The Discovery of Heaven (2001)
Alternatieve titel: De Ontdekking van de Hemel
Nederland / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Jeroen Krabbé
Met onder meer: Stephen Fry, Greg Wise en Flora Montgomery
Releasedatum: 25 oktober 2001
Plot The Discovery of Heaven
"Coincidence doesn't exist, everything happens for a reason."
Twee engelen krijgen de opdracht om de originele Tien Geboden weer terug te laten keren naar de hemel en ontwikkelen een meesterlijk plan om hun doel te bereiken. Hun plan begint bij de ontmoeting op aarde van twee zeer bijzondere mannen: astroloog Max Delius en de excentrieke linguïst Onno Quist. De mannen zijn meteen boezemvrienden en laten alleen de celliste Ada toe in hun hechte vriendschap. Ada, Max en Onno maken een reis naar Cuba waar Ada zwanger raakt van Quinten, wiens vader zowel Max als Onno kan zijn. Is dit bijzondere viertal in staat om de opdracht van de engelen uit te voeren?
Onno Quist
Quinten Quist - 4 years
Sophia Brons
Onno's mother
Coba
De film is nu ook in Belgie uitgekomen. Uit de recensie van de Standaard - Slotconslusie: "Om de roman recht te doen werd een smak geld aan de vormgeving besteed. En het resultaat mag er zijn. The Discovery of Heaven begint in de stijl van De naam van de roos. De hemel van Krabbé heeft niets te maken met clichés. Geen wolkjes, geen rijstpap. Wel engelen die zich duivels gedragen. Op de duur worden de regisseur en zijn ploeg verliefd op hun talent. Speciale effecten worden een paar keer kitscherig. The Discovery of Heaven lokt discussies uit, maar is zeker geen banale film. Hij is op zijn minst mooi om te zien. De schitterende vertolkingen van onder anderen Stephen Fry als Onno en Greg Wise als Max, krijg je er op een presenteerblaadje bij."
Een mening die ik wel onderschrijf.
Jordy
Ik vond het een redelijk mooie film. Het verhaal vond ik redelijk interessant en origineel (ik heb het boek niet gelezen), en de film zag er af en toe prachtig uit. Vooral de hemel zag er erg mooi uit. Het acteren vond ik vrij matig, alleen Fry vond ik eigenlijk erg goed, de rest stukken minder. Bovendien zitten er richting het eind een paar erg neppe special effects in de film. Maar toch, ik vond 'm zeker de moeite waard, 3 sterren.
Dat zullen wel de boekenlezers zijn. Als je het geweldige boek gelezen hebt, ben je erg benieuwd naar de film. Ik denk dat 't zo werkt.
Jordy
...en ik ging 'm in Huizen kijken, ook niet bepaald het sprankelende centrum van jong Nederland
neo
goeie film.goed geregisseerd door krabbe en een prachtig verhaal.ik vond vooral de sfeer een belangrijke rol spelen in deze film.de muziek draagt ook sterk bij aan de sfeer.er zaten wel 2 neppe effecten in,maar ondanks dat is het toch een goeie film.
er zat trouwens in de zaal de breiclub,want er zaten allemaal oude omaatjes te zeuren.
Psyche
Boek niet gelezen, ga wel doen - stop
Inderdaad veel oudjes - stop
Twee oude dames stopten niet eens met kletsen toen oude man ssssssssssssst sputterde -stop
Grappig feitje, oude mensen schrikken wanneer Helga gekeeld wordt- stop
MOOOOOOOOOI!!! HEEEL MOOOI!!! - stop
haagseharry
Inderdaad heel irritant wanneer mensen tijdens een film hun mond niet kunnen houden. En dat geldt niet alleen voor de oudjes: laatst in een zaal vol pubers gezeten, allemaal met een Breezer in de hand, ritselende zakken chips en krakende popcorn. Als de jeugd het even niet meer volgt of zich niet geboeid voelt (en dat is al snel het geval), gaat men zich vervelen en gaat men flauwe grappen maken. Het was trouwens tijdens "The Others", blijkbaar pittige kost voor menig adolescent.
Hoe heeft deze film het trouwens gedaan in het buitenland ?
Wat ik onthouden heb is dat het aan 8 landen verkocht is, incl. VS. Dat is wat Jeroen Krabbe in een van de interviews zei.
Wolkenmeter
In België heeft hij zo'n maand gedraaid. Het was wel niet echt een publiekslokker te noemen. Ik had ook de indruk dat het publiek veelal uit oudere mensen bestond
neo
in duitsland heeft ie ook gedraaid.recensie uit duitsland waren redelijk tot goed.
Dingus
Wat een waardeloze film. Helaas had ik het boek ook gelezen en ik denk dat als je dat niet gedaan hebt de film helemaal niet door te komen is of slechts als een klucht bekeken kan worden. Amateuristisch gefilmd met wel heel erg goedkope effecten wat betreft verwijzingen en cinografische trucjes.
Jos2
Zou dit kalveren winnen komende Utrecht? Zou best gezichtsverlies voor de makers zijn indien niet, natuurlijk.
Kazuyuki
- 2068 stemmen
Een goed verantwoorde film. Zowel naar het boek toe als naar de film zelf (als onafhankelijk kunstobject, blablabla). Lukt weinigen.
manic
Goh.. wat een lage waardering.. Zal wel komen omdat ik het boek niet gelezen heb *schaam*
neo
wat viel de film de 2e keer tegen.ik ergerde me nu vooral aan het slechte acteerwerk en de niet realistische dialogen.uitgezonderd krabbe dan.mijn stem verlaagt van 4 naar 3 sterren
Yak
Je hoeft je niet te schamen als je dat megalomane teringboek niet gelezen hebt, hoor
FisherKing

Gezichtsverlies? Zien jullie dat ook zo?
Nee, daar ben ik het niet mee eens. Prijzen winnen geeft een zeker aanzien ja, maar het niet winnen van prijzen geeft volgens mij geen gezichtsverlies. Prijzen win je niet uit gewoonte of zoiets. Ook al heb je nog zoveel aanzien, je moet ze wel verdienen.
En er zijn zoveel factoren die meespelen of je een prijs wint. Wie zitten er in de jury, wat voor soort films doen het op het moment goed, de beoordelingen in pers die de jury een zetje kunnen geven (negatief/positief) etcetera etcetera.
gimli f
YES, vanmiddag de video gekocht van TDOH... Eindelijk, heb de film niet in de bisocoop gezien.
Ga hem vanavond kijken, en ik heb er echt veel zin in...
Al heb ik ook wel wat scepsis gelezen en gehoord. Maar ik MOET die film toch zien; ik heb immers het boek gelezen...
Beter dan dat boek kan de film natuurlijk nooit zijn, dus ik moet mezelf ook niet voor de gek houden of lekker maken, maar toch: heb er zin in!
gimli f
Ik geef 4 stemmen voor deze film. En ik geef niet zozeer 4 stemmen voor de film zelf, de acteerprestaties, het filmische aspect, de muziek, de sfeer... maar natuurlijk vooral voor het verhaal zelf.
Wellicht flauw, want de film en het boek moet je los kunnen zien, maar het verhaal van Mulisch vindt ik gewoon zo mooi dat ik 4 stemmen voor de film geef. Ik houdt immers gewoon van goede, sterke, uitgebreide verhalen.
De film zelf viel me wel mee- ik had al wat minder positieve dingen gehoord en gelezen. Maar de acteerprestaties waren prima (vooral van Fry), de jaren zestig-sfeer kwam prima naar voren, en de belangrijkste aspecten uit het boek werden belicht (altijd belangrijk). De muziek paste wel mooi bij de film, maar ik heb het idee dat er wel betere en mooiere muziek voor dit epos (wat het toch wel is/ kan zijn) te vinden kan zijn. Met alle respect, maar Vrienten de muziek voor zo een serieuze film laten maken... had niet mijn keus geweest!
Dus toch zeer positief over deze film; blij dat ik hem heb gekocht!
Jos2
Dat meen je niet... Goed, Fry kan er mee door (alhoewel ik hem wel eens beter heb gezien), maar dat blonde jochie was afgrijselijk. De (slecht geschreven) vrouwenrol was ook tenenkrommend en zo kunnen we een tijdje door.

Mizu no Onna

Naboer
Thriller / Mystery, 2005

Lepel
Familie, 2005
engelmosesisraëlamsterdam, netherlandsrome italiëverlies van geliefdecubaouder-kindrelatienieuwe liefdeattempted murdermenage a troisarchangel gabriel carrièrezwangerschapsterven en doodapoplectic stroke heavengeliefdenwehrmacht meteorpolitiekpoliticusgodmoordbruiloftwetenschapperkerkcatholicismfather figuremessiah