• 9.378.340 stemmen

Dawn of the Dead (1978)

Horror / Drama | 127 minuten / 139 minuten (Cannes-versie) / 117 minuten (Dario Argento's versie) / 156 minuten (Ultimate Final Cut)

Genre: Horror / Drama

Speelduur: 127 minuten / 139 minuten (Cannes-versie) / 117 minuten (Dario Argento's versie) / 156 minuten (Ultimate Final Cut)

Alternatieve titels: In de Greep van de Zombies / Dawn of the Living Dead / Zombi / Zombie: Dawn of the Dead / Zombies / George A. Romero's Dawn of the Dead / Zombie

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië

Geregisseerd door: George A. Romero

Met onder meer: David Emge, Ken Foree en Scott H. Reiniger

Gesproken taal: Engels, Duits en Spaans

Releasedatum: 2 oktober 1980

Plot Dawn of the Dead

"When there’s no more room in HELL, the dead will walk the EARTH!"

Over de hele wereld komen steeds meer doden tot leven en maken het de overlevenden niet bepaald makkelijk. Reporter Francine besluit om met haar vriend Stephen en de twee soldaten Peter en Roger te vluchten met een helikopter. Het viertal vindt vervolgens onderdak in een enorm winkelcentrum, waar ze barricades opwerpen om zich te verdedigen tegen de gruwelijke vleesetende doden. In eerste instantie lijken ze veilig in het winkelcentrum, maar de levende doden blijven maar oprukken.

Stephen "Flyboy" Andrews

Dr. Milliard Rausch

TV Commentator

Police Commander

Die Hard,Willis schreef:

Ik heb die Limited Edition boxset. En het was het geld waard. Het is wel een regio 1 DVD. http://www.genreonline.net/Genre_files/DawnOfDeadUELarge.jpg Zo ziet de boxset eruit.

De box ziet echt cool uit! Met die kop en de letters

klute89 schreef:

De box ziet echt cool uit! Met die kop en de letters

Je krijgt er ook nog een mooi Dawn Of The Dead stripboekje bij

Je krijgt er ook nog een mooi Dawn Of The Dead stripboekje bij

Een stripboekje? Waarom zit dat erbij?

klute89 schreef:

Een stripboekje? Waarom zit dat erbij?

Ehmm, volgens mij om te lezen Het is gewoon de film vertelt in een stripboekje, met heel erg mooi artwork.

Die Hard,Willis schreef:

Ja, dat snapte ik ook wel Nou ja, het klinkt in iedergeval gaaf!

avatar van katteke

katteke

Ik zie dat de meesten erg positief zijn over deze film, maar ik vond het eigenlijk niets. Ik moest er eerder om lachen, maar dat zal wss komen doordat ik de special effects van nu gewend ben en deze film toch al even meegaat. Sowieso trekken zombie achtige films mij niet zo. want er zijn genoeg oudere (horror)films die ik wel erg kan waarderen.

avatar van TheJoker

TheJoker

katteke schreef:

Sowieso trekken zombie achtige films mij niet zo.

Dan vraag ik me toch af waarom je uberhaupt begonnen bent aan deze film?

avatar van niethie

niethie

Gister na jaren weer eens herzien en ik vond hem nog steeds erg leuk, de film steekt erg leuk in elkaar en blijft vrijwel de gehele (toch wel iets lange speelduur van) 139 minuten lang vermakelijk en boeiend, de zombies zagen er best mooi uit en ook de andere bloederige make up effecten van niemand minder dan Tom Savini zijn weer een lust voor ogen, daarnaast hoeven we ons nergens echt te vervelen alhoewel ik de muziek niet echt in de film vond passen het gaf namenlijk een onnodig komisch effect en dat verpeste het af en toe toch wel een beetje voor mij, verder is er genoeg actie, humor en zelfspot aanwezig, hij is verder wat mij betreft niet zo griezelig als zijn voorganger sterker nog ik vond er helemaal niets griezeligs aan maar dat neemt natuurlijk niet weg dat dit een horrorklassieker in hart en nieren is, heerlijk vermaak.

3,5 sterren

klute89

Dat vind ik altijd zo goed aan de films van Romero, dat ze veel zelfspot en cynisme bevatten.

avatar van Quaest

Quaest

Eindelijk gezien. Ik vond deze even goed als Dawn of the Dead (2005). Vond het ook niet slecht gemaakt. Het was best spannend.
Dus wel knap gemaakt. Want er is geen speciale effecten in.
Maar wat jammer is dat zombie traag is.

Maar toch een aanrader voor iedereen die van zombie houden!
Dikke 4.5

avatar van Flipz0r

Flipz0r

One of the best! *5

Zag hem voor het eerst toen ik een jaar of 6 was.. sinds dien blijft hij mij nog altijd boeien!

avatar van Havoc

Havoc

Ik vind de originele de beste zombie film die ik ooit heb gezien. Ik hoor van de remake ook veel goeds dus die ga ik snel een keer huren binnenkort!

avatar van TerryA

TerryA

inderdaad een van beste, miscchien wel de beste zombie film ooit gemaakt, en dat het nu 30 jaar geleden was gemaakt is op zich een goed test of time! een aanrader

8 uit 10 zeker waard

avatar van mithril

mithril

hele goeie film! 4,5 sterren!

avatar van hub_011

hub_011

TheJoker schreef:

Dan vraag ik me toch af waarom je uberhaupt begonnen bent aan deze film?

ja inderdaad waarom kijk je dan

Kon het niet helemaal uitzitten.

Heb de Cannes cut gekeken. Die houdt in dat je meer dan 2 uur kijkt naar mensen die proberen van zombies te ontsnappen. Sowieso een concept dat meer geschikt is voor een snelle film van 80 minuutjes.

Dawn Of The Dead is zo'n film die z'n status verdient mede dankzij de "meerwaarde". Het is meer dan een horrorfilm, er zit namelijk ook maatschappijkritiek in. Dat deze dan net zo lomp is als de belabberde humor doet er niet veel toe. Vreselijk plat en onsubtiel gebracht, deze zogenaamde maatschappijkritiek maakte de film alleen maar belachelijker.

Jammer genoeg was de gore en actie een stuk minder lomp. De zombies lopen erbij als een kruising tussen smurfen en standbeelden, met hun grijs/blauwe schmink. Zag er absoluut niet uit, enorm goedkoop. De rode verf (het bloed dus) stak er schril tegen af. Savini is een grote naam, zal wel ingestaan hebben voor een aantal andere effecten, maar de meeste zombies in deze film leken nergens op.

Verder weer veel verschansende mensen die erg saaie, niet spannende dingen doen. Iets wat de films in de trilogie met elkaar verbindt. Wat moet doorgaan als spanningsopbouw (vermoed ik ?) is enkel saai en uitgekauwd. Ben dan ook een aantal keer weggedommeld, en het laatste half uur heb ik maar met een half oog gekeken.

Zat wel wat actie in maar alles wordt zo duf en levensloos (hah) gebracht dat het de inspanning niet meer waard was. In een filmpje van 80 minuten nog enigszins aanvaardbaar, maar dit was bijna het dubbele. Compleet mislukt en waarschijnlijk ook pretentieus.

Slechtste deel uit de trilogie, met dank aan de lengte, enorm duffe zombies, onwerkelijke filler momenten en een hoop stompzinnige cafépraat die verward wordt met zinnige maatschappijkritiek.

avatar van Reinbo

Was je tijdens de entree van de Hells Angels even in je REM slaap beland?

Reinbo schreef:

Was je tijdens de entree van de Hells Angels even in je REM slaap beland?

Nee, vooral tijdens het middenstuk in de mall. Het hele einde heb ik nog wel kunnen volgen, maar met erg gematigde interesse. Vond er ook absoluut niks boeiends of leuk aan. Veel duffer kunnen horrorfilms wat mij betreft niet worden.

dutchtuga

Spijtig dat je een gebrek aan inlevingsvermogen hebt. Mis je een hoop leuke dingen in film en vooral bij deze want DOTD is anders dan zijn genregenoten vooral door de sterke karakterontwikkeling. 80 minuten waren funest geweest. Dan had het zo'n snelle moderne zombiefilm geworden en was er weinig bijzonders meer aan geweest .

En de Cannes versie, is dat de Director's Cut? De minst geliefde van Romero?

Die Hard,Willis

Zelf heb ik allle versie's in bezit en vond ik de Argento-cut toch het beste.

dutchtuga

Klopt. Ik ook. Vooral door de soundtrack van Goblin. Ben nu wel even in de war. Welke was nou de minst geliefde versie van Romero? Dat was toch de zogenaamde Director's Cut die helemaal geen director's cut is maar een versie die snel in elkaar is geflanst voor Cannes? De theatrical cut (126 min) is de favoriete versie van Romero toch?

Die Hard,Willis

Volgens mij wel ja. Ik weet het niet helemaal zeker. Maar die soundtrack van Goblin is heerlijk!

dutchtuga

Had je toch misschien die versie moeten zien Onderhond

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Hehe, en mijn 5.0 staat nog wel voor de 139 minuten-versie.

dutchtuga schreef:

Dat heeft niks met inlevingsvermogen te maken, daar heb je enkel veel fantasie voor nodig denk ik.

En een aantal acteurs die ook daadwerkelijk kunnen acteren. En boeiende personages inplaats van kartonnen clichés. Ik zie vooral "pogingen tot" die de film alleen maar slechter en saaier maken dan nodig.

Vreemd trouwens dat je dan niet liever de lange Cannes cut hebt, heb je nét lekker veel "karakterontwikkeling".

dutchtuga

Boeiende personages zijn het niet echt maar in deze context wel erg aandoenlijke personages. Vind het best een verademing naast alle andere zombie films maar als je het naast een sterk drama zet natuurlijk wat minder. Kwestie van in de juiste context plaatsen. Verder is de Argento versie gewoon beter omdat daar alles in de juiste verhouding zit en de soundtrack van Goblin geniaal is. Geef het eens een kans zou ik zeggen. Een 0,5 meer of minder maakt jou toch niet veel uit denk ik.

Ik heb liever dat men z'n sterktes uitspeelt om z'n zwaktes te verbergen. Hier worden de zwaktes geaccentueerd. Ja er zit meer karakterontwikkeling in dan in een doorsnee zombie film. Maar het is van zo'n erbarmelijk niveau dat het de film enkel slechter maakt. En vooral dan nog, plaats en tijd inneemt waar normaal veel leukere dingen mee gedaan worden.

Ben op zich nog wel benieuwd naar de film met een andere soundtrack, aangezien die hier nogal cartoonesk was, met vaak bijna circusachtige riedeltjes. Even op YouTube snel even wat fragmentjes gehoord en de Goblin soundtrack lijkt mij een stuk donkerder qua toon.

dutchtuga

Klopt. Nog even voor de curiositeit: Goblin heeft ook de soundtrack van o.a. Suspiria op zijn naam staan.

avatar van hub_011

hub_011

nou weet ik het ook niet meer wat is nou de beste versie ?

avatar van Zinema

De komische soundtrack, de soms hilarische acteerprestaties en de enorm gedateerde special effects ten spijt, blijft dit een behoorlijk vermakelijk en onderhoudend filmpje. Echt eng wordt het nergens, mede omdat de zombies er nogal belachelijk uitzien. Traag bij tijden (heb de Cannes-versie gezien), een en ander had wel wat korter gemogen maar de film blijft over het algemeen boeien. Het camerawerk is vaak prima en de sfeer bijzonder. De remake echter is behoorlijk anders maar enger. Goed.