• 9.377.368 stemmen

Bowling for Columbine (2002)

Documentaire / Misdaad | 120 minuten

Genre: Documentaire / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada / Duitsland

Geregisseerd door: Michael Moore

Met onder meer: Michael Moore, George W. Bush en Marilyn Manson

Releasedatum: 5 december 2002

Plot Bowling for Columbine

"One nation under the gun"

Michael Moore zoekt naar de oorzaken van het bloedbad van 20 april 1999 in het Amerikaanse Littleton waar 2 leerlingen van de Columbine High School in de refter met halfautomatische geweren begonnen te schieten. De balans: 15 doden en 12 zwaargewonden. Ook trekt Moore door Amerika op zoek naar een verklaring voor het hoge aantal gewelddaden in het land dat ooit voor iedereen het beloofde land was. Wat is er misgelopen? Moore neemt de mentaliteit onder de loep van de Amerikaanse burger die met een geweer onder zijn kussen slaapt. Hij probeert ook acteur Charlton Heston, voorzitter van de wapenbond, te strikken voor een interview, hij bezoekt Marilyn Manson en analyseert de Amerikaanse geschiedenis.

Zichzelf - NRA President

Zichzelf - President of Guatemala

Zichzelf - Mayor of Sarnia, Ontario, Canada

Zichzelf - County Prosecutor: Flint, Michigan

Zichzelf - Police Detective

Zichzelf - Columbine Victim

avatar van gotti

Yak schreef:

Vanavond op Ned3 om 19.35u deel één uit twaalf van Michael Moore's serie 'The Awful Truth'.

Heb net een stukje gezien en zag er erg goed uit. Van bankovervallers die cola aanprijzen tot de eerste president in een 'mosh pitt'.

BoordAppel

Ziek, zieker, Amerika. En een volwassen man die niet durft te reageren op iemand die hem confronteerd met de dood van een 6 jarig meisje is een mietje. Ik heb me serieus boos zitten maken om het hypocriete Amerika dat zn problemen niet aan durft te pakken omdat nog geen 1% van de bevolking er baat bij heeft dat jan en alleman wapens koopt. Het volk wordt dus ook nog dom gehouden door de media die hen laat geloven dat ze wapens nodig hebben voor de boze zwarte man. Amerika daar ik op (de regering iig). voor Moore die het aandurft om deze documentaire te maken, je moet t maar durven. 5*!

avatar van wackyboy

wackyboy

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Hypocrisie viert overal hoogtij.

Maar nergens zo schaamteloos als in het Amerika van Bush!

onzin!

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Je maakt me nu wel erg nieuwsgierig naar je argumenten!

avatar van cornelis

cornelis

Ik denk dat elk land wel een Michael Moore kan gebruiken.

Sterker: het is een teken aan de wand dat een film als deze via de bioscoop zijn publiek moet vinden. Dit soort journalistiek dient dagelijks te worden bedreven, overal ter wereld, en zou niet zo bijzonder moeten zijn als het nu lijkt.

Gelukkig geeft de film zelf ook al flinke kritiek op de media. En voor wie denkt dat dat alleen Cops is, moet nog maar es naar Netwerk kijken.

yosemite44

dat had ik al verwacht. nu geen zin om daarop in te gaan, misschien morgen, sorry.

avatar van Verbal

Verbal

Ieder land zijn Michael Moore!

BoordAppel

Ik vond het trouwens ook erg mooi om te zien dat Moore erg verbaasd was dat mensen in Canada hun deuren niet op slot doen en dat ze social security hebben. Wat een paranoide volkje zeg, die Amerikanen.

Hypocrisie viert overal hoogtij.

Michael Moore is zelf ook mega hypocriet IMO (zonder H )

Beetje een hoog Willibrord gehalte waar ik me erorm aan stoorde. Knap dat hij dit durft enz.. nou, my ass. Wel vind ik het leuk om te zien hoor, 3,5 daarvoor. maar die Dhr. Moore.. nee, dat is mijn een iets te humane rukker.

BoordAppel

Ik vond helemaal niet dat ie zich als een Frequin gedraagde. Had ie makkelijk kunnen doen als ie nog een uur achter Heston had aangelopen terwijl ie kreten als 'Maar waarom doe je dat dan, he?" en "Klootzak, he?!" slaakte, maar dat deed ie dus niet.

avatar van wackyboy

wackyboy

Mik schreef:

Michael Moore is zelf ook mega hypocriet IMO (zonder H )

Een hypocriet is volgens mij iemand die zich beter voordoet als-ie is, iemand die het ene zegt en het andere doet en daar heb ik Michael Moore nog niet op kunnen betrappen.

Maar goed, misschien ken jij hem beter als ik.

BoordAppel schreef:

zou jij je deur niet op slot doen als je weet dat iedereen in je stad een gun heeft?

BoordAppel schreef:

dat had ik graag willen zien. wedden dat ie dan was neergeschoten

Neder schreef:

als iedereen toch een 'gun' heeft, dan heeft het afsluiten van je deur niet echt veel nut meer, maar ok...

Neder schreef:

Dat ligt er maar aan. Als ik in Amerika zou wonen tussen al die paranoide crazy modderfokkers dan misschien wel, maar in NL niet. Zijn we veels te lief voor . In Canada heeft ook ieder1 een gun maar daar doet dus niemand zn deur op slot.

wackyboy schreef:

Hij heeft zelf ook guns gehad vroeger, weet er alles van (omdat hij zelf er zo "into" was vroeger) En bovendien is hij nog steeds lid van de NRA (National rifle Association). Dat vind ik aardig krom. En dan stelt ie van die vragen aan die mensen, waar iedere lullo het antwoord op weet, maar waarvan het natuurlijk hardstikke logisch is dat die mensen geen eerlijk antwoord op kunnen geven..

Maar goed, misschien ken jij hem beter als ik.

tja..

avatar van De Knip

De Knip

Ga deze film eens zien, gebaseerd op Columbine:

Bang, Bang, You're Dead

avatar van Hobbes

Hobbes

Mik schreef:

waarom zouden ze geen eerlijk antwoord kunnen geven? vind dat pure onzin.

in het boek 'stupid white men' van Moore (en ik naar ik meen op de website van bowling for columbine ook) legt ie uit waarom ie een NRA membership heeft.

hier

Mik

onderstaande tekst komt van die link vandaan:

I currently hold a "Life Membership." I was a junior member and won the NRA Marksman Award when I was a teenager (back when the NRA was known as a gun safety and sportsman organization). I went hunting with the neighborhood kids but there were never any guns in our house. After Columbine, I decided that I would run against Charlton Heston for the presidency of the NRA. If elected, my plan was to try to return the NRA to a gun safety organization, instead of its current agenda of gun fanaticism

Hij zegt hier dat de NRA vroeger toen hij nog braaf lid was wel een goeie organisatie was... dat is gewoon gelul natuurlijk, zij zijn niet veranderd, hij is veranderd.

Mik schreef:

Ging de NRA vroeger ook al een week of n dag na een shooting op bezoek in de betreffende stad?

Neder

in die cartoon in de film doet ie voorkomen dat de NRA vanaf het begin niet goed was. Ontstond uit het verbieden van kkk ofzo dan maar nieuwe naam met zelfde denkbeelden en elkaar helpen .Althans dat suggereert het tekenfilmpje toch?

Neder schreef:

Mmm, hij spreekt zich wel een beetje tegen zo.

avatar van Hobbes

Hobbes

mischien bedoelt ie dat ie zelf ook bedonderd is toendertijd? wellicht dat ie zich er pas later in is gaan verdiepen?

Hobbes schreef:

dat denk ik ook, als iedereen het doet in je dorp/stad en je bent jong dan doe je er aan mee zonder erover na te denken.

Neder

met 'het doet' bedoel ik overigens de NRA joinen en niet dat andere

Mik

Dan is ie toch juist hypocriet bezig.. Anderen aanvallen op dingen die hij zelf ook heeft gedaan? ...

avatar van Goodfella

Goodfella

Hij was hypocriet geweest als 'ie Heston met z'n neus op de feiten had gedrukt, naar huis was gegaan en lekker was gaan knallen in het bos. Jouw voorbeeld kan ik met de beste wil van de wereld niet hypocriet noemen, sorry..

Mik

Het is al goed, ik interpreteer het gewoon anders.