Bowling for Columbine (2002)
Genre: Documentaire / Misdaad
Verenigde Staten / Canada / Duitsland
Geregisseerd door: Michael Moore
Met onder meer: Michael Moore, George W. Bush en Marilyn Manson
Releasedatum: 5 december 2002
Plot Bowling for Columbine
"One nation under the gun"
Michael Moore zoekt naar de oorzaken van het bloedbad van 20 april 1999 in het Amerikaanse Littleton waar 2 leerlingen van de Columbine High School in de refter met halfautomatische geweren begonnen te schieten. De balans: 15 doden en 12 zwaargewonden. Ook trekt Moore door Amerika op zoek naar een verklaring voor het hoge aantal gewelddaden in het land dat ooit voor iedereen het beloofde land was. Wat is er misgelopen? Moore neemt de mentaliteit onder de loep van de Amerikaanse burger die met een geweer onder zijn kussen slaapt. Hij probeert ook acteur Charlton Heston, voorzitter van de wapenbond, te strikken voor een interview, hij bezoekt Marilyn Manson en analyseert de Amerikaanse geschiedenis.
Zichzelf - NRA President
Zichzelf - President of Guatemala
Zichzelf - Mayor of Sarnia, Ontario, Canada
Zichzelf - County Prosecutor: Flint, Michigan
Zichzelf - Police Detective
Zichzelf - Columbine Victim
flicks
Wel aardige documentaire, zitten wel interessante stukken in, maar voor "movie"meter vind ik het geen plaats waard. anders kunnen we ook meuk van de EO erop zetten. Maar daarentegen is de documentaire het toch zeker waard om in iedere geval 1 keer te kijken, zeker als je van complottheoriën houdt....3.5 sterren
Agony
- 1985 berichten
lekkere vergelijking...
flicks
lekkere vergelijking...misschien iets te hard, maar ik vind het toch niet echt een film, het is tenslotte "movie" meter
Jordy
verdere discussie over wat wel of niet op de site hoort mag in het forum
Hobbes
Oscar gewonnen. draait zelfs hier nu (!) nog in de bioscoop. dit hoort hier gewoon thuis.
klaar.
EDIT: sorry
flicks
Ok ik hou er over op, maar ja ik blijf bij mijn mening, en heb respect voor jullie mening...
lorelei
echt een vreselijk goeie docu. Bij sommige dingen zat ik toch wel ff met grote ogen te kijken.
Ik wil al heel lang naar Amerika, maar na het zien van deze docu zei m'n moeder: okeej jij gaat maar naar Canada ofzo
tovenaar
wuh
lorelei
heb je de docu gezien? Ze zeggen toch dat in Canada (veel) minder mensen neergeschoten worden dan in de VS..... En waarschijnlijk wilt m'n moeder niet dat ik neergeschoten word.
EmDee
Wellicht leichte hypocrisie van je moeder.
Ook in Nederland gebeuren erge dingen!
Ik zat zelf een week na 9-11-2001 in het vliegtuig richting USA. Alhoewel mijn moeder bezorgd was, heb ik geen moment gedacht dat ik in het volgende vliegtuig zat dat tegen een hoog gebouw zou vliegen.
Macmanus
Zou ik ook wel heel onorigineel hebben gevonden van die terroristen om na een week weer het zelfde kunstje te laten zien
BoordAppel
Net nog op t nieuws: er was ternauwernood een bloedbad voorkomen doordat er 3 jonge (15 jaar meen ik) jongens opgepakt waren. Ze waren tot de tanden toe bewapend en wilden zoveel mogelijk slachtoffers maken en daarna zelfmoord plegen. Ze waren blijkbaar geinspireerd door The Matrix, alhoewel dat wel weer onzin zal zijn.
In NL gebeuren zeker erge dingen, maar dit soort belachelijke dingen heb ik hier godzijdank nog niet gezien.
T®inity
Nu schijnt 'The Basketball Diaries' de schuld te krijgen omdat Di Caprio in een droom heel zijn klas overhoop schiet gehuld in een leren jas... na The Matrix en na Marilyn Manson is nu de beurt aan The Basketball Diaries... Al lijkt het me dat je verantwoordelijk bent voor je eigen daden, al waren ze geinspireerd door The Matrix of welk andere film/artiest ook. Ik vind niet dat je daardoor de film of betreffende cd uit de schappen moet gaan halen omdat diegene die dat bloedbad verrichten zo dom zijn iets na te doen uit dat bepalende produkt.
EmDee
Je moet er natuurlijk wel rekenschap mee houden dat de USA enorm veel groter is dan Nederland.
Ook hier is van het weekend een aanslag gepleegd, kan me nog een enorm dram a herinneren op een school in Duitsland en ook in Italie en Engeland hebben jongeren in het korte verleden gruwelijke dingen gedaan.
T®inity
Inderdaad maak nederland maar even groot als de USA en je zult zien wij hebben dan ook binnenkort onze eigen 'Charles Manson' onze eigen 'Ted Bundy' etc. En vergeet het incident in Veghel niet.
BoordAppel
Volgens mij kreeg die film de schuld al tijdens Columbine
Mee eens.
BoordAppel
Het gebeurt wel, maar zoals in deze docu al gezegd wordt: niet zo massaal als in de VS. Een land als China heeft veel meer inwoners dan de VS en daar gebeuren dat soort dingen niet. Misschien niet zon goed voorbeeld omdat t nogal een ander soort land is maar in deze docu wordt ook al duidelijk uitgelegd hoe t komt dat het in de VS een beetje fucked up is.
BoordAppel
Als een student 14 mensen zou doden dan kunnen ze er echt niet voor zorgen dat het niet uitlekt. De berichtgeving over SARS hebben ze ook leuk proberen tegen te houden, maar dat is ook niet gelukt.
mister blonde
als er ergens veel shit is, is het china wel. de misdaad rijst daar de pan uit (in de grote steden en dat zijn er nogal wat.)
BoordAppel
Nou ja China is misschien nogal fout voorbeeld geweest, je weet idd niet alles wat er in dat land gebeurd. Neem dan maar een willekeurig ander Westers land dat veel inwoners heeft en je zal zien dat er veel meer mensen snappen dan in de VS.
SlingBlade
[Marlyn Manson]'When you are watching the television, you’re watching the news, your being pumped full off fear, there's floods there's aids there's murder. Then cut to commercial. Buy the accura Buy the collgate, when your breath stinks there not gonna talk to you, when you have pimples the girls are not gonna fuck you. It’s just a campaign of fear and consumption. I think it’s just based on the idea. Keep everyone afraid and they will consume'
prachtige uitleg van Marilyn Manson die prima in het achterliggende idee over het wapenpgebruik ligt. Ik vond de documantaire ijzersterk.
lindastuurman
Deze docu eindelijk gezien en ik vond het in 1 woord FANTASTISCH.
Er zijn zoveel amerikanen die zo......laat ook maar. Deze docu says it all.
martijn77
geweldige docu. Moore is meester interviewer en laat de geinterviewden volledig in hun waarde. Hoe abject de verkondigde mening ook is, dit is wat Moore wil laten zien! Hier en daar wel wat korreltjes zout meebrengen en kritisch blijven kijken. Kijk nou naar alle voorgaande posts. Er ontstaat onmiddelijk discussie over maatschappelijke issues en zo hoort het. Dat deze film hier niet thuishoort omdat het een docu is vind ik een zwakzinnig argument en een reden om eens wat beter op deze site rond te kijken naar films die misschien niet direkt in je straatje liggen maar waarvan je nog eens aan het denken gezet wordt en een mening gaat vormen over films ipv het aantal digitale explosies als enige criteria te hanteren.
By the way, EO natuur-docu's zijn verreweg de beste die momenteel op TV te zien zijn maar niet direkt zinvol vergelijkingsmateriaal voor Moore's lichtelijk paranoide hersenspinsels..
Van mij krijgt meneer Moore 4 sterren.
maurikz
ik heb hem net gezien, en ik moet zeggen de beste DVD (geen film, en deze dvd hoort hier zeker thuis) die ik de laatste tijd heb mogen bewonderen. 4.5 ster
jassonn
Volgens mij zit er wel een verschil tussen misdaad en wapen gebruik als je kijkt naar misdaad heeft ieder land z'n problemen,maar als je alleen kijkt naar het wapen gebruik en (bezit)dan kun je niet om de VS heen.
Ga is na- 11.000 slachtoffers per jaar betekent gemiddeld 30 per dag!!!!!
mister blonde
rakel jij nog even een oude discussie op.
het ging mij er om dat China als voorbeeld niet gepast is, omdat daar, zoals gezegd, veel shit is.
jassonn
rakel jij nog even een oude discussie op.
mister blonde
dit soort dingen werden ook altijd tegen mij gezegd toen ik nog newbie was.
so, now I get to say it
Agony
- 1985 berichten
Tja... goed gemaakte docu met zeker een flinke dosis amusementswaarde. Maar daar ligt ook meteen een stuk van mijn kritiek op deze documantaire; juist doordat Moore overal zijn zegje over kan doen; de excessen van de maatschappij eruit pikt, wordt het onderwerp van de docu nogal eenzijdig belicht. Het is m.n. ZIJN kritische visie. Tuurlijk zit er een deel in welke waarheidsgetrouw is, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat deze docu vooral is gemaakt om te "scoren". Mr. Moore vind ik eigenlijk maar een irritant mannetje die het leed van anderen (de k-mart actie) gebruikt om het alllemaal nog maar eens aan te dikken.
Begrijp me niet verkeerd; ook ik heb grote vraagtekens bij een maatschappij waarbij iedereen maar over een "gun" kan beschikken. (bovendien is mijn sympathie voor Amerikanen is de laatste jaren flink zoek geraakt, maar dat terzijde).
Uiteindelijk heb ik me wel vermaakt met dit filmpje, maar dus ook op sommige punten flink geërgerd aan de eenzijdige beeldvorming. 2,5 sterren.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Searching for Sugar Man
Documentaire / Biografie, 2012

Earthlings
Documentaire, 2005
vscanadapistoolmass murderhomicideto shoot deadchecks and balancescolumbineoklahoma city bombingamerican culture gun violenceperson running amokmass shooting