• 9.374.469 stemmen

Bowling for Columbine (2002)

Documentaire / Misdaad | 120 minuten

Genre: Documentaire / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada / Duitsland

Geregisseerd door: Michael Moore

Met onder meer: Michael Moore, George W. Bush en Marilyn Manson

Releasedatum: 5 december 2002

Plot Bowling for Columbine

"One nation under the gun"

Michael Moore zoekt naar de oorzaken van het bloedbad van 20 april 1999 in het Amerikaanse Littleton waar 2 leerlingen van de Columbine High School in de refter met halfautomatische geweren begonnen te schieten. De balans: 15 doden en 12 zwaargewonden. Ook trekt Moore door Amerika op zoek naar een verklaring voor het hoge aantal gewelddaden in het land dat ooit voor iedereen het beloofde land was. Wat is er misgelopen? Moore neemt de mentaliteit onder de loep van de Amerikaanse burger die met een geweer onder zijn kussen slaapt. Hij probeert ook acteur Charlton Heston, voorzitter van de wapenbond, te strikken voor een interview, hij bezoekt Marilyn Manson en analyseert de Amerikaanse geschiedenis.

Zichzelf - NRA President

Zichzelf - President of Guatemala

Zichzelf - Mayor of Sarnia, Ontario, Canada

Zichzelf - County Prosecutor: Flint, Michigan

Zichzelf - Police Detective

Zichzelf - Columbine Victim

yosemite44

vond hem zelf 4.5 ster, maar ben het WEL met yak eens dat er een enigszins eenzijdig en simplistisch beeld wordt geschetst van de situatie. bovendien gaat hem bij moore ook vaak om zijn eigen ego, zoals weer blijkt bij de walmart scene. bovendien wappert hij eerst met zijn lifetime membership card van de NRA om vervolgens de voorzitter aan te pakken. maar ondanks deze kleinigheden vond ik het een zeer indrukwekkende en tegelijkertijd vaak grappige documentaire.

avatar van Hobbes

Hobbes

ik ga even generaliseren. dan weten jullie dat al vast.

waarom zouden wij, de mensen die het met moore eens zijn en die ook vinden dat de amerikaanse neo-liberale cultuur eentje met grote gevaren vinden, altijd netjes moeten blijven.

dat doen zij, de NRA piepels, die met one-liners en uit verband getrokken argumenten hun kant romantiseren en ons tegelijkertijd de zwarte piet toespelen?

Moore gebruikt exact dezelfde methodes die de neo-liberalen ook gebruiken om andersdenkenden te dwarsbomen. mooi voorbeeld is de dreigende oorlog in Irak. met propaganda en halve waarheden wordt het standpunt van de amerikaanse regering onze strot ingeduwd.

hulde voor meneer Moore voor het met gelijke munt terugbetalen.

if you can't beat em, cry like a girl when he hits you...and when he turns around in disgust...kick him in the groin!

Homer J. Simpson

BoordAppel

Beetje klets dat deze in de top 100 staat. Zijn docu's op IMDb niet uitgesloten van 'deelname' aan de top 250?

avatar van Jordy

Jordy

nee

BoordAppel

Hoe kan t dan dat deze dr nie in staat (staat er eigenlijk wel een docu in de top 250?). Hij krijgt een 8,9? Te weinig stemmen?

avatar van Jordy

Jordy

oh sorry ik las verkeerd ik geloof dat op imdb inderdaad docu's wel uitgesloten zijn

BoordAppel

Kijk nu komt de aap uit de mouw! . Eigenlijk hoort dit in t opmerkingen site topic, maar is t geen idee om dat hier ook te doen? Ik vind een documentaire niet in een top 100 van films thuishoren.

avatar van titan

titan

BoordAppel schreef:

Ik vind een documentaire niet in een top 100 van films thuishoren.

Onzin, in bioskopen worden ook documentaires vertoond, dus ik zie niet in waarom Bowling for Columbine niet op momiemeter mag.

BoordAppel

Hij mag best op MM, maar ik vind t zon onzin om m in een film top 100 te zetten. Je kan die docu's toch ook nie huren bij de videotheek?

BoordAppel schreef:

Je kan die docu's toch ook nie huren bij de videotheek?

Jawel hoor.

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Vanaf 25 maart

avatar van herman78

herman78

Ik heb hem gisteren dan eindelijk gezien. Ik miste een paar belangrijke zaken (de rol van de media had imo op een andere manier belicht kunnen worden en zo voor mij beter uit de verf kunnen komen), maar een film die zo veel zeggingskracht heeft (vooral de Amerikaanse geschiedenis van interventies met Louis Armstrong's It's A Wonderful World -> cynisme ten top maakte indruk) krijgt van mij 4 sterren.

Wel met de aantekening dat ik hem zonder ondertiteling zag en misschien niet alles even goed meegekregen heb. Ik hoop dat ie snel op TV komt!

avatar van Neder

Neder

Yak schreef:

Mijn probleem is dit: de mensen in de zaal bulderden van het lachen toen een gast die werd geïnterviewd zei dat hij de laatste tijd geen bommen had gemaakt - oh nee, bedacht hij zich, toch wel: een forse napalmbom, afgelopen week. Was 'ie even vergeten.

Zoiets bedoel ik, en er zijn nog veel meer soortgelijke voorbeelden in BfC. Je maakt op die manier als het ware een omtrekkende beweging om het èchte probleem heen: waarom lachen mensen hierom, en zijn ze niet zwaar verontwaardigd? Wordt met deze documentaire dan niet volledig naast het doel geschoten?

je kan toch verontwaardigd zijn en dan alsnog lachen? Als je om alle ellende en narigheid niet meer mag lachen word het een gezellige boel Yak. Waarom doe je trouwens zo moeilijk over een prima docu? Als je het er niet mee eens bent, dan kan dat uiteraard maar jij probeert van Bowling iets te maken wat t niet is . Voor alle mensen die Bowling niet kennen 100 Procent aanrader ondanks Yaks eindeloze klachten en vreemde argumenten. Het is namelijk echt hilarisch dat die gast uit de docu zich plots bedenkt dat ie toch' 5 gallons of napalm' had gemaakt maar ach wat stelt t voor ! Wie daar niet om kan lachen komt waarschijnlijk uit vietnam ; ) anders weet ik t ook nie? 4 sterren omdat het ernstige problemen met humor(vooral ironie) belicht.......

avatar van Hobbes

Hobbes

hey pablito, zou je die 0,5 kunnen toelichten?

avatar van gimli f

gimli f

Haha, die Moore gaat een nieuwe film maken:

over de (handels)banden tussen Bush senior en de familie van Osama Bin Laden. Dat meldt de Amerikaanse krant Variety.

Zijn nieuwste film heeft de geniale werktitel Fahrenheit 911!

Volgens Moore heeft de regering de aanslagen van 11 september aangegrepen om de eigen plannen door te drukken. Hij bewert dat Bush senior banden heeft met de vader van Bin Laden.

De productiemaatschappij van Mel Gibson betaalt de film, die volgend voorjaar moet uitkomen.

Ik heb geen tijd gehad opm links te zoeken, wellicht dat iemand even kan kijken of er iets op internet staat (kijk bij de rkant Variety, b.v.).

Berichtje stond gister in de Spits.

Veel plezier gewenst dus...

P.S: dit is geen 2 april grap (hoewel berichtje gister in de krant stond).

avatar van FisherKing

FisherKing

gimli f schreef:

Volgens Moore heeft de regering de aanslagen van 11 september aangegrepen

lijkt idd erop dat Moore met die film bezig is

"My next project, I'm making a funny September 11 film. I am. It's called Fahrenheit 911. "

from Interview with the Guardian 11-11-2002

info 9/11

MM boek

avatar van Pablito

Pablito

Fahrenheit 911.

Verwijst naar Fahrenheit 451: klassieker van F. Truffaut. Is de temperatuur waarop boeken werden verbrand.

911: spreekt voor zich.

Wat die o,5 betreft, beetje stom: gewoon te vroeg op stem gedrukt. Tja, iedereen kan eens overhaast zijn, he. Ondertussen gewijzigd naar wat ie volgens mij waard is: 2,5. Goede documentaire, maar goede cinema? Dat is toch nog iets anders, denk ik.

avatar van Hemdale

Hemdale

een interessante documentaire!

avatar van Da Jando

Da Jando

Geweldige docu. Het legt sommige waarheden op tafel waar ik eigenlijk nog nooit echt over had na gedacht. Wat een ziek land zeg, zou het ooit nog beter worden? Het lijkt me sterk

Wat ik me nou afvroeg...gaat het met Nederland ook een beetje die kant op? Steeds meer criminaliteit, steeds meer moorden en de media is hier precies hetzelfde. Het lijkt wel dat America ons grote voorbeeld is :/ Maarja, beetje off-topic

yosemite44

niet zieker dan nederland...

avatar van FeZ

FeZ

yosemite44 schreef:

niet zieker dan nederland...

Dit gaat me een beetje te ver. Het is niet voor niets dat er in de VS zo veel mensen sterven door een pistool/geweer. In deze documentaire wordt ook duidelijk wat het verschil is tussen de VS en de rest van de wereld.

FeZ schreef:

ten eerste, ik voel me eigenlijk niet zo geroepen om de vs te verdedigen, maar als ik een uitspraak lees dat de vs zieker is dan nederland dan moet ik toch even ingrijpen. ten tweede, ik ben TEGEN wapenbezit. dit gezegd hebbende:

a) het feit dat de homicide rate in de vs nog steeds een stuk hoger is klopt. maar, dit valt gedeeltelijk te verklaren door het feit dat laagste bevolkingslaag in de vs relatief groter + armer is en er geen sociaal stelsel is en armoede en geweld staan nu eenmaal in verband met elkaar.

b) in de vs heb je de columbine shootings gehad en ook identieke tragische gebeurtenissen in arkansas en florida. in duitsland was er afgelopen jaar een verschrikkelijke schietpartij op school (erfurt) waarbij 18 doden vielen. in nederland wordt in rotterdam word een 13-jarige jongen doodgeschoten. het komt dus overal voor.

c) dit is heel subjectief, maar ik voel me in de vs een stuk veiliger dan in nederland (rotterdam, heerlen bijvoorbeeld).

hier nog wat gegevens over nederland. let op, dit gaat over de periode 1996-2000. na deze periode is dit alleen nog maar verslechterd (afrekeningen in amsterdam bijvoorbeeld):

"Van alle EU-hoofdsteden heeft Amsterdam het hoogste gemiddelde moordcijfer per 100.000 inwoners (4,09)"

"De geweldscriminaliteit nam in de EU-landen gemiddeld met 14% toe. Ons land behoort met een stijging van 35% tot de koplopers"

moorden

Nederland +9%

VS -14%

(bron: ministerie van justitie)

"The Citizens Crime Commission of New York reports that the 2002 murder rate in New York City was the lowest it has been since the 19th century".

Er waren 309 moorden in 2001, bij 8 miljoen inwoners (misschien meer) is dat 3.9 per 100.000. lager dus dan bijvoorbeeld Amsterdam! (4,09 zie boven)

(bron: Reuters, Dec. 31)

d) verder bedoelde ik ook dat de vs niet "zieker" is dan nederland op andere gebieden. in de vs is er bijvoorbeeld veel meer respect voor oudere mensen, politie en vooral leraren.

avatar van soboer

soboer

yosemite44 schreef:

Dat geloof ik best, dat je in de VS als BLANKE een heel stuk veiliger voelt.

avatar van EmDee

EmDee

soboer schreef:

Dat geloof ik best, dat je in de VS als BLANKE een heel stuk veiliger voelt.

Er zijn genoeg plaatsen waar je je juist als blanke minder veilig voelt.

Ik voel me over t algemeen ook veiliger in de USA dan in ons eigen land. (eigenlijk toch wel vreemd) Maar je moet niet in de volksbuurten van de grote steden komen zoals bv Compton in LA.

Maar over het algemeen heerst er vooral buiten de grote steden een heel gemoedelijke sfeer.

Nederland is hartstikke veilig. Wat lullen jullie nou. Het wordt je door de politici aangepraat dat het hier onveilig is.

I agree with Kapp.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

kappeuter schreef:

Het wordt je door de politici aangepraat dat het hier onveilig is.

Ik dacht dat we hier geen politiek mochten bespreken?

Films die over politiek gaan wel.

yosemite44

ja compton is natuurlijk minder maar zelfs in grote delen van harlem en the bronx (new york dus) kun je als blanke prima over straat.

tuurlijk klopt de media alles op, en is het niet zo onveilig in nederland als wordt beweerd. die cijfers van boven dat amsterdam de gevaarlijkste stad van europa zou zijn worden natuurlijk geinflateerd door het hoge aantal moorden in het crimiele milieu.

maar toch, als ik 's avonds laat alleen in rotterdam of in heerlen loop, VOEL ik me altijd een stuk onveiliger dan waar ter wereld ik ooit ben geweest.

BoordAppel

In NL heb je tenminste geen gekken die met een vliegtuig gebouwen binnen komen vliegen zonder te kloppen. Aanstelleritus is het als je het hier niet veilig vind. En je moet natuurlijk nergens 'savonds laat alleen gaan rondlopen, dan ben je nergens echt veilig.