• 9.377.570 stemmen

Dawn of the Dead (1978)

Horror / Drama | 127 minuten / 139 minuten (Cannes-versie) / 117 minuten (Dario Argento's versie) / 156 minuten (Ultimate Final Cut)

Genre: Horror / Drama

Speelduur: 127 minuten / 139 minuten (Cannes-versie) / 117 minuten (Dario Argento's versie) / 156 minuten (Ultimate Final Cut)

Alternatieve titels: In de Greep van de Zombies / Dawn of the Living Dead / Zombi / Zombie: Dawn of the Dead / Zombies / George A. Romero's Dawn of the Dead / Zombie

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië

Geregisseerd door: George A. Romero

Met onder meer: David Emge, Ken Foree en Scott H. Reiniger

Gesproken taal: Engels, Duits en Spaans

Releasedatum: 2 oktober 1980

Plot Dawn of the Dead

"When there’s no more room in HELL, the dead will walk the EARTH!"

Over de hele wereld komen steeds meer doden tot leven en maken het de overlevenden niet bepaald makkelijk. Reporter Francine besluit om met haar vriend Stephen en de twee soldaten Peter en Roger te vluchten met een helikopter. Het viertal vindt vervolgens onderdak in een enorm winkelcentrum, waar ze barricades opwerpen om zich te verdedigen tegen de gruwelijke vleesetende doden. In eerste instantie lijken ze veilig in het winkelcentrum, maar de levende doden blijven maar oprukken.

Stephen "Flyboy" Andrews

TV Commentator

Police Commander

avatar van Betamax

Betamax

De meeste winkelcentra lopen toch vol zombies???

Heb de langste versie gezien en me geen seconde verveelt.

Nu vond ik de remake (eerst gezien) ook al aardig.

Maar er zaten zoals in alle horror-films weer zulke domme akties in.

Wel een aanrader,

avatar van Ninto

Ninto

Zeer vermakelijk maar af en toe wel erg amateuristisch. De muziek, het acteerwerk en de schmink is bij vlagen gewoon belachelijk.

Dawn of the Dead Smurf dacht ik op het begin. Of maybe: Smurfen Gone Wild!

avatar van Riddierid

Riddierid

Ik had geen zin meer om te kijken na 50 minuten... erg saai. de tegenwoordige zombie films zijn veel beter en zit meer goor en actie in

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Onverslijtbaar deze film, moet hem minstens 1 keer per jaar zien.

Wat ik wel vervelend vind is naardat ik ouder word steeds meer op die rakkers begin te lijken, en ik ruik ook al niet meer zo fris.

avatar van 606

mayhemblik schreef:

Kan me wel voorstellen als je 666 jaar oud bent.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

De brutaliteit!!!

Ik kijk toch ook niet hoe oud jij bent.

avatar van 606

mayhemblik schreef:

De brutaliteit!!!

Ik kijk toch ook niet hoe oud jij bent.

Ach ja heb respect voor de ouder wordende mens.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

De Cannes-versie dus..

De remake heb ik al twee keer gezien en die ben ik bepaald niet minder gaan waarderen na Romero's versie. Leuk om te zien dat de remake geen klakkeloze kopie is geworden.

Film kent voldoende spanning, humor en goed opgebouwde scènes. Toch jammer van de wisselende kwaliteit van zombies en bloedbaden. Zoals al vaker opgemerkt leken de zombies net smurfen. Zo'n Roger die dan uit de lift komt sukkelen, dat is dan echter weer prachtig (net als die zombie die constant een wapen boven zijn hoofd houdt). Ook de kills zagen er maar wat wisselvallig uit, soms het leek het ontzettend nep en soms juist niet van realiteit te onderscheiden.

Iig beter dan Night of the Living Dead; 3*

avatar van movie acteurs

movie acteurs

George A. Romero weet zo'n zombie film altijd perfect in elkaar te zetten.

Wat me wel opviel was het feit dat sommige momenten saai en vervelend zijn. Het had zeker spannende stukjes (zoals het begin en einde), maar sommige stukken in het midden waren een beetje slaapverwekkend. Maar goed, dit heb je er wel eens bij.

De film moet natuurlijk zijn sfeertje niet te snel afraffelen en dat doet deze film zeker niet. Dat geldt ook voor de spanning.

Het gore in deze film vond ik nogal "stupido" uitzien, maar destijds, toen men nog niet veel gewend was, zag het er goed uit.

Het verhaaltje is ook best goed verzonnen. Men weet er toch altijd weer een leuke verhaal van te maken vooral het element met die winkelcentra.

Ik ben wel een fan van horror films. De film is een beetje een lange zit (vond ik). Maar voor horror fans ( of Romero fans in het algemeen) is dit een kijkje waard. Ik ben ook van plan om de 5 disc (waar ik van aanneem dat alle drie de versie's erop staan) te kopen. Dan ga ik deze film weer eens herzien.

Ik geef het tot nu toe een 4,0/4,5.

avatar van kalasnikov

kalasnikov

Gewoon een juweeltje deze film ik kijk hem elk jaar een keertje

4* voor romero

avatar van ghostman

ghostman

kalasnikov schreef:

Gewoon een juweeltje deze film ik kijk hem elk jaar een keertje

Ik ook en dat doe ik al minstens 15 jaar ! Over klassiekers gesproken ... .

avatar van Noekje

Noekje

Geniale film, is toch voor mij een van de beste zombiefilms, vooral het stuk met die motorrijders in het winkelcentrum vind ik echt helemaal geweldig. En ja hij is nogal nep, maar dat zijn zombiefilms zoiezo al.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Brings back memories.. erg leuk om weer te zien.

Zelden een film gezien die zo veel dubbele gevoelens geeft: dan fantastisch, dan weer knullig, geweldige soundtrack, maar soms ook weer stupide, geniale slome zombies, die ook lachwekkend zijn, zotte humor of net te flauw, foute bloedkleuren maar ook heerlijke special effects. Eigenlijk is dat al een prestatie op zich.

Het winkelcentrum is natuurlijk wel een fantastische locatie als constante factor. En Ken Foree als Peter is perfect. Wel jammer dat het wat langdradig is maar de climax mag er zijn.

Dikke 3,5*

avatar van The Oceanic Six

Klasse film hoor!

Dawn of the Dead is 1 van de betere zombie films die ik ken. Na kort terug Night of the Living Dead te hebben gezien werd het tijd voor de opvolger, Dawn. Ik had al wel de (zeer geslaagde) remake van deze film gezien.

Ik vond deze film met bijna alles beter dan ''Living''. Leukere en uitgebreidere locaties, wat boeiender personages, meer geweld, meer bloed en meer fun.
Het was een beetje inkomen bij de film, maar al snel voelt het weer vertrouwd en gaaf. Zeker als ze het winkelcentrum in gaan wordt het leuk met honderden rottende zombies die op vlees uit zijn. Een winkelcentrum is natuurlijk een geweldige locatie voor een film als deze!
Wel jammer dat de zombies allemaal de intelligentie van de gemiddelde Idols kandidaat bezitten. Ze laten zich wel erg makkelijk pakken. Pas op het einde van de film raken ze echt agressief en weten ze ook de mensen pijn te doen.

Maar het is wel leuk om zombies in alle soorten en maten te zien. Zelfs kinderzombies worden niet gespaard! Er wordt toch wel aardig op de zombies ingemoord hoor, inclusief flink wat bloedvergieten. Grappig om te zien, want de kills zijn regelmatig best creatief. Zeker als de motorbende op het laatst binnen valt is het lachen wat ze de zombies aandoen!

Wel jammer is dat de film soms wat langdradig wordt. Ik heb de versie van 139 minuten gezien en het had wel iets korter gemogen. Als je er 20 minuten uit weg haalt dan loopt het geheel wat vlotter denk ik. Maar vervelend werd het nooit. Daarvoor was de mix van actie, drama, spanning en humor goed genoeg.
Het acteren valt me ook niet tegen. Ik heb me eigenlijk aan niemand geergerd. Wel aan de wat onlogische handelingen van sommige lieden. Zo vond ik het raar dat de zwarte bewaker helemaal op het eind niet meteen de trap naar het dak nam om met de helicopter te vluchten....

Waardige opvolger van Night of the Living Dead. Sterker, Dawn is zelfs beter. Op naar het kijken van de afsluiter van de trilogie!

avatar van dutchtuga

dutchtuga

De Theatrical Cut laatst op BD gezien en ik heb me eigenlijk best gestoord aan een paar zaken. Zo is de muziek op momenten tenenkrommend slecht. Vooral de scène aan het eind van de film waarin Foree's personage van gedachten verandert krijgt hierdoor A-Team achtige proporties. Waar het op andere momenten wel werkt op satirisch niveau is het hier gewoon misplaatst. Het viel me bij deze herziening vooral op dat Romero moeite heeft de balans te vinden tussen satire en serieuze apocalyptische film. Binnenkort maar eens de Argento Cut bekijken om uit te maken of Dawn of the Dead de volle 5* wel verdient.

avatar van Spetie

Een hele verbetering ten opzichte van Night of the Living Dead. Ik heb de film ooit wel eens gezien, maar dat is wel meer dan 15 jaar geleden en daar kon ik me weinig meer van herinneren. Ik heb de Cannes versie gezien en hoewel de film best lang duurt, verveelt het eigenlijk geen moment.

Ik vind de remake een tikkeltje beter, maar deze film is bijna net zo goed en vooral ook net zo leuk. Het grote verschil met de remake is dat de zombies hier traag zijn. Dat neemt af en toe wel een klein beetje van de spanning weg moet ik zeggen. Daarnaast heeft deze film echter ook grote pluspunten. De sfeer is mede door de fantastische locatie erg sterk. Dat winkelcentrum wordt ook uitgebreid benut en tijdens het moment dat de groep even veilig lijkt te zijn voor de zombies laat Romero ook even goed zien hoe de groep geniet van de vele faciliteiten van het winkelcentrum.

Ook leuk is trouwens de motorbende die op het einde even de pret in het winkelcentrum komt verstieren en zombies op hun eigen manier te lijf gaan. Verder heeft de film lekker veel gore is het gewoon een ideale mix van humor, onzin, gore en verveelde het voor mij geen moment. Nu eens kijken of ik ook het derde deel van de trilogie kan vinden, want daar ben ik na deze film toch wel wat meer benieuwd naar geworden.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Met een budget van om en nabij de half miljoen dollars ziet deze horror-klassieker er opvallend goed uit. Wat een geweldige productie is dit . Qua opbrengsten was dit eind jaren '70 een groot succes: meer dan 50 miljoen dollar bracht deze film op! Heb me in ieder geval ook prima vermaakt met de onophoudelijke stroom zombies en wat voor destructie ze weten uit te richten .

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

Ze spelen deze film op 24 september in de cinematek van Brussel. Ik ga misschien wel.

avatar van puckb96

puckb96

Goede film. Vind de remake alleen beter van Zack Snyder.

avatar van Eric van O

Eric van O

Tsja....jeugdsentiment. Heeeeeel lang geleden dat ik hem gezien had. Dacht dat ie echt creepy was. Onlangs weer eens bekeken (had zin in een lekkere oude horror) en halverwege uitgezet. Film opent en paf, daar zijn de zombies al. Geen opbouw. Acteurs spelen ronduit slecht en de Zombies zijn lachwekkend; veelal negers die het hoofd eventjes in een zak meel hebben gedompeld. En vervolgens houterig rondlopen.

Ik begrijp dat de special effects niet van deze tijd zijn en probeer het dan ook in het juiste perspectief te plaatsen, maar nee...

Invasion Of The Bodysnatchers komt uit hetzelfde jaar en is wel creepy en beklemmend. Ook Carrie (van 2 jaar daarvoor) en The Shining (van 2 jaar later) zijn en blijven huiveringwekkend.

En hoe tijdloos is The Exorsist wel niet.

Nee, helaas, erg tegengevallen. Jammer want ik had me er wel op verheugd. 2 en een half sterretje, puur uit sentiment.

avatar van namingway24

namingway24

Ik heb altijd het meeste moeite om mijn positieve gevoelens te uiten over een film; ik vind dat ik mijn mening moet laten horen, ook al is het niet altijd even mooi verwoord.

Aan het begin van Dawn of the Dead is de zombie-epidemie al in volle gang. Je weet al wat het plot van de film is; Romero stort je gelijk in de actie. De wereld is in chaos, de zombies veroveren langzaam de wereld. De openingsscène weet je gelijk wakker te schudden; een erg krachtige scène.

De inval op het appartementencomplex is ook fantastisch en geeft special effects-goeroe Tom Savini meteen de kans om zijn baanbrekende special effects tentoon te spreiden. Vandaag de dag ziet het er misschien niet al te realistisch uit, maar dat is niet erg; ik beschouw deze film als één groot stripverhaal, en de special effects dragen wat mij betreft bij aan de sfeer.

Tijdens deze scènes worden we voorgestelt aan de hoofdpersonages. Terwijl Peter en Roger goed zijn voorbereid op wat komen gaat zijn Fran en Flyboy gericht op simpelweg een plek zoeken weg van de chaos. samen gaan ze op pad om een veilig heenkomen te zoeken. Tijdens het zoeken naar brandstof laat Flyboy even zien dat hij geen held is; hij maakt foute beslissingen en jaagt daarmee Peter op de kast.

Tijdens deze scènes voel je toch wel dat de situatie penibel is en het niet per sé de zombies zijn die voor de dreiging zorgen; mensen onderling kunnen ook behoorlijk gevaarlijk zijn. Als we bij de Monroeville Mall aankomen zorgt dit bij de groep voor wat euforie. Het is natuurlijk prachtig om ergens te zijn waar genoeg eten is en waar je goed kunt schuilen; wie droomt er nou niet van een eigen winkelcentrum te hebben. Dit is ook één van de redenen dat ik deze film zo kan waarderen; stel je eens voor hoe geweldig zoiets zou zijn!

Helaas is er nog steeds een dreiging die zij en daarmee ook wij misschien wel bijna vergeten waren; de zombies. Deze zielloze overblijfselen van de mensheid lijken inderdaad wat op de doorsnee shopper; doelloos rondlopend op zoek naar wat afleiding en de nieuwste koopjes. Tijdens het verblijf in het winkelcentrum zorgen deze wandelende lijken voor de nodige hilariteit onder de overlevenden. Het is een genot om ze in de Mall bezig te zien, ongein uithalend met de zombies; ik vind deze scènes puur genieten.

En net als de hoofdpersonages zich beginnen te settelen onstaan er problemen. Problemen waar ik nu natuurlijk niet verder op inga, maar laten we zeggen dat onvoorzichtigheid en hebberigheid vaker erger zijn dan de zombies. Het loopt uiteindelijk uit op één van de beste climaxen die ik ooit heb gezien.

Ik had het net over het feit dat ik deze film zie als één grote strip. De zombies zien er inderdaad uit als onderkoelde figuranten; ze zien er een beetje blauw uit. Het bloed is niet rood; het lijkt een beetje op gesmolten rood krijt (een feit dat Savini zelf ook niet ontkent). Deze contrasterende kleuren zorgen voor dat kleurrijke stripgevoel.

De muziek van Goblin is kenmerkend voor de film en één van mijn favoriete soundtracks; het schikt zich echt naar de situatie; tijdens de serieuze scènes is het creepy, maar bijvoorbeeld tijdens het taartgooien en de invasie van de bikers erg speels en vrolijk. De accidental music is ook om van te smullen; de liftmuziek en de merkwaardige deuntjes zorgen voor dat bepaalde sfeertje dat ik zo geweldig vind.

Deze film laat Romero zien op de top van zijn kunnen; de goede balans tussen horror en drama, de geweldige snelle cuts, zijn voorliefde voor comics, alles komt hier prachtig naar voren en resulteert in mijn favoriete film ooit.

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

Vanavond spelen ze het in de cinematek, kan jammer genoeg niet gaan

avatar van Eric van O

Eric van O

Namingway24, bedankt voor je recentie.

Zal hem met deze woorden in gedachten nogmaals proberen.

avatar van namingway24

namingway24

Als ik ook maar één iemand kan overtuigen deze film een herkansing te gunnen, of kan inspireren om deze film te zien, dan weet ik dat het de moeite waard was.

avatar van Tristan Scelso

Tristan Scelso

Erg goede film. Ik heb hem al vaak gezien en blijft altijd goed. Een "must see" voor zombie liefhebbers!

avatar van goongumpa

goongumpa

Een echte klassieker. Sowieso al een geniaal idee , zombie-survival in een supermarkt, maar ook geweldig leuk uitgewerkt en vol memorabele stukken.

De poster hangt trouwens in het groot op aan de muur in m'n slaapkamer

avatar van Lennert

Lennert

Vroeger een van mijn favoriete horrorfilms, bij een laatste herziening toch ietwat teleurstellend. Met uitzondering van Ken Foree (en de gastrol van Tom Savini) is bijna de gehele cast gevuld met zeer matige acteurs die te weinig emoties tonen of juist te melodramatisch met hun teksten omgaan. De soundtrack is bij vlagen zeer sfeervol, maar heeft ook een behoorlijke hoeveelheid zeer ongepaste momenten die enkele in essentie sterke scenes eerder lachwekkend maken.

Waar de film echter nog steeds in slaagt is het neerzetten van een goeie, hopeloze sfeer en het bieden van enkele zeer geslaagde gore scenes. Het maakt niet uit hoeveel de special effects de laatste decennia verbetert zijn, de momenten waar zombies happen vlees uit nekken en ledematen scheuren blijven vandaag de dag nog steeds goed overeind.

Zelfs de lange versie van 139 minuten verveelt geen moment, het valt alleen nu toch wel erg op dat de film zo low-budget is dat het het kijkplezier soms ietwat verpest. Naast het genoemde slechte acteerwerk en de soundtrack, is de sound namelijk behoorlijk slecht. Veel dialogen zijn slecht verstaanbaar en dof, iets waarvan ik hoop dat men het binnenkort toch eens verhelpt met een nieuwe dvd-uitgave. Het Francine personage is daarnaast bijzonder vervelend: de actrice weigerde het zielige meisje te spelen en stond er op dat ze niet hoefde te gillen en zichzelf zou kunnen redden, maar het enige wat hier uiteindelijk uit komt is een personage wat op de zenuwen werkt met semi-stoere taal, maar geen enkele actie.

Afgezien van de vele schoonheidsfoutjes blijft Dawn Of The Dead wel een terechte klassieker uit de goede oude tijd dat zombies niet rond renden.

geweldige zombie film alleen vind ik de zombies in zombi 2 toch beter gemaakt als in deze,voor de rest vermakelijke zombiefilm.

avatar van Lennert

Lennert

Misschien, maar Zombi 2 faalt toch echt als het aankomt op spanning of de aandacht vasthouden. Een goeie horrorfilm hoeft naar mijn mening niet te leunen op 3 enkele scenes.

avatar van Exploitation

Exploitation

Gisteren de Dario Argento Cut gezien van deze film.

Aangezien ik normaal bij alle films de meest lange versies wil zien, was dit een uitzondering! Ik vond namelijk al vaker dat de 139 minuten durende versie van Dawn of the Dead iets te lang was voor een zombiefilm, daarom beviel mij persoonlijk de 22 minuten ingekorte Dario Argento versie (inclusief de muziek van Goblin) stukken beter. Kwestie van smaak denk ik...