dus kan ik 'm en in breedbeeld en in het Engels kijken. En als ik wil zelfs nog in het Frans ook.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Zavo schreef:

Dat is optimaal natuurlijk, maar helaas zijn er maar heel weinig zenders die zo uitzenden, dus kijk ik gewoon zijkantloze en nagesynchroniseerde films onder het motto 'als de film echt bevalt, koop ik 'm alsnog wel op dvd'. In mijn beoordelingen in eerste instantie probeer ik dan trouwens wat te compenseren.

De film begint trouwens al om 00:15 uur, en niet om 01:05 uur zoals in de gidsen staat.

avatar van Zavo

Zavo

Oh, ik kijk ook regelmatig films op tv of van tv opgenomen hoor, ik heb ook nog niet zo lang een dvd-speler. Bij sommige films maakt het ook niet zo heel veel uit en als hij heel goed is dan kun je hem inderdaad altijd nog op dvd kopen of huren. LH zag ik ook voor het eerst van tv opgenomen en toen sloeg hij al in als een bom bij mij en op dvd is hij dan nog iets mooier.

avatar van samo

samo

Kan iemand me de film uitleggen?? Heeft Fred nu zijn eigen vrouw vermoord? Is de dubbelganger van Renee nu dezelfde vrouw, haar 2lingzus of bestaat ze helemaal niet?
Ik heb met plezier naar de film zitten kijken, maar bleef wel met een hoop vragen zitten..