Bowling for Columbine (2002)
Genre: Documentaire / Misdaad
Verenigde Staten / Canada / Duitsland
Geregisseerd door: Michael Moore
Met onder meer: Michael Moore, George W. Bush en Marilyn Manson
Releasedatum: 5 december 2002
Plot Bowling for Columbine
"One nation under the gun"
Michael Moore zoekt naar de oorzaken van het bloedbad van 20 april 1999 in het Amerikaanse Littleton waar 2 leerlingen van de Columbine High School in de refter met halfautomatische geweren begonnen te schieten. De balans: 15 doden en 12 zwaargewonden. Ook trekt Moore door Amerika op zoek naar een verklaring voor het hoge aantal gewelddaden in het land dat ooit voor iedereen het beloofde land was. Wat is er misgelopen? Moore neemt de mentaliteit onder de loep van de Amerikaanse burger die met een geweer onder zijn kussen slaapt. Hij probeert ook acteur Charlton Heston, voorzitter van de wapenbond, te strikken voor een interview, hij bezoekt Marilyn Manson en analyseert de Amerikaanse geschiedenis.
Zichzelf - NRA President
Zichzelf - President of Guatemala
Zichzelf - Mayor of Sarnia, Ontario, Canada
Zichzelf - County Prosecutor: Flint, Michigan
Zichzelf - Police Detective
Zichzelf - Columbine Victim
Macmanus
EmDee
Wauw, ben een fan van Moore.
Gave trailer ook. (Thank you for not shooting me!).
Sjoerd
Dit lijkt me echt geniaal
Die trailer heeft zijn werk in ieder geval gedaan, ben nu heel benieuwd geworden...
FisherKing
Ja Michael Moore intrigeert me ook (maar stoot ook soms af) Hij intrigeert me in de vragen die hij stelt, maar irriteert me meer in de vragen die hij niet stelt. Al met al een aanwinst in Amerika.
Openings film op filmfestifal in Amsterdam. Staat trouwens een 9 op IMDB met ruim 2500 stemmen. Ben hier wel benieuwd naar.
Hobbes
deze draait dan ook alleen maar in Amsterdam (en straks geloof ik in nog wat andere randstad plaatsen)
gelukkig draait volle maan nog overal!

Linda
gaaf! Marilyn Manson die meespeelt!
word nou toch wel een beetje nieuwschierig.
slowhand
ik heb hem net gezien in de sneak
1 ding(amerika word toch eens wakker!!!!:(:
een vette 4 sterren
Kleintje
Echt wel goede film. Heel grappig en een terechte kritiek op de NRA.
iman
Wat een heerlijke Docu-film... Briljant...Geweldig.... wat was ik onder de indruk en wat heb ik gelachen..
Link werkt niet gotti, bovendien staat er morgen weer een ander bericht,
Daarom hieronder de tekst:
'De internationale organisatie van documentairemakers heeft Bowling for Columbine van de Amerikaanse filmmaker Michael Moore uitgeroepen tot beste documentaire aller tijden. De film, een ironische aanklacht tegen het wapenbezit in de VS, opende dit jaar het IDFA en kreeg ook de publieksprijs. Moore bezet met zijn in 1989 gemaakte film Roger and Me ook de derde plaats in de lijst beste documentaires. The Thin Blue Line van Errol Morris, staat op de tweede plaats.De film gaat over het proces tegen de daders van de moord op een politieman in 1976. Ze bleken ten onrechte veroordeeld.'
Vyvre
Zojuist eventjes gezien..prima documentaire. Er werd dmv schokkende beelden een kritische blik geworpen op amerika, met sommige zeer interessante, en vanuit Moore's point of view terechte, punten. En dat is het enige minpuntje in de film..je ziet alleen Moore's standpunt en Moore's statistieken. Heb dit echter niet als hinderlijk ervaren (hoe raar dit ook mag klinken). Zoals dttom treffend opmerkte: het is een betoog, geen beschouwing
. 4*
Wolkenmeter
Goede documentaire met enkele erg grappige interviews. Had misschien nog beter geweest als ze er enkele stukken hadden uitgehaald: het betoog maakt soms een wat rommelige indruk
homerjay
Erg geslaagde docu, die ook in de bios prima tot zijn recht komt. Met name het stuk met de bijen was hilarisch! Af en toe demagogisch, maar je merkt wel dat Michael Moore zich inspant voor mensen en voor zijn idealen en niet (zoals bijv. Pieter Storms/Willibrord Frequin) met slachtoffers zeult om zijn eigen ego te strelen. Hulde aan MM!
tenniskampioen
erg goede documentaire ja. Er zit ook voor mij soms iets te weinig structuur in en het had wel wat korter gemogen, maar het was zeer interessant. 4 sterren
PS Charles Heston is een zielige vent!
Vyvre
PS Charles Heston is een zielige vent!
Is hij een zielige vent omdat jij dat al wist of is hij een zielige vent omdat Moore hem zo afschildert?
tenniskampioen
Vooral door het feit dat hij zo'n ongelooflijke onzin zit te verkopen op het einde, heb er met open mond naar zitten kijken want zo erg had ik hem toch niet verwacht.
nighthawk
lekker scherp, cynisch, maar tegelijkertijd ook op zoek naar echte oorzaken van het absurde aantal van 11.000 doden door kogels in de VS jaarlijks.
Goodfella
IJzersterke docu, terecht de winnaar van het IDFA onlangs. Natuurlijk belicht Moore de zaak zeer eenzijdig en natuurlijk maakt ie af en toe makkelijk gebruik van voor de hand liggende sentimenten (het tonen van die foto van dat vermoorde 6-jarige meisje bijvoorbeeld), maar dat neemt niet weg dat hij z'n standpunt met ongelofelijk veel kracht (en met de nodige ironie) neerzet. Zo goed zelfs, dat je tijdens de aftiteling het liefst zou willen uitschreeuwen nooit meer iets met dat verziekte klotelandje (en dan heb ik het dus over de USA
) te maken wil hebben. Petje af
Yak
Ik had toevallig vandaag en gisteren een Amerikaanse vriendin op bezoek, even kritisch over haar eigen regering als de gemiddelde Europeaan. Ik had graag met haar deze docu gekeken, maar het is er helaas niet van gekomen.
broes
erug goeie docu. het animatiefilpje wat erin zit slaat echt de spijker op de kop. alleen aan het eind word die wat te persoonlijk (richting moore). vind ik jammer.
zombie
Ik zou 'm beter hebben gevonden, als dat laatse half uur (met het Pieter Storms gebeuren) weg was gelaten. Beetje mostert na de maaltijd als je 't mij vraagt......
LauraPalmer
Ik vond het een goede documentaire. Bij dit soort films hoop ik altijd dat amerika het ook te zien krijgt... Het zorgt er voor dat je nog meer een hekel krijgt aan Amerika en zin krijgt om in Canada te gaan wonen. Ik vond ook dat hij er een te Amerikaans einde aan had gebreid. die K-market actie was dan wel geslaagd maar die heeft wat mij betreft niet echt een grote toevoegende waarde aan de conclusie van de Documentaire. Ik hield er een beetje een weeïge nasmaak aan over. Ik vond dat hij wat meer aandacht moest besteden aan de opmerking dat de criminaliteit 20% was gestegen, maar de rapportage van criminaliteit met 600% was gestegen!!In Amerika heeft een nieuwsuitzending niet meer als doel een representatief en objectief beeld te geven van de wereld maar het behalen van hoge kijkcijfers. Het begint eigenlijk al bij de cameraman die besluit de schietpartij te gaan filmen in plaats van de verdrinking. Naar mijn idee heeft dit gegeven grote invloed op het uit de hand lopen van het wapenmisbruik in Amerika. Het zou zo kunnen zijn dat door het vertekende beeld mensen zich minder veilig voelen en dat zorgt voor angst en dat zorgt voor een soort "fight or flight" reactie, oftewel schieten... Dat zou een mogelijke verklaring kunnen zijn. Dat was volgens mij ook een conclusie van Moore. Maar door het laatste halfuurtje raakte die conclusie naar mijn idee een beetje ondergesneeuwd.
Jordy
Geweldige documentaire... interessant ook om het verschil tussen Canada en Amerika eens naar Nederland te vertalen, en welke kant het hier op dreigt te gaan...
als docu 5 sterren waard, maar ja een superfilm doet nog net wat meer met me, moeilijk om dit als film te beoordelen.
4* dan maar
Yak
Ik was zeer geïnteresseerd naar Bowling For Columbine, ga hem ook zeker (binnenkort) zien, maar hebben jullie de trailer wel eens bekeken? Daar zakte écht mijn broek van af. Als dit zo'n sterk controversiële documentaire zou moeten zijn, waarom dan toch een presentatie met die typische Amerikaanse leuterstem, Michael Moore aanprijzende als de held van de avond? "He's.. Michael Moore! America's favourite whistle-blower! The man in everyone's face! The guy asking the question: are we a nation of gun nuts? Or just plain nuts?" En vooral die rake grap aan het eind: "a movie that will have you up in arms." Sorry, maar als je op deze manier met dit onderwerp omgaat twijfel ik serieus aan de oprechtheid van deze documentaire.
Macmanus
maar hebben jullie de trailer wel eens bekeken?
Nou ja kijk toch boven alle berichten het vak werk van een echt MacManus

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Searching for Sugar Man
Documentaire / Biografie, 2012

Earthlings
Documentaire, 2005
vscanadapistoolmass murderhomicideto shoot deadchecks and balancescolumbineoklahoma city bombingamerican culture gun violenceperson running amokmass shooting