• 9.377.055 stemmen

The Shining (1980)

Horror | 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Genre: Horror

Speelduur: 115 minuten (Europese release) / 146 minuten (Amerikaanse release)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Jack Nicholson, Shelley Duvall en Scatman Crothers

IMDb beoordeling: 8,4 (1.212.036)

Releasedatum: 30 oktober 1980

Plot The Shining

"A masterpiece of modern horror."

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

avatar van Nieke

Nieke

Blijkbaar voor velen hét enge stuk in de film: de wielen van de fiets die onhoorbaar zijn op de mat, duidelijk hoorbaar op het parket.

Zoals zo vaak is het boek beter (en voor wie niet graag leest is de andere 'the shining' een haast letterlijke verfilming), maar toch genoten. Acteer- én krijstalent van Shelley Duvall wordt echter zwaar overschat

avatar van marjoleinart

marjoleinart

In de jaren 80 vast gewelidg spannend, maar kon me na 30 jaar niet echt meer boeien. Langdradig.

avatar van AC1

AC1

Tja, Kubrick is nooit geïnteresseerd geweest in verhaaltjes afraffelen, hè.

avatar van Pierre1965

Pierre1965

Frapant, ik had The Shining nog nooit gezien!

Best moeilijk om een horror klassieker nog objectief te beoordelen.

Meestal verwacht je er meer van dan dat het is.

Zo ook met deze film.

Daarbij ben ik geen Jack Nicholson fan.

Er heerst een aparte sfeer en de locatie is perfect voor dit verhaal.

Ook spannend genoeg.

Maar Jack wordt wel heel snel waanzinnig.

In die overgang mis ik de overtuiging in idee, uitvoering en acteren.

En ik vraag me ook nog af of ik die voldoende geef omdat ik weet dat het een (topper) is.

avatar van panjoe

panjoe

Pierre1965 schreef:
Maar Jack wordt wel heel snel waanzinnig.

Inderdaad vond ik ook. Maar qua suspensopbouw, cinematografie en sfeervorming is deze film gewoon ontzettend goed uitgewerkt en niet te vergeten vernieuwend!

filmfan17

Heel snel waanzinnig? Er gaat volgensmij flink wat tijd overeen, of uberhaupt verliezen we een soort van gevoel van tijd. Het is ook ineens winter

avatar van _Se7en_

_Se7en_

• 2041 berichten

Inderdaad ja. Wat dat betreft hadden ze het boek beter aan kunnen houden. Daarin wordt duidelijk dat hij altijd al niet helemaal spoorde. Misschien is dit in de Amerikaanse release beter gedaan?

avatar van Pierre1965

Pierre1965

panjoe schreef:

Ja dat gevoel heb na 1 dag geleden gekeken ook wel. Ik hou die 3** ook aan.

avatar van Horrorscreamer

Horrorscreamer

Jack Nicholson kon er wat van met zijn verhaallijn:

heeeeeere's Johnny!!

Fantastische krankzinnige film

avatar van sabsabsab

sabsabsab

Wendy, i'm home.

Haha geweldige film poos geleden dat ik hem wer gezien heb.

avatar van DBTim

DBTim

Fantastische film. Ik vind hem niet echt eng ofzo. Maar er hangt zo'n apart, narig sfeertje dat je toch steeds in een soort van angst stemming wordt gehouden. Dat kwam bij mij met name door de muziek, die je in deze film ook regelmatig misleid.

Uiteraard ook door Nicholson, maar ik vind het kleine ventje Danny ook heel overtuigend. "Redruuum, redruuuum" Echt geweldig. Eén van mijn favoriete films

avatar van Xvibe

Xvibe

Dit zijn toch de films waar ik als klein jongetje behoorlijk bang van werd, al snapte ik toen geen donder van het verhaal. Maar vanavond maar weer eens poging wagen.

avatar van Eraser2

Eraser2

Beste horrorfilm die ik tot nu toe gezien heb. Wat is deze film eng zeg. Jack Nicholson is perfect gecast evenals Danny Boy.

Waar ik bij de meeste horrofilms vaak de indruk heb dat er op een gegeven moment geen angst meer bestaat voor de 'killer' en er een moment komt dat ze stoer terug gaan vechten, is daar bij deze film absoluut geen sprake van.

avatar van zaaf i

zaaf i

dat jack 'snel' waanzinnig wordt, wordt in zijn spel vanaf het begin goed ingeluid. die fake-grijns en joviaal instemmend gedrag doet onderhuidse narigheid vermoeden. althans, dat gebeurde bij mij.

nicholson is een held.

Cinematografie:............... 3,4

Naam/Poster:................... 3,7

--------------------------------------

Eindcijfer:........................... 4,3

Mijn stem:........................... 4,5*(voordeel van de twijfel maar toch terecht)

waarom realisme maar 3.5* ?

avatar van Stephan

Stephan

Cinematografie:............... 3,4

Du hast wohl nicht alle Taschen im Schrank...

Lenzo

WTF @ Die vrouw in bad en die verkleedde beer in die slaapkamer?!

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

Deze donderdag te zien in Cinematek te Brussel.

avatar van _Se7en_

_Se7en_

• 2041 berichten

Lenzo schreef:
WTF @ Die vrouw in bad en die verkleedde beer in die slaapkamer?!

Om dat te begrijpen moet je eigenlijk het boek gelezen hebben . Helaas is er in de film zo weinig mee gedaan dat je eigenlijk niet weet waar het op slaat.

avatar van Reinbo

Dat is toch juist goed, van mij hoeft niet alles uitgelegd te worden of ergens op te slaan, zeker in een horrorfilm/psychologische thriller. Gaat weinig boven een 'WTF moment'.

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

Ik wou deze al lang kijken omdat ik een week ervoor Full metal jacket had gekeken (die echt goed was). Ook omdat de ster uit One flew over the cuckoo's nest : jack nickholson erbij meedeed + ik had het stukje van de Here's johnny te zien gekregen in de slimste mens ter wereld ( tv-programma op één ). Maar vond hem nergens. Ruim een maand ernaa vond ik hem in de bibliotheek van Kuringen ! Die avond keek ik hem natuurlijk .

De intro van de landschappen is erg speciaal, ik kreeg direct de indruk van deze film zie ik graag. Een half uur later (of zoiets) kwam het fragment van de trap waar Wendy Jack met een knuppel slaat. En vanaf dat moment kon ik bijna niet meer van de spanning.

En ja, de Here's johnny is wel duidelijk het chiquekste!

******* voor deze!!

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Reinbo schreef:

Mee eens. En trouwens, met een beetje inlevingsvermogen zijn die gebeurtenissen allemaal best te plaatsen hoor, zij het impliciet. De vrouw in de badkamer is volgens mij toch vrij duidelijk een aanwijzing dat Jack zijn vrouw zat begint te worden (lees: vreemd wilt gaan).

Karl van H. schreef:

Het was meer dat ik dacht van WTF want ik zie ineens een lelijke naakte oude beschimmelde vrouw in beeld

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Dat ook, natuurlijk

avatar van sabsabsab

sabsabsab

Shelley Duvall speelde wel irritandt ik vraag me af of Jack nou kwaad werd door de gebeurtenissen die hem gek maakten of door de irritatie van Shelley zijn acteer talent

filmfan17

Het over the top van beiden is een mooie manier om wat over de horrorfilm conventies te zeggen.

avatar van Courtes

Courtes

sabsabsab schreef:

hoogwaarschijnlijk dat laatste

Bij vlagen zeer angstaanjagende horrorfilm met een geweldige Jack Nicholson, maar een behoorlijk matige Shelley Duvall. Het is even inkomen, maar vanaf het moment dat ze écht alleen zijn in het hotel wordt het leuk. Het is fascinerd en tegelijkertijd huiveringwekkend om het kleine jochie op zijn driewieler te volgen door de gangen van het hotel. Het geluid van zijn wieltjes is perfect gemonteerd in de verandering van parket - vloerbedekking.

De regelmatig terugkerende meisjes zijn voorspelbaar (de eerste keer nog wel huiveringwekkend maar later steeds minder), maar het bezoek van Nicholson aan de Gold Room (ik geloof dat-ie zo heette) en zijn conversatie met de vroegere toezichthouder zijn luguber. De verandering van het personage van Nicholson is op zijn zachtst gezegd ook kippenvelopwekkend.

Vanaf het begin van de film lijkt Nicholson al een kille man, maar dat wordt naarmate hij vordert nog vele malen erger. Ik had verwacht dat de film zou eindigen in een typische 'slashermovie', maar dat dit niet het geval is vergroot de kwaliteit van de film. De achtervolging door het doolhof is angstaanjagend. Erg goede film.

Betreffende de punten van Lenzo:

Danny wordt oa vergeleken met een beer in de film. Daarnaast heeft de toegetakelde oude vrouw te maken met het thema van mishandeling (oa gesuggereerd dat ook Danny mishandelt is).

Deze prachtige link is de moeite om even door te scrollen:

Shining Pictures - kubrickfilms2.tripod.com

filmfan17 schreef:
Betreffende de punten van Lenzo:

Deze prachtige link is de moeite om even door te scrollen:

Shining Pictures - kubrickfilms2.tripod.com

Dank u, zal me nooit opgevallen zijn.