• 9.377.350 stemmen

Star Wars (1977)

Sciencefiction / Fantasy | 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Speelduur: 121 minuten / 125 minuten (special edition)

Alternatieve titel: Star Wars: Episode IV - A New Hope

Geregisseerd door: George Lucas

Met onder meer: Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 8,6 (1.555.175)

Releasedatum: 9 februari 1978

Plot Star Wars

"A long time ago in a galaxy far, far away..."

Luke Skywalker werkt op het land bij z'n oom en tante op de planeet Tatooine. Als zij door Keizerlijke troepen worden vermoord, sluit Luke zich aan bij de groep rebellen die vecht tegen de tirannie van de Keizer en de slechte Darth Vader. Luke, Princess Leia, Han Solo en de andere rebellen doen een poging de Death Star, het nieuwe wapen van de Keizer, te vernietigen.

Luke Skywalker

Princess Leia Organa

Grand Moff Tarkin

Obi-Wan "Ben" Kenobi

Darth Vader (performer)

Darth Vader (stemrol) (onvermeld)

avatar van tommykonijn

tommykonijn

tommykonijn schreef:
Ik vind dit best een leuk Star Wars deel, ik vind het wel een beetje jammer dat Obi-Wan-Kenobie dood gaat maar verder was hij best cool! 3.5*

Verhoogd naar 4* !

avatar van Baklap

Baklap

aaaahhhh ondergetekende is oud genoeg om de film in 80 gezien te hebben en ik was direct en onredbaar een Science fiction fan. Deze film heeft zo veel... het simpele concept van goed en kwaad op deze manier uitgewerkt. Heerlijk... topper en dus een mooie 4,5

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Blijft mij nog steeds bij, en dat is belangrijk toch? Alweer 30 jaar oud...wat gaat de tijd toch snel...

avatar van Baklap

Baklap

JohnWilliams schreef:

Alweer 30 jaar oud...wat gaat de tijd toch snel...

Tell me about it

Ik ben zelf een grote star wars fan, dus je weet al wat k van deze film vind: COOOLLL!!!! Vooral darth vader is de coolste. Mooie effecten voor 1977, kortom gewoon een hele goede film! Ik geef hem een 5!

guulbert

Eindelijk heb ik dan de moed gevonden om eens aan de oude trilogie te beginnen en ik moet zeggen dat ik het beter vond dan verwacht!

De film ziet er echt prachtig uit met een leeftijd van 30jaar! Denk dat deze toen echt vet was om te zien in de bios.

Toch ergerde ik me vooral aan de acteerprestaties van Ford... Vind hem vooral irritant en Darth Vader had ik toch stoerder en slechter verwacht!!

Gewoon een leuk filmpje waar de tijd snel voorbij gaat!

avatar van Wouter

Ergeren aan Ford? Hij maakt de film!

avatar van dragje

dragje

Wouter schreef:

Ergeren aan Ford? Hij maakt de film1

Ja, daar moet ik me wel bij aansluiten. Een perfecte antiheld zet hij neer.

guulbert

Vond hem over het algemeen maar zwak acteren en was in mijn ogen meer een storend personage waar ik me vooral aan ergerde!

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Vond hem juist goed spelen, weliswaar niet zijn beste rol maar wel goed! Net als de rest van de Cast overigens.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

tommykonijn schreef:

Verhoogd naar 4* !

De laatste keer dat ik deze Film zag keek ik zo : .

Een prachtige Film en zelfs zo prachtig dat ik zeg weg met die 4* en op naar de volle 5* want dat verdiend deze Topper wel.

avatar van Qwertary

Qwertary

de hele serie is een topper en voor een 30 jaar oude film is dit gewoon een hele sterke film

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

nou ik ben de hele Star Wars serie (van I t/m VI) weer aan het kijken, en gisteren heb ik episode IV gekeken.

Deze film vind ik toch lastig om te beoordelen. Het verhaal is goed, er word super in geacteerd, maar de special effects zijn dan weer een stuk minder... maar ja, veel beter hadden ze in die tijd niet.

Maar ze hadden wel wat meer aandacht kunnen besteden aan het zwaardvechten vond ik. Als je dat vergelijkt met episode III waar Obi-Wan en Darth Vader vechten en als ze dan weer vechten in IV, dan is dat echt slap. Als je kijkt naar wat Darth Vader en Obi-Wan in deel IV aan het doen zijn dan denk ik, dan kun je iedereen wel een lightsaber geven en dan zou iedereen Darth Vader zo kunnen verslaan denk ik.

En dan moet je niet gaan zeggen dat konden ze in die tijd nog niet zo goed, want ze hadden er op zijn minst wat meer aandacht aan kunnen besteden. De Lightsaber-gevechten in deel V en VI zien er al een stuk beter uit. En ik heb de making-of dvd van Episode III bekeken, en daar zeiden ze dat Ewan McGregor (Obi-Wan) en Hayden Christensen (Anakin/Darth Vader) leerden zwaardvechten. Nou als ze dat nou ook hadden gedaan in IV, en stuntmannen hadden gebruikt voor een paar salto's, nou... dan was het denk ik al stukken beter geweest.

Zo dat waren mijn punten van kritiek, ik heb natuurlijk ook pluspunten. Want wat dan weer heel goed was, was het ruimtegevecht op het einde. Je kunt het natuurlijk nog steeds niet vergelijken met de prequels, maar dat ziet er toch al wel heel goed uit voor die tijd. Ook de acteurs vind ik in de original trilogy heel erg goed acteren. Ja, deze film is weer heel goed. Ik had laatst hiervoor een 3,5 gegeven wat ik nu verhoog naar 4,0 sterren.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Albus Dumbledore schreef:

Lucas had in 1977 nog niet de vele miljoenen filmdollars beschikbaar die hij voor de latere delen wel zou hebben. Eigenlijk zagen veel mensen met geld in filmland in eerste instantie niet zoveel in Star Wars.

avatar van Theunissen

Als kind zijnde (en dan heb ik het over 25 jaar geleden) vond ik dit een geweldige film. Het verhaal was super en hij was ook nog eens zeer spannend. De effecten die destijds werden toegepast waren legendarisch en als kind was ik helemaal gefascineerd door deze film.

Ik heb veel dingen destijds nagebouwd met LEGO.

Wat ik nu van de film vindt doet niet ter zake want ik wil deze film beoordelen hoe ik hem destijds vond.

avatar van Kaffeefiltjer

Kaffeefiltjer

BIj Albus Dumbledore:

Ik heb een docu gezien (ergens op een extra van een van de dvd's) dat de lightsabers van het deel IV extreem zwaar waren om dragen, en hiermee de gevechten ook stroef gingen. (Dit zou dan ook de reden zijn waarom lightsabers met 2 handen worden vastgenomen.)

guulbert

Een logische redenering zou dan zijn: maak ze gewoon lichter!! Is toch niet zo moeilijk denk ik...

avatar van echoooo

echoooo

goh kvind deze film echt fantastisch.

khad eerst de nieuwe films gezien die ik wel tamelijk leuk vond,

sjiek verhaal enzo maar kvond het vechten en al de special effects er zo over. Bij deze film had ik dit gevoel dus echt niet gewone "normale" gevechten waardoor khet interessanter vond om naar te kijken.

De verschillende wezens vind ik ook echt fantastisch afgewerkt.

Dit is toch wel zeker een van mijn favourite films

daar door toch wel zeker een 5

avatar van kaleknikker

kaleknikker

deze film vind ik meer verhaal als actie, een goed begin van een trilogie daarom vind ik de film beter

zeker een 4.5

avatar van Niveath

Niveath

Ik heb ze nu alle 6 op dvd, maar nog nooit de films helemaal gezien.

In welke volgorde moet ik ze kijken? Op episode-nummer of op jaartal?

Niveath schreef:

Ik heb ze nu alle 6 op dvd, maar nog nooit de films helemaal gezien.

In welke volgorde moet ik ze kijken? Op episode-nummer of op jaartal?

begin bij episod I en ga zo verder

veel gemakkelijker

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Ik raad je aan ze gewoon op chronologische volgorde te gaan kijken, Niveath. Dit deel uit 1977 is een prima instapper in de Star Wars-reeks

Goodfella_90 schreef:

het is toch makkelijker om te beginnen bij episode I niet

je begint toch ook niet bij LOTR te kijken vanaf de 3de , daarna de 2de en dan de 1ste of wel soms

moest je op chronologische volgorde kijken, dan zou ik eigenlijk niet eens beginnen bij episode I, want als je IV , V en VI al bekeken hebt weet je toch wel wie er dood gaat en blijft leven in episode I , II en III

avatar van GlenX

GlenX

Kevin13 schreef:

Ja maar dan heb je ook niet de climax op het einde van Episode V

Luke I am your Father!als je weet wat ik bedoel
Want dan weet je het al....

Overgens is dit de echte serie Star Wars!
Ongelooflijk hoe ik als Snotneus liever deze film zag dan het pas verschenen miskleun van een episode I...

GlenX schreef:

Ja maar dan heb je ook niet de climax op het einde van Episode V

Luke I am your Father!als je weet wat ik bedoel
Want dan weet je het al....

Overgens is dit de echte serie Star Wars!

das wel waar. de eerste keer dat ik dat zag gaf het mij echt wel een soort van kick

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Kevin13 schreef:

het is toch makkelijker om te beginnen bij episode I niet

De aanbeveling staat er. Doe ermee wat je wil.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Beste science fiction serie allertijden .....naar mijn mening.

hannes64 schreef:

Beste science fiction serie allertijden .....naar mijn mening.

avatar van megamuffin

megamuffin

Heel gaaf!!!!!

hoe hebben ze die shots van die ruimteschepen gemaakt in 77'? ???? ook in 'ALIEN' zie je shots van de nostromo maar hoe deden ze dat in diejaren zonder computers

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

vind deze persoonlijk het minst van de zes