• 9.373.072 stemmen

The Discovery of Heaven (2001)

Alternatieve titel: De Ontdekking van de Hemel

Oorsprong: Nederland / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Jeroen Krabbé

Met onder meer: Stephen Fry, Greg Wise en Flora Montgomery

Releasedatum: 25 oktober 2001

Plot The Discovery of Heaven

"Coincidence doesn't exist, everything happens for a reason."

Twee engelen krijgen de opdracht om de originele Tien Geboden weer terug te laten keren naar de hemel en ontwikkelen een meesterlijk plan om hun doel te bereiken. Hun plan begint bij de ontmoeting op aarde van twee zeer bijzondere mannen: astroloog Max Delius en de excentrieke linguïst Onno Quist. De mannen zijn meteen boezemvrienden en laten alleen de celliste Ada toe in hun hechte vriendschap. Ada, Max en Onno maken een reis naar Cuba waar Ada zwanger raakt van Quinten, wiens vader zowel Max als Onno kan zijn. Is dit bijzondere viertal in staat om de opdracht van de engelen uit te voeren?

Onno Quist

Max Delius

Quinten Quist - 16 years

Quinten Quist - 4 years

Sophia Brons

Onno's mother

De Ontdekking van de Hemel is het mooiste boek dat ik ooit gelezen heb. Ben dus ook erg benieuwd naar de film.

Ik heb zo'n voorgevoel dat 't een hele goeie film is. Ik denk (/fantaseer) zelfs over een Oscar.

avatar van Blindfold

Blindfold

Het boek schijnt inderdaad erg goed te zijn. Ik moet het maar eens een keer gaan lenen.

avatar van Blindfold

Blindfold

Is deze film met een amerikaans budget gemaakt, dus een hollywood film?

The Discovery of Heaven is een volledig Nederlandse productie met een Engelstalige cast. Het budget was in totaal 31 miljoen gulden, maar ik geloof dat ze daar uiteindelijk nog overheen zijn gegaan. Het is de duurste Nederlandse film ooit.

Ik hoor allemaal tegenstrijdige berichten over wanneer deze film in de bios komt. Ik heb 2 data gehoord: 18 en 25 oktober. Op de affiches staat 25 oktober, dus dat zal 't wel zijn. Heb ook gehoord dat in drie grote steden (w.o. A'dam) de film eerder te zien is. Dan zal dat wel vanaf 18 oktober zijn ? Wie weet 't precies ?

Ik wil 'm dan wel in A'dam gaan zien. Ben ontzettend benieuwd.

Jordy

gisteren was de galapremiere in Amsterdam, en hij was van 18 naar 25 oktober verplaatst geloof ik

YES! Ik heb vandaag telefonisch kaarten besteld voor de Utrechtse première van The Discovery of Heaven. Deze vindt a.s. dinsdag plaats om 21:15 in City/Movies. Daarbij zullen de filmmakers aanwezig zijn!

Dus als jullie snel zijn (en geintresseerd), dan zijn er wellicht nog kaarten te krijgen. Via Internet kunnen geen kaarten meer besteld worden, dus dat hoef je niet te proberen...

nou nou nou kappeuter?

The Discovery of Heaven heb ik dus gisteren in een speciale voorstelling gezien in Utrecht. Het is een zeer indrukwekkende film. De locaties en de beelden zijn erg mooi. De acteurs; Stephen Fry en Greg Wise en ook Flora Montgommery acteren aanstekelijk. Stephen Fry is erg grappig in deze film. Er zit sowieso redelijk wat humor in deze film.

De film oogt professioneel en de muziek is super! Van Henny Vrienten; het is eigenlijk een steeds terugkerend (muziek)thema. Waarschijnlijk koop ik de soundtrack.

Het grote minpunt als je het boek gelezen hebt, is dat de spanning er wat uit gaat. Als ik het boek niet gelezen had, denk ik dat ik de film nog mooier zou vinden.

De hemel is origineel weergegeven als een oneindig gebouw met ontelbare ronde trappen en in Middeleeuwse stijl. Het oogt heel grauw en donker. De engelen zijn erg sarcastisch en geven totaal niet om mensenlevens. Als ze hun opdracht maar voltooien.

De engelen hebben (gelukkig) geen vleugels en ook zijn ze niet wit.

Het moeilijkste voor de filmmakers is geweest het vertalen van een 900 pagina's dik boek naar een film van ruim twee uur (aanvankelijk zelfs 4 uur!). Waar je in het boek met mate wordt geconfronteerd met toevaligheden, is de film zowat een aaneenschakeling ervan. Daar moet je als kijker even aan wennen. Het neigt soms wat naar overkill.

De special effects in deze film zijn voor Nederlandse begrippen vrij uniek en in harmonie met de rest van de film.

avatar van iman

iman

Goeie film op sommige momenten ging het verhaal wat traag opzich niet heel erg en het was gewoon een goeie film....hij was ook wel goed omdat het een nederlandse productie was als het een amerikaanse productie was geweest had ik 'm waarschijnlijk minder goed gevonden....want ja daar verwacht je toch wel wat meer van...heheh....het einde van de film vond ik alleen wat vaag maar ik hoor van mensen die het boek hebben gelezen dat dat de bedoeling is ....

cornelis

Ik vond de film meevallen. Ook ik vond het een prachtboek, maar was niet bepaald onder de indruk van Left Luggage. De film is in zekere zin overdonderend, maar op veel plaatsen ook uitermate kitsch. Het acteren viel mij vreselijk tegen, maar ik denk dat veel Nederlanders er geen last van hebben, zolang er Engels gesproken wordt. Een eental special effects is geweldig, maar op het einde gaat het wel even vreselijk mis. Het cynisme in de hemel uit het boek maakt plaats voor een nogal humorloze, middeleeuwse hemel (meer een hel), die echter op een aantal plaatsen uitleggerig tussen het verhaal door komt (geen voorbeelden want spoilers). Ongelofelijk knap is hoe Edwin de Vries dit enorme boek in een film van minder dan 2,5 uur wist te stoppen. Tegelijkertijd wordt daardoor zo economisch verteld dat inleving met de personages verloren ging. De figuur van Ada is van een mysterieuze vrouw een beetje verworden tot een willoos meisje, wat de driehoeksverhouding (die in het boek uiteindelijk door haar beheerst leek) minder spannend maakte. Ik had het idee dat ik, juist omdat ik het boek gelezen had, het wel volhield omdat ik scenes herkende en verwachtte, maar voor mijn vriendin (had het boek niet gelezen) was het een behoorlijke zit, terwijl ze weinig met het drama had.

Zoals u ziet, 2 sterren, maar in mijn boekje is dat geen aanrader. Behalve dan dat iedereen die het boek ooit las de film zeker moet gaan zien.

kappeuter schreef:

Er wordt goed geacteerd, 't is mooi gefilmd en vakkundig gemaakt en de filmmuziek is erg goed.

Volgens mij denk je dat er goed geacteerd wordt, te vaak is het tenenkrommend. Het is wel mooi gefilmd, maar soms schiet het door en wordt het kitsch, iets wat je met zo'n Groots Verhael je niet kan veroorloven.

De filmmuziek die ik meekreeg vond ik mooi, maar soms vond ik de film wel erg dichtgesausd, en modderde de muziek de scenes vol. Dus het kan best zijn dat de vrouw van Jos2 dat reden genoeg vindt om een 1 te geven (het kan immers nog slechter met een half).

Verder denk ik dat de film wel gaat lopen, ik denk dat het een film is die in NL veel mensen kan trekken, zeker ook door het ontegenzeglijk uitstekende PR beleid van producenten en distributeurs.

Een Oscar betwijfel ik ten zeerste, hij kan iig niet worden ingezonden als NL inzending; ten eerste is daarvoor Nynke reeds geselecteerd in ingestuurd, ten tweede kan een engelstalige film niet voor die categorie worden ingestuurd. Buiten de Foreign Language Film categorie denk ik toch dat er veel te veel competitie is.

avatar van Eva

Eva

Om te huilen. Wat een draak.

avatar van jeroen

jeroen

Ben vandaag geweest.....enorm onder de indruk uit de bios gekomen !

Was een beetje huiverig voor een Engelstalige NL-film, maar op de één of andere manier is het 'natuurlijk'.

Stephen Fry is geweldig en de gehele film prachtig weergegeven. Het gekke is wel dat ik Monique van de Ven (10 seconden als verpleegster) mij ineens deed beseffen dat ik naar een Nl-film zat te kijken, terwijl Ellen Vogel (10 seconden als de waarschijnlijke Moeder van Max) dat gevoel mij niet gaf.

Ook Jeroen Krabbé als Engel Gabriël vond ik erg sterk, en ook niet storend als Engelssprekend.

Nee, mij krijgen ze niet om !

Dit vind ik weer één van de toppers uit de Nl-Film-geschiedenis, en hoop dan ook dat dit een buitenland succes gaat worden, zoals Left Luggage destijds.

cornelis

Daar begrijp ik niets van. Als er iets een miscast was dan was het Krabbé zelf, die tenenkrommend acteerde in een rol die voor een veel groter deel op de vloer van montagekamer had kunnen blijven liggen.

Wie zegt dat engelen allemaal accentloos Engels spreken, als ze al Engels spreken ha ha. De scenes in de hemel vind ik juist erg geestig. In het boek vond ik de discussies van de engelen saai, maar in de film heeft 't redelijk wat dramatiek gekregen. Ik vond de engelen heerlijk sarcastisch. Vond het wel humor eigenlijk. De hemel is ook erg origineel vormgegeven. Knap gemaakt. Ik heb de Making of op tv gezien. Ze hebben toch een moeilijke klus geklaard. Grote delen van de hemel zijn met de computer geconstueerd. En eh, wie zit er nou te wachten op witte engelen met vleugels, die in de wolken zitten ? Godzijdank (leuke woordspeling, al zeg ik 't zelf) hebben ze dat cliché niet gebruikt.

De film wordt door NRC Handelsblad beoordeeld met 4 uit 5 sterren!

Enkele quotes:

* "Roman Mulisch voorbeeldig verfilmd"

* "De vorstelijke rol van Stephen Fry als Onno Quist is een van de beste acteerprestaties die ooit in een Nederlandse film te zien was, maar ook alle andere acteurs zijn voortreffelijk tot goed."

* Jeroen Krabbé beheerst zowel Amerikaanse als Europese aanpak

Voor de gehele recensie, zie http://www.nrc.nl/cultuur/film/1003124037901.html

avatar van Eva

Eva

Over de beweegredenen van het NRC zullen we het maar niet hebben. En inderdaad kunnen engelen best een accent hebben. Maar daarom hoeven ze nog niet zo slecht te acteren. En over het script: als ze alles voor elkaar kunnen krijgen met een knip met de vinger, is dan het hele verhaal niet waardeloos?

Nee, want de mensen hebben een eigen wil gekregen. De engelen hebben dus niet alles in de hand, maar ze kunnen wel gebeurtenissen manipuleren (omvallende bomen, meteorieten etc.)

Nog meer quotes (wees niet bang: laatste ; ) ):

De film begint even fascinerend als het boek. Een boeiende spannende film.- ELEGANCE

Onverfilmbaar oordeelde het merendeel van de bezoekers van de website TDOH. Jeroen Krabbé probeerde het toch en slaagde ruimschoots in zijn missie. Met behulp van een Amerikaanse scriptdokter en een knap acterende Stephen Fry. - ALGEMEEN DAGBLAD

De muziek van Henny Vrienten heeft een onontkoombare, imponerende en ontroerende functie. - ALGEMEEN DAGBLAD

Indrukwekkende, door Jeroen Krabbé geregiseerde verfilming van het boek van Harry Mulisch. - COSMOPOLITAN

Integere verfilming van de roman van Harry Mulisch. - PREVIEW

Ik zag een optimale registratie van een meesterlijke roman. - NRC Handelsblad

De film is degelijk, onderhoudend en gedwee. - VOLKSKRANT

Jeroen Krabbé is erin geslaagd ene prachtige film af te leveren. Fraai verhaal over vriendschap, liefde en jaloezie. - VIVA

TDOH is een mooie, liefdevol gemaakte film geworden die vurige betogen waardig is. - SP!TS

avatar van Wouter

Zag alleen de trailer en kreeg daar al bijna het zuur van het acteren van Jeroen. Hoor enkel slechte verhalen over de film om me heen, dus ik weet niet of ik hem wel ga zien. Ik wacht misschien wel tot die op TV komt.

avatar van Wouter

"De film is degelijk, onderhoudend en gedwee. - VOLKSKRANT "

Ik weet genoeg.

Nee, ga 'm alsjeblieft niet zien!

cornelis

Kappeuter, met tenenkrommend acteren bedoel ik tenenkrommend acteren. Ik had het niet over zijn Engels, het is een bijster slechte vertolking. Fry is inderdaad het beste, maar zweeft hier en daar ook een beetje.

Grappig dat de kranten zo positief zijn.

Die Engelen hadden van mij echt niet in het wit gehoeven, maar daar waar het cynisme in het boek de zaak juist enige relativering gaf, zorgt het sarcasme in de film er voor dat de boel nogal pretentieus wordt.

Dan heb ik het nog niet gehad over de beroerde special fx op het einde (daar voor waren ze uitstekend).

Maar goed, deze discussie is voer genoeg om mensen de film te laten gaan zien, lijkt me. Koop een kaartje en oordeel zelf.

En niemand kan ooit meer zeggen dat NL films geen goed geluid zouden kunnen hebben.

Inderdaad, iedereen moet zelf maar oordelen. Bij de weg; het imdb gemiddelde staat op ongeveer 8.

avatar van Jos2

Jos2

Met 24 tienen. Ben benieuwd wie die gegeven hebben. Medewerkers? Tel die er eens af. Wat hou je dan over?

ja vervelend he??

avatar van vlocko

vlocko

fantastische film snoooootch Vlocko

cornelis

Had inmiddels een betere openingsweek dan de eerste Jurassic Park. En dat met minder kopieen.

Al 120.000 bezoekers!

Dit las ik vanmorgen in mijn ochtendkrantje. En dat in nog geen twee weken tijd. Het komt nog wel 'ns goed met de Nederlandse film...