The Discovery of Heaven (2001)
Alternatieve titel: De Ontdekking van de Hemel
Nederland / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Jeroen Krabbé
Met onder meer: Stephen Fry, Greg Wise en Flora Montgomery
Releasedatum: 25 oktober 2001
Plot The Discovery of Heaven
"Coincidence doesn't exist, everything happens for a reason."
Twee engelen krijgen de opdracht om de originele Tien Geboden weer terug te laten keren naar de hemel en ontwikkelen een meesterlijk plan om hun doel te bereiken. Hun plan begint bij de ontmoeting op aarde van twee zeer bijzondere mannen: astroloog Max Delius en de excentrieke linguïst Onno Quist. De mannen zijn meteen boezemvrienden en laten alleen de celliste Ada toe in hun hechte vriendschap. Ada, Max en Onno maken een reis naar Cuba waar Ada zwanger raakt van Quinten, wiens vader zowel Max als Onno kan zijn. Is dit bijzondere viertal in staat om de opdracht van de engelen uit te voeren?
Onno Quist
Sophia Brons
Onno's mother
Coba
Redlop
Maar zelfs die zelfironie is een vorm van arrogantie.
Ramon K
Ik heb er wel es over nagedacht: is arrogantie nu eigenlijk wel een negatieve karaktertrek?
Thriller
Ligt eraan vanuit welk perspectief je het bekijkt, voor omstanders kan het behoorlijk irritant zijn als iemand alleen over zichzelf praat, en zichzelf helemaal geweldig vindt. Voor de persoon zelf (die voorgaande regels meestal helemaal niet doorheeft) werkt het alleen maar motiverend omdat hij echt denkt te goed te zijn voor deze wereld. De persoon in kwestie zal het nodig hebben voor zijn ego, als hij namelijk zelf al niet eens meer denkt dat hij belangrijk is voor de samenleving kan hij in een isolement raken.
Quido
Teleurstellend. De trailer zag er goed uit en het feit dat er ongeveer een miljoen mensen naar de bios zijn gegaan om deze film te zien, hielp ook mee om mij te laten denken dat we hier toch over een goede film kunnen spreken.
Toch is dit niet zo, de film raakt verstrengeld in zijn eigen poging om diepgang te creëren. Het klonk mij allemaal meer als toeval in de oren.
Het eerste uur van de film is ronduit saai. Het eerste uur is sowieso een zwak punt van de film. De acteerprestaties waren hier soms ook wat minder. Het tweede uur daarentegen maakt veel goed. De 'oude' Quinten speelt zeer sterk en weet de film zelf naar een hoger niveau te tillen. Zijn personage blijkt een grote invloed te hebben op het karakter van de film, zelfs de vormgeving werd mooier. In het tweede deel heb ik meer genoten van de mooie beelden (en dan bedoel ik niet per sé de scenes met special effects) dan in het eerste deel. Hier en daar wel nog wat voorspelbaar, maar door dit sterke tweede deel was de film nog redelijk 'weg te kijken'. Mooie muziek ook door Henny Vrienten. 2,5*
Quido
Misschien komt dat omdat ik een ándere "Nederlandse filmbril" op heb
FisherKing
Nederlands zei je he,? dit is wel Engelstalig, elke link met Nederland is trouwens wel verloren hiermee. (behalve de flutschrijver, flutscenarist en de regisseur)
A Bridge too Far is nog meer Nederlands ...
Yak
behalve de flutschrijver
Gooi me maar voor de wilde honden, maar ik heb door alle discussie omtrent deze film wel besloten om het boek weer eens te gaan herlezen.
In bepaalde kringen mag je Mulisch geen goed schrijver vinden. Zielig hoor.
Jammer dan voor hen dat ik de Ontdekking van de Hemel een prachtboek vind. Wat er ook gezegd wordt, dat pakken ze niet van me af.
Teleurstellend. De trailer zag er goed uit
meen je dat nou...?
Zoveel nu ook weer niet hoor.
bah...
meen je dat nou...?
Ja
www.dehollandsefilm.nl[/url] en ga dan naar deze film.
Dat is nou het mooie, iedereen zijn eigen smaak.
Quido
Nederlands zei je he,? ...
Ik beschouw dit echt als een Nederlandse productie hoor.
KeyserSose
Het boek vond ik werkelijk fantastisch, de film viel me al met al nog mee, maar zeker niet goed.
Ja
Opmerkelijk.
542.000 volgens nfc.org beter te vertrouwen.
Ook een boel, trouwens.
Quido
In 2001 behaalde de film rond de 400.00 bezoekers. In 2002 kwamen er nog zo'n 540.000 bij.
Quido
Hoe komen ze dan aan deze getallen? Heb je daar ook enig idee van?
NFC is de officiele instantie die deze statistieken bijhoudt.
Quido
Ja, ik geloof je heus wel
Maar ik vraag me af hoe ze dan in hemelsnaam aan twee keer zoveel bezoekers komen op andere sites.
Welke sites nog meer dan, behalve hollandsefilm.nl ?
Quido
Die van Rene van Dam..."Alle Nederlandse speelfilms van 1895 tot nu" http://www.geocities.com/Hollywood/Theater/2180/
Quido
Lijkt me sterk, voor 542.000 bezoekers hoef je je echt niet te schamen. Maar je ziet toch wel vaker dat een film nog terugkeert naar de bios/filmhuizen? Heeft het daar niet mee te maken?
Quido
Dat suggereer ik ook niet. Maar ik vraag me af hoe ze aan die getallen komen. Ik zie ook maar wat ik lees...
jOzh
Het boek zou van mij 5* krijgen, de film geef ik er maar 2. Er wordt veels te veel in die 2 uur gepropt, als je bedenkt dat het boek zo'n 1000 pagina's heeft weet je van te voren al dat zoiets niet gaat lukken.
En inderdaad, de film is net een uittreksel geworden. Jammer, maar viel wel te verwachten. Overigens zal hier ook wel gelden hoe meer je van het boek genoten hebt, hoe meer de film tegen valt (bij de echte hardcore Tolkien fans merk je hetzelfde)
d@ Smint
(bij de echte hardcore Tolkien fans merk je hetzelfde)
Begrijp wat je bedoelt, maar ben het niet met je eens. Denk dat heel veel Tolkien fans juist erg te spreken zijn over de verfilming. Tolkiens werk is met respect behandelt, getuige bijv. het laatste half uur van ROTK....

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen

Naboer
Thriller / Mystery, 2005

Lepel
Familie, 2005
engelmosesisraëlamsterdam, netherlandsrome italiëverlies van geliefdecubaouder-kindrelatienieuwe liefdeattempted murdermenage a troisarchangel gabriel carrièrezwangerschapsterven en doodapoplectic stroke heavengeliefdenwehrmacht meteorpolitiekpoliticusgodmoordbruiloftwetenschapperkerkcatholicismfather figuremessiah