Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)
Genre: Sciencefiction / Fantasy
Speelduur: 124 minuten / 129 minuten (special edition)
Geregisseerd door: Irvin Kershner
Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford
8,7 (1.487.641)
Releasedatum: 11 december 1980
Bekijk via Disney+
Plot Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
"The Star Wars saga continues."
Darth Vader zet zich in om de rebellie tegen Het Keizerrijk de kop in te drukken. De rebellen hebben een basis op de ijsplaneet Hoth. Wanneer keizerlijke troepen arriveren om de rebellen te vernietigen vluchten Han Solo en Princess Leia naar Cloud City, waar ze gevangen worden genomen door Vader. Luke Skywalker reist af naar de planeet Dagobah, waar hij door de Jedi-meester Yoda in de Force getraind wordt.
- Teaser (YouTube)
- Star Wars: The Empire Strikes Back (BoekMeter)
- Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
R2-D2
Yoda (stemrol)
Obi-Wan Kenobi
arno74
Dit blijft een goede SF-film. De film is lekker compleet, met actie, spanning, een goed verhaal, onderlinge relaties, en natuurlijk goede science fiction scenes in de ruimte. De buitenaardse wezens zijn natuurlijk gedateerd, en dat is even wennen aan het begin, maar heb me daar niet aan gestoord. Ik zie dit liever dan moderne SF-films met sublieme beelden maar zonder enige inhoud.
Dit is de eerste oude Star Wars die ik opnieuw bekijk. Op naar deel IV en VI (en de rest).
John Barry
Star Wars The Empire Strikes Back is de tweede Star Wars film en overtreft met overtuiging zijn voorganger.
The Empire Strikes Back is een film vol vaart , actie , spanning en humor. De hoofdrol spelers spelen fantastisch. De interactie tussen Carrie Fisher en Harrison Ford is erg goed en zorgt voor een paar leuke scènes. Het is leuk dat Han en Leia constant in den film een beetje lopen te bekvechten. Ook weer leuk is het personage Chewbacca. Ook de robots zorgen voor een paar leuke momenten in de film.
Ook Mark Hamill, als Luke Skywalker weet te overtuigen. In de vorige film moest hij nog een beetje in zijn rol komen. Maar in deze film heeft hij zijn personage helemaal eigen gemaakt en acteert hij erg goed.
De film heeft een paar erg goede actie scènes. Aan het begin van de film hebben we Battle of Hoth. Ruim tien minuten lang actie en spektakel in een fantastische actie scene. Waar in de vorige film het lightsaber gevecht tussen Darth Vader en Obi-Wan Kenobi niet zo heel veel voorstelde en het erop leek dat de acteurs en de filmmakers maar wat deden, is het gevecht tussen Luke en Darth Vader een stuk beter. Aan het eind van dit geweldige gevecht komt de onthulling van de reeks. Darth Vader is Luke,s vader.
De film is een stuk donkerder dan zijn voorganger en heeft ook veel meer vaart. Dit maakt dat de film spannender en beter weg te kijken is dan A New Hope. Darth Vader was al te zien in A New Hope en hij was toen al een goede schurk. In deze film is hij nog beter. Darth vader heeft een paar erg sterke scènes in de film. Een hele sterke scene is de eerder genoemde scene waarin Darth vader onthult dat hij Luke,s vader is maar ook erg goede scene is de scene dat Darth vader Han Solo liet invriezen.
Voor de muziek werd weer John Williams ingeschakeld. Hij componeert voor The Empire Strikes zijn beste Star Wars soundtrack. Voor deze film introduceert John Williams het Darth vader theme. Wat mij betreft het beste theme van de Star Wars reeks. In A new Hope was het Darth vader theme helaas nog niet te horen. Nu dat thema wel in deze film wel te horen maakt dat de scènes met Darth vader een stuk spannender.
Al met al overtreft The Empire Strikes Back zijn voorganger op bijna alle fronten en wat mij beterft mag The Empire strikes Back zich de beste Star Wars film noemen.
5 sterren voor deze film
Lennert
Waar de eerste film voor mij een beetje in mineur eindigde door een eindgevecht dat me weinig interesseerde, heeft The Empire Strikes Back toch een probleem met een opening die maar niet op gang wil komen. Als uiteindelijk de walkers in beeld komen begint het genieten wel langzaamaan, al moet ik toegeven dat ik erg veel moeite had met het moment waarop ze een van deze gevaartes omver krijgen door er met een kabel omheen te vliegen, die scene steekt Legolas die op een schild van een trap surft toch wel behoorlijk naar de kroon.
Gelukkig wordt het vanaf daar allemaal een stuk beter. Luke in training bij Yoda levert een mooie afwisseling tussen humor en diepgang in het script op, die ik in de eerste film toch nog behoorlijk miste. Hetzelfde geldt voor de gebeurtenissen aan boord van de Millenium Falcon, waarbij vooral de wisselwerking tussen Fisher en Ford erg vermakelijk zijn om te aanschouwen.
De film heeft echter zijn beste momenten tegen het einde. Het gevecht tussen Skywalker en Vader is weergaloos, terwijl ook het moment waarop Han Solo wordt ingevroren erg gaaf genoemd kan worden. In dat opzicht scheelt het ook heel erg dat er in deze film gewoon een hoop fout gaat voor de helden, dat geeft meteen stuk meer spanning dan bij de vorige film het geval was. Alles bij elkaar zou ik de film dan ook net een beetje beter noemen dan zijn voorganger. Benieuwd hoe Return Of The Jedi bij een herkijkbeurt zal zijn.
YouDrunkGoHome
Nadat A New Hope me niet helemaal kon overtuigen kan deze dat wederom ook niet. Het is naar mijn idee allemaal gewoon middelmaat. Het verhaal heeft niet bijster veel om handen (het hoe en waarom van alles zou ik sowieso niet na kunnen vertellen als iemand me er naar vraagt) , het acteerwerk is acceptabel, de karakters doen me vrij weinig, en de actie scenes zijn weinig memorabel. Misschien in de tijd dat ze uitkwamen wel, maar als ik het vergelijk met hedendaagse scifi zoals bijvoorbeeld de nieuwe star trek films van J.J. Abrams, blijft er weinig van over. Het is misschien niet eerlijk om ze hiermee te vergelijken omdat deze film zoveel ouder is maar dat doet niks af aan het feit dat ik van deze actiescenes dus niet meer van onder de indruk kan raken. Nee, ik zie helaas niet in wat deze serie -buiten dat het een van de eerste was- zoveel beter maakt als vele anderen in zijn genre, jammer.
Het enige wat wel indruk op me maakte zijn de special effects! Natuurlijk hebben we dat in hedendaagse films allemaal stukken beter gezien maar ik kan me goed voorstellen dat mensen in 1980 hun ogen uitkeken.
Hoe dan ook keek de film verder best lekker weg, het tempo ligt redelijk hoog en er gebeurd genoeg. Zonde alleen dat teveel van die gebeurtenissen te weinig met me doen. Net als A New Hope krijgt die van mij toch een krappe 3 sterren.
Leno
Ontzettend knap vervolg dat een razend tempo hanteert, vol actie zit en daarnaast voldoende aandacht besteed aan de karakters. Veel ideeën, zeker qua actiescènes, zien we tegenwoordig nog steeds terug in films. Eigenlijk zijn alle karakters die voorbijkomen geslaagd en tot in de details is dit een klasse film, niet te vergeten mede ook dankzij de muziek.
rcuppen79
Vervolg op Star Wars uit 1977 en het tweede deel in de oorspronkelijke trilogie. Dankzij het gigantische succes van de eerste film werd het budget voor The Empire Strikes Back flink opgeschroefd. Het resultaat mag er zijn, want op visueel gebied overtreft dit vervolg zijn voorganger op alle punten. De trucages zijn wederom prachtig, evenals de fotografie, kostuums en decors. In deze film wordt tevens het personage Yoda geïntroduceerd, die later zou uitgroeien tot één van de meest populaire Star Wars-figuren.
George Lucas gaf de regie voor The Empire Strikes Back uit handen aan zijn voormalige professor Irvin Kershner. Een opmerkelijke keuze, aangezien deze hiervoor met name kleinere films heeft geregisseerd. De keuze voor Kershner pakt echter bijzonder goed uit, want met name in het regisseren van acteurs is Kershner beduidend meer ervaren dan Lucas. Hierdoor is het acteerwerk in The Empire Strikes Back een stuk beter dan in Star Wars. Hamill is gegroeid in zijn rol, alsook Ford en Fisher. De show wordt wederom gestolen door de robots C-3PO en R2-D2, alsmede de harige Chewbacca.
The Empire Strikes Back is wellicht de beste episode uit de Star Wars-reeks.
mjk87 (moderator films)
Het beste deel van de hele serie van zes films die ik ook kan waarderen als film buiten de franchise (A New Hope is een voorbeeld van een film die niet eens zo goed is, maar het is nu eenmaal Star Wars). De wissel op de regiestoel en bij de scriptschrijvers heeft enorm zijn vruchten afgeworpen. De film is meer episch, valt nooit stil, kent een enorme schwung en vooral oneindig veel plezier. Tel daarbij de knappe battle op Hoth mee, de introductie van een klein groen wezen en natuurlijk de finale, en je hebt gewoon een klassieker te pakken. Naast de actie is het ook vooral de blik op de personages die de film zijn hart geeft, met een heerlijke Ford weer als ster van de film. Star Wars blijft verder wel een product van zijn tijd met hopeloos verouderde technologie die in zo'n wereld met ruimteschepen en reizen op lichtsnelheid eigenlijk niet geloofwaardig is - eerlijk is eerlijk, de Prequel Trilogy is wat dat betreft wel veel geloofwaardiger. Maar veel pret mag dat niet drukken. 4,5*.
Chainsaw
Als de franchise bekijkt vanaf The Phantom Menace, valt op dat de franchise met elke film steeds iets in kwaliteit stijgt. The Empire Strikes Back is dan namelijk weer een flinke vooruitgang op het knullige en underwhelming A New Hope. Op de één of andere manier voelt The Empire Strikes Back een stuk minder gedateerd. Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen dat het zichtbaar is dat Lucas nu eens geen regisseur is, maar wonder boven wonder is dat ook echt waar. De dialogen en acteerprestaties komen beter uit de verf in dit deel en het is allemaal een stuk minder knullig. De toon is wat duisterder, de actie is wat spectaculairder en de personages interessanter. We moeten ditmaal Peter Cushing missen, maar Yoda is een goede toevoeging. Verder minder sullige stormtroopers en Darth Vader is ditmaal ook een stuk dreigender. Snap alleen niet waarom men zo'n fan is geworden van Boba Fett.
3,5 sterren.
Glennekeeeee
Naar aanleiding van Star Wars: The Force Awakens speelt de Vlaamse zender 4 alle reeds verschenen Star Wars-films af in chronologische volgorde. De 5e film in chronologische volgorde was dus The Empire Strikes Back. De film die volgens velen simpelweg de beste Star Wars film is tot de dag van vandaag. Jammer genoeg deel ik die mening niet, al kan ik wel begrijpen dat sommigen dat vinden (zeker mensen die de film in de tijd zelf hebben gezien).
Waar A New Hope nog een trage aanloop had en het vooral een straf niveau haalde in de tweede akte probeert The Empire Strikes Back het volledig tegenovergesteld. De film start ongelooflijk snel en wil de kijkers met verstomming slagen met een hoog tempo en dynamische actie. Ik kan zeker begrijpen dat ten tijde van verschijning dit ook effectief zo aanvoelde maar anno 2015 valt dit toch hard tegen. Waar A New Hope door een mooie dosering van effecten die effecten de tand des tijds mooi hadden doorstaan komt in deze openingsfase toch het meeste van de gebruikte effecten in kwaliteit tekort. Dat is zeker jammer want daardoor is de hele openingsfase amper entertainend en zijn enkel de speelse conversaties tussen Solo en Leia nog iets of wat van niveau. Wanneer de actievolle openingsfase voorbij is en de film 'tot rust' komt haalt de film stilaan niveau. Het is goed dat Mark Hamill hier eigenlijk lange tijd een bescheiden rol in speelt. De man acteert écht niet beter dan Christensen en hoewel zijn rol op zich zeer belangrijk is qua inhoud maar niet qua hoeveelheid zorgt het er wel voor dat het minder storend is. Door de aandacht meer te vestigen op Han Solo, Leia en Chewbacca krijgt de film wel een zeer leuke dynamiek die af en toe misschien wel iets té komisch aanvoelt. De intrede van Yoda is al bij al wel geslaagd (hoewel hij qua personage totaal verschillend is dan in de prequels) maar dat Yoda hier nog niet met CGI is gemaakt is misschien wel dé verbetering van de prequels tegenover de originele trilogie. De relatie tussen Han en Leia is wel een beetje chaotisch en rommelig uitgeschreven en springt nogal vaak van de hak op de tak. Het mooiste van deze film vind ik persoonlijk Chewbacca. In deze film wordt hij als een volwaardig personage beschouwd dat zowel angst inboezemt maar anderzijds ook gevoelens heeft en zowel voor een gevoelige als komische snaar kan zorgen. Ik denk dat The Empire Strikes Back vooral een waanzinnig niveau haalt in de finale. Ongeacht de beroemde onthulling is de finale op zich wel een pareltje met een verbeterd Jedi-gevecht tov zijn voorganger, effects die plots een kwaliteitsinjectie krijgen en een wondermooi decor gedragen door een mooi uitgekiemd verhaal en twists. De finale van deze film is inderdaad een pareltje maar anderzijds schommelt de film (anno 2015) in de rest van het verhaal net wat teveel in kwaliteit waardoor de uiteindelijke quotering niet hoger is dan A New Hope.
The Empire Strikes Back is vooral in de tweede akte een pareltje waarin het Star Wars - universum ongekende hoogtes kent. Jammer genoeg is de eerste akte véél te wisselvallig en bij momenten te zwak om van The Empire Strikes Back dé beste Episode uit deze saga te maken
JR30GP
Gister deel 1 (IV) gekeken en vandaag deel 2 (V). Deze film is een stuk beter te kijken dan het eerste deel. De actie scenes komen beter uit de verf en de scenes in de ruimte ogen weliswaar gedateerd, maar er wordt hier ten minste niet geprobeerd om meer te laten zien dan voor die tijd mogelijk was. Dat komt de kwaliteit ten goede. Sowieso zetten de acteurs hun rol geloofwaardiger neer, hoewel ik Luke niet een bijster interessant personage blijf vinden. De scenes met Han en Leia zijn vermakelijk en ook Darth Vader komt nu een stuk beter uit de verf. Je krijgt nu meer achtergrond over de force hoewel het nog steeds vrij invulbaar is.
Het verhaal blijft echter net als deel 1 aan elkaar hangen van toevalligheden. Luke zal wel constant door de force geleid worden want die weet precies waar hij allemaal moet zijn, en zijn ontmoeting met Yoda komt net zo uit de lucht vallen als zijn eerste ontmoeting met Obi Wan. Wat dat betreft vind ik het script wel weer erg makkelijk. Er wordt totaal niet geprobeerd om een introductie te geven en enige opbouw van een verhaal te bewerkstelligen, je mist achtergrond redenering etc. Vul het maar in met je fantasie. Dat vind ik te makkelijk en niet overtuigend.
Filmkriebel
Beste uit de oude reeks. Waar Star Wars nog redelijk vaag was over de link tussen al die personages, krijgt de reeks gans zijn volle betekenis in episode V, met een hoop prachtige scènes zoals op de ijsplaneet Hoth, de eerste echte confrontatie met Darth Vader, de ontmoeting met Yoda, de Millenium Falcon die een memorabele halte maakt op een asteroide, Solo die ingevroren wordt. Stuk voor stuk scènes met een meesterlijke vormgeving en een hoog tempo. Dit deel voelt sowieso sterker aan door de overbekende revelatie van Vader en omdat alles nu eens niet naar wens gaat. Vele fans waren op het einde van deze film bezorgd en keken reikhalzend uit naar Return of the Jedi.
baspls
“Do... or do not. There is no try.”
The Empire Strikes Back is het hoogst gewaardeerd van alle Star Wars films. Zelf vind ik hem ook net een tikkeltje beter als de andere films, maar ik vind het wel erg moeilijk om de films te vergelijken. Dat komt omdat ze allemaal één geheel vormen en niet op zichzelf kunnen staan (vooral dit deel niet).
Het Keizerrijk is ondanks het verlies van de Death Star nog machtiger dan ooit. De rebbelen hebben een nieuwe geheime basis op de ijsplaneet Hoth. Darth Vader is na de nederlaag geobsedeerd geraakt met het vinden van Luke Skywalker.
– Film technische beoordeling –
In Episode V komen de personages beter tot ontwikkeling (en dan met name Han Solo en Luke Skywalker). Ook zijn zowel Mark Hamil, Harrison Ford en Carrie Fisher er qua acteerprestaties enorm op vooruit gegaan.
Het verhaal van The Empire Strikes Back is erg sterk en vol diepgang. Toch heeft het niet echt een duidelijke opbouw en afbouw en zit het duidelijk een beetje tussen de twee andere films in. De hele film is een middenstuk als het ware. Alles wat een vervolg verhaal goed kan doen doet Empire goed, zo worden nieuwe personages geïntroduceerd (Lando en de bounty hunter Boba Fett bijvoorbeeld). De relatie tussen Han en Leia ontwikkeld zich en we volgen Luke die dichter komt bij zijn doel om een Jedi te worden.
Net als bij de eerste film heb ik ook van The Empire Strikes Back de Despecialized version gezien. Al moet ik zeggen dat ik niet perse alles beter vind. De keizer klopt namelijk niet met Return of the Jedi, ze lijken niet eens op elkaar qua uiterlijk, stem en manier van spreken. De toevoeging van Ian McDarmid was dan ook echt nodig.
De special effects van The Empire Strikes Back zijn echt geweldig, nog stukken spectaculairder als die van zijn voorganger. Geweldige schaalmodellen met prachtig detail en ook de scènes op Hoth en in Cloud City waren echt geweldig sterk. Het enige dat ik er op aan te merken heb is dat de kleine modellen op de voorgrond slecht zijn geïntegreerd met de grote op de achtergrond. De belichting is te fel en de randen van het blue-screen zijn niet altijd even mooi weggewerkt. In de Special Edition is hier niets van te merken.
John Williams maakt weer een schitterende soundtrack voor Episode V. Dit keer met een grootschaliger orkest en meer diverse composities. Bovendien word in deze Episode de beroemde Imperial March geïntroduceerd.
De film is erg sterk opgenomen en oogt wat ruimtelijker dan zijn voorganger (we zien meer). Waar de eerste film in enkele shots een beetje gedateerd oogt is daar hier niets van te merken. De zwaar gevechten zijn ook enorm verbeterd, niet alleen de choreografie van de acteurs maar ook de lightsaber-effecten en de opnames van de duels zijn veel sterker geworden.
- Productie achtergrond -
George Lucas kwam er tijdens het schrijven van de eerste Star Wars-film al achter dat zijn verhaal niet in een film zou passen, maar dat er een trilogie voor nodig zou zijn. Na het (onverwachte) succes van Star Wars was het dan ook wel zeker dat er nog een vervolg zou komen. Lucas was echter helemaal klaar met regisseren omdat hij het enorm stressvol en vermoeiend vond, in plaats daarvan werkte hij aan de opbouw van Lucasfilm als bedrijf. Lucas haalde Irvin Kershner over om de film te regisseren, deze weigerde echter eerst omdat hij bang was dat de film de vorige niet zou kunnen evenaren en omdat hij geen ervaring had met special effects. Lucas financierde The Empire Strikes Back helemaal zelf omdat hij niet meer verbonden wilde zijn aan Hollywood. Na een ruzie met de Director’s Guild brak hij voorgoed met de MPAA en maakte het inhuren van acteurs daardoor een stuk moeilijker. De film was desondanks zo’n groot succes dat Lucas nog meer geld over hield. Ondanks zijn voornemen om meer op de achtergrond te gaan was Lucas nog steeds heel erg bezig met de special effects en creatieve beslissingen. Kershner was meer bezig met de acteurs en wilde meer diepgang in de acteerprestaties (mede omdat er kritiek was op de eerste film over ‘kartonnen inhoudsloze personages’).
Het verhaal schreef Lucas dit keer samen met Leigh Brackett en Lawrence Kasdan, die allebei veel toevoegingen aan het verhaal hebben gedaan. Brackett, die al wat ouder was, overleed echter in 1978. Hoewel Kasdan verantwoordelijk was voor de screenplay maakte Lucas de uiteindelijke wijzigingen en bedacht de belangrijkste aspecten van het verhaal. Zo was het ook Lucas die ‘I am your father’ bedacht, dit had hij natuurlijk al wel bedacht voor hij de naam van het personage bedacht (dat weet iedere Nederlander) maar of het werkelijk werd doorgezet wist hij nog niet. De andere schrijvers wisten het in ieder geval niet tot vlak voor de opnames(Brackett wilde Annakin Skywalker zelfs een rol in de film laten hebben en Kasdan had bedacht dat Obi-Wan Luke’s vader vermoord zou hebben). Lucas deed er alles aan om het een groot geheim te houden, zo werden de filmboeken pas kort voor de première uitgebracht en wisten maar 7 mensen op de set hoe het zat voor de film voor het eerst werd voltooid. David Prowse wist van niets toen de scene werd opgenomen. Mark Hamil werd voor de opnames kort door Lucas en Kershner apart genomen en was een tijdje geschokt toen hij erachter kwam. Tijdens post-productie kreeg James Earl Jones het script in handen, waarover hij later vertelde dat hij dacht dat het een leugen van Darth Vader was om Luke te misleiden.
– Verhaaltechnische analyse van de film in binnen het Star Wars-universum –
Waar Obi-Wan in de eerste film al zorgde voor problemen met de continuïteit van de Prequels doet hij dit hier weer. Hij doet namelijk tegenover Luke en Yoda alsof hij getraind is door Yoda en net als Luke ongeduldig en ‘roekeloos’ was. In de Prequels zien we echter dat Obi-Wan getraind is door Qui-Qon Jinn en een perfecte model-leerling was (zelfs trouwer tegenover de Jedi Raad als zijn meester). Bovendien is het raar dat Darth Vader en de keizer verwijzen naar Luke als ‘Skywalkers’ zoon’, wat een vreemde manier van praten…
- Conclusie –
The Empire Strikes Back geeft het Star Wars-universum een grotere schaal en werkt het verhaal een stuk meer uit dan de eerste film. Zonder twijfel het beste vervolg ooit gemaakt. Het heeft namelijk alles dat nodig is voor een goed vervolg en is alles behalve een herhaling van de eerste film.
De personages komen in Episode V veel meer tot ontwikkeling en waar het verhaal van de eerste film nog aardig straight-forward en een klein beetje clichématig was, krijgt het hier haast Shakespeareaanse trekjes. Het verhaal zit vol onverwachte wendingen, liefde, verraad en zelfopoffering. Hierdoor word de film naast een episch avontuur ook een serieuze film met volwassen momenten.
Dit samen met de fenomenale soundtrack en uitstekende special effects maakt The Empire Strikes Back tot een echte klassieker en een van de – zo niet, de- beste film(s) ooit gemaakt. Ondanks dat staat de film niet op zichzelf en zijn Star Wars en Return of the Jedi onmisbaar.
Als je dit vlak na Star Wars IV ziet, is dat toch een groot verschil. Het heeft de franchise deugd gedaan om een andere regisseur aan het roer te zetten. George Lucas mag dan wel creatief zijn, regisseren laat hij beter aan anderen over. Maar kom, hij heeft het verhaal uitgebreid, of kreeg misschien ook meer vrij spel na het succes van de eerste film. The Empire Strikes Back is in alles superieur. Veel meer exotische locaties, bekende figuren, man tegen man gevechten, avontuur, spanning en de personages van voordien (Luke, Han Solo, Leia, Darth Vader, Chewie en zelfs de robots) komen veel beter uit de verf. Het blijft dan wel een kind van zijn tijd, maar toch is het knullige er af nu.
De film kent enkele cheesy momenten en je kan Mark Hamill niet meteen de beste acteur noemen. Maar de film is een streling voor het oog, prachtige effecten en gewoon een avontuur van begin tot einde. En meteen ook de beste film uit de reeks.
filmfan0511
The empire strikes back is het Magnum opus van de Star Wars-saga, laat dat zeker zijn. Als A new Hope het succes startte, is het deze film die Star Wars zijn ziel gaf en volledig op de kaart zette; en terecht ook. Episode IV is zeker een fantastische film op zich, absoluut, maar deze episode V is zoveel meer. De verscheidenheid aan schitterende locaties en zelfgebouwde sets kenmerkt de film; de ijsplaneet Hoth, de sinistere moerasplaneet Dagobah, de stad in de wolken op Bespin.. Heel wat uitgebreider (en epischer) als IV en ook de prequels. Maar ook de personages komen veel beter uit de verf; Ford zit nog beter in zijn rol als bad-ass Han Solo, Hamill doet het ook veel beter als Luke Skywalker, Darth Vader krijgt een veel grotere rol. De chemie tussen Ford en Fisher is ook heerlijk en zeker een verdienste van Kershner, die itt Lucas de film veel vlotter en frisser weet te regisseren. Lucas staat meer in voor de creatieve kant, maar regisseren laat hij beter over aan anderen.
Er zitten gewoon ook enorm epische en legendarische momenten in; de battle op Hoth (kleiner van opzet als de battles in I-III, maar toch veel beter), Solo's invriezing, het I am your father moment, Luke's training bij Yoda, de Millenium Falcon in volle glorie in de ruimte,.. Zo kan ik nog wel doorgaan.
De allerbeste Star Wars, en dat zal ook altijd zo blijven (ik zie episode VIII en IX hier echt niet overheen gaan). De sfeer is top, de personages komen nog beter uit de verf, visueel is het een plaatje met geweldige sets en natuurlijk een prachtige Yoda, heerlijke muziek van Williams en uiteraard het briljante einde. Nee, hier kan geen film meer aan tippen.
5*, volledig verdiend.
K. V.
Deze eens her bekeken en vond het ook een goeie film. Sommige special effects zijn wel gedateerd, sommige zien er nog steeds goed uit.
Ook het verhaal wist me wel te boeien, al was het maar voor DE scène.
De cast deed het ook prima en de muziek is legendarisch.
killerfreak
Na herbekijken deze dringend verhogen van 4* naar 4.5*. Alles wat de Star Wars saga nodig heeft zit hierin verweven; topfilm!
Kondoro
Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
Ik heb er naar uit gekeken om dit deel van de Star Wars Saga te mogen kijken. Ik heb veel goeie en positieve berichten gelezen over dit deel en ben hem zelfs in een paar top 10-lijsten tegen gekomen. Ik heb veel zin gekregen om de Saga te gaan kijken, nadat ik gisteren Star Wars (1977) heb gezien vond ik de film erg leuk. Ook dit vijfde deel was zeker geen misser en ik heb er perfect van genoten.
Het verhaal was erg leuk. In het vorige deel heeft Skywalker de ster des doods gemold van Vader. In dit deel komen we terug op de zoektocht van Vader naar Skywalker, het door Yoda getraind worden en meer. Ik vond het verhaal in dit vijfde deel erg leuk om te volgen. We beginnen al met een hele mooie opening namelijk de grote strijd op Hoth. Voor mij onder andere ook de eerste kennismaking met AT-AT machines van Darth Vader. Het zag er serieus erg goed uit. We beginnen uiteraard met Vader, die geshowed word in zijn grote schip. Daarna zien we dat de rebellen dit keer op Hoth zitten, een mooie fascinerende sneeuwplaneet die er gaaf uitzag. Een mooi gevecht tussen de pas getrainde Luke, door Yoda tegen Darth Vader en een vluchtende millennium falcon door een astroid regen heen, achterna gezeten door het leger . Ah erg gaaf.
Ik kom misschien erg moeilijk uit mijn woorden. Ik ben nog steeds in een element waar dit vijfde deel mij in heeft gesleept, een wow gevoel. Wat je niet veel hebt met films en zeker ik niet. Ik geef niet zomaar vijf sterren weg aan films, alleen waar ik het wow gevoel krijg. Dan is alles goed, maar ook echt goed in mijn ogen, hoe ik mij inleving in een film beleef. Ook dit deel had een wow gevoel bij mij, ik zat mijn ogen uit te kijken. Dit vijfde deel heeft dan wel gedateerde Sci-Fi beelden, dat moet ik toegeven maar, voor de materialen die ze in de jaren '80 hadden is dit een uitstekende Sci-Fi. Ik ken film met het genre Sci-Fi uit die jaren wat je liever nooit gezien wilt hebben. Dat was bij dit vijfde deel zeker niet zo.
Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back, een erg gave film met voor mij toch zoal wel wat nieuwe gezichten. Yoda, een voor mij nu al erg gave personage. Ik heb een kameraad die heeft zijn nieuwe hond Yoda genoemd, prachtige naam ook gewoon. En natuurlijke de grote AT-AT machines, die ik alleen nog maar kende van de Lego versies. Die had een maatje van mij in de vroegere jaren, waar we dan altijd een oorlogje mee na gingen spelen.
Maar, ook in dit deel komen uiteraard de oude personage's terug zoals Princes Leia, Han Solo, Luke Skywalker, Darth Vader, C-3PO, Chewbacca en R2-D2. En ik heb ook in dit deel erg moeten lachen soms om de klunzige C-3PO, erg leuke personage. Maar ik ben ook fan van Chewbacca en R2-D2. Allemaal geinige personages die simpel maar erg mooi gemaakt zijn door George Lucas . En de Chewbacca acteur Peter Mayhew, dat is zonder masker nog een gelijkenis. Maar ook de erg leuke quote's uit de film. Zoals I am your father door Darth Vader. En toen Darth Vader het over Jabba the Hutt kreeg moest ik aan dit filmpje denken: Jabba the Hutt - YouTube .Zoals ik al zei, ik geef niet snel hoge cijfers weg, deze heeft het verdiend.
centurion81
- 2067 berichten
- 1990 stemmen
Alhoewel ik deze film al iets beter vind dan A New Hope en vind dat de SFX de tand des tijds wel aardig hebben doorstaan, vind ik dat niet gelden voor spanning, acteerwerk en pure vaart.
Films die zo hangen op de actie hebben tegenwoordig veel meer vaart en dat ervaar ik dan toch als een gemis. Omdat ik nu pas voor het eerst Star Wars kijk, mis ik denk ik een nostalgische roze bril.
Ook een puntje: Harrison Ford is een zoveel grotere persoonlijkheid dan Mark Hamill. Dit zorgt ervoor dat Han Solo eigenlijk de show steelt, waar de focus denk ik op Luke Skywalker zou moeten liggen. Ik snap niet hoe ze iemand met zo weinig charisma die rol hebben kunnen geven.
Desalnietteplus 3,5*
J.Ch.
Blijkbaar heb ik in een grijs verleden hier eens 3.5 ster aan gegeven. Waarom was dat? Ik heb dit deel van allemaal het vaakst gezien; kon er geen genoeg van krijgen. Laatste keer was echter alweer een lange tijd geleden. Desalniettemin laaide het enthousiasme al snel op toen ik dit deel weer opzette in mijn (nogal trage) marathon. Wat een feest van herkenning!
Ik ken het verhaal niet meer van begin tot eind, maar er zijn een heleboel scènes die ik heb onthouden. Als we beginnen in de sneeuw, denk ik meteen 'o ja, straks moet Luke zien te overleven in een dode ijskameel!' Dan is de film nog maar net begonnen. Ik kan me Dagobah nog goed herinneren - ik vond Lukes visioen daar altijd heel creepy - evenals het einde. Het bevriezen van Han Solo maakte ook altijd veel indruk. Ik was een beetje huiverig om het een en ander terug te zien; bang dat het tegenviel in vergelijking met mijn herinnering. Gelukkig is dat enorm meegevallen.
Aanvankelijk schrok ik een beetje van Yoda. Nog niet eens zo van de pop zelf, ik vond zelfs dat hij merkwaardig veel expressie heeft voor een pop. Meer van zijn gedrag, alsof er een steekje los zat, heel anders dan de wijze Yoda uit episodes I-III. Gelukkig bleek dat allemaal een test - hoe heb ik dat kunnen vergeten?
Terwijl Yoda en Luke aan het trainen zijn en Han en Leia kibbelen in de ruimte, is het Darth Vader die de show steelt. Is er ooit een meer badass schurk geweest? Het pak, het kenmerkende geluid van zijn ademhaling, de bijna onmenselijke stem waarmee hij constant memorabele oneliners uitspreekt, John Williams' epische The Imperial March... Natuurlijk is de onthulling op het eind geen verrassing meer voor iemand die ooit op het internet geweest is, maar dat doet niets af aan het drama van het moment. Sowieso vind ik de confrontatie tussen Vader en Luke heel sterk. Het gevecht is ook veel beter dan het duel tussen Vader en Obi-Wan in episode IV. Niet alleen veel beter gechoreografeerd, maar ook veel sterker dramatisch geladen.
Hiermee heeft The Empire Strikes Back een veel donkerder toon dan zijn voorganger. Toch blijft de film goed in balans, mede dankzij de goede chemie tussen Han en Leia. De personages worden mij steeds dierbaarder. Ik moet hier ook nog even opmerken dat ik vind dat de makers oprecht hun best hebben gedaan om de link te leggen tussen Leia en Padmé, sterker nog dan de link tussen Leia en Luke. Er zijn heel veel kleine momenten dat ik de overeenkomsten tussen hen beiden zie. Maar goed, Leia was er eerder dus misschien past dit commentaar niet bij deze film, maar het viel me wel op.
Ik kan maar weinig minpunten bedenken. Soms vond ik de effecten wat minder geloofwaardig dan in episode IV, maar over het algemeen zijn ze redelijk. Het verhaal en het drama zijn weinig subtiel, maar dat kan me weinig schelen. Het einde is een halve cliffhanger en daar houd ik niet zo van. Verder heb ik vooral heel erg veel plezier beleefd aan The Empire Strikes Back, ook na heel veel jaar en na heel vaak kijken. Dat verdient wel 4.5 sterren.
The force is with you, young Skywalker, but you are not a Jedi yet.
Tig jaren terug had ik deze The Empire Strikes Back slechts op 3 sterren gezet, was er niet zo onder de indruk van. Gelukkig is het me nu jaren later een stuk beter bevallen. Ben het niet helemaal met de status van vermoedelijk beste Star Wars film eens, maar ik kan snappen waarom mensen dat wel vinden.
TESB begint echt briljant, op de planeet Hoth dat helemaal bevroren en ondergesneeuwd is. Er volgt een fantastische veldslag tussen de rebellen en de keizerlijke troepen. We maken kennis met de gigantische AT-AT Walkers die echt indrukwekkend ogen. Prachtig design en het geeft de tegenstander meteen een gevoel van onverslaanbaarheid, al valt dat wel mee als ze toch redelijk simpel vernietigd worden. Niet storend, maar het had wat epischer gekund. Maar de hele slag was wel echt heerlijk gefilmd. Sowieso is goed zichtbaar dat er meer budget in dit vervolg dit. Mooiere omgevingen, betere effecten en geweldige designs van alles wat het Star Wars universum zo populair heeft gemaakt. En we maken kennis met de prachtige Imperial March soundtrack, na de themesong van de franchise toch wel het bekendste en mooiste deuntje van de reeks.
Als dan eigenlijk het echte verhaal begint vind ik de film wel een tikje wisselvallig. Het middenstuk is goed, maar soms wel erg langdradig. De training van Yoda is aardig, maar had imposanter gekund. Gelukkig blijft het allemaal redelijk boeiend en zorgt de humor ervoor dat het allemaal de moeite blijft. De chemie tussen Han Solo en Chewbacca, Han Solo en Leia en 3-CPO met R2D2 is zo ontzettend goed uitgewerkt dat je je eigenlijk geen moment stoort aan iets. En uiteraard volgt er nog een waanzinnig goed einde, met de confrontatie tussen Darth Vader en Luke, waarbij de meest bekende dialoog uit de geschiedenis van Star Wars volgt. Met recht een iconisch moment in de filmhistorie.
Maar is dit vervolg nou beter dan deel 1? Voor mij niet. Ik had persoonlijk meer met het oorsprongsverhaal van Luke Skywalker en de vernietiging van de Death Star uit de vorige film dan met het plot van TESB, ook omdat dit duidelijk een middenstuk van de trilogie is waar enorm naar het slot toe wordt gewerkt. Deel 1 voelde iets completer aan. Ik kijk enorm uit om de afsluiter van de trilogie weer op te zetten, benieuwd wat ik daar nu van vind. Had ook die film destijds slechts op 3 sterren beoordeeld, maar dat wordt ongetwijfeld een hoger cijfer, zoals ik A New Hope en nu ook deze Empire Strikes Back verhoog.
4* (was 3*)
JeroenFR08
Na het tikje tegenvallende Star Wars, nu het eigenlijke 2e deel gekeken. Dit is al een stuk beter.
Zeer mooie beelden, toffe karakters, muziek, noem het allemaal maar op. Ik heb me geen moment verveeld. Eigenlijk heb ik geen flauw idee wat ik verder moet zeggen dus ik maak het niet te lang. Dit is gewoon een standaard in de filmgeschiedenis. Kijk uit naar het laatste deel!
Puik.
Fisico
Ik aanzie episode 4-5-6 als één geheel en zal ook maar één mening formuleren over dit drieluik. Meer dan 1-2-3 (het opgroeien van Anakin) sluiten deze episodes mooi op elkaar aan in één vloeiende beweging.
Star Wars is voor mij pure nostalgie. Ik ben heel zuinig met 5,0* en dit is enkel weggelegd voor films die me bijblijven en op één of andere manier raken (of geraakt hebben). Ik ben geen adept en je zal mij ook niet op premières of in gekke pakjes zien. Toch gaat er geen week voorbij of ik denk aan Star Wars of leg ik er een link naar, soms via een binnenpretje, soms maar een enkele seconde ... Star Wars is méér dan een film, sommigen zouden het haast een religie noemen
Quasi alles is perfect in dit epos: de kostumering, het decor, het geweldige verhaal dito muziek, de dialogen, de personages en figuranten (Darth Vader alleen al: Wow!), de fantasy, drama, spanning, het einde, originaliteit, concept ... Gewoonweg subliem! Net als vele anderen heb ik de reeks (voornamelijk 4-5-6) ontelbare keren herzien en ken je vele dialogen gewoonweg uit het hoofd, toch blijft dit keer op keer boeien, verveelt het geen moment. Voor zoiets kan je alleen je petje afdoen.
Episodes 1-2-3 (vooral de eerste twee dan) zijn een pak minder qua verhaal, 7 was een disaster (een schande eigenlijk). Episode 3,5 ging dan weer de betere toer op, maar 4-5-6 blijft ondanks ze al ruim 30 jaar oud zijn onnavolgbaar.
martijn011
- 2034 berichten
Erg sterk vervolg. Ik kijk de Star Wars films nu voor het eerst, deze film is in alles beter dan het deel hiervoor.
Misschien dat het komt doordat ik nu wat meer gewend ben aan alle personages en karakters, maar het valt me op dat de chemie tussen alle hoofdrolspelers, daar tel ik ook 3-CPO en R2D2 bij, perfect is.
De rol van Ford wordt ook steeds beter en vooral de scenes met hem en z'n vriend Chewbakka kunnen me niet lang genoeg duren.
Ook ziet het er allemaal een stuk beter uit. Nog niet oogstrelend maar in ieder geval beter dan in de eerste film.
Zo'n aanval van het Keizerrijk op de planeet Hoth is meteen een sterke binnenkomer, daarmee voel je echt de dreiging en de kracht van de vijand.
Memorabel is natuurlijk de scene tussen Darth Vader en Luke. Ik kan echt merken dat ik me nooit ook maar één seconde verdiept heb in deze filmreeks, want ik wist echt niet dat Vader daadwerkelijk de vader van Luke was. Het voelt nu, zeker als ik alle reacties hier lees, alsof ik al die jaren onder een gigantische steen heb geleefd.
Toch ben ik er erg blij mee dat ik het nooit ergens gelezen heb, dat maakt de verassing des te groter.
Sowieso is Darth Vader een geweldige schurk, eigenlijk in alles.
Ik ben heel benieuwd naar de afsluiter van deze trilogie, voor deze film dikke vier sterren!
david bohm
Ook het plot van deze film past op een bierviltje maar bevat dan wel de spoiler van de 20e eeuw!
Leuke film al met al, nu wat minder sfeervol maar met meer nadruk op de actie en de personages komen verder tot ontwikkeling. Ook ziet het er allemaal puik uit.
Sergio Leone
Uitstekend.
Een zeer geslaagd vervolg op het eerste deel, en zeker als tussenfilm in een trilogie. Deze film heeft alles wat Star Wars moet hebben: voldoende verschillende locaties, een goed plot met afwisseling en dreiging, wat vanzelfsprekend tot een aangenaam tempo leidt. De finale staat bovendien nog steeds als een huis.
Mark Hamill mag Luke als vent in plaats van naïef jongetje neerzetten en dat doet de film goed. De Harrison Ford's van deze wereld zorgen immers wel voor komisch bedoelde noten, al is zijn wisselwerking met Carrie Fisher doorspekt met een aangenaam fout sausje.
Irvin Keshner laat de speelduur van een dikke 2 uur voorbij vliegen. I.t.t. mijn eerste kijkbeurt heb ik nu de Special Edition gezien. Geen idee hoeveel updates de film gekregen heeft en op welke momenten juist, maar visueel is deze wellicht de beste uit de reeks. De pop-Yoda is wennen, door zijn beperkte mimiek. Niettemin had een geüpdatete CGI versie misstaan in het decor zoals nu is/ in 1980 was.
Shadowed
Prima hoor.
Niet veel beter dan de andere zes delen naar mijn mening, pas vanaf deel 7 begon ik ze echt leuk te vinden. Dit deel is dan toch wel echt de beste van de andere 6. De effecten zijn onder andere zeker een vooruit gang en de karakters zijn ook wel leuk.
Een goed tempo inderdaad, waardoor de film lekker vlot is en leuk is om te volgen. Visueel ook best een vooruitgang inderdaad, vooral die grote machines, (Imperial Walkers heten ze volgens mij). Die Walker scenes waren ook wel echt het hoogtepunt van de film.
Voor de rest een prima sciencefiction die lekker vlot en vermakelijk is. Niks mis mee voor opzij tijd, blijft absoluut een dingetje waar je van moet houden naar mijn mening. Anders zijn die andere delen ook wel lastig om te bekijken.
IH88
“I love you!”
“I know.”
The Empire Strikes Back blijft voor mij de beste Star Wars film. Het script zit ongelooflijk goed in elkaar, en Lucas (samen met Kasdan, Brackett en regisseur Kershner) zorgt voor een duister en donker tweede deel waarin onze helden door het gehele universum worden opgejaagd door het keizerrijk. Met weer een aantal schitterende planeten zoals Hoth, Dagobah en Bespin (Cloud City). The Empire Strikes Back is natuurlijk bekend geworden om het iconische ‘I’m your father’ moment, maar de film heeft nog zoveel meer te bieden.
Het gevecht tussen de rebellen en het keizerrijk op Hoth, Luke’s training door Yoda, de Millennium Falcon die zich een weg moet banen door een asteroïdenveld, het hoge school flirten tussen Han en Leia, de interactie tussen Solo, Leia, C3PO, R2D2 en Chewbacca, het schitterend vormgegeven Cloud City, de introductie van Lando en natuurlijk het eindgevecht tussen Darth Vader en Luke. Zoveel momenten die deze film tot een klassieker maken. Alle acteurs lijken ook beter in hun rol te zitten, en vooral bij Hamill is dit duidelijk te zien. De film introduceert ook de ‘Imperial March theme’, en het is misschien wel John Williams’ beste werk. Het einde voelt wat abrupt, maar voor de rest is Empire de perfecte Star Wars film.
Captain Pervert
Het is onvoorstelbaar hoe veel beter Empire uit 1980 is dan het originele Star Wars van drie jaar eerder. Ik wist dat nog van toen ik 14 was. Toen heb ik de originele trilogie voor het eerst en laatst gezien.
Zoals ik in mijn review van Star Wars al schreef, kijken mijn vrouw en ik graag naar The Big Bang Theory maar verbaasde ik me er over dat mijn vrouw die serie heel leuk vindt ondanks dat ze 80% van de verwijzingen naar nerd cultuur niet meekrijgt. Met het kijken van The Empire Strikes Back hoopte ik dat te kunnen reduceren naar 50%. Return of the Jedi zou dan een facultatieve bonus zijn.
Maar om Empire te snappen, moet je jezelf eerst door zijn voorganger heen slaan en man, dat was geen gemakkelijke opgave. Langdradig, onevenwichtig, soms veel te traag, dan weer te snel en bovendien bizar slecht geacteerd. Een spreekwoordelijke zure appel om doorheen te bijten.
Na die ontgoocheling moest ik mijn vrouw héééééél lief aankijken om dit vervolg aan te mogen slingeren. Gelukkig beviel deze beter (minder slecht). Het contrast tussen Star Wars en Empire is echt amper voorstelbaar. Het vervolg doet namelijk vrijwel niks fout. Zou het komen omdat de eigenwijze George Lucas de regie dit keer uit handen heeft gegeven? Wie weet.
Wat het meest opvalt - afgezien van het feit dat zowel Hamill als Fisher blijkbaar acteerles hebben gehad - is dat vrijwel elk stukje in de film op de één of andere manier spannend is. Even uitrusten op een asteroïde is er niet bij, want de 'grot' waar Solo naar binnen is gevlogen, blijkt niet wat het lijkt. Even uitpuffen als Luke getraind wordt door Yoda? Vergeet het maar, want als hij door Yoda een grot in gestuurd wordt komt hij een projectie van zijn grootste angst tegen.
Het is continu bam, bam, bam, vol gas, gáán. En tóch met zinvolle dialogen, een goed verhaal en karakterontwikkeling. Geweldig. De Windows-Moviemaker overgangen vallen minder op door vlottere pacing en meer logische wisselingen tussen scènes.
Maar wat mij persoonlijk nog het meest bevalt is dat de rol van C-3PO kleiner is, en de momenten dat hij in beeld is, is hij minder irritant. Hetzelfde geldt voor R2-Dyson, de belachelijke zakloze stofzuiger. De nepgorilla Bukkake lijkt nog steeds weggelopen uit een slechte pornofilm. Zijn gebrul is nog even strontvervelend, maar godzijdank iets minder frequent.
Het hoogtepunt van de film is natuurlijk de plottwist tijdens het eindgevecht. Helaas maakt dat al 40 jaar deel uit van de popcultuur en zelfs iemand die nog nooit één seconde van Star Wars heeft gezien, kent hem: "Luke, I am...". Overigens fout geciteerd, wat het zo mogelijk nog erger maakt. Mijn vrouw kende dit natuurlijk, maar dat maakte de scène niet minder cool.
Eigenlijk is elke scène uit deze film iconisch en talloze malen geïmiteerd dan wel gepersifleerd. Maar als je even nadenkt, blijken veel scènes hier hun oorsprong te vinden. Een leerling die gaat trainen bij een ogenschijnlijk vreemde leraar, die er erg vreemde methoden op na houdt. We kennen het van Karate Kid, maar Yoda was eerder. Om maar wat te noemen.
Eens kijken hoeveel bosjes bloemen en ontbijtjes-op-bed het kost om Return of the Jedi er nog doorheen te drukken.
4,5 sterren
Black Math
Duidelijk de beste Star Wars film. Het voelt redelijk vlot aan, het acteerwerk is verbeterd ten opzichte van de voorganger, en met name is er diepte aangebracht in het plot waar Darth Vader niet de inslechte antagonist die koste wat koste verslagen moet worden, maar de vader van de jonge blonde held blijkt te zijn.
Toch ook genoeg ergerpunten, met name Chewbacca, die om de haverklap moet brullen, maar 3CPO is ook behoorlijk irritant. En natuurlijk ziet de film er nog steeds gedateerd uit, ondanks de vele updates door de jaren heen, waarbij de stad in de wolken overigens de meest succesvolle is.
Maar goed, jeugdsentiment compenseert een hoop. Een ster meer dan de voorganger, waardoor ik op 3,5* uitkom.
Flavio
Veertig jaar oud inmiddels, phew. The Empire Strikes Back is wat beter dan A New Hope en ook zijn de acteurs gegroeid in hun rol, geholpen door het betere schrijfwerk. TESB is ook een stuk vlotter, met aardige onderonsjes tussen Han en Leia (die haar side-buns heeft ingeruild voor een iets charmanter kapsel), Yoda en Lando maken hun geslaagde intrede, en waar ik 3-CPO in deel 1 te veel op de voorgrond vond treden doet hij dat in dit deel ook wel, maar dan tot ergernis van zijn metgezellen waardoor het een meer komische lading krijgt. Hamill krijgt altijd veel kritiek maar doet het toch ook niet zo slecht, en zijn beroemde nooooo is nu onderdeel van de filmcanon (staat ergens tussen Adrian! en Freedom!) . Na de bosplaneet en woestijnplaneet uit deel 1 krijgen we nu een ijsplaneet en een moerasplaneet voorgeschoteld. Het zag er overigens niet slecht uit. Meer fantasie zit in het design van Cloud City al zie je daar niet bar veel van.
Er gebeurt van alles dit deel, de actie is spectaculair -onder anderen de Emperial Walkers maken hun intrede, die ik vroeger ontzettend tof vond maar die eigenlijk best onhandig zijn geconstrueerd-, de film zit vol iconische momenten en ook is er de beroemde bombast van John Williams, het is kortom logisch dat dit altijd het populairste deel van de oude trilogie was (weet niet of dat nog steeds zo is met de nieuwe delen).

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

1983

Star Wars
1977

Nieuwe 'Star Wars' trilogie aangekondigd met Simon Kinberg aan het hoofd

Christopher Walken en Jodie Foster deden auditie voor 'Star Wars', maar kregen om verschillende redenen geen rol

Het Mandela-effect: Deze filmfeiten herinneren we ons massaal verkeerd

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Fantasy / Avontuur, 2001

The Lord of the Rings: The Two Towers
Avontuur / Fantasy, 2002
rebelandroidasteroidruimtevaartuigspace battlesnowstormruimtekolonieswamplightsaber jedigoed tegen kwaadopstandthe force ruimte-operastormtrooperwookiejedi masterjedi trainingdroidartic