Bowling for Columbine (2002)
Genre: Documentaire / Misdaad
Verenigde Staten / Canada / Duitsland
Geregisseerd door: Michael Moore
Met onder meer: Michael Moore, George W. Bush en Marilyn Manson
Releasedatum: 5 december 2002
Plot Bowling for Columbine
"One nation under the gun"
Michael Moore zoekt naar de oorzaken van het bloedbad van 20 april 1999 in het Amerikaanse Littleton waar 2 leerlingen van de Columbine High School in de refter met halfautomatische geweren begonnen te schieten. De balans: 15 doden en 12 zwaargewonden. Ook trekt Moore door Amerika op zoek naar een verklaring voor het hoge aantal gewelddaden in het land dat ooit voor iedereen het beloofde land was. Wat is er misgelopen? Moore neemt de mentaliteit onder de loep van de Amerikaanse burger die met een geweer onder zijn kussen slaapt. Hij probeert ook acteur Charlton Heston, voorzitter van de wapenbond, te strikken voor een interview, hij bezoekt Marilyn Manson en analyseert de Amerikaanse geschiedenis.
Zichzelf - NRA President
Zichzelf - President of Guatemala
Zichzelf - Mayor of Sarnia, Ontario, Canada
Zichzelf - County Prosecutor: Flint, Michigan
Zichzelf - Police Detective
Zichzelf - Columbine Victim
maxroelofs
het gerecht in België en Nederland is meer in verval dan het Romeinse Rijk omstreeks 455 nC. Als vogelvrijverklaring kan dit tellen.
Goed je huiswerk gedaan?
ga hem zo kijken
maxroelofs
Documentaires van Moore zijn bijna altijd goed, deze was er dus ook eentje waar ik veel zin in had.
Ik vind het geweldig hoe Moore in deze docu de wapenwedloop in Amerika eens verder uitlicht. Hij begint erg sterk over de columbine massacre alleen later zakt hij wat in. De dingen die ze vertellen worden wat oppervlakkiger en ik heb niet meer het gevoel dat hij de spijker precies op zijn kop slaat. Als het dan later weer over Canada gaat begint hij weer op gang te komen. Echt geweldig hoe hij de interview voerde met die politicus. Eerst geeft hij min of meer de buitenlanders de schuld alleen praat hij er wat omheen, als Moore het dan recht voor zijn raap vraagt krabbelt hij ineens weer terug en loopt hij even later zelfs weg. Nederland is natuurlijk ook niet het goede voorbeeld alleen het heeft me toch wel aan het denken gezet hoe het kan dat er in Canada zo veel wapens zijn alleen betrekkelijk zo weinig misdrijven ermee. Het stukje dat hij die deuren gaat checken vond ik dan ook geweldig. Bijna niet voor mogelijk te houden hier in Nederland dat zo'n samenleving nog mogelijk is.
Al met al een zeer geslaagde documentaire.
boozebelly
- 1908 stemmen
...het heeft me toch wel aan het denken gezet hoe het kan dat er in Canada zo veel wapens zijn alleen betrekkelijk zo weinig misdrijven ermee.
Zoals je in de documentaire kon zien speelt de media in de VS een gigantisch grote rol, door hun angstzaaiende gedrag.
Ook de prestatie & status drang in de samenleving is enorm toegenomen. Als je om wat voor reden niet mee kunt komen, dan wordt je door veel mensen al snel als een 'loser' bestempeld, in plaats van dat die mensen je een beetje helpen.
'In hokjes plaatsen' noemen we dat, en wat wij daarmee bereiken is dat sommige van die mensen zich naast buitengesloten, ook nog eens vernederd gaan voelen, wat weer kwaadheid als gevolg heeft.
Ze creëren in feite een woede en afkeer tegen de rest, wat wij ergens zelf in de hand werken, doordat wij geen respect kunnen opbrengen voor het feit dat sommige mensen nou eenmaal anders zijn/niet mee kunnen komen.
Laten we zeggen dat van de 1000 'buitenbeentjes', er 1 tot extreem gewelddadige dingen in staat is. Als zo iemand makkelijk aan een wapen kan komen, zoals in de VS het geval is, dan kan het gruwelijk uit de hand lopen.
Kortom, hoe meer buitenbeentjes we creëren door mensen aan de kant te schuiven/in hokjes te plaatsen, hoe groter de kans wordt op een onveilige(re) samenleving.
In de VS heerst al tijden zo'n klimaat.
Sluit mensen uit, bestempel ze als zwakkelingen en als resultaat creëer je een potentiële 'vijand/misdadiger' die niks meer te verliezen heeft. En iemand die kwaad is en niks meer te verliezen heeft (d.w.z. schijt heeft aan de gevolgen van zijn/haar daad), moet je vrezen als geen ander.
maxroelofs
In de VS heerst al tijden zo'n klimaat.
Geweldig! Ik heb me van begin tot het eind vermaakt met deze recensie! Het geeft ontzettend goed mijn gedachtegang aan en ben het met alles eens wat je schrijft. Met die 1000 buitenbeentjes klopt ook helemaal, het pesten van kinderen speelt in dit soort gevallen vaak ook een rol mee. Als je geen vrienden hebt en elke dag op school wordt gepest kun je een geweldige haat ontwikkelen terwijl zo iemand met de juiste mensen om zich heen misschien wel heel aardig is.
Erg goede documentaire.
Want hoewel Michael Moore de zaak van zijn perspectief behoorlijk eenzijdig belicht, is dit toch ook wel de kracht van de documentaire. Moore is er niet vies van om het oh zo mooie Amerika eens even een veeg uit eigen pan te geven, en dat is best wel lekker om te zien. Los daarvan is het gewoon een uiterst boeiende documentaire, waarbij ik me verbaasde over wat er allemaal mogelijk is daar.
Moore deinst er in ieder geval niet voor terug om sommige mensen hard aan te pakken, durft zaken uit te spreken en feiten op tafel te leggen. Columbine was een vreselijke gebeurtenis, maar is in de loop der jaren helaas geen incident gebleken. Verder is het natuurlijk ontzettend verontrustend om te zien dat je daar destijds bij het openen van een spaarrekening van de bank een pistool krijgt. Ik weet niet of dat nog steeds actueel is, maar het moet in ieder geval niet veel gekker worden.
Moore is in ieder geval een filmmaker met lef en dit is een uitermate boeiende en indrukwekkende documentaire, die zeker gezien mag worden.
gorelover
momenteel is er een geweldig boek te krijgen over deze schietpartij.
wij zijn, maar niet geschifd van Tim Krabbe.
aanrader.
Dee Al
momenteel is er een geweldig boek te krijgen over deze schietpartij.
wij zijn, maar niet geschifd van Tim Krabbe.
aanrader.
Een zeer goed boek inderdaad
Deze documentaire ben ik gaan kijken omdat ik Columbine gewoon heel interessant vindt. Ik had meer een documentaire over de schietpartij en de daders verwacht, maar Moore kennende had ik beter moeten weten. Columbine is een symptoom van een ziekte, en het is veel interessanter die ziekte onder de loep te nemen. Al met al een zeer goede documentaire.
En met het boek van Krabbe kreeg ik met mijn Columbine-obsessie toch nog wat ik zocht
Loepsaal
Niet wapentuig maar een verknipte seksuele moraal is oorzaak van extreem geweld, zie je in meer culturen.
Michael Moore is een flapdrol.
Als ik Heston was had ik hem verrot geslagen.
mjk87 (moderator films)
En in de V.S. hebben ze dus een beduidend verkniptere seksuele moraal dan in andere westerse landen? Is dat wat je wil zeggen?
Yep.
Let eens op Amerikaanse Tv censuur, bloot wordt afgeplakt, geweld in beeld gebracht.
Hoe vaak wordt seks niet aan moord gekoppeld in Amerikaanse films?
Streep de onwaarschijnlijkheden weg, dan blijft dit over.
Uiteraard wetenschappelijk doortimmerd,
btw liever vuurwapens dan Michael Moore.
Thorak
Helemaal eens met Loepsaal.
Het is net als bij de meeste pubers, hoe harder je roept dat iets niet mag, des te eerder ze juist dát gaan doen. De extreme censuur is een exacte gelijke...
nakada
Loepsaal slaat juist de plank mis. Er zijn genoeg andere landen die net zo bewapend zijn met eenzelfde sexuele moraal, maar waar lang niet zoveel gemoord wordt. Zeker dergelijke schietpartijen op scholen, lijken toch helemaal niets met een verknipte seksuele moraal te maken te hebben. Zou hij goed gekeken hebben dan had hij nog een andere mogelijke reden gezien hebben : angst. Eén die mij veel waarschijnlijker lijkt.
Thorak
Het probleem hoef niet persé sexueel van aard te zijn, maar de overmatige censuur is waarschijnlijk wel een van de grote boosdoeners. Óf de censuur is een mede symptoom.
Het probleem is denk ik juist door de doorgedraaide religieuze sfeer in Amerika de oorzaak. Door die religie is de censuur er en ook is het de boosdoener in het aanpraten van die angst! De angst is totaal niet gegrond, maar de doorgedraaide religie wakkert de angst flink aan. Je móet in Amerika gelovig zijn, om alles wordt gebeden en 'god' wordt overal bij gehaald en in betrokken...
De hele vreemdelingenhaat is ook nergens zo groot als in Amerika. Wederom gebaseerd op religie. Geert Wilders is ook niet voor niets zéér populair in Amerika en wordt van daar uit gefinacierd...
Loepsaal
Seks is fout, geweld is goed, vermenigvuldig dat met de Amerikaanse prestatiedwang (een massamoord is tenslotte een prestatie) en je hebt de ingrediënten.
Met angst heeft het geen ene f*ck te maken, typisch zo'n slappe polder-dooddoener.
Tot zover mijn beschouwing van de koude grond.
Thorak
Er is waarschijnlijk geen land met een hogere prestatiedrang dan Japan, en laat ze daar nou (met grote voorsprong op de nummer 2) het hoogste zelfdodings percentage ter wereld hebben...
Ondanks dat denk ik dat prestatiedrang niet zozeer met de moorden te maken heeft.
Ik las toevallig gisteren iets op een Amerikaans forum over wapens (ik ben zelf lid van een schietsport vereniging en was opzoek naar specificaties van een specifiek wapen) en dit viel me toch heel erg op.
De persoon (met de nickname The Patriot...) schreef:
for target practice, like my Glock 34..accurate and reliable..fun to shoot..
for home defense, keep a Glock 22 with mag light by my bed...for security
really prefer pistols over revolvers for enjoyment of shooting and accuracy...have a Kimber 1911 CDP II...excellent weapon..almost 2000 rds thru it...
also have a CZ 75B stainless with coca bola grips...this is my pretty gun...
Er zitten me 3 dingen in die me opvielen en verbaasden;
.1>
Het kaliber .357 magnum is het meest krachtige kaliber dat er bestaat in handvuurwapens, krachtiger qua impact dan een .44 magnum zoals Dirty Harry je wil doen geloven. Dat heeft dus totaal niets te maken met realistische stopkracht!
.2>
.3>
@nakada
Lol!
@Thorak
voorlopig houd ik het op acties van zielige nerds die aan een of ander verwachtingspatroon willen/moeten voldoen.
nakada
Alleen al het idee dat je een wapen nodig zou hebben voor home defense/security zegt opzich toch al genoeg?
En Loepsaal : prima dat jij het daar op houdt, maar ik denk dat je er ook nu weer compleet naast zit. Bovendien stap je nu schijnbaar al weer af van de seksuele moraal als oorzaak.
Loepsaal
Uit angst worden schoolklasjes neergeknald, juist ja...logisch.
Van deze nep documentaire wordt dus niemand wijzer.
Shame on You, mister Moore!
nakada
Dat beweer ik toch niet. Maar zeggen dat het komt door de seksuele moraal is onzinnig. En zou je eens wat beter naar deze nep documentaire kijken zonder je Moore vooroordelen, dan zou je zien dat hij wel degelijk een punt heeft. Dat angst alleen niet tot neergeknalde klasjes kan leiden, is duidelijk. Dat een gewapende samenleving in angst tot meer problemen kan leiden dan een samenleving met een strenge sexuele moraal lijkt mij zeer aannemelijk.
Roepen dat anderen niet wijs zijn zet jouw 'argumenten' overigens geen enkele kracht bij, net zo min als het voortdurend afgeven op Moore.
nakada
Vandaag gelezen in de krant : nog nooit zoveel wapens verkocht in Amerika als nu met de kerst. Vooral het wapen waarmee nog maar pas meer dan twintig kinderen zijn doodgeschoten is populair. Een wapen onder de kerstboom is eigenlijk al ziekelijk, maar dan ook nog dat wapen en er dan ook nog vol trots mee poseren voor de kerstboom.
Staat er ook nog bij vermeld dat nog afgelopen week iemand zijn zus heeft doodgeschoten en twee brandweermannen. Sporen die mensen daar nou helemaal niet meer ?
Thorak
Je maakt het weer een vele malen spectaculairder dan het is! Je zou voor de media kunnen gaan werken joh!
De run op vuurwapens heeft meer dan waarschijnlijk meer te maken met de mogelijkheid dat per volgend jaar de wapenwet zou kunnen veranderen. Net zoals er hier altijd een run is op dingen vlak voor die gaan veranderen, zoals vorig jaar de hybride auto's.
Het veranderen van die wapenwet is een goed voornemen, maar of er ook echt veranderingen komen daardoor blijft de vraag...
nakada
Natuurlijk komt het door de mogelijke beperkingen op wapenbezit. Maar ik zou dan toch nog twee keer nadenken voor ik mezelf met dat wapen en een grote glimlach en voor de kerstboom op internet ga zetten. Dat blijft toch bijzonder smakeloos.
Dat die beperkingen weinig zullen helpen ben ik ook wel van overtuigd. Of zoals Moore al aangaf : in Canada zijn net zoveel wapens in de omloop maar wordt nog geen fractie van het aantal moorden gepleegd. Het probleem zit veel dieper dan alleen wapenbezit.
Thorak
Waarschijnlijk alleen al het feit dat een héél erg groot deel 'gang-related' is.
Het zal ook net als bij ons zo zijn dat de meeste schietincidenten met illegale wapens en/of in het illegale circuit zijn. Nog geen 2% van alle schietpartijen zijn hier in Nederland met legale wapens, verkeerdoden en doden (en zwaargewonden niet te vergeten) bij voetbal rellen zijn nog steeds veel vaker voorkomend, maar wee je gebeente als je aan het 'heilige' voetbal komt!
Jammer dat dat soort zaken niet eens in een docu vergeleken worden...
Loepsaal
Onderwijzend personeel in de VS krijgt inmiddels schietlessen, beter laat dan nooit.
mjk87 (moderator films)
Dat is inderdaad goed, mocht er ooit een leraar (al dan niet door een verknipte seksuele moraal) zelf door het lint gaan, dan kan hij gelijk beter schieten. Goed voor je hit ratio in ieder geval.
Loepsaal
Het is in ieder geval blijven hangen, dat is winst.
Verder geleuter van je, dat weet je best.
Madecineman (moderator films)
Nou ja een Suzuki Swift is een vervoersmiddel gemaakt om van A naar B te komen, net zoals een Boeing 767. Dat er individuen zijn die dat gebruiken om op mensenmassa's in te rijden of in kantoortorens te vliegen daar kan je als maatschappij weinig aan doen helaas. Dat onthoudt niet de burger van het recht en het nut om zich te verplaatsen
Een Bushmaster of Glock of weet ik wat voor fancy speeltjes onder de kerstboom liggen dezer dagen in de USofA zijn gemaakt om 1 ding te doen... Je tegenstander al dan niet dodelijk te verwonden en zo uit te schakelen. Wat de gewone burger met zo'n ding moet en welk recht daarop van toepassing is ontgaat mij totaal.
Wapens kunnen een nuttig gereedschap zijn wanneer je moet overleven van de jacht of je moet beschermen tegen ijsberen. Echter in de meeste steden van onze westerse wereld gaan beidde zaken niet echt op en is het gebruik van een semi-automatisch pistool bij beidde zaken is ook al niet aan te raden...
Imho is er voor dergelijke wapens dan ook geen ruimte in een zichzelf respecterende samenleving.
Loepsaal
Los van je intenties, je onderbouwt mijn punt uitstekend, @ made cineman.

Festen

Searching for Sugar Man
Documentaire / Biografie, 2012

Earthlings
Documentaire, 2005
vscanadapistoolmass murderhomicideto shoot deadchecks and balancescolumbineoklahoma city bombingamerican culture gun violenceperson running amokmass shooting